Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve!
Težina je rezultat borbe ljudskog tijela protiv gravitacije Zemlje. Ponekad se koristi kao mjerljivi parametar u nekim studijama, jer je jeftino mjeriti težinu mnogih ljudi. Debeli i pretili ljudi ne žele samo smršavjeti, već prije svega žele izgubiti masno tkivo. Težina je zapravo nebitan parametar, osim ako se ne radi o profesionalnim sportašima, sa zahtjevima za težinskom kategorijom ili aspektima izvedbe. Ovdje nastupa i praktično ograničenje pojma BMI i striktnim povezivanjem istog sa pretilosti.
Težina je prilično „nezahvalan“ pojam za povezivanje sa suplementacijom, uglavnom je usko i direktno povezan s konzumacijom hrane i unosom kalorija, a za suplementaciju predložio bi povezivanje s pojmovima poput:
Key words and terms: trigliceridi, metabolizam i kontrola razine glukoze, krvni tlak – hipertenzija, smanjeni apetit i unos hrane, sitost, neprikladni oblici prehrane, prejedanje, nakupljanje masti u jetri, smanjenje krvožilnih čimbenika rizika kod pretilih ljudi, borba protiv upalnih procesa
Analiza sastojaka i aspekti performansi
1. Spirulina
Spirulina je netoksična plavozelena alga. Izvor je fikocijanobilina. Preliminarni dokazi sugeriraju da je spirulina izuzetno moćna u zaštiti mozga i smanjenju masti u jetri. Lako se stvara i uzgaja, netoksična vrsta bakterije Arthrospira. Spirulina se često koristi kao veganski izvor proteina i vitamina B12. Sadrži između 55-70% bjelančevina, no studije sugeriraju da je potencijalan izvor B12 vitamina.
Dokazi istraživanja na ljudima sugeriraju da spirulina može poboljšati metabolizam lipida i glukoze, istovremeno smanjujući masnoću jetre i štiteći srce. Studije na životinjama također su vrlo obećavajuće, jer se pokazalo da je spirulina slične snage kao često korišteni referentni lijekovi, kada je riječ o neurološkim poremećajima. Ti se učinci također proširuju na artritis i imunologiju.
Trigliceridi – U populacijama s metaboličkim sindromom ili povezanim komorbiditetima (dijabetes, hiperlipidemija, hipertenzija itd.) spirulina u različitim dozama između 1-8 g dnevno može smanjiti trigliceride 10-15%.
2. Chlorella
Chlorella je slatkovodna alga koju obično koristi veganska populacija (slično spirulini). Čini se da je Chlorella biološki dostupan izvor i željeza i vitamina B12, a može imati i druge koristi.
Spirulina i chlorella mogu djelovati kao efikasan alat za kontrolu unosa hrane – dobar profil makronutrijenata sa niskom kalorijskom vrijednosti pruža prostor za ostvarivanje kalorijskog deficita – glavnog preduvjeta za gubitak tjelesne kilaže, prvenstveno masnog tkiva.
3. Krom
Krom je esencijalan mineral. Regulira metabolizam glukoze i osjetljivost na inzulin. Suplementiranje većih količina kroma nego što tijelo treba ne daje pouzdane rezultate, ali može biti povezano s manjim prednostima za dijabetičare. U tragovima se nalazi u biljnim proizvodima, posebno u žitaricama.
Krom regulira hormon inzulin u tijelu. Ponekad se nadopunjuje u prehrani za poboljšanje djelovanja inzulina u tijelu. Osobe s subkliničkim nedostatkom kroma (ispod optimalnog, ali ne i istinskim nedostatkom) mogu osjetiti koristi prilikom nadopunjavanja kroma.
Glavni mehanizam kroma izravno je vezan za kromodulin. Kromodulin, protein, obično pojačava signalizaciju inzulinskih receptora. Ako je ovaj protein oslabljen, sposobnost inzulina za rad u tijelu uvelike se smanjuje.
4. Borovnica – ekstrakt
Borovnice su voće koje sadrži puno molekula koje nazivamo antocijaninima. Ovi antioksidativni spojevi često se suplementiraju zbog svoje sposobnosti da poboljšaju kognitivne funkcije.
Borovnice su malo, plavo-ljubičasto voće koje pripada rodu koji također uključuje brusnice i borovnice. Borovnice su popularna hrana i često se konzumiraju. Sadržaj antioksidansa i antocijanina u borovnicama čini ih posebno učinkovitima u prevenciji smanjenja kognitivne funkcije, podržavanju krvožilnog zdravlja, zaštiti zdravlja i funkcije jetre i smanjenju nakupljanja masti u jetri.
Borovnice također mogu imati potencijalni nootropni učinak. Utvrđeno je da poboljšavaju kognitivne funkcije kod ljudi koji prolaze kroz kognitivni pad, ali postoje i neki dokazi prema istraživanjima na laboratorijskim životinjama koji sugeriraju da borovnice mogu poboljšati spoznaju i kod zdravih mladih ljudi. Oni također mogu imati ulogu u promicanju rasta živčanog tkiva i smanjenju neurološke upale. Borovnice se mogu jesti ili dopunjavati kroz prah ekstrakta borovnica.
Molekula koja se nalazi u ljutoj papričici i koja izaziva osjećaj žarenja, djeluje putem adrenalinskih receptora i TRPV1 za brzo povećanje topline tijela. Može sagorijevati tjelesne masnoće, boriti se protiv upala dostojnom snagom i spriječiti pojavu karcinoma.
ZAKLJUČAK
Generalno najprikladniji proizvod iz linije B!TONIC proizvoda za pozicioniranje kod DIJABETESA, a veza između dijabetesa i PRETILOSTI prilično je jaka. Vjeruje se da pretilost čini 80-85% rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, dok nedavna istraživanja sugeriraju da pretile osobe imaju i do 80 puta veću vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 2 od onih s BMI manjim od 22. Općenito, prekomjerna tjelesna težina ili pretilost smatra se kad je indeks tjelesne mase – BMI – 30 ili veći.
Za indikaciju DEBLJINA može se koristiti i pozicionirati na prvom mjestu kao alat za postizanje kalorijskog deficita koji zatim dovodi do gubitka tjelesne mase, uz benefite algi spiruline i chlorelle. U navedenom procesu definitivno pomaže i doprinosi i kontrola razine glukoze i inzulina koju kontroliraju i reguliraju krom i ekstrakt borovnice, dok kapsaicin podiže tjelesnu temperaturu i time pospješuje efikasnost metabolizma. Sinergijom svih navedenih nutrijenata te njihovim djelovanjem pomognutim lakšim kreiranjem kalorijskog deficita gubitak kilaže nije upitan!
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve!
Težina je rezultat borbe ljudskog tijela protiv gravitacije Zemlje. Ponekad se koristi kao mjerljivi parametar u nekim studijama, jer je jeftino mjeriti težinu mnogih ljudi. Debeli i pretili ljudi ne žele samo smršavjeti, već prije svega žele izgubiti masno tkivo. Težina je zapravo nebitan parametar, osim ako se ne radi o profesionalnim sportašima, sa zahtjevima za težinskom kategorijom ili aspektima izvedbe. Ovdje nastupa i praktično ograničenje pojma BMI i striktnim povezivanjem istog sa pretilosti.
Težina je prilično „nezahvalan“ pojam za povezivanje sa suplementacijom, uglavnom je usko i direktno povezan s konzumacijom hrane i unosom kalorija, a za suplementaciju predložio bi povezivanje s pojmovima poput:
Key words and terms: trigliceridi, metabolizam i kontrola razine glukoze, krvni tlak – hipertenzija, smanjeni apetit i unos hrane, sitost, neprikladni oblici prehrane, prejedanje, nakupljanje masti u jetri, smanjenje krvožilnih čimbenika rizika kod pretilih ljudi, borba protiv upalnih procesa
Analiza sastojaka i aspekti performansi
1. Spirulina
Spirulina je netoksična plavozelena alga. Izvor je fikocijanobilina. Preliminarni dokazi sugeriraju da je spirulina izuzetno moćna u zaštiti mozga i smanjenju masti u jetri. Lako se stvara i uzgaja, netoksična vrsta bakterije Arthrospira. Spirulina se često koristi kao veganski izvor proteina i vitamina B12. Sadrži između 55-70% bjelančevina, no studije sugeriraju da je potencijalan izvor B12 vitamina.
Dokazi istraživanja na ljudima sugeriraju da spirulina može poboljšati metabolizam lipida i glukoze, istovremeno smanjujući masnoću jetre i štiteći srce. Studije na životinjama također su vrlo obećavajuće, jer se pokazalo da je spirulina slične snage kao često korišteni referentni lijekovi, kada je riječ o neurološkim poremećajima. Ti se učinci također proširuju na artritis i imunologiju.
Trigliceridi – U populacijama s metaboličkim sindromom ili povezanim komorbiditetima (dijabetes, hiperlipidemija, hipertenzija itd.) spirulina u različitim dozama između 1-8 g dnevno može smanjiti trigliceride 10-15%.
2. Chlorella
Chlorella je slatkovodna alga koju obično koristi veganska populacija (slično spirulini). Čini se da je Chlorella biološki dostupan izvor i željeza i vitamina B12, a može imati i druge koristi.
Spirulina i chlorella mogu djelovati kao efikasan alat za kontrolu unosa hrane – dobar profil makronutrijenata sa niskom kalorijskom vrijednosti pruža prostor za ostvarivanje kalorijskog deficita – glavnog preduvjeta za gubitak tjelesne kilaže, prvenstveno masnog tkiva.
3. Krom
Krom je esencijalan mineral. Regulira metabolizam glukoze i osjetljivost na inzulin. Suplementiranje većih količina kroma nego što tijelo treba ne daje pouzdane rezultate, ali može biti povezano s manjim prednostima za dijabetičare. U tragovima se nalazi u biljnim proizvodima, posebno u žitaricama.
Krom regulira hormon inzulin u tijelu. Ponekad se nadopunjuje u prehrani za poboljšanje djelovanja inzulina u tijelu. Osobe s subkliničkim nedostatkom kroma (ispod optimalnog, ali ne i istinskim nedostatkom) mogu osjetiti koristi prilikom nadopunjavanja kroma.
Glavni mehanizam kroma izravno je vezan za kromodulin. Kromodulin, protein, obično pojačava signalizaciju inzulinskih receptora. Ako je ovaj protein oslabljen, sposobnost inzulina za rad u tijelu uvelike se smanjuje.
4. Borovnica – ekstrakt
Borovnice su voće koje sadrži puno molekula koje nazivamo antocijaninima. Ovi antioksidativni spojevi često se suplementiraju zbog svoje sposobnosti da poboljšaju kognitivne funkcije.
Borovnice su malo, plavo-ljubičasto voće koje pripada rodu koji također uključuje brusnice i borovnice. Borovnice su popularna hrana i često se konzumiraju. Sadržaj antioksidansa i antocijanina u borovnicama čini ih posebno učinkovitima u prevenciji smanjenja kognitivne funkcije, podržavanju krvožilnog zdravlja, zaštiti zdravlja i funkcije jetre i smanjenju nakupljanja masti u jetri.
Borovnice također mogu imati potencijalni nootropni učinak. Utvrđeno je da poboljšavaju kognitivne funkcije kod ljudi koji prolaze kroz kognitivni pad, ali postoje i neki dokazi prema istraživanjima na laboratorijskim životinjama koji sugeriraju da borovnice mogu poboljšati spoznaju i kod zdravih mladih ljudi. Oni također mogu imati ulogu u promicanju rasta živčanog tkiva i smanjenju neurološke upale. Borovnice se mogu jesti ili dopunjavati kroz prah ekstrakta borovnica.
5. Capsaicin
Molekula koja se nalazi u ljutoj papričici i koja izaziva osjećaj žarenja, djeluje putem adrenalinskih receptora i TRPV1 za brzo povećanje topline tijela. Može sagorijevati tjelesne masnoće, boriti se protiv upala dostojnom snagom i spriječiti pojavu karcinoma.
ZAKLJUČAK
Generalno najprikladniji proizvod iz linije B!TONIC proizvoda za pozicioniranje kod DIJABETESA, a veza između dijabetesa i PRETILOSTI prilično je jaka. Vjeruje se da pretilost čini 80-85% rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, dok nedavna istraživanja sugeriraju da pretile osobe imaju i do 80 puta veću vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 2 od onih s BMI manjim od 22. Općenito, prekomjerna tjelesna težina ili pretilost smatra se kad je indeks tjelesne mase – BMI – 30 ili veći.
Za indikaciju DEBLJINA može se koristiti i pozicionirati na prvom mjestu kao alat za postizanje kalorijskog deficita koji zatim dovodi do gubitka tjelesne mase, uz benefite algi spiruline i chlorelle. U navedenom procesu definitivno pomaže i doprinosi i kontrola razine glukoze i inzulina koju kontroliraju i reguliraju krom i ekstrakt borovnice, dok kapsaicin podiže tjelesnu temperaturu i time pospješuje efikasnost metabolizma. Sinergijom svih navedenih nutrijenata te njihovim djelovanjem pomognutim lakšim kreiranjem kalorijskog deficita gubitak kilaže nije upitan!
Related Posts
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Kapsaicin
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Selen
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Kiwi – Actinidia chinensis
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Željezo
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Maca prah
Glukozamin
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Melissa officinalis
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca