Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, tijelu je za održavanje „prirodne ljepote“ potrebna promjena životnih navika.
Prije no što posegnete za kozmetičkim preparatima, kojima je cijena nerijetko vrtoglavo visoka, razmislite o balansiranju svakodnevne prehrane. Ako tijelo redovno opskrbljujemo nutrijentima i hranjivim tvarima te dovoljnom količinom tekućine, ne bi trebalo biti problema sa suhim i ispucalim dijelovima kose niti lomljivosti noktiju. Naravno, tu se podrazumijeva da je prisutna hormonalna ravnoteža u organizmu i da nema bolesti koje dodatno oslabljuju imunitet.
Ako inače u svoj organizam unosite dovoljne količine voća, povrća, zdravih žitarica, mahunarki i orašastih plodova, ne morate usmjeravati dodatnu pozornost na to koje nutrijente unosite i u kojim količinama. Ipak, moglo bi vam koristiti da znate kako određene namirnice utječu na izgled kose, noktiju i cijeloga tijela.
Hrana koja potiče rast kose
Na zdravlje kose ponajviše utječe hrana bogata vitaminima B5, B7 i B9, vitaminom E, cinkom, magnezijem, kalcijem i željezom. Ove mikronutrijente pronalazimo u tamnozelenom lisnatom povrću kao što su špinat, brokula i kelj, no i u mahunarkama, poput soje i leće.
Vitaminom B obiluju i jestivi kvasac, zobene pahuljice, bademi, kikiriki, orasi i gljive. Pogotovo vitamin B7, poznatiji pod nazivom biotin, jača korijen kose i zato je neizostavan kada se govori o jačanju tanke i oštećene kose ispucalih vrhova. Manjak vitamina B u organizmu uvijek se očituje najprije kroz usporen rast kose.
Manjak cinka i željeza dovodi do trajnog gubitka kose. Ipak, prvi simptom pomanjkanja ovih tvari u organizmu jest stanjenje vrhova koje možete primijetiti na vrijeme. Cink je posebno važan za zdravlje kose, budući da je direktno uključen u proces formiranja proteina keratina, od kojega se naša kosa i nokti velikim dijelom sastoje. Cinkom su bogate zobene, bučine i lanene sjemenke te banane.
Bakar i beta-karoten za zdravlje kose i noktiju
Često se zaboravlja da bakar, kao element u tragovima, ima veliku ulogu u reguliranju brojnih metaboličkih procesa u tijelu, uključujući stvaranje stanica kose. Namirnice bogate bakrom su sve cjelovite žitarice, mahunarke, orašasto voće, suho voće i kvasac. Prehrana siromašna bakrom zato rezultira ispucalim vrhovima i suhoćom kose.
Kada govorimo o zdravlju kose, moramo spomenuti i beta-karoten, pigment koji se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A te snažno potiče rast kose i noktiju. Sadrži ga gotovo svo povrće narančaste boje. Kako biste u svoju prehranu uvrstili što veće količine ovog zdravog sastojka, redovito konzumirajte bundevu, mrkvu, slatki krumpir i crvenu papriku.
Likopen, koji se nalazi, gotovo isključivo, u rajčici, pomaže organizmu u borbi protiv slobodnih radikala te na taj način također može odigrati značajnu ulogu u poboljšanju rasta noktiju.
Nije komplicirano za shvatiti kako pojedini sastojci utječu na naše zdravlje, a posljedično i ljepotu. Prehrana je zaista važna za dobar izgled. To se ne odnosi samo na mišićnu masu, već se vrsta našeg jelovnika prije svega očituje u izgledu kože, kose i noktiju. Bez sumnje možemo utvrditi kako je za brz rast kose i noktiju te njihovo zdravlje dovoljno redovito unositi namirnice kao što su zobene pahuljice, zeleno lisnato povrće, mahunarke i orašasti plodovi. Osim što doprinose vanjskoj ljepoti, veoma su korisni i za cjelokupno zdravlje organizma. Usto, lako su dostupni i jednostavni za pripremu. Tijelu je malo potrebno kako bi vam pokazalo zahvalnost.
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, tijelu je za održavanje „prirodne ljepote“ potrebna promjena životnih navika.
Prije no što posegnete za kozmetičkim preparatima, kojima je cijena nerijetko vrtoglavo visoka, razmislite o balansiranju svakodnevne prehrane. Ako tijelo redovno opskrbljujemo nutrijentima i hranjivim tvarima te dovoljnom količinom tekućine, ne bi trebalo biti problema sa suhim i ispucalim dijelovima kose niti lomljivosti noktiju. Naravno, tu se podrazumijeva da je prisutna hormonalna ravnoteža u organizmu i da nema bolesti koje dodatno oslabljuju imunitet.
Ako inače u svoj organizam unosite dovoljne količine voća, povrća, zdravih žitarica, mahunarki i orašastih plodova, ne morate usmjeravati dodatnu pozornost na to koje nutrijente unosite i u kojim količinama. Ipak, moglo bi vam koristiti da znate kako određene namirnice utječu na izgled kose, noktiju i cijeloga tijela.
Hrana koja potiče rast kose
Na zdravlje kose ponajviše utječe hrana bogata vitaminima B5, B7 i B9, vitaminom E, cinkom, magnezijem, kalcijem i željezom. Ove mikronutrijente pronalazimo u tamnozelenom lisnatom povrću kao što su špinat, brokula i kelj, no i u mahunarkama, poput soje i leće.
Vitaminom B obiluju i jestivi kvasac, zobene pahuljice, bademi, kikiriki, orasi i gljive. Pogotovo vitamin B7, poznatiji pod nazivom biotin, jača korijen kose i zato je neizostavan kada se govori o jačanju tanke i oštećene kose ispucalih vrhova. Manjak vitamina B u organizmu uvijek se očituje najprije kroz usporen rast kose.
Manjak cinka i željeza dovodi do trajnog gubitka kose. Ipak, prvi simptom pomanjkanja ovih tvari u organizmu jest stanjenje vrhova koje možete primijetiti na vrijeme. Cink je posebno važan za zdravlje kose, budući da je direktno uključen u proces formiranja proteina keratina, od kojega se naša kosa i nokti velikim dijelom sastoje. Cinkom su bogate zobene, bučine i lanene sjemenke te banane.
Bakar i beta-karoten za zdravlje kose i noktiju
Često se zaboravlja da bakar, kao element u tragovima, ima veliku ulogu u reguliranju brojnih metaboličkih procesa u tijelu, uključujući stvaranje stanica kose. Namirnice bogate bakrom su sve cjelovite žitarice, mahunarke, orašasto voće, suho voće i kvasac. Prehrana siromašna bakrom zato rezultira ispucalim vrhovima i suhoćom kose.
Kada govorimo o zdravlju kose, moramo spomenuti i beta-karoten, pigment koji se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A te snažno potiče rast kose i noktiju. Sadrži ga gotovo svo povrće narančaste boje. Kako biste u svoju prehranu uvrstili što veće količine ovog zdravog sastojka, redovito konzumirajte bundevu, mrkvu, slatki krumpir i crvenu papriku.
Likopen, koji se nalazi, gotovo isključivo, u rajčici, pomaže organizmu u borbi protiv slobodnih radikala te na taj način također može odigrati značajnu ulogu u poboljšanju rasta noktiju.
Nije komplicirano za shvatiti kako pojedini sastojci utječu na naše zdravlje, a posljedično i ljepotu. Prehrana je zaista važna za dobar izgled. To se ne odnosi samo na mišićnu masu, već se vrsta našeg jelovnika prije svega očituje u izgledu kože, kose i noktiju. Bez sumnje možemo utvrditi kako je za brz rast kose i noktiju te njihovo zdravlje dovoljno redovito unositi namirnice kao što su zobene pahuljice, zeleno lisnato povrće, mahunarke i orašasti plodovi. Osim što doprinose vanjskoj ljepoti, veoma su korisni i za cjelokupno zdravlje organizma. Usto, lako su dostupni i jednostavni za pripremu. Tijelu je malo potrebno kako bi vam pokazalo zahvalnost.
Related Posts
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Glukozamin
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Maca prah
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Maca – super-namirnica iz planina Anda
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Jetra
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Sindrom policističkih jajnika
Znate li kako održati jetru zdravom?
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Znate li što su fitonutrijenti?
Kapsaicin
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa