Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, tijelu je za održavanje „prirodne ljepote“ potrebna promjena životnih navika.
Prije no što posegnete za kozmetičkim preparatima, kojima je cijena nerijetko vrtoglavo visoka, razmislite o balansiranju svakodnevne prehrane. Ako tijelo redovno opskrbljujemo nutrijentima i hranjivim tvarima te dovoljnom količinom tekućine, ne bi trebalo biti problema sa suhim i ispucalim dijelovima kose niti lomljivosti noktiju. Naravno, tu se podrazumijeva da je prisutna hormonalna ravnoteža u organizmu i da nema bolesti koje dodatno oslabljuju imunitet.
Ako inače u svoj organizam unosite dovoljne količine voća, povrća, zdravih žitarica, mahunarki i orašastih plodova, ne morate usmjeravati dodatnu pozornost na to koje nutrijente unosite i u kojim količinama. Ipak, moglo bi vam koristiti da znate kako određene namirnice utječu na izgled kose, noktiju i cijeloga tijela.
Hrana koja potiče rast kose
Na zdravlje kose ponajviše utječe hrana bogata vitaminima B5, B7 i B9, vitaminom E, cinkom, magnezijem, kalcijem i željezom. Ove mikronutrijente pronalazimo u tamnozelenom lisnatom povrću kao što su špinat, brokula i kelj, no i u mahunarkama, poput soje i leće.
Vitaminom B obiluju i jestivi kvasac, zobene pahuljice, bademi, kikiriki, orasi i gljive. Pogotovo vitamin B7, poznatiji pod nazivom biotin, jača korijen kose i zato je neizostavan kada se govori o jačanju tanke i oštećene kose ispucalih vrhova. Manjak vitamina B u organizmu uvijek se očituje najprije kroz usporen rast kose.
Manjak cinka i željeza dovodi do trajnog gubitka kose. Ipak, prvi simptom pomanjkanja ovih tvari u organizmu jest stanjenje vrhova koje možete primijetiti na vrijeme. Cink je posebno važan za zdravlje kose, budući da je direktno uključen u proces formiranja proteina keratina, od kojega se naša kosa i nokti velikim dijelom sastoje. Cinkom su bogate zobene, bučine i lanene sjemenke te banane.
Bakar i beta-karoten za zdravlje kose i noktiju
Često se zaboravlja da bakar, kao element u tragovima, ima veliku ulogu u reguliranju brojnih metaboličkih procesa u tijelu, uključujući stvaranje stanica kose. Namirnice bogate bakrom su sve cjelovite žitarice, mahunarke, orašasto voće, suho voće i kvasac. Prehrana siromašna bakrom zato rezultira ispucalim vrhovima i suhoćom kose.
Kada govorimo o zdravlju kose, moramo spomenuti i beta-karoten, pigment koji se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A te snažno potiče rast kose i noktiju. Sadrži ga gotovo svo povrće narančaste boje. Kako biste u svoju prehranu uvrstili što veće količine ovog zdravog sastojka, redovito konzumirajte bundevu, mrkvu, slatki krumpir i crvenu papriku.
Likopen, koji se nalazi, gotovo isključivo, u rajčici, pomaže organizmu u borbi protiv slobodnih radikala te na taj način također može odigrati značajnu ulogu u poboljšanju rasta noktiju.
Nije komplicirano za shvatiti kako pojedini sastojci utječu na naše zdravlje, a posljedično i ljepotu. Prehrana je zaista važna za dobar izgled. To se ne odnosi samo na mišićnu masu, već se vrsta našeg jelovnika prije svega očituje u izgledu kože, kose i noktiju. Bez sumnje možemo utvrditi kako je za brz rast kose i noktiju te njihovo zdravlje dovoljno redovito unositi namirnice kao što su zobene pahuljice, zeleno lisnato povrće, mahunarke i orašasti plodovi. Osim što doprinose vanjskoj ljepoti, veoma su korisni i za cjelokupno zdravlje organizma. Usto, lako su dostupni i jednostavni za pripremu. Tijelu je malo potrebno kako bi vam pokazalo zahvalnost.
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, tijelu je za održavanje „prirodne ljepote“ potrebna promjena životnih navika.
Prije no što posegnete za kozmetičkim preparatima, kojima je cijena nerijetko vrtoglavo visoka, razmislite o balansiranju svakodnevne prehrane. Ako tijelo redovno opskrbljujemo nutrijentima i hranjivim tvarima te dovoljnom količinom tekućine, ne bi trebalo biti problema sa suhim i ispucalim dijelovima kose niti lomljivosti noktiju. Naravno, tu se podrazumijeva da je prisutna hormonalna ravnoteža u organizmu i da nema bolesti koje dodatno oslabljuju imunitet.
Ako inače u svoj organizam unosite dovoljne količine voća, povrća, zdravih žitarica, mahunarki i orašastih plodova, ne morate usmjeravati dodatnu pozornost na to koje nutrijente unosite i u kojim količinama. Ipak, moglo bi vam koristiti da znate kako određene namirnice utječu na izgled kose, noktiju i cijeloga tijela.
Hrana koja potiče rast kose
Na zdravlje kose ponajviše utječe hrana bogata vitaminima B5, B7 i B9, vitaminom E, cinkom, magnezijem, kalcijem i željezom. Ove mikronutrijente pronalazimo u tamnozelenom lisnatom povrću kao što su špinat, brokula i kelj, no i u mahunarkama, poput soje i leće.
Vitaminom B obiluju i jestivi kvasac, zobene pahuljice, bademi, kikiriki, orasi i gljive. Pogotovo vitamin B7, poznatiji pod nazivom biotin, jača korijen kose i zato je neizostavan kada se govori o jačanju tanke i oštećene kose ispucalih vrhova. Manjak vitamina B u organizmu uvijek se očituje najprije kroz usporen rast kose.
Manjak cinka i željeza dovodi do trajnog gubitka kose. Ipak, prvi simptom pomanjkanja ovih tvari u organizmu jest stanjenje vrhova koje možete primijetiti na vrijeme. Cink je posebno važan za zdravlje kose, budući da je direktno uključen u proces formiranja proteina keratina, od kojega se naša kosa i nokti velikim dijelom sastoje. Cinkom su bogate zobene, bučine i lanene sjemenke te banane.
Bakar i beta-karoten za zdravlje kose i noktiju
Često se zaboravlja da bakar, kao element u tragovima, ima veliku ulogu u reguliranju brojnih metaboličkih procesa u tijelu, uključujući stvaranje stanica kose. Namirnice bogate bakrom su sve cjelovite žitarice, mahunarke, orašasto voće, suho voće i kvasac. Prehrana siromašna bakrom zato rezultira ispucalim vrhovima i suhoćom kose.
Kada govorimo o zdravlju kose, moramo spomenuti i beta-karoten, pigment koji se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A te snažno potiče rast kose i noktiju. Sadrži ga gotovo svo povrće narančaste boje. Kako biste u svoju prehranu uvrstili što veće količine ovog zdravog sastojka, redovito konzumirajte bundevu, mrkvu, slatki krumpir i crvenu papriku.
Likopen, koji se nalazi, gotovo isključivo, u rajčici, pomaže organizmu u borbi protiv slobodnih radikala te na taj način također može odigrati značajnu ulogu u poboljšanju rasta noktiju.
Nije komplicirano za shvatiti kako pojedini sastojci utječu na naše zdravlje, a posljedično i ljepotu. Prehrana je zaista važna za dobar izgled. To se ne odnosi samo na mišićnu masu, već se vrsta našeg jelovnika prije svega očituje u izgledu kože, kose i noktiju. Bez sumnje možemo utvrditi kako je za brz rast kose i noktiju te njihovo zdravlje dovoljno redovito unositi namirnice kao što su zobene pahuljice, zeleno lisnato povrće, mahunarke i orašasti plodovi. Osim što doprinose vanjskoj ljepoti, veoma su korisni i za cjelokupno zdravlje organizma. Usto, lako su dostupni i jednostavni za pripremu. Tijelu je malo potrebno kako bi vam pokazalo zahvalnost.
Related Posts
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Glukozamin
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Tribulus Terrestris
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
Kapsaicin
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Željezo
Jetra
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Kiwi – Actinidia chinensis
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Kako ublažiti bolne menstruacije?
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Inulin
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?