Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve!
Težina je rezultat borbe ljudskog tijela protiv gravitacije Zemlje. Ponekad se koristi kao mjerljivi parametar u nekim studijama, jer je jeftino mjeriti težinu mnogih ljudi. Debeli i pretili ljudi ne žele samo smršavjeti, već prije svega žele izgubiti masno tkivo. Težina je zapravo nebitan parametar, osim ako se ne radi o profesionalnim sportašima, sa zahtjevima za težinskom kategorijom ili aspektima izvedbe. Ovdje nastupa i praktično ograničenje pojma BMI i striktnim povezivanjem istog sa pretilosti.
Težina je prilično „nezahvalan“ pojam za povezivanje sa suplementacijom, uglavnom je usko i direktno povezan s konzumacijom hrane i unosom kalorija, a za suplementaciju predložio bi povezivanje s pojmovima poput:
Key words and terms: trigliceridi, metabolizam i kontrola razine glukoze, krvni tlak – hipertenzija, smanjeni apetit i unos hrane, sitost, neprikladni oblici prehrane, prejedanje, nakupljanje masti u jetri, smanjenje krvožilnih čimbenika rizika kod pretilih ljudi, borba protiv upalnih procesa
Analiza sastojaka i aspekti performansi
1. Spirulina
Spirulina je netoksična plavozelena alga. Izvor je fikocijanobilina. Preliminarni dokazi sugeriraju da je spirulina izuzetno moćna u zaštiti mozga i smanjenju masti u jetri. Lako se stvara i uzgaja, netoksična vrsta bakterije Arthrospira. Spirulina se često koristi kao veganski izvor proteina i vitamina B12. Sadrži između 55-70% bjelančevina, no studije sugeriraju da je potencijalan izvor B12 vitamina.
Dokazi istraživanja na ljudima sugeriraju da spirulina može poboljšati metabolizam lipida i glukoze, istovremeno smanjujući masnoću jetre i štiteći srce. Studije na životinjama također su vrlo obećavajuće, jer se pokazalo da je spirulina slične snage kao često korišteni referentni lijekovi, kada je riječ o neurološkim poremećajima. Ti se učinci također proširuju na artritis i imunologiju.
Trigliceridi – U populacijama s metaboličkim sindromom ili povezanim komorbiditetima (dijabetes, hiperlipidemija, hipertenzija itd.) spirulina u različitim dozama između 1-8 g dnevno može smanjiti trigliceride 10-15%.
2. Chlorella
Chlorella je slatkovodna alga koju obično koristi veganska populacija (slično spirulini). Čini se da je Chlorella biološki dostupan izvor i željeza i vitamina B12, a može imati i druge koristi.
Spirulina i chlorella mogu djelovati kao efikasan alat za kontrolu unosa hrane – dobar profil makronutrijenata sa niskom kalorijskom vrijednosti pruža prostor za ostvarivanje kalorijskog deficita – glavnog preduvjeta za gubitak tjelesne kilaže, prvenstveno masnog tkiva.
3. Krom
Krom je esencijalan mineral. Regulira metabolizam glukoze i osjetljivost na inzulin. Suplementiranje većih količina kroma nego što tijelo treba ne daje pouzdane rezultate, ali može biti povezano s manjim prednostima za dijabetičare. U tragovima se nalazi u biljnim proizvodima, posebno u žitaricama.
Krom regulira hormon inzulin u tijelu. Ponekad se nadopunjuje u prehrani za poboljšanje djelovanja inzulina u tijelu. Osobe s subkliničkim nedostatkom kroma (ispod optimalnog, ali ne i istinskim nedostatkom) mogu osjetiti koristi prilikom nadopunjavanja kroma.
Glavni mehanizam kroma izravno je vezan za kromodulin. Kromodulin, protein, obično pojačava signalizaciju inzulinskih receptora. Ako je ovaj protein oslabljen, sposobnost inzulina za rad u tijelu uvelike se smanjuje.
4. Borovnica – ekstrakt
Borovnice su voće koje sadrži puno molekula koje nazivamo antocijaninima. Ovi antioksidativni spojevi često se suplementiraju zbog svoje sposobnosti da poboljšaju kognitivne funkcije.
Borovnice su malo, plavo-ljubičasto voće koje pripada rodu koji također uključuje brusnice i borovnice. Borovnice su popularna hrana i često se konzumiraju. Sadržaj antioksidansa i antocijanina u borovnicama čini ih posebno učinkovitima u prevenciji smanjenja kognitivne funkcije, podržavanju krvožilnog zdravlja, zaštiti zdravlja i funkcije jetre i smanjenju nakupljanja masti u jetri.
Borovnice također mogu imati potencijalni nootropni učinak. Utvrđeno je da poboljšavaju kognitivne funkcije kod ljudi koji prolaze kroz kognitivni pad, ali postoje i neki dokazi prema istraživanjima na laboratorijskim životinjama koji sugeriraju da borovnice mogu poboljšati spoznaju i kod zdravih mladih ljudi. Oni također mogu imati ulogu u promicanju rasta živčanog tkiva i smanjenju neurološke upale. Borovnice se mogu jesti ili dopunjavati kroz prah ekstrakta borovnica.
Molekula koja se nalazi u ljutoj papričici i koja izaziva osjećaj žarenja, djeluje putem adrenalinskih receptora i TRPV1 za brzo povećanje topline tijela. Može sagorijevati tjelesne masnoće, boriti se protiv upala dostojnom snagom i spriječiti pojavu karcinoma.
ZAKLJUČAK
Generalno najprikladniji proizvod iz linije B!TONIC proizvoda za pozicioniranje kod DIJABETESA, a veza između dijabetesa i PRETILOSTI prilično je jaka. Vjeruje se da pretilost čini 80-85% rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, dok nedavna istraživanja sugeriraju da pretile osobe imaju i do 80 puta veću vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 2 od onih s BMI manjim od 22. Općenito, prekomjerna tjelesna težina ili pretilost smatra se kad je indeks tjelesne mase – BMI – 30 ili veći.
Za indikaciju DEBLJINA može se koristiti i pozicionirati na prvom mjestu kao alat za postizanje kalorijskog deficita koji zatim dovodi do gubitka tjelesne mase, uz benefite algi spiruline i chlorelle. U navedenom procesu definitivno pomaže i doprinosi i kontrola razine glukoze i inzulina koju kontroliraju i reguliraju krom i ekstrakt borovnice, dok kapsaicin podiže tjelesnu temperaturu i time pospješuje efikasnost metabolizma. Sinergijom svih navedenih nutrijenata te njihovim djelovanjem pomognutim lakšim kreiranjem kalorijskog deficita gubitak kilaže nije upitan!
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve!
Težina je rezultat borbe ljudskog tijela protiv gravitacije Zemlje. Ponekad se koristi kao mjerljivi parametar u nekim studijama, jer je jeftino mjeriti težinu mnogih ljudi. Debeli i pretili ljudi ne žele samo smršavjeti, već prije svega žele izgubiti masno tkivo. Težina je zapravo nebitan parametar, osim ako se ne radi o profesionalnim sportašima, sa zahtjevima za težinskom kategorijom ili aspektima izvedbe. Ovdje nastupa i praktično ograničenje pojma BMI i striktnim povezivanjem istog sa pretilosti.
Težina je prilično „nezahvalan“ pojam za povezivanje sa suplementacijom, uglavnom je usko i direktno povezan s konzumacijom hrane i unosom kalorija, a za suplementaciju predložio bi povezivanje s pojmovima poput:
Key words and terms: trigliceridi, metabolizam i kontrola razine glukoze, krvni tlak – hipertenzija, smanjeni apetit i unos hrane, sitost, neprikladni oblici prehrane, prejedanje, nakupljanje masti u jetri, smanjenje krvožilnih čimbenika rizika kod pretilih ljudi, borba protiv upalnih procesa
Analiza sastojaka i aspekti performansi
1. Spirulina
Spirulina je netoksična plavozelena alga. Izvor je fikocijanobilina. Preliminarni dokazi sugeriraju da je spirulina izuzetno moćna u zaštiti mozga i smanjenju masti u jetri. Lako se stvara i uzgaja, netoksična vrsta bakterije Arthrospira. Spirulina se često koristi kao veganski izvor proteina i vitamina B12. Sadrži između 55-70% bjelančevina, no studije sugeriraju da je potencijalan izvor B12 vitamina.
Dokazi istraživanja na ljudima sugeriraju da spirulina može poboljšati metabolizam lipida i glukoze, istovremeno smanjujući masnoću jetre i štiteći srce. Studije na životinjama također su vrlo obećavajuće, jer se pokazalo da je spirulina slične snage kao često korišteni referentni lijekovi, kada je riječ o neurološkim poremećajima. Ti se učinci također proširuju na artritis i imunologiju.
Trigliceridi – U populacijama s metaboličkim sindromom ili povezanim komorbiditetima (dijabetes, hiperlipidemija, hipertenzija itd.) spirulina u različitim dozama između 1-8 g dnevno može smanjiti trigliceride 10-15%.
2. Chlorella
Chlorella je slatkovodna alga koju obično koristi veganska populacija (slično spirulini). Čini se da je Chlorella biološki dostupan izvor i željeza i vitamina B12, a može imati i druge koristi.
Spirulina i chlorella mogu djelovati kao efikasan alat za kontrolu unosa hrane – dobar profil makronutrijenata sa niskom kalorijskom vrijednosti pruža prostor za ostvarivanje kalorijskog deficita – glavnog preduvjeta za gubitak tjelesne kilaže, prvenstveno masnog tkiva.
3. Krom
Krom je esencijalan mineral. Regulira metabolizam glukoze i osjetljivost na inzulin. Suplementiranje većih količina kroma nego što tijelo treba ne daje pouzdane rezultate, ali može biti povezano s manjim prednostima za dijabetičare. U tragovima se nalazi u biljnim proizvodima, posebno u žitaricama.
Krom regulira hormon inzulin u tijelu. Ponekad se nadopunjuje u prehrani za poboljšanje djelovanja inzulina u tijelu. Osobe s subkliničkim nedostatkom kroma (ispod optimalnog, ali ne i istinskim nedostatkom) mogu osjetiti koristi prilikom nadopunjavanja kroma.
Glavni mehanizam kroma izravno je vezan za kromodulin. Kromodulin, protein, obično pojačava signalizaciju inzulinskih receptora. Ako je ovaj protein oslabljen, sposobnost inzulina za rad u tijelu uvelike se smanjuje.
4. Borovnica – ekstrakt
Borovnice su voće koje sadrži puno molekula koje nazivamo antocijaninima. Ovi antioksidativni spojevi često se suplementiraju zbog svoje sposobnosti da poboljšaju kognitivne funkcije.
Borovnice su malo, plavo-ljubičasto voće koje pripada rodu koji također uključuje brusnice i borovnice. Borovnice su popularna hrana i često se konzumiraju. Sadržaj antioksidansa i antocijanina u borovnicama čini ih posebno učinkovitima u prevenciji smanjenja kognitivne funkcije, podržavanju krvožilnog zdravlja, zaštiti zdravlja i funkcije jetre i smanjenju nakupljanja masti u jetri.
Borovnice također mogu imati potencijalni nootropni učinak. Utvrđeno je da poboljšavaju kognitivne funkcije kod ljudi koji prolaze kroz kognitivni pad, ali postoje i neki dokazi prema istraživanjima na laboratorijskim životinjama koji sugeriraju da borovnice mogu poboljšati spoznaju i kod zdravih mladih ljudi. Oni također mogu imati ulogu u promicanju rasta živčanog tkiva i smanjenju neurološke upale. Borovnice se mogu jesti ili dopunjavati kroz prah ekstrakta borovnica.
5. Capsaicin
Molekula koja se nalazi u ljutoj papričici i koja izaziva osjećaj žarenja, djeluje putem adrenalinskih receptora i TRPV1 za brzo povećanje topline tijela. Može sagorijevati tjelesne masnoće, boriti se protiv upala dostojnom snagom i spriječiti pojavu karcinoma.
ZAKLJUČAK
Generalno najprikladniji proizvod iz linije B!TONIC proizvoda za pozicioniranje kod DIJABETESA, a veza između dijabetesa i PRETILOSTI prilično je jaka. Vjeruje se da pretilost čini 80-85% rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, dok nedavna istraživanja sugeriraju da pretile osobe imaju i do 80 puta veću vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 2 od onih s BMI manjim od 22. Općenito, prekomjerna tjelesna težina ili pretilost smatra se kad je indeks tjelesne mase – BMI – 30 ili veći.
Za indikaciju DEBLJINA može se koristiti i pozicionirati na prvom mjestu kao alat za postizanje kalorijskog deficita koji zatim dovodi do gubitka tjelesne mase, uz benefite algi spiruline i chlorelle. U navedenom procesu definitivno pomaže i doprinosi i kontrola razine glukoze i inzulina koju kontroliraju i reguliraju krom i ekstrakt borovnice, dok kapsaicin podiže tjelesnu temperaturu i time pospješuje efikasnost metabolizma. Sinergijom svih navedenih nutrijenata te njihovim djelovanjem pomognutim lakšim kreiranjem kalorijskog deficita gubitak kilaže nije upitan!
Related Posts
Melissa officinalis
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Tribulus Terrestris
Kako ublažiti bolne menstruacije?
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Kiwi – Actinidia chinensis
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Znate li kako održati jetru zdravom?
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Kapsaicin
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
Znate li što su fitonutrijenti?