Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva.
Novija istraživanja pokazala su da suplementacija aminokiselinama pomaže u oporavku od operativnih zahvata jer ima posebne koristi za pacijente koji su imali npr. operacije koljena. Metabolizam mišića nakon ozljede ili operacije karakterizira raspad mišićnog proteina kao supstrata za proizvodnju energije te posljedični gubitak mišićne mase i gubitak tjelesne težine.
Esencijalne aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) koje uglavnom opskrbljuju skeletne mišiće uključene su u nedavne studije in vitro i in vivo istražujući posebne antikataboličke i regulirajuće učinke na skeletne mišiće.
Jedno znanstveno istraživanje je provedeno 2013. na Sveučilištu u Oregonu u SAD-u, a objavljeno je u ‘Journal of Clinical Investigation’. Tim koji je vodio prof. Hans Dreyer procjenjivao je skupinu pacijenata koji se oporavljaju od operacije koljena, poznate i kao artroplastika koljena (TKA). Njihova su se istraživanja usredotočila na čest problem atrofije odnosno propadanja mišića natkoljenice, kvadricepsa.
Dok operacija rekonstrukcije koljena uklanja bol i invalidnost, pacijenti koji se oporavljaju od operacije i dalje se bore sa slabošću i smanjenim rasponom pokreta uslijed gubitka mišića. Kontrolnoj skupini dodijeljen je placebo neesencijalnih aminokiselinskih dodataka, dok je drugoj skupini prepisan dodatak koji sadrži esencijalne aminokiseline (BCAA).
Kada je gubitak mišićne mase mišića natkoljenice, kvadricepsa, izmjeren šest tjedana nakon operacije, ustanovljeno je da je kontrolna skupina koja je primala placebo prosječno zabilježila gubitak od 18,4% mase mišića. Grupa koja je konzumirala esencijalne aminokiseline imala je prosječni gubitak od svega 6,2%. Obje su skupine pokazale istu količinu atrofije u neoperiranoj nozi. Također su obavljena funkcionalna mjerenja, i prije operacija koljena i nakon šest tjedana nakon operacije, ispitivane su sposobnosti pacijenata da izvršavaju niz osnovnih fizičkih zadataka kao što su ustajanje sa stolice, hodanje na male udaljenosti, penjanje i spuštanje stepenicama. Kontrolna skupina koja je uzimala placebo trebala je 32% vremenski duži period za vraćanje na stanje prije operacije koljena. Suprotno tome, pacijenti koji su primali esencijalne aminokiseline nisu trebali više vremena za obavljanje zadatka u odnosu na stanje prije operacije.
Liječnici uključeni u postoperativnu njegu pacijenata s operacijom koljena pozdravili su te rezultate kao značajan napredak. Ta strategija nudi isplativ način za započinjanje procesa rehabilitacije i ubrzavanje vremena oporavka. Posebno treba napomenuti da je činjenica da su se funkcionalna poboljšanja u ispitivanoj skupini a BCAA dogodila četiri tjedna nakon prestanka konzumacije esencijalnih aminokiselina kroz dodatke prehrani. To podrazumijeva da su blagodati konzumacije dugotrajni i da će i dalje pozitivno djelovati na obnavljanje izgubljene mišićne mase kvadricepsa tijekom više tjedana nakon uzimanja dodataka esencijalnih aminokiselina.
U drugom istraživanju proučavani su antikatabolički učinci BCAA kod 35 pacijenata koji su bili pod ozljedom umjerene težine koja je zahtijevala operaciju. Na nasumični način pacijenti su suplementirani pet dana počevši odmah nakon operacije s otopinom aminokiselina koja sadrži 22, 35 ili 100% BCAA. Svi su bolesnici preživjeli operaciju i nije bilo većih postoperativnih komplikacija.
Nakon operativnog zahvata na koljenu, pacijenti koji su primali dodatke prehrani na bazi esencijalnih aminokiselina prije i neposredno nakon operacije pokazali su bolje rezultate odmah i 6 tjedana postoperativno, u usporedbi s pacijentima koji su primali placebo, prema predavaču na američkoj akademiji tijekom godišnjeg sastanak ortopeda kirurga. David J. Mayman, dr. med., predstavio je rezultate nasumičnog kontroliranog ispitivanja u kojem su tri liječnika u bolnici za specijalnu kirurgiju dva puta dnevno prije ili neposredno nakon operacije pacijentima davali nadopunu prehrani od 20 g aminokiselina (BCAA) ili placebo. Mayman i kolege procjenjivali su funkciju pacijenata koji su mogli hodati i bili otpušteni na kućnu njegu nakon operacije kako bi utvrdili rezultate.
Dopuna prehrani aminokiselinama prije i prva 2 tjedna nakon operacije siguran je i jednostavan način za poboljšanje oporavka pacijenata nakon operacije. To bi trebalo smatrati dijelom post-operativnog tretmana nakon potpune rekonstrukcije koljena, uz napomenu kako široka dostupnost komercijalnih dodataka prehrani na bazi BCAA omogućava brzo prihvaćanje ove prakse.
Uz navedeno, nisu postojale razlike u bilo kakvim komplikacijama nakon operacija između dviju skupina, kontrolne i one s BCAA dodacima prehrani, zaključio je Mayman. Rezultati istraživanja sugeriraju da će rana prehrambena potpora aminokiselinama u post-operativnom razdoblju rezultirati ravnotežom dušika u stanicama i da je konzumacija tri BCAA aminokiseline samo u post-operativnom stanju učinkovita u sprječavanju katabolizma mišića.
Iz navedenih je razloga tvrtka B!TONIC dizajnirala proizvod pod imenom PLATINUM AMINOVITAL koji sadrži terapeutske doze tri esencijalne BCAA aminokiseline L-valin, L-izoleucin i L-leucin u omjeru 2:1:1 s ciljem ubrzavanja vremena oporavka nakon teških ozljeda ili operacija nakon kojih je kompromitiran i naš probavni sustav te time i apsorpcija hranjivih nutrijenata iz hrane. Uz tri esencijalne aminokiseline u proizvodu se nalazi mineral magnezij u formi citrata (dokazano najveće bioraspoloživosti od svih magnezijevih soli) te neesencijalna aminokiselina taurin koja osigurava dodatne benefite u vidu očuvanja mišićne mase, osiguravanja energije za svakodnevne zadatke te za poboljšanje performansi tijekom fizičkih aktivnosti i rehabilitacije nakon operativnih zahvata ili ozljeda
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva.
Novija istraživanja pokazala su da suplementacija aminokiselinama pomaže u oporavku od operativnih zahvata jer ima posebne koristi za pacijente koji su imali npr. operacije koljena. Metabolizam mišića nakon ozljede ili operacije karakterizira raspad mišićnog proteina kao supstrata za proizvodnju energije te posljedični gubitak mišićne mase i gubitak tjelesne težine.
Esencijalne aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) koje uglavnom opskrbljuju skeletne mišiće uključene su u nedavne studije in vitro i in vivo istražujući posebne antikataboličke i regulirajuće učinke na skeletne mišiće.
Jedno znanstveno istraživanje je provedeno 2013. na Sveučilištu u Oregonu u SAD-u, a objavljeno je u ‘Journal of Clinical Investigation’. Tim koji je vodio prof. Hans Dreyer procjenjivao je skupinu pacijenata koji se oporavljaju od operacije koljena, poznate i kao artroplastika koljena (TKA). Njihova su se istraživanja usredotočila na čest problem atrofije odnosno propadanja mišića natkoljenice, kvadricepsa.
Dok operacija rekonstrukcije koljena uklanja bol i invalidnost, pacijenti koji se oporavljaju od operacije i dalje se bore sa slabošću i smanjenim rasponom pokreta uslijed gubitka mišića. Kontrolnoj skupini dodijeljen je placebo neesencijalnih aminokiselinskih dodataka, dok je drugoj skupini prepisan dodatak koji sadrži esencijalne aminokiseline (BCAA).
Kada je gubitak mišićne mase mišića natkoljenice, kvadricepsa, izmjeren šest tjedana nakon operacije, ustanovljeno je da je kontrolna skupina koja je primala placebo prosječno zabilježila gubitak od 18,4% mase mišića. Grupa koja je konzumirala esencijalne aminokiseline imala je prosječni gubitak od svega 6,2%. Obje su skupine pokazale istu količinu atrofije u neoperiranoj nozi. Također su obavljena funkcionalna mjerenja, i prije operacija koljena i nakon šest tjedana nakon operacije, ispitivane su sposobnosti pacijenata da izvršavaju niz osnovnih fizičkih zadataka kao što su ustajanje sa stolice, hodanje na male udaljenosti, penjanje i spuštanje stepenicama. Kontrolna skupina koja je uzimala placebo trebala je 32% vremenski duži period za vraćanje na stanje prije operacije koljena. Suprotno tome, pacijenti koji su primali esencijalne aminokiseline nisu trebali više vremena za obavljanje zadatka u odnosu na stanje prije operacije.
Liječnici uključeni u postoperativnu njegu pacijenata s operacijom koljena pozdravili su te rezultate kao značajan napredak. Ta strategija nudi isplativ način za započinjanje procesa rehabilitacije i ubrzavanje vremena oporavka. Posebno treba napomenuti da je činjenica da su se funkcionalna poboljšanja u ispitivanoj skupini a BCAA dogodila četiri tjedna nakon prestanka konzumacije esencijalnih aminokiselina kroz dodatke prehrani. To podrazumijeva da su blagodati konzumacije dugotrajni i da će i dalje pozitivno djelovati na obnavljanje izgubljene mišićne mase kvadricepsa tijekom više tjedana nakon uzimanja dodataka esencijalnih aminokiselina.
U drugom istraživanju proučavani su antikatabolički učinci BCAA kod 35 pacijenata koji su bili pod ozljedom umjerene težine koja je zahtijevala operaciju. Na nasumični način pacijenti su suplementirani pet dana počevši odmah nakon operacije s otopinom aminokiselina koja sadrži 22, 35 ili 100% BCAA. Svi su bolesnici preživjeli operaciju i nije bilo većih postoperativnih komplikacija.
Nakon operativnog zahvata na koljenu, pacijenti koji su primali dodatke prehrani na bazi esencijalnih aminokiselina prije i neposredno nakon operacije pokazali su bolje rezultate odmah i 6 tjedana postoperativno, u usporedbi s pacijentima koji su primali placebo, prema predavaču na američkoj akademiji tijekom godišnjeg sastanak ortopeda kirurga. David J. Mayman, dr. med., predstavio je rezultate nasumičnog kontroliranog ispitivanja u kojem su tri liječnika u bolnici za specijalnu kirurgiju dva puta dnevno prije ili neposredno nakon operacije pacijentima davali nadopunu prehrani od 20 g aminokiselina (BCAA) ili placebo. Mayman i kolege procjenjivali su funkciju pacijenata koji su mogli hodati i bili otpušteni na kućnu njegu nakon operacije kako bi utvrdili rezultate.
Dopuna prehrani aminokiselinama prije i prva 2 tjedna nakon operacije siguran je i jednostavan način za poboljšanje oporavka pacijenata nakon operacije. To bi trebalo smatrati dijelom post-operativnog tretmana nakon potpune rekonstrukcije koljena, uz napomenu kako široka dostupnost komercijalnih dodataka prehrani na bazi BCAA omogućava brzo prihvaćanje ove prakse.
Uz navedeno, nisu postojale razlike u bilo kakvim komplikacijama nakon operacija između dviju skupina, kontrolne i one s BCAA dodacima prehrani, zaključio je Mayman. Rezultati istraživanja sugeriraju da će rana prehrambena potpora aminokiselinama u post-operativnom razdoblju rezultirati ravnotežom dušika u stanicama i da je konzumacija tri BCAA aminokiseline samo u post-operativnom stanju učinkovita u sprječavanju katabolizma mišića.
Iz navedenih je razloga tvrtka B!TONIC dizajnirala proizvod pod imenom PLATINUM AMINOVITAL koji sadrži terapeutske doze tri esencijalne BCAA aminokiseline L-valin, L-izoleucin i L-leucin u omjeru 2:1:1 s ciljem ubrzavanja vremena oporavka nakon teških ozljeda ili operacija nakon kojih je kompromitiran i naš probavni sustav te time i apsorpcija hranjivih nutrijenata iz hrane. Uz tri esencijalne aminokiseline u proizvodu se nalazi mineral magnezij u formi citrata (dokazano najveće bioraspoloživosti od svih magnezijevih soli) te neesencijalna aminokiselina taurin koja osigurava dodatne benefite u vidu očuvanja mišićne mase, osiguravanja energije za svakodnevne zadatke te za poboljšanje performansi tijekom fizičkih aktivnosti i rehabilitacije nakon operativnih zahvata ili ozljeda
Related Posts
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Tribulus Terrestris
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Sindrom policističkih jajnika
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Celijakija
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Znate li što su fitonutrijenti?
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Maca prah
Selen
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Kapsaicin
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?