U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu danas pa tako i o glutenu.
Celijakija je bolest koja se primarno manifestira kao oboljenje tankog crijeva narušeno mikrouplama često nevidiljivima kolonoskopijom. Tri su ključna elementa za razvoj celijakije: gluten, genska predispozicija i imunosni odgovor. Prvenstveno zbog mikroupala koje prelaze u cijelokupnu upalu tankog crijeva, zatim dolazi do atrofije crijevnih resica čime dolazi do nemogućnosti apsorpcije nutrijenata. Tada osoba gubi na kilaži i to su već kritični primjeri osobe oboljele od celijakije. Međutim celijakija je osobito specifična i manifestira se individualno i kroz šarenu kliničku sliku. Kod nekih osoba se manifestira samo oboljenjima izvan tankog crijeva poput osteoporoze, anemije, neplodnosti, konstipacije, nadutosti, dermatitisima. Razlikovanje simptoma oboljenja je najčešće vrlo teško pa osobe godinama lutaju od doktora do doktora bez ikakvih suvislih zaključaka. Još uvijek za bolest vrijedi model “sante leda” Richarda Logana iz 1990. On je usporedio vidljivi dio sante leda (1/10) s dijanosticiranim slučajevima, a onaj veći dio sante leda (9/10) koji je ispod površina s nedijagnosticiranim bolesnicima. Koji su razlozi za takav omjer? Vrlo šarena slika kako se sama bolest može manifestirati je ono što se često zanemaruje jer je još uvijek zlatni standard za dijagnostiku celijakije kolonoskopija. U znanstvenom radu od Silvije Čuković-Čavke i suradnika sa zavoda za gastroenterologiju u KBC-u Zagreb navodi se kako bi se u obzir trebali uzeti i svi popratni simptomi kako bi se poboljšala dijagnostika same bolesti.
Kako djelovati ako prepoznajete simptome?
Celijakija se liječi isključivo striktnom i doživotnom bezglutenskom prehranom. U takvoj prehrani su isključene žitarice koje sadržavaju gluten: pšenica i njene razne varijacije (durum, semolina, pir, kamut, bulgur), raž, ječam, tritikale, a isto tako i zob jer iako sama po sebi ne sadrži gluten često je onečišćena u procesu skladištenja i obrade.
Ono što je najbolje u vezi celijakije je da vas natjera da ste kreativni u kuhinji. I kada ste malo kreativni vrlo se lako nostiti s bezglutenskom prehranom. Prvenstveno tu su namirnice koje koristimo u svakodnevnoj prehrani poput riže, krumpira, kukuruza, mesa, ribe, voća i povrća. Zatim imate ogroman asortiman proizvoda koji su označeni sa “bez glutena” gdje se nalazi znak prekrižene pšenice kao univerzalni znak za oznaku namirnica bez glutena. Tako su i naši B!TONIC proizvodi bez glutena. Kako kreativnost raste tako unosite u vaše prehanu žitarice poput heljde, amaranta, slanutka, leće, prosa, graška, kvinoje, tapioke, soje i divlje riže. I tako kombinirate razne vrste kruhova ovisno o raspoloženju i idejama tog dana. Simptomi se povlače puno brže kod djece dok kod odraslih treba vremena dok se crijevne resice oporave. Naravno da je svaki početak težak i zahtjeva dosta discipline i odricanja, ali odmicanjem vremena i redukcijom simptoma vraćate svoj organizam u stanje normale.
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Celijakija
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu danas pa tako i o glutenu.
Celijakija je bolest koja se primarno manifestira kao oboljenje tankog crijeva narušeno mikrouplama često nevidiljivima kolonoskopijom. Tri su ključna elementa za razvoj celijakije: gluten, genska predispozicija i imunosni odgovor. Prvenstveno zbog mikroupala koje prelaze u cijelokupnu upalu tankog crijeva, zatim dolazi do atrofije crijevnih resica čime dolazi do nemogućnosti apsorpcije nutrijenata. Tada osoba gubi na kilaži i to su već kritični primjeri osobe oboljele od celijakije. Međutim celijakija je osobito specifična i manifestira se individualno i kroz šarenu kliničku sliku. Kod nekih osoba se manifestira samo oboljenjima izvan tankog crijeva poput osteoporoze, anemije, neplodnosti, konstipacije, nadutosti, dermatitisima. Razlikovanje simptoma oboljenja je najčešće vrlo teško pa osobe godinama lutaju od doktora do doktora bez ikakvih suvislih zaključaka. Još uvijek za bolest vrijedi model “sante leda” Richarda Logana iz 1990. On je usporedio vidljivi dio sante leda (1/10) s dijanosticiranim slučajevima, a onaj veći dio sante leda (9/10) koji je ispod površina s nedijagnosticiranim bolesnicima. Koji su razlozi za takav omjer? Vrlo šarena slika kako se sama bolest može manifestirati je ono što se često zanemaruje jer je još uvijek zlatni standard za dijagnostiku celijakije kolonoskopija. U znanstvenom radu od Silvije Čuković-Čavke i suradnika sa zavoda za gastroenterologiju u KBC-u Zagreb navodi se kako bi se u obzir trebali uzeti i svi popratni simptomi kako bi se poboljšala dijagnostika same bolesti.
Kako djelovati ako prepoznajete simptome?
Celijakija se liječi isključivo striktnom i doživotnom bezglutenskom prehranom. U takvoj prehrani su isključene žitarice koje sadržavaju gluten: pšenica i njene razne varijacije (durum, semolina, pir, kamut, bulgur), raž, ječam, tritikale, a isto tako i zob jer iako sama po sebi ne sadrži gluten često je onečišćena u procesu skladištenja i obrade.
Ono što je najbolje u vezi celijakije je da vas natjera da ste kreativni u kuhinji. I kada ste malo kreativni vrlo se lako nostiti s bezglutenskom prehranom. Prvenstveno tu su namirnice koje koristimo u svakodnevnoj prehrani poput riže, krumpira, kukuruza, mesa, ribe, voća i povrća. Zatim imate ogroman asortiman proizvoda koji su označeni sa “bez glutena” gdje se nalazi znak prekrižene pšenice kao univerzalni znak za oznaku namirnica bez glutena. Tako su i naši B!TONIC proizvodi bez glutena. Kako kreativnost raste tako unosite u vaše prehanu žitarice poput heljde, amaranta, slanutka, leće, prosa, graška, kvinoje, tapioke, soje i divlje riže. I tako kombinirate razne vrste kruhova ovisno o raspoloženju i idejama tog dana. Simptomi se povlače puno brže kod djece dok kod odraslih treba vremena dok se crijevne resice oporave. Naravno da je svaki početak težak i zahtjeva dosta discipline i odricanja, ali odmicanjem vremena i redukcijom simptoma vraćate svoj organizam u stanje normale.
Related Posts
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Tribulus Terrestris
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Melissa officinalis
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Sindrom policističkih jajnika
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Željezo
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Kapsaicin
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori