Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, tijelu je za održavanje „prirodne ljepote“ potrebna promjena životnih navika.
Prije no što posegnete za kozmetičkim preparatima, kojima je cijena nerijetko vrtoglavo visoka, razmislite o balansiranju svakodnevne prehrane. Ako tijelo redovno opskrbljujemo nutrijentima i hranjivim tvarima te dovoljnom količinom tekućine, ne bi trebalo biti problema sa suhim i ispucalim dijelovima kose niti lomljivosti noktiju. Naravno, tu se podrazumijeva da je prisutna hormonalna ravnoteža u organizmu i da nema bolesti koje dodatno oslabljuju imunitet.
Ako inače u svoj organizam unosite dovoljne količine voća, povrća, zdravih žitarica, mahunarki i orašastih plodova, ne morate usmjeravati dodatnu pozornost na to koje nutrijente unosite i u kojim količinama. Ipak, moglo bi vam koristiti da znate kako određene namirnice utječu na izgled kose, noktiju i cijeloga tijela.
Hrana koja potiče rast kose
Na zdravlje kose ponajviše utječe hrana bogata vitaminima B5, B7 i B9, vitaminom E, cinkom, magnezijem, kalcijem i željezom. Ove mikronutrijente pronalazimo u tamnozelenom lisnatom povrću kao što su špinat, brokula i kelj, no i u mahunarkama, poput soje i leće.
Vitaminom B obiluju i jestivi kvasac, zobene pahuljice, bademi, kikiriki, orasi i gljive. Pogotovo vitamin B7, poznatiji pod nazivom biotin, jača korijen kose i zato je neizostavan kada se govori o jačanju tanke i oštećene kose ispucalih vrhova. Manjak vitamina B u organizmu uvijek se očituje najprije kroz usporen rast kose.
Manjak cinka i željeza dovodi do trajnog gubitka kose. Ipak, prvi simptom pomanjkanja ovih tvari u organizmu jest stanjenje vrhova koje možete primijetiti na vrijeme. Cink je posebno važan za zdravlje kose, budući da je direktno uključen u proces formiranja proteina keratina, od kojega se naša kosa i nokti velikim dijelom sastoje. Cinkom su bogate zobene, bučine i lanene sjemenke te banane.
Bakar i beta-karoten za zdravlje kose i noktiju
Često se zaboravlja da bakar, kao element u tragovima, ima veliku ulogu u reguliranju brojnih metaboličkih procesa u tijelu, uključujući stvaranje stanica kose. Namirnice bogate bakrom su sve cjelovite žitarice, mahunarke, orašasto voće, suho voće i kvasac. Prehrana siromašna bakrom zato rezultira ispucalim vrhovima i suhoćom kose.
Kada govorimo o zdravlju kose, moramo spomenuti i beta-karoten, pigment koji se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A te snažno potiče rast kose i noktiju. Sadrži ga gotovo svo povrće narančaste boje. Kako biste u svoju prehranu uvrstili što veće količine ovog zdravog sastojka, redovito konzumirajte bundevu, mrkvu, slatki krumpir i crvenu papriku.
Likopen, koji se nalazi, gotovo isključivo, u rajčici, pomaže organizmu u borbi protiv slobodnih radikala te na taj način također može odigrati značajnu ulogu u poboljšanju rasta noktiju.
Nije komplicirano za shvatiti kako pojedini sastojci utječu na naše zdravlje, a posljedično i ljepotu. Prehrana je zaista važna za dobar izgled. To se ne odnosi samo na mišićnu masu, već se vrsta našeg jelovnika prije svega očituje u izgledu kože, kose i noktiju. Bez sumnje možemo utvrditi kako je za brz rast kose i noktiju te njihovo zdravlje dovoljno redovito unositi namirnice kao što su zobene pahuljice, zeleno lisnato povrće, mahunarke i orašasti plodovi. Osim što doprinose vanjskoj ljepoti, veoma su korisni i za cjelokupno zdravlje organizma. Usto, lako su dostupni i jednostavni za pripremu. Tijelu je malo potrebno kako bi vam pokazalo zahvalnost.
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, tijelu je za održavanje „prirodne ljepote“ potrebna promjena životnih navika.
Prije no što posegnete za kozmetičkim preparatima, kojima je cijena nerijetko vrtoglavo visoka, razmislite o balansiranju svakodnevne prehrane. Ako tijelo redovno opskrbljujemo nutrijentima i hranjivim tvarima te dovoljnom količinom tekućine, ne bi trebalo biti problema sa suhim i ispucalim dijelovima kose niti lomljivosti noktiju. Naravno, tu se podrazumijeva da je prisutna hormonalna ravnoteža u organizmu i da nema bolesti koje dodatno oslabljuju imunitet.
Ako inače u svoj organizam unosite dovoljne količine voća, povrća, zdravih žitarica, mahunarki i orašastih plodova, ne morate usmjeravati dodatnu pozornost na to koje nutrijente unosite i u kojim količinama. Ipak, moglo bi vam koristiti da znate kako određene namirnice utječu na izgled kose, noktiju i cijeloga tijela.
Hrana koja potiče rast kose
Na zdravlje kose ponajviše utječe hrana bogata vitaminima B5, B7 i B9, vitaminom E, cinkom, magnezijem, kalcijem i željezom. Ove mikronutrijente pronalazimo u tamnozelenom lisnatom povrću kao što su špinat, brokula i kelj, no i u mahunarkama, poput soje i leće.
Vitaminom B obiluju i jestivi kvasac, zobene pahuljice, bademi, kikiriki, orasi i gljive. Pogotovo vitamin B7, poznatiji pod nazivom biotin, jača korijen kose i zato je neizostavan kada se govori o jačanju tanke i oštećene kose ispucalih vrhova. Manjak vitamina B u organizmu uvijek se očituje najprije kroz usporen rast kose.
Manjak cinka i željeza dovodi do trajnog gubitka kose. Ipak, prvi simptom pomanjkanja ovih tvari u organizmu jest stanjenje vrhova koje možete primijetiti na vrijeme. Cink je posebno važan za zdravlje kose, budući da je direktno uključen u proces formiranja proteina keratina, od kojega se naša kosa i nokti velikim dijelom sastoje. Cinkom su bogate zobene, bučine i lanene sjemenke te banane.
Bakar i beta-karoten za zdravlje kose i noktiju
Često se zaboravlja da bakar, kao element u tragovima, ima veliku ulogu u reguliranju brojnih metaboličkih procesa u tijelu, uključujući stvaranje stanica kose. Namirnice bogate bakrom su sve cjelovite žitarice, mahunarke, orašasto voće, suho voće i kvasac. Prehrana siromašna bakrom zato rezultira ispucalim vrhovima i suhoćom kose.
Kada govorimo o zdravlju kose, moramo spomenuti i beta-karoten, pigment koji se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A te snažno potiče rast kose i noktiju. Sadrži ga gotovo svo povrće narančaste boje. Kako biste u svoju prehranu uvrstili što veće količine ovog zdravog sastojka, redovito konzumirajte bundevu, mrkvu, slatki krumpir i crvenu papriku.
Likopen, koji se nalazi, gotovo isključivo, u rajčici, pomaže organizmu u borbi protiv slobodnih radikala te na taj način također može odigrati značajnu ulogu u poboljšanju rasta noktiju.
Nije komplicirano za shvatiti kako pojedini sastojci utječu na naše zdravlje, a posljedično i ljepotu. Prehrana je zaista važna za dobar izgled. To se ne odnosi samo na mišićnu masu, već se vrsta našeg jelovnika prije svega očituje u izgledu kože, kose i noktiju. Bez sumnje možemo utvrditi kako je za brz rast kose i noktiju te njihovo zdravlje dovoljno redovito unositi namirnice kao što su zobene pahuljice, zeleno lisnato povrće, mahunarke i orašasti plodovi. Osim što doprinose vanjskoj ljepoti, veoma su korisni i za cjelokupno zdravlje organizma. Usto, lako su dostupni i jednostavni za pripremu. Tijelu je malo potrebno kako bi vam pokazalo zahvalnost.
Related Posts
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
Inulin
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Maca prah
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Selen
Kapsaicin
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Tribulus Terrestris
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Znate li što su fitonutrijenti?
Melissa officinalis
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Celijakija