U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu danas pa tako i o glutenu.
Celijakija je bolest koja se primarno manifestira kao oboljenje tankog crijeva narušeno mikrouplama često nevidiljivima kolonoskopijom. Tri su ključna elementa za razvoj celijakije: gluten, genska predispozicija i imunosni odgovor. Prvenstveno zbog mikroupala koje prelaze u cijelokupnu upalu tankog crijeva, zatim dolazi do atrofije crijevnih resica čime dolazi do nemogućnosti apsorpcije nutrijenata. Tada osoba gubi na kilaži i to su već kritični primjeri osobe oboljele od celijakije. Međutim celijakija je osobito specifična i manifestira se individualno i kroz šarenu kliničku sliku. Kod nekih osoba se manifestira samo oboljenjima izvan tankog crijeva poput osteoporoze, anemije, neplodnosti, konstipacije, nadutosti, dermatitisima. Razlikovanje simptoma oboljenja je najčešće vrlo teško pa osobe godinama lutaju od doktora do doktora bez ikakvih suvislih zaključaka. Još uvijek za bolest vrijedi model “sante leda” Richarda Logana iz 1990. On je usporedio vidljivi dio sante leda (1/10) s dijanosticiranim slučajevima, a onaj veći dio sante leda (9/10) koji je ispod površina s nedijagnosticiranim bolesnicima. Koji su razlozi za takav omjer? Vrlo šarena slika kako se sama bolest može manifestirati je ono što se često zanemaruje jer je još uvijek zlatni standard za dijagnostiku celijakije kolonoskopija. U znanstvenom radu od Silvije Čuković-Čavke i suradnika sa zavoda za gastroenterologiju u KBC-u Zagreb navodi se kako bi se u obzir trebali uzeti i svi popratni simptomi kako bi se poboljšala dijagnostika same bolesti.
Kako djelovati ako prepoznajete simptome?
Celijakija se liječi isključivo striktnom i doživotnom bezglutenskom prehranom. U takvoj prehrani su isključene žitarice koje sadržavaju gluten: pšenica i njene razne varijacije (durum, semolina, pir, kamut, bulgur), raž, ječam, tritikale, a isto tako i zob jer iako sama po sebi ne sadrži gluten često je onečišćena u procesu skladištenja i obrade.
Ono što je najbolje u vezi celijakije je da vas natjera da ste kreativni u kuhinji. I kada ste malo kreativni vrlo se lako nostiti s bezglutenskom prehranom. Prvenstveno tu su namirnice koje koristimo u svakodnevnoj prehrani poput riže, krumpira, kukuruza, mesa, ribe, voća i povrća. Zatim imate ogroman asortiman proizvoda koji su označeni sa “bez glutena” gdje se nalazi znak prekrižene pšenice kao univerzalni znak za oznaku namirnica bez glutena. Tako su i naši B!TONIC proizvodi bez glutena. Kako kreativnost raste tako unosite u vaše prehanu žitarice poput heljde, amaranta, slanutka, leće, prosa, graška, kvinoje, tapioke, soje i divlje riže. I tako kombinirate razne vrste kruhova ovisno o raspoloženju i idejama tog dana. Simptomi se povlače puno brže kod djece dok kod odraslih treba vremena dok se crijevne resice oporave. Naravno da je svaki početak težak i zahtjeva dosta discipline i odricanja, ali odmicanjem vremena i redukcijom simptoma vraćate svoj organizam u stanje normale.
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Celijakija
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu danas pa tako i o glutenu.
Celijakija je bolest koja se primarno manifestira kao oboljenje tankog crijeva narušeno mikrouplama često nevidiljivima kolonoskopijom. Tri su ključna elementa za razvoj celijakije: gluten, genska predispozicija i imunosni odgovor. Prvenstveno zbog mikroupala koje prelaze u cijelokupnu upalu tankog crijeva, zatim dolazi do atrofije crijevnih resica čime dolazi do nemogućnosti apsorpcije nutrijenata. Tada osoba gubi na kilaži i to su već kritični primjeri osobe oboljele od celijakije. Međutim celijakija je osobito specifična i manifestira se individualno i kroz šarenu kliničku sliku. Kod nekih osoba se manifestira samo oboljenjima izvan tankog crijeva poput osteoporoze, anemije, neplodnosti, konstipacije, nadutosti, dermatitisima. Razlikovanje simptoma oboljenja je najčešće vrlo teško pa osobe godinama lutaju od doktora do doktora bez ikakvih suvislih zaključaka. Još uvijek za bolest vrijedi model “sante leda” Richarda Logana iz 1990. On je usporedio vidljivi dio sante leda (1/10) s dijanosticiranim slučajevima, a onaj veći dio sante leda (9/10) koji je ispod površina s nedijagnosticiranim bolesnicima. Koji su razlozi za takav omjer? Vrlo šarena slika kako se sama bolest može manifestirati je ono što se često zanemaruje jer je još uvijek zlatni standard za dijagnostiku celijakije kolonoskopija. U znanstvenom radu od Silvije Čuković-Čavke i suradnika sa zavoda za gastroenterologiju u KBC-u Zagreb navodi se kako bi se u obzir trebali uzeti i svi popratni simptomi kako bi se poboljšala dijagnostika same bolesti.
Kako djelovati ako prepoznajete simptome?
Celijakija se liječi isključivo striktnom i doživotnom bezglutenskom prehranom. U takvoj prehrani su isključene žitarice koje sadržavaju gluten: pšenica i njene razne varijacije (durum, semolina, pir, kamut, bulgur), raž, ječam, tritikale, a isto tako i zob jer iako sama po sebi ne sadrži gluten često je onečišćena u procesu skladištenja i obrade.
Ono što je najbolje u vezi celijakije je da vas natjera da ste kreativni u kuhinji. I kada ste malo kreativni vrlo se lako nostiti s bezglutenskom prehranom. Prvenstveno tu su namirnice koje koristimo u svakodnevnoj prehrani poput riže, krumpira, kukuruza, mesa, ribe, voća i povrća. Zatim imate ogroman asortiman proizvoda koji su označeni sa “bez glutena” gdje se nalazi znak prekrižene pšenice kao univerzalni znak za oznaku namirnica bez glutena. Tako su i naši B!TONIC proizvodi bez glutena. Kako kreativnost raste tako unosite u vaše prehanu žitarice poput heljde, amaranta, slanutka, leće, prosa, graška, kvinoje, tapioke, soje i divlje riže. I tako kombinirate razne vrste kruhova ovisno o raspoloženju i idejama tog dana. Simptomi se povlače puno brže kod djece dok kod odraslih treba vremena dok se crijevne resice oporave. Naravno da je svaki početak težak i zahtjeva dosta discipline i odricanja, ali odmicanjem vremena i redukcijom simptoma vraćate svoj organizam u stanje normale.
Related Posts
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Znate li kako održati jetru zdravom?
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Kapsaicin
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Melissa officinalis
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Inulin
Tribulus Terrestris
Znate li što su fitonutrijenti?
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Kiwi – Actinidia chinensis
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?