I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini – s izuzetkom želatine – sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput kreatina, peptidnih hormona i nekih neurotransmitera. Iako su dnevne preporučene potrebe izražene kao sadržaj i količina proteina, biološka potreba ljudskog organizma je ona za aminokiselinama.
Proteini i drugi dušični spojevi se kontinuirano razgrađuju i ponovo sintetiziraju u organizmu. Nekoliko puta više proteina dnevno se pretvara u tijelu nego što se uobičajeno konzumira, što ukazuje da je ponovna upotreba aminokiselina glavno obilježje ekonomije metabolizma proteina. Ovaj postupak re-sinteze nije u potpunosti učinkovit, a neke aminokiseline se gube oksidativnim katabolizmom. Metabolički proizvodi aminokiselina (urea, kreatinin, mokraćna kiselina i ostali dušični proizvodi) izlučuju se mokraćom; dušik se također gubi u izmetu, znoju i drugim tjelesnim izlučevinama te u odbačenoj koži, kosi i noktima. Za zamjenu tih gubitaka potrebna je kontinuirana opskrba prehrambenim aminokiselinama, čak i nakon što je rast tijela prestao.
Aminokiseline konzumirane u količinama potrebnim za sintezu dušičnih sastojaka tkiva ne skladište se, već se razgrađuju; dušik se izlučuje kao urea, a keto-kiseline preostale nakon uklanjanja amino skupina koriste se izravno kao izvor energije ili se pretvaraju u ugljikohidrate ili masti. Devet aminokiselina – histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin – sisavci ne sintetiziraju te su stoga nazivaju esencijalnim hranjivim tvarima – esencijalnim aminokiselinama.
Podaci o potrošnji hrane iz anketa američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) pokazuju da 14 do 18% ukupnog unosa energije u hranu potječe iz bjelančevina. Unatoč velikim razlikama u unosu energije kroz hranu, taj udio ostaje sličan za oba spola i sve dobne skupine osim dojenčadi. Također je malo promjena u funkciji prihoda kućanstva, urbanog statusa ili rase. Prehrambeni proizvodi za koje je vjerojatno da će biti slabije prijavljeni u anketama (npr. alkoholna pića, slatkiši) pružali bi energiju, ali vrlo malo proteina; stoga se lako može precijeniti postotak energije dobivene iz proteina.
Devet od dvadeset aminokiselina smatraju se esencijalnim aminokiselinama (EAA), što znači da ih tijelo ne može proizvesti u fiziološki značajnim količinama te su stoga ključne komponente uravnotežene prehrane. Mišićni protein je u konstantnom stanju promjene, što znači da se kontinuirano odvija sinteza proteina kako bi se nadomjestili proteini izgubljeni kao posljedica razgradnje mišića tj. proteina. Za sintezu novih mišićnih proteina, sve esencijalne aminokiseline (EAA), zajedno s jedanaest ne-esencijalnih aminokiselina (NEAA) koje se mogu proizvesti u tijelu, moraju biti prisutne u odgovarajućim količinama. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) leucin, izoleucin i valin tri su od devet EAA. Leucin nije samo prekursor za sintezu mišićnih proteina, već također može igrati ulogu regulatora unutarstaničnih signalnih putova koji su uključeni u proces sinteze proteina.
Post-operativni stres i traume
Reakcija ljudskog organizma na stres uzrokovana događajima poput kirurške operacije uključuje endokrine, metaboličke i imunološke promjene. Hormoni stresa i citokini igraju ulogu u tim reakcijama. Više reakcija potiče veći stres, što u konačnici dovodi do većih kataboličkih učinaka na stanje naših mišića. Znanstvenik Cuthbertson je izvijestio o karakterističnom odgovoru koji se javlja kod pacijenata nakon traume: razgradnja proteina i masti te zaštita tjelesnih tekućina i elektrolita zbog hipermetabolizma u ranom razdoblju nakon operacije. Potreba za kisikom i energijom raste proporcionalno težini traume. Svijest o promjenama metabolizma aminokiselina, lipida i ugljikohidrata u kirurških bolesnika je važna u određivanju metaboličke i prehrambene podrške pacijenata.
U velikim zdravstvenim ispadima, kao što su sepsa i trauma, važno je smanjiti katabolički odgovor organizma koji je ključan za brže izlječenje nakon operacije i za postizanje uravnoteženog metabolizma u najkraćem mogućem roku uz minimalan gubitak mišićne, odnosno tjelesne mase. Iz tih razloga u upravljanju s tim situacijama trebaju biti poznati detalji reakcije metabolizma na traumu, a bolesnike treba liječiti u skladu s tim. Metabolički odgovor izravno je povezan s opskrbom energijom i proteinskim supstratima kako bi se zaštitilo oštećenje tkiva i kritične funkcije organa. U ranom kataboličkom stadiju uglavnom su kateholamini (npr. adrenalin) odgovorni za povećanje proizvodnje i potrošnje energije.
Katabolički učinci obično se razvijaju u perifernim tkivima poput mišića, masti i kože. Dešava se kao potreban korak za stvaranje potrebnog odgovora na zacjeljivanje rana. Aminokiseline igraju glavnu ulogu ne samo u sintezi proteina, koji su vrlo važni, već i u zacjeljivanju rana i uspješnom oporavku od operacija i ozljeda.
Iz navedenih je razloga tvrtka B!TONIC dizajnirala proizvod pod imenom PLATINUM AMINOVITAL koji sadrži terapeutske doze tri esencijalne BCAA aminokiseline L-valin, L-izoleucin i L-leucin u omjeru 2:1:1 s ciljem ubrzavanja vremena oporavka nakon teških ozljeda ili operacija nakon kojih je kompromitiran i naš probavni sustav te time i apsorpcija hranjivih nutrijenata iz hrane. Uz tri esencijalne aminokiseline u proizvodu se nalazi mineral magnezij u formi citrata (dokazano najveće bioraspoloživosti od svih magnezijevih soli) te neesencijalna aminokiselina taurin koja osigurava dodatne benefite u vidu očuvanja mišićne mase, osiguravanja energije za svakodnevne zadatke te za poboljšanje performansi tijekom fizičkih aktivnosti i rehabilitacije nakon operativnih zahvata ili ozljeda.
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini – s izuzetkom želatine – sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput kreatina, peptidnih hormona i nekih neurotransmitera. Iako su dnevne preporučene potrebe izražene kao sadržaj i količina proteina, biološka potreba ljudskog organizma je ona za aminokiselinama.
Proteini i drugi dušični spojevi se kontinuirano razgrađuju i ponovo sintetiziraju u organizmu. Nekoliko puta više proteina dnevno se pretvara u tijelu nego što se uobičajeno konzumira, što ukazuje da je ponovna upotreba aminokiselina glavno obilježje ekonomije metabolizma proteina. Ovaj postupak re-sinteze nije u potpunosti učinkovit, a neke aminokiseline se gube oksidativnim katabolizmom. Metabolički proizvodi aminokiselina (urea, kreatinin, mokraćna kiselina i ostali dušični proizvodi) izlučuju se mokraćom; dušik se također gubi u izmetu, znoju i drugim tjelesnim izlučevinama te u odbačenoj koži, kosi i noktima. Za zamjenu tih gubitaka potrebna je kontinuirana opskrba prehrambenim aminokiselinama, čak i nakon što je rast tijela prestao.
Aminokiseline konzumirane u količinama potrebnim za sintezu dušičnih sastojaka tkiva ne skladište se, već se razgrađuju; dušik se izlučuje kao urea, a keto-kiseline preostale nakon uklanjanja amino skupina koriste se izravno kao izvor energije ili se pretvaraju u ugljikohidrate ili masti. Devet aminokiselina – histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin – sisavci ne sintetiziraju te su stoga nazivaju esencijalnim hranjivim tvarima – esencijalnim aminokiselinama.
Podaci o potrošnji hrane iz anketa američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) pokazuju da 14 do 18% ukupnog unosa energije u hranu potječe iz bjelančevina. Unatoč velikim razlikama u unosu energije kroz hranu, taj udio ostaje sličan za oba spola i sve dobne skupine osim dojenčadi. Također je malo promjena u funkciji prihoda kućanstva, urbanog statusa ili rase. Prehrambeni proizvodi za koje je vjerojatno da će biti slabije prijavljeni u anketama (npr. alkoholna pića, slatkiši) pružali bi energiju, ali vrlo malo proteina; stoga se lako može precijeniti postotak energije dobivene iz proteina.
Devet od dvadeset aminokiselina smatraju se esencijalnim aminokiselinama (EAA), što znači da ih tijelo ne može proizvesti u fiziološki značajnim količinama te su stoga ključne komponente uravnotežene prehrane. Mišićni protein je u konstantnom stanju promjene, što znači da se kontinuirano odvija sinteza proteina kako bi se nadomjestili proteini izgubljeni kao posljedica razgradnje mišića tj. proteina. Za sintezu novih mišićnih proteina, sve esencijalne aminokiseline (EAA), zajedno s jedanaest ne-esencijalnih aminokiselina (NEAA) koje se mogu proizvesti u tijelu, moraju biti prisutne u odgovarajućim količinama. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) leucin, izoleucin i valin tri su od devet EAA. Leucin nije samo prekursor za sintezu mišićnih proteina, već također može igrati ulogu regulatora unutarstaničnih signalnih putova koji su uključeni u proces sinteze proteina.
Post-operativni stres i traume
Reakcija ljudskog organizma na stres uzrokovana događajima poput kirurške operacije uključuje endokrine, metaboličke i imunološke promjene. Hormoni stresa i citokini igraju ulogu u tim reakcijama. Više reakcija potiče veći stres, što u konačnici dovodi do većih kataboličkih učinaka na stanje naših mišića. Znanstvenik Cuthbertson je izvijestio o karakterističnom odgovoru koji se javlja kod pacijenata nakon traume: razgradnja proteina i masti te zaštita tjelesnih tekućina i elektrolita zbog hipermetabolizma u ranom razdoblju nakon operacije. Potreba za kisikom i energijom raste proporcionalno težini traume. Svijest o promjenama metabolizma aminokiselina, lipida i ugljikohidrata u kirurških bolesnika je važna u određivanju metaboličke i prehrambene podrške pacijenata.
U velikim zdravstvenim ispadima, kao što su sepsa i trauma, važno je smanjiti katabolički odgovor organizma koji je ključan za brže izlječenje nakon operacije i za postizanje uravnoteženog metabolizma u najkraćem mogućem roku uz minimalan gubitak mišićne, odnosno tjelesne mase. Iz tih razloga u upravljanju s tim situacijama trebaju biti poznati detalji reakcije metabolizma na traumu, a bolesnike treba liječiti u skladu s tim. Metabolički odgovor izravno je povezan s opskrbom energijom i proteinskim supstratima kako bi se zaštitilo oštećenje tkiva i kritične funkcije organa. U ranom kataboličkom stadiju uglavnom su kateholamini (npr. adrenalin) odgovorni za povećanje proizvodnje i potrošnje energije.
Katabolički učinci obično se razvijaju u perifernim tkivima poput mišića, masti i kože. Dešava se kao potreban korak za stvaranje potrebnog odgovora na zacjeljivanje rana. Aminokiseline igraju glavnu ulogu ne samo u sintezi proteina, koji su vrlo važni, već i u zacjeljivanju rana i uspješnom oporavku od operacija i ozljeda.
Iz navedenih je razloga tvrtka B!TONIC dizajnirala proizvod pod imenom PLATINUM AMINOVITAL koji sadrži terapeutske doze tri esencijalne BCAA aminokiseline L-valin, L-izoleucin i L-leucin u omjeru 2:1:1 s ciljem ubrzavanja vremena oporavka nakon teških ozljeda ili operacija nakon kojih je kompromitiran i naš probavni sustav te time i apsorpcija hranjivih nutrijenata iz hrane. Uz tri esencijalne aminokiseline u proizvodu se nalazi mineral magnezij u formi citrata (dokazano najveće bioraspoloživosti od svih magnezijevih soli) te neesencijalna aminokiselina taurin koja osigurava dodatne benefite u vidu očuvanja mišićne mase, osiguravanja energije za svakodnevne zadatke te za poboljšanje performansi tijekom fizičkih aktivnosti i rehabilitacije nakon operativnih zahvata ili ozljeda.
Related Posts
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Celijakija
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Inulin
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Kapsaicin
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Tribulus Terrestris
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Znate li kako održati jetru zdravom?
Sindrom policističkih jajnika