Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva.
Novija istraživanja pokazala su da suplementacija aminokiselinama pomaže u oporavku od operativnih zahvata jer ima posebne koristi za pacijente koji su imali npr. operacije koljena. Metabolizam mišića nakon ozljede ili operacije karakterizira raspad mišićnog proteina kao supstrata za proizvodnju energije te posljedični gubitak mišićne mase i gubitak tjelesne težine.
Esencijalne aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) koje uglavnom opskrbljuju skeletne mišiće uključene su u nedavne studije in vitro i in vivo istražujući posebne antikataboličke i regulirajuće učinke na skeletne mišiće.
Jedno znanstveno istraživanje je provedeno 2013. na Sveučilištu u Oregonu u SAD-u, a objavljeno je u ‘Journal of Clinical Investigation’. Tim koji je vodio prof. Hans Dreyer procjenjivao je skupinu pacijenata koji se oporavljaju od operacije koljena, poznate i kao artroplastika koljena (TKA). Njihova su se istraživanja usredotočila na čest problem atrofije odnosno propadanja mišića natkoljenice, kvadricepsa.
Dok operacija rekonstrukcije koljena uklanja bol i invalidnost, pacijenti koji se oporavljaju od operacije i dalje se bore sa slabošću i smanjenim rasponom pokreta uslijed gubitka mišića. Kontrolnoj skupini dodijeljen je placebo neesencijalnih aminokiselinskih dodataka, dok je drugoj skupini prepisan dodatak koji sadrži esencijalne aminokiseline (BCAA).
Kada je gubitak mišićne mase mišića natkoljenice, kvadricepsa, izmjeren šest tjedana nakon operacije, ustanovljeno je da je kontrolna skupina koja je primala placebo prosječno zabilježila gubitak od 18,4% mase mišića. Grupa koja je konzumirala esencijalne aminokiseline imala je prosječni gubitak od svega 6,2%. Obje su skupine pokazale istu količinu atrofije u neoperiranoj nozi. Također su obavljena funkcionalna mjerenja, i prije operacija koljena i nakon šest tjedana nakon operacije, ispitivane su sposobnosti pacijenata da izvršavaju niz osnovnih fizičkih zadataka kao što su ustajanje sa stolice, hodanje na male udaljenosti, penjanje i spuštanje stepenicama. Kontrolna skupina koja je uzimala placebo trebala je 32% vremenski duži period za vraćanje na stanje prije operacije koljena. Suprotno tome, pacijenti koji su primali esencijalne aminokiseline nisu trebali više vremena za obavljanje zadatka u odnosu na stanje prije operacije.
Liječnici uključeni u postoperativnu njegu pacijenata s operacijom koljena pozdravili su te rezultate kao značajan napredak. Ta strategija nudi isplativ način za započinjanje procesa rehabilitacije i ubrzavanje vremena oporavka. Posebno treba napomenuti da je činjenica da su se funkcionalna poboljšanja u ispitivanoj skupini a BCAA dogodila četiri tjedna nakon prestanka konzumacije esencijalnih aminokiselina kroz dodatke prehrani. To podrazumijeva da su blagodati konzumacije dugotrajni i da će i dalje pozitivno djelovati na obnavljanje izgubljene mišićne mase kvadricepsa tijekom više tjedana nakon uzimanja dodataka esencijalnih aminokiselina.
U drugom istraživanju proučavani su antikatabolički učinci BCAA kod 35 pacijenata koji su bili pod ozljedom umjerene težine koja je zahtijevala operaciju. Na nasumični način pacijenti su suplementirani pet dana počevši odmah nakon operacije s otopinom aminokiselina koja sadrži 22, 35 ili 100% BCAA. Svi su bolesnici preživjeli operaciju i nije bilo većih postoperativnih komplikacija.
Nakon operativnog zahvata na koljenu, pacijenti koji su primali dodatke prehrani na bazi esencijalnih aminokiselina prije i neposredno nakon operacije pokazali su bolje rezultate odmah i 6 tjedana postoperativno, u usporedbi s pacijentima koji su primali placebo, prema predavaču na američkoj akademiji tijekom godišnjeg sastanak ortopeda kirurga. David J. Mayman, dr. med., predstavio je rezultate nasumičnog kontroliranog ispitivanja u kojem su tri liječnika u bolnici za specijalnu kirurgiju dva puta dnevno prije ili neposredno nakon operacije pacijentima davali nadopunu prehrani od 20 g aminokiselina (BCAA) ili placebo. Mayman i kolege procjenjivali su funkciju pacijenata koji su mogli hodati i bili otpušteni na kućnu njegu nakon operacije kako bi utvrdili rezultate.
Dopuna prehrani aminokiselinama prije i prva 2 tjedna nakon operacije siguran je i jednostavan način za poboljšanje oporavka pacijenata nakon operacije. To bi trebalo smatrati dijelom post-operativnog tretmana nakon potpune rekonstrukcije koljena, uz napomenu kako široka dostupnost komercijalnih dodataka prehrani na bazi BCAA omogućava brzo prihvaćanje ove prakse.
Uz navedeno, nisu postojale razlike u bilo kakvim komplikacijama nakon operacija između dviju skupina, kontrolne i one s BCAA dodacima prehrani, zaključio je Mayman. Rezultati istraživanja sugeriraju da će rana prehrambena potpora aminokiselinama u post-operativnom razdoblju rezultirati ravnotežom dušika u stanicama i da je konzumacija tri BCAA aminokiseline samo u post-operativnom stanju učinkovita u sprječavanju katabolizma mišića.
Iz navedenih je razloga tvrtka B!TONIC dizajnirala proizvod pod imenom PLATINUM AMINOVITAL koji sadrži terapeutske doze tri esencijalne BCAA aminokiseline L-valin, L-izoleucin i L-leucin u omjeru 2:1:1 s ciljem ubrzavanja vremena oporavka nakon teških ozljeda ili operacija nakon kojih je kompromitiran i naš probavni sustav te time i apsorpcija hranjivih nutrijenata iz hrane. Uz tri esencijalne aminokiseline u proizvodu se nalazi mineral magnezij u formi citrata (dokazano najveće bioraspoloživosti od svih magnezijevih soli) te neesencijalna aminokiselina taurin koja osigurava dodatne benefite u vidu očuvanja mišićne mase, osiguravanja energije za svakodnevne zadatke te za poboljšanje performansi tijekom fizičkih aktivnosti i rehabilitacije nakon operativnih zahvata ili ozljeda
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva.
Novija istraživanja pokazala su da suplementacija aminokiselinama pomaže u oporavku od operativnih zahvata jer ima posebne koristi za pacijente koji su imali npr. operacije koljena. Metabolizam mišića nakon ozljede ili operacije karakterizira raspad mišićnog proteina kao supstrata za proizvodnju energije te posljedični gubitak mišićne mase i gubitak tjelesne težine.
Esencijalne aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) koje uglavnom opskrbljuju skeletne mišiće uključene su u nedavne studije in vitro i in vivo istražujući posebne antikataboličke i regulirajuće učinke na skeletne mišiće.
Jedno znanstveno istraživanje je provedeno 2013. na Sveučilištu u Oregonu u SAD-u, a objavljeno je u ‘Journal of Clinical Investigation’. Tim koji je vodio prof. Hans Dreyer procjenjivao je skupinu pacijenata koji se oporavljaju od operacije koljena, poznate i kao artroplastika koljena (TKA). Njihova su se istraživanja usredotočila na čest problem atrofije odnosno propadanja mišića natkoljenice, kvadricepsa.
Dok operacija rekonstrukcije koljena uklanja bol i invalidnost, pacijenti koji se oporavljaju od operacije i dalje se bore sa slabošću i smanjenim rasponom pokreta uslijed gubitka mišića. Kontrolnoj skupini dodijeljen je placebo neesencijalnih aminokiselinskih dodataka, dok je drugoj skupini prepisan dodatak koji sadrži esencijalne aminokiseline (BCAA).
Kada je gubitak mišićne mase mišića natkoljenice, kvadricepsa, izmjeren šest tjedana nakon operacije, ustanovljeno je da je kontrolna skupina koja je primala placebo prosječno zabilježila gubitak od 18,4% mase mišića. Grupa koja je konzumirala esencijalne aminokiseline imala je prosječni gubitak od svega 6,2%. Obje su skupine pokazale istu količinu atrofije u neoperiranoj nozi. Također su obavljena funkcionalna mjerenja, i prije operacija koljena i nakon šest tjedana nakon operacije, ispitivane su sposobnosti pacijenata da izvršavaju niz osnovnih fizičkih zadataka kao što su ustajanje sa stolice, hodanje na male udaljenosti, penjanje i spuštanje stepenicama. Kontrolna skupina koja je uzimala placebo trebala je 32% vremenski duži period za vraćanje na stanje prije operacije koljena. Suprotno tome, pacijenti koji su primali esencijalne aminokiseline nisu trebali više vremena za obavljanje zadatka u odnosu na stanje prije operacije.
Liječnici uključeni u postoperativnu njegu pacijenata s operacijom koljena pozdravili su te rezultate kao značajan napredak. Ta strategija nudi isplativ način za započinjanje procesa rehabilitacije i ubrzavanje vremena oporavka. Posebno treba napomenuti da je činjenica da su se funkcionalna poboljšanja u ispitivanoj skupini a BCAA dogodila četiri tjedna nakon prestanka konzumacije esencijalnih aminokiselina kroz dodatke prehrani. To podrazumijeva da su blagodati konzumacije dugotrajni i da će i dalje pozitivno djelovati na obnavljanje izgubljene mišićne mase kvadricepsa tijekom više tjedana nakon uzimanja dodataka esencijalnih aminokiselina.
U drugom istraživanju proučavani su antikatabolički učinci BCAA kod 35 pacijenata koji su bili pod ozljedom umjerene težine koja je zahtijevala operaciju. Na nasumični način pacijenti su suplementirani pet dana počevši odmah nakon operacije s otopinom aminokiselina koja sadrži 22, 35 ili 100% BCAA. Svi su bolesnici preživjeli operaciju i nije bilo većih postoperativnih komplikacija.
Nakon operativnog zahvata na koljenu, pacijenti koji su primali dodatke prehrani na bazi esencijalnih aminokiselina prije i neposredno nakon operacije pokazali su bolje rezultate odmah i 6 tjedana postoperativno, u usporedbi s pacijentima koji su primali placebo, prema predavaču na američkoj akademiji tijekom godišnjeg sastanak ortopeda kirurga. David J. Mayman, dr. med., predstavio je rezultate nasumičnog kontroliranog ispitivanja u kojem su tri liječnika u bolnici za specijalnu kirurgiju dva puta dnevno prije ili neposredno nakon operacije pacijentima davali nadopunu prehrani od 20 g aminokiselina (BCAA) ili placebo. Mayman i kolege procjenjivali su funkciju pacijenata koji su mogli hodati i bili otpušteni na kućnu njegu nakon operacije kako bi utvrdili rezultate.
Dopuna prehrani aminokiselinama prije i prva 2 tjedna nakon operacije siguran je i jednostavan način za poboljšanje oporavka pacijenata nakon operacije. To bi trebalo smatrati dijelom post-operativnog tretmana nakon potpune rekonstrukcije koljena, uz napomenu kako široka dostupnost komercijalnih dodataka prehrani na bazi BCAA omogućava brzo prihvaćanje ove prakse.
Uz navedeno, nisu postojale razlike u bilo kakvim komplikacijama nakon operacija između dviju skupina, kontrolne i one s BCAA dodacima prehrani, zaključio je Mayman. Rezultati istraživanja sugeriraju da će rana prehrambena potpora aminokiselinama u post-operativnom razdoblju rezultirati ravnotežom dušika u stanicama i da je konzumacija tri BCAA aminokiseline samo u post-operativnom stanju učinkovita u sprječavanju katabolizma mišića.
Iz navedenih je razloga tvrtka B!TONIC dizajnirala proizvod pod imenom PLATINUM AMINOVITAL koji sadrži terapeutske doze tri esencijalne BCAA aminokiseline L-valin, L-izoleucin i L-leucin u omjeru 2:1:1 s ciljem ubrzavanja vremena oporavka nakon teških ozljeda ili operacija nakon kojih je kompromitiran i naš probavni sustav te time i apsorpcija hranjivih nutrijenata iz hrane. Uz tri esencijalne aminokiseline u proizvodu se nalazi mineral magnezij u formi citrata (dokazano najveće bioraspoloživosti od svih magnezijevih soli) te neesencijalna aminokiselina taurin koja osigurava dodatne benefite u vidu očuvanja mišićne mase, osiguravanja energije za svakodnevne zadatke te za poboljšanje performansi tijekom fizičkih aktivnosti i rehabilitacije nakon operativnih zahvata ili ozljeda
Related Posts
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Glukozamin
Tribulus Terrestris
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Melissa officinalis
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Jetra
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Znate li što su fitonutrijenti?
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Željezo
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Sindrom policističkih jajnika
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Kiwi – Actinidia chinensis
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Celijakija
Selen
Maca prah