Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve!
Težina je rezultat borbe ljudskog tijela protiv gravitacije Zemlje. Ponekad se koristi kao mjerljivi parametar u nekim studijama, jer je jeftino mjeriti težinu mnogih ljudi. Debeli i pretili ljudi ne žele samo smršavjeti, već prije svega žele izgubiti masno tkivo. Težina je zapravo nebitan parametar, osim ako se ne radi o profesionalnim sportašima, sa zahtjevima za težinskom kategorijom ili aspektima izvedbe. Ovdje nastupa i praktično ograničenje pojma BMI i striktnim povezivanjem istog sa pretilosti.
Težina je prilično „nezahvalan“ pojam za povezivanje sa suplementacijom, uglavnom je usko i direktno povezan s konzumacijom hrane i unosom kalorija, a za suplementaciju predložio bi povezivanje s pojmovima poput:
Key words and terms: trigliceridi, metabolizam i kontrola razine glukoze, krvni tlak – hipertenzija, smanjeni apetit i unos hrane, sitost, neprikladni oblici prehrane, prejedanje, nakupljanje masti u jetri, smanjenje krvožilnih čimbenika rizika kod pretilih ljudi, borba protiv upalnih procesa
Analiza sastojaka i aspekti performansi
1. Spirulina
Spirulina je netoksična plavozelena alga. Izvor je fikocijanobilina. Preliminarni dokazi sugeriraju da je spirulina izuzetno moćna u zaštiti mozga i smanjenju masti u jetri. Lako se stvara i uzgaja, netoksična vrsta bakterije Arthrospira. Spirulina se često koristi kao veganski izvor proteina i vitamina B12. Sadrži između 55-70% bjelančevina, no studije sugeriraju da je potencijalan izvor B12 vitamina.
Dokazi istraživanja na ljudima sugeriraju da spirulina može poboljšati metabolizam lipida i glukoze, istovremeno smanjujući masnoću jetre i štiteći srce. Studije na životinjama također su vrlo obećavajuće, jer se pokazalo da je spirulina slične snage kao često korišteni referentni lijekovi, kada je riječ o neurološkim poremećajima. Ti se učinci također proširuju na artritis i imunologiju.
Trigliceridi – U populacijama s metaboličkim sindromom ili povezanim komorbiditetima (dijabetes, hiperlipidemija, hipertenzija itd.) spirulina u različitim dozama između 1-8 g dnevno može smanjiti trigliceride 10-15%.
2. Chlorella
Chlorella je slatkovodna alga koju obično koristi veganska populacija (slično spirulini). Čini se da je Chlorella biološki dostupan izvor i željeza i vitamina B12, a može imati i druge koristi.
Spirulina i chlorella mogu djelovati kao efikasan alat za kontrolu unosa hrane – dobar profil makronutrijenata sa niskom kalorijskom vrijednosti pruža prostor za ostvarivanje kalorijskog deficita – glavnog preduvjeta za gubitak tjelesne kilaže, prvenstveno masnog tkiva.
3. Krom
Krom je esencijalan mineral. Regulira metabolizam glukoze i osjetljivost na inzulin. Suplementiranje većih količina kroma nego što tijelo treba ne daje pouzdane rezultate, ali može biti povezano s manjim prednostima za dijabetičare. U tragovima se nalazi u biljnim proizvodima, posebno u žitaricama.
Krom regulira hormon inzulin u tijelu. Ponekad se nadopunjuje u prehrani za poboljšanje djelovanja inzulina u tijelu. Osobe s subkliničkim nedostatkom kroma (ispod optimalnog, ali ne i istinskim nedostatkom) mogu osjetiti koristi prilikom nadopunjavanja kroma.
Glavni mehanizam kroma izravno je vezan za kromodulin. Kromodulin, protein, obično pojačava signalizaciju inzulinskih receptora. Ako je ovaj protein oslabljen, sposobnost inzulina za rad u tijelu uvelike se smanjuje.
4. Borovnica – ekstrakt
Borovnice su voće koje sadrži puno molekula koje nazivamo antocijaninima. Ovi antioksidativni spojevi često se suplementiraju zbog svoje sposobnosti da poboljšaju kognitivne funkcije.
Borovnice su malo, plavo-ljubičasto voće koje pripada rodu koji također uključuje brusnice i borovnice. Borovnice su popularna hrana i često se konzumiraju. Sadržaj antioksidansa i antocijanina u borovnicama čini ih posebno učinkovitima u prevenciji smanjenja kognitivne funkcije, podržavanju krvožilnog zdravlja, zaštiti zdravlja i funkcije jetre i smanjenju nakupljanja masti u jetri.
Borovnice također mogu imati potencijalni nootropni učinak. Utvrđeno je da poboljšavaju kognitivne funkcije kod ljudi koji prolaze kroz kognitivni pad, ali postoje i neki dokazi prema istraživanjima na laboratorijskim životinjama koji sugeriraju da borovnice mogu poboljšati spoznaju i kod zdravih mladih ljudi. Oni također mogu imati ulogu u promicanju rasta živčanog tkiva i smanjenju neurološke upale. Borovnice se mogu jesti ili dopunjavati kroz prah ekstrakta borovnica.
Molekula koja se nalazi u ljutoj papričici i koja izaziva osjećaj žarenja, djeluje putem adrenalinskih receptora i TRPV1 za brzo povećanje topline tijela. Može sagorijevati tjelesne masnoće, boriti se protiv upala dostojnom snagom i spriječiti pojavu karcinoma.
ZAKLJUČAK
Generalno najprikladniji proizvod iz linije B!TONIC proizvoda za pozicioniranje kod DIJABETESA, a veza između dijabetesa i PRETILOSTI prilično je jaka. Vjeruje se da pretilost čini 80-85% rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, dok nedavna istraživanja sugeriraju da pretile osobe imaju i do 80 puta veću vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 2 od onih s BMI manjim od 22. Općenito, prekomjerna tjelesna težina ili pretilost smatra se kad je indeks tjelesne mase – BMI – 30 ili veći.
Za indikaciju DEBLJINA može se koristiti i pozicionirati na prvom mjestu kao alat za postizanje kalorijskog deficita koji zatim dovodi do gubitka tjelesne mase, uz benefite algi spiruline i chlorelle. U navedenom procesu definitivno pomaže i doprinosi i kontrola razine glukoze i inzulina koju kontroliraju i reguliraju krom i ekstrakt borovnice, dok kapsaicin podiže tjelesnu temperaturu i time pospješuje efikasnost metabolizma. Sinergijom svih navedenih nutrijenata te njihovim djelovanjem pomognutim lakšim kreiranjem kalorijskog deficita gubitak kilaže nije upitan!
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve!
Težina je rezultat borbe ljudskog tijela protiv gravitacije Zemlje. Ponekad se koristi kao mjerljivi parametar u nekim studijama, jer je jeftino mjeriti težinu mnogih ljudi. Debeli i pretili ljudi ne žele samo smršavjeti, već prije svega žele izgubiti masno tkivo. Težina je zapravo nebitan parametar, osim ako se ne radi o profesionalnim sportašima, sa zahtjevima za težinskom kategorijom ili aspektima izvedbe. Ovdje nastupa i praktično ograničenje pojma BMI i striktnim povezivanjem istog sa pretilosti.
Težina je prilično „nezahvalan“ pojam za povezivanje sa suplementacijom, uglavnom je usko i direktno povezan s konzumacijom hrane i unosom kalorija, a za suplementaciju predložio bi povezivanje s pojmovima poput:
Key words and terms: trigliceridi, metabolizam i kontrola razine glukoze, krvni tlak – hipertenzija, smanjeni apetit i unos hrane, sitost, neprikladni oblici prehrane, prejedanje, nakupljanje masti u jetri, smanjenje krvožilnih čimbenika rizika kod pretilih ljudi, borba protiv upalnih procesa
Analiza sastojaka i aspekti performansi
1. Spirulina
Spirulina je netoksična plavozelena alga. Izvor je fikocijanobilina. Preliminarni dokazi sugeriraju da je spirulina izuzetno moćna u zaštiti mozga i smanjenju masti u jetri. Lako se stvara i uzgaja, netoksična vrsta bakterije Arthrospira. Spirulina se često koristi kao veganski izvor proteina i vitamina B12. Sadrži između 55-70% bjelančevina, no studije sugeriraju da je potencijalan izvor B12 vitamina.
Dokazi istraživanja na ljudima sugeriraju da spirulina može poboljšati metabolizam lipida i glukoze, istovremeno smanjujući masnoću jetre i štiteći srce. Studije na životinjama također su vrlo obećavajuće, jer se pokazalo da je spirulina slične snage kao često korišteni referentni lijekovi, kada je riječ o neurološkim poremećajima. Ti se učinci također proširuju na artritis i imunologiju.
Trigliceridi – U populacijama s metaboličkim sindromom ili povezanim komorbiditetima (dijabetes, hiperlipidemija, hipertenzija itd.) spirulina u različitim dozama između 1-8 g dnevno može smanjiti trigliceride 10-15%.
2. Chlorella
Chlorella je slatkovodna alga koju obično koristi veganska populacija (slično spirulini). Čini se da je Chlorella biološki dostupan izvor i željeza i vitamina B12, a može imati i druge koristi.
Spirulina i chlorella mogu djelovati kao efikasan alat za kontrolu unosa hrane – dobar profil makronutrijenata sa niskom kalorijskom vrijednosti pruža prostor za ostvarivanje kalorijskog deficita – glavnog preduvjeta za gubitak tjelesne kilaže, prvenstveno masnog tkiva.
3. Krom
Krom je esencijalan mineral. Regulira metabolizam glukoze i osjetljivost na inzulin. Suplementiranje većih količina kroma nego što tijelo treba ne daje pouzdane rezultate, ali može biti povezano s manjim prednostima za dijabetičare. U tragovima se nalazi u biljnim proizvodima, posebno u žitaricama.
Krom regulira hormon inzulin u tijelu. Ponekad se nadopunjuje u prehrani za poboljšanje djelovanja inzulina u tijelu. Osobe s subkliničkim nedostatkom kroma (ispod optimalnog, ali ne i istinskim nedostatkom) mogu osjetiti koristi prilikom nadopunjavanja kroma.
Glavni mehanizam kroma izravno je vezan za kromodulin. Kromodulin, protein, obično pojačava signalizaciju inzulinskih receptora. Ako je ovaj protein oslabljen, sposobnost inzulina za rad u tijelu uvelike se smanjuje.
4. Borovnica – ekstrakt
Borovnice su voće koje sadrži puno molekula koje nazivamo antocijaninima. Ovi antioksidativni spojevi često se suplementiraju zbog svoje sposobnosti da poboljšaju kognitivne funkcije.
Borovnice su malo, plavo-ljubičasto voće koje pripada rodu koji također uključuje brusnice i borovnice. Borovnice su popularna hrana i često se konzumiraju. Sadržaj antioksidansa i antocijanina u borovnicama čini ih posebno učinkovitima u prevenciji smanjenja kognitivne funkcije, podržavanju krvožilnog zdravlja, zaštiti zdravlja i funkcije jetre i smanjenju nakupljanja masti u jetri.
Borovnice također mogu imati potencijalni nootropni učinak. Utvrđeno je da poboljšavaju kognitivne funkcije kod ljudi koji prolaze kroz kognitivni pad, ali postoje i neki dokazi prema istraživanjima na laboratorijskim životinjama koji sugeriraju da borovnice mogu poboljšati spoznaju i kod zdravih mladih ljudi. Oni također mogu imati ulogu u promicanju rasta živčanog tkiva i smanjenju neurološke upale. Borovnice se mogu jesti ili dopunjavati kroz prah ekstrakta borovnica.
5. Capsaicin
Molekula koja se nalazi u ljutoj papričici i koja izaziva osjećaj žarenja, djeluje putem adrenalinskih receptora i TRPV1 za brzo povećanje topline tijela. Može sagorijevati tjelesne masnoće, boriti se protiv upala dostojnom snagom i spriječiti pojavu karcinoma.
ZAKLJUČAK
Generalno najprikladniji proizvod iz linije B!TONIC proizvoda za pozicioniranje kod DIJABETESA, a veza između dijabetesa i PRETILOSTI prilično je jaka. Vjeruje se da pretilost čini 80-85% rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, dok nedavna istraživanja sugeriraju da pretile osobe imaju i do 80 puta veću vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 2 od onih s BMI manjim od 22. Općenito, prekomjerna tjelesna težina ili pretilost smatra se kad je indeks tjelesne mase – BMI – 30 ili veći.
Za indikaciju DEBLJINA može se koristiti i pozicionirati na prvom mjestu kao alat za postizanje kalorijskog deficita koji zatim dovodi do gubitka tjelesne mase, uz benefite algi spiruline i chlorelle. U navedenom procesu definitivno pomaže i doprinosi i kontrola razine glukoze i inzulina koju kontroliraju i reguliraju krom i ekstrakt borovnice, dok kapsaicin podiže tjelesnu temperaturu i time pospješuje efikasnost metabolizma. Sinergijom svih navedenih nutrijenata te njihovim djelovanjem pomognutim lakšim kreiranjem kalorijskog deficita gubitak kilaže nije upitan!
Related Posts
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Kiwi – Actinidia chinensis
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Znate li što su fitonutrijenti?
Melissa officinalis
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Znate li kako održati jetru zdravom?
Tribulus Terrestris
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Inulin
Maca prah
Celijakija
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Željezo
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda