I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini – s izuzetkom želatine – sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput kreatina, peptidnih hormona i nekih neurotransmitera. Iako su dnevne preporučene potrebe izražene kao sadržaj i količina proteina, biološka potreba ljudskog organizma je ona za aminokiselinama.
Proteini i drugi dušični spojevi se kontinuirano razgrađuju i ponovo sintetiziraju u organizmu. Nekoliko puta više proteina dnevno se pretvara u tijelu nego što se uobičajeno konzumira, što ukazuje da je ponovna upotreba aminokiselina glavno obilježje ekonomije metabolizma proteina. Ovaj postupak re-sinteze nije u potpunosti učinkovit, a neke aminokiseline se gube oksidativnim katabolizmom. Metabolički proizvodi aminokiselina (urea, kreatinin, mokraćna kiselina i ostali dušični proizvodi) izlučuju se mokraćom; dušik se također gubi u izmetu, znoju i drugim tjelesnim izlučevinama te u odbačenoj koži, kosi i noktima. Za zamjenu tih gubitaka potrebna je kontinuirana opskrba prehrambenim aminokiselinama, čak i nakon što je rast tijela prestao.
Aminokiseline konzumirane u količinama potrebnim za sintezu dušičnih sastojaka tkiva ne skladište se, već se razgrađuju; dušik se izlučuje kao urea, a keto-kiseline preostale nakon uklanjanja amino skupina koriste se izravno kao izvor energije ili se pretvaraju u ugljikohidrate ili masti. Devet aminokiselina – histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin – sisavci ne sintetiziraju te su stoga nazivaju esencijalnim hranjivim tvarima – esencijalnim aminokiselinama.
Podaci o potrošnji hrane iz anketa američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) pokazuju da 14 do 18% ukupnog unosa energije u hranu potječe iz bjelančevina. Unatoč velikim razlikama u unosu energije kroz hranu, taj udio ostaje sličan za oba spola i sve dobne skupine osim dojenčadi. Također je malo promjena u funkciji prihoda kućanstva, urbanog statusa ili rase. Prehrambeni proizvodi za koje je vjerojatno da će biti slabije prijavljeni u anketama (npr. alkoholna pića, slatkiši) pružali bi energiju, ali vrlo malo proteina; stoga se lako može precijeniti postotak energije dobivene iz proteina.
Devet od dvadeset aminokiselina smatraju se esencijalnim aminokiselinama (EAA), što znači da ih tijelo ne može proizvesti u fiziološki značajnim količinama te su stoga ključne komponente uravnotežene prehrane. Mišićni protein je u konstantnom stanju promjene, što znači da se kontinuirano odvija sinteza proteina kako bi se nadomjestili proteini izgubljeni kao posljedica razgradnje mišića tj. proteina. Za sintezu novih mišićnih proteina, sve esencijalne aminokiseline (EAA), zajedno s jedanaest ne-esencijalnih aminokiselina (NEAA) koje se mogu proizvesti u tijelu, moraju biti prisutne u odgovarajućim količinama. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) leucin, izoleucin i valin tri su od devet EAA. Leucin nije samo prekursor za sintezu mišićnih proteina, već također može igrati ulogu regulatora unutarstaničnih signalnih putova koji su uključeni u proces sinteze proteina.
Post-operativni stres i traume
Reakcija ljudskog organizma na stres uzrokovana događajima poput kirurške operacije uključuje endokrine, metaboličke i imunološke promjene. Hormoni stresa i citokini igraju ulogu u tim reakcijama. Više reakcija potiče veći stres, što u konačnici dovodi do većih kataboličkih učinaka na stanje naših mišića. Znanstvenik Cuthbertson je izvijestio o karakterističnom odgovoru koji se javlja kod pacijenata nakon traume: razgradnja proteina i masti te zaštita tjelesnih tekućina i elektrolita zbog hipermetabolizma u ranom razdoblju nakon operacije. Potreba za kisikom i energijom raste proporcionalno težini traume. Svijest o promjenama metabolizma aminokiselina, lipida i ugljikohidrata u kirurških bolesnika je važna u određivanju metaboličke i prehrambene podrške pacijenata.
U velikim zdravstvenim ispadima, kao što su sepsa i trauma, važno je smanjiti katabolički odgovor organizma koji je ključan za brže izlječenje nakon operacije i za postizanje uravnoteženog metabolizma u najkraćem mogućem roku uz minimalan gubitak mišićne, odnosno tjelesne mase. Iz tih razloga u upravljanju s tim situacijama trebaju biti poznati detalji reakcije metabolizma na traumu, a bolesnike treba liječiti u skladu s tim. Metabolički odgovor izravno je povezan s opskrbom energijom i proteinskim supstratima kako bi se zaštitilo oštećenje tkiva i kritične funkcije organa. U ranom kataboličkom stadiju uglavnom su kateholamini (npr. adrenalin) odgovorni za povećanje proizvodnje i potrošnje energije.
Katabolički učinci obično se razvijaju u perifernim tkivima poput mišića, masti i kože. Dešava se kao potreban korak za stvaranje potrebnog odgovora na zacjeljivanje rana. Aminokiseline igraju glavnu ulogu ne samo u sintezi proteina, koji su vrlo važni, već i u zacjeljivanju rana i uspješnom oporavku od operacija i ozljeda.
Iz navedenih je razloga tvrtka B!TONIC dizajnirala proizvod pod imenom PLATINUM AMINOVITAL koji sadrži terapeutske doze tri esencijalne BCAA aminokiseline L-valin, L-izoleucin i L-leucin u omjeru 2:1:1 s ciljem ubrzavanja vremena oporavka nakon teških ozljeda ili operacija nakon kojih je kompromitiran i naš probavni sustav te time i apsorpcija hranjivih nutrijenata iz hrane. Uz tri esencijalne aminokiseline u proizvodu se nalazi mineral magnezij u formi citrata (dokazano najveće bioraspoloživosti od svih magnezijevih soli) te neesencijalna aminokiselina taurin koja osigurava dodatne benefite u vidu očuvanja mišićne mase, osiguravanja energije za svakodnevne zadatke te za poboljšanje performansi tijekom fizičkih aktivnosti i rehabilitacije nakon operativnih zahvata ili ozljeda.
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini – s izuzetkom želatine – sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput kreatina, peptidnih hormona i nekih neurotransmitera. Iako su dnevne preporučene potrebe izražene kao sadržaj i količina proteina, biološka potreba ljudskog organizma je ona za aminokiselinama.
Proteini i drugi dušični spojevi se kontinuirano razgrađuju i ponovo sintetiziraju u organizmu. Nekoliko puta više proteina dnevno se pretvara u tijelu nego što se uobičajeno konzumira, što ukazuje da je ponovna upotreba aminokiselina glavno obilježje ekonomije metabolizma proteina. Ovaj postupak re-sinteze nije u potpunosti učinkovit, a neke aminokiseline se gube oksidativnim katabolizmom. Metabolički proizvodi aminokiselina (urea, kreatinin, mokraćna kiselina i ostali dušični proizvodi) izlučuju se mokraćom; dušik se također gubi u izmetu, znoju i drugim tjelesnim izlučevinama te u odbačenoj koži, kosi i noktima. Za zamjenu tih gubitaka potrebna je kontinuirana opskrba prehrambenim aminokiselinama, čak i nakon što je rast tijela prestao.
Aminokiseline konzumirane u količinama potrebnim za sintezu dušičnih sastojaka tkiva ne skladište se, već se razgrađuju; dušik se izlučuje kao urea, a keto-kiseline preostale nakon uklanjanja amino skupina koriste se izravno kao izvor energije ili se pretvaraju u ugljikohidrate ili masti. Devet aminokiselina – histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin – sisavci ne sintetiziraju te su stoga nazivaju esencijalnim hranjivim tvarima – esencijalnim aminokiselinama.
Podaci o potrošnji hrane iz anketa američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) pokazuju da 14 do 18% ukupnog unosa energije u hranu potječe iz bjelančevina. Unatoč velikim razlikama u unosu energije kroz hranu, taj udio ostaje sličan za oba spola i sve dobne skupine osim dojenčadi. Također je malo promjena u funkciji prihoda kućanstva, urbanog statusa ili rase. Prehrambeni proizvodi za koje je vjerojatno da će biti slabije prijavljeni u anketama (npr. alkoholna pića, slatkiši) pružali bi energiju, ali vrlo malo proteina; stoga se lako može precijeniti postotak energije dobivene iz proteina.
Devet od dvadeset aminokiselina smatraju se esencijalnim aminokiselinama (EAA), što znači da ih tijelo ne može proizvesti u fiziološki značajnim količinama te su stoga ključne komponente uravnotežene prehrane. Mišićni protein je u konstantnom stanju promjene, što znači da se kontinuirano odvija sinteza proteina kako bi se nadomjestili proteini izgubljeni kao posljedica razgradnje mišića tj. proteina. Za sintezu novih mišićnih proteina, sve esencijalne aminokiseline (EAA), zajedno s jedanaest ne-esencijalnih aminokiselina (NEAA) koje se mogu proizvesti u tijelu, moraju biti prisutne u odgovarajućim količinama. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) leucin, izoleucin i valin tri su od devet EAA. Leucin nije samo prekursor za sintezu mišićnih proteina, već također može igrati ulogu regulatora unutarstaničnih signalnih putova koji su uključeni u proces sinteze proteina.
Post-operativni stres i traume
Reakcija ljudskog organizma na stres uzrokovana događajima poput kirurške operacije uključuje endokrine, metaboličke i imunološke promjene. Hormoni stresa i citokini igraju ulogu u tim reakcijama. Više reakcija potiče veći stres, što u konačnici dovodi do većih kataboličkih učinaka na stanje naših mišića. Znanstvenik Cuthbertson je izvijestio o karakterističnom odgovoru koji se javlja kod pacijenata nakon traume: razgradnja proteina i masti te zaštita tjelesnih tekućina i elektrolita zbog hipermetabolizma u ranom razdoblju nakon operacije. Potreba za kisikom i energijom raste proporcionalno težini traume. Svijest o promjenama metabolizma aminokiselina, lipida i ugljikohidrata u kirurških bolesnika je važna u određivanju metaboličke i prehrambene podrške pacijenata.
U velikim zdravstvenim ispadima, kao što su sepsa i trauma, važno je smanjiti katabolički odgovor organizma koji je ključan za brže izlječenje nakon operacije i za postizanje uravnoteženog metabolizma u najkraćem mogućem roku uz minimalan gubitak mišićne, odnosno tjelesne mase. Iz tih razloga u upravljanju s tim situacijama trebaju biti poznati detalji reakcije metabolizma na traumu, a bolesnike treba liječiti u skladu s tim. Metabolički odgovor izravno je povezan s opskrbom energijom i proteinskim supstratima kako bi se zaštitilo oštećenje tkiva i kritične funkcije organa. U ranom kataboličkom stadiju uglavnom su kateholamini (npr. adrenalin) odgovorni za povećanje proizvodnje i potrošnje energije.
Katabolički učinci obično se razvijaju u perifernim tkivima poput mišića, masti i kože. Dešava se kao potreban korak za stvaranje potrebnog odgovora na zacjeljivanje rana. Aminokiseline igraju glavnu ulogu ne samo u sintezi proteina, koji su vrlo važni, već i u zacjeljivanju rana i uspješnom oporavku od operacija i ozljeda.
Iz navedenih je razloga tvrtka B!TONIC dizajnirala proizvod pod imenom PLATINUM AMINOVITAL koji sadrži terapeutske doze tri esencijalne BCAA aminokiseline L-valin, L-izoleucin i L-leucin u omjeru 2:1:1 s ciljem ubrzavanja vremena oporavka nakon teških ozljeda ili operacija nakon kojih je kompromitiran i naš probavni sustav te time i apsorpcija hranjivih nutrijenata iz hrane. Uz tri esencijalne aminokiseline u proizvodu se nalazi mineral magnezij u formi citrata (dokazano najveće bioraspoloživosti od svih magnezijevih soli) te neesencijalna aminokiselina taurin koja osigurava dodatne benefite u vidu očuvanja mišićne mase, osiguravanja energije za svakodnevne zadatke te za poboljšanje performansi tijekom fizičkih aktivnosti i rehabilitacije nakon operativnih zahvata ili ozljeda.
Related Posts
Tribulus Terrestris
Glukozamin
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
Melissa officinalis
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Maca prah
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Znate li kako održati jetru zdravom?
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Znate li što su fitonutrijenti?
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Jetra
Selen
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi