Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje sudjeluju kao faktori zgrušavanja). Stanice žučnog kanala sudjeluju u transportu žuči, kontroliraju tok žuči, te izlučuju vodu i bikarbonate kako bi kontolirale pH žuči. Kupfferove stanice sudjeluju u eliminaciji gotovo svih bakterija koje dospiju iz crijeva u jetru. Imaju sposobnost izlučivanja citokina i proteaza, te samim time sudjeluju u metabolizmu proteina kao i eliminaciji stranih tijela. Itove stanice pohranjuju 50 do 80% vitamina A u našem tijelu. Osim što imaju ključnu ulogu u metabolizmu vitamina A, one izlučuju citokine i čimbenike rasta, te imaju važnu ulogu u modulaciji imunosnog odgovora jetre. Također sudjeluju u regeneraciji jetre, izlučuju sastojke izvanstaničnog matriksa te omogućuju kontrolu protoka krvi kroz sinusoidne kapilare jetrenog režnjića.
NAFLD (Non- alchoholic fatty liver disease = bolest masne jetre koja nije uzrokovana prekomjernom konzumacijom alkohola) se karakterizira kao nakupljanje masti u hepotocitima, i to najčešće triglicerida, i može dovesti do ne-alkoholne masne jetre (NASH), ciroze jetre, te karcinoma stanica jetre. Zbog iznimnog porasta pretilosti i dijabetesa tipa 2, NAFLD je postao zabrinjavajuće oboljenje koje je privuklo pozornost zdravstvenih djelatnika, čak sa prevalencijom od 6-35% među odraslima cijelog svijeta. Znanstvenici navode kako je došlo do prevalencije NAFLD zbog zapadnjačkog načina života, te samim time konzumacijom pretežito zasićenih masnih kiselina kroz prehranu.
B!TONIC Terra Liver je proizvod koji štiti vašu jetru i potpomaže oporavku stanica jetre. Ono što Terru Liver čini posebnom je to što se iskazala kao jednistven dodatak prehrani sa vrhunskim blagotvornim sastojcima (artičoka, kolin, piperin i kurkumin) koji uvelike pomažu oporavku jetre, a time i njenoj poboljšanoj funkciji. Samim time što su svi sastojci prirodnog podrijetla i što djeluju sinergistički, povećali smo apsorpciju svakog pojedinog sastojka. Piperin se nalazi u ovom sastavu jer je pokazano da povećava apsorpciju kurkume. Također se preporuča da se kurkumin i piperin kombiniraju sa đumbirom, jer kako je đumbir iz iste porodice kao i kurkuma, djeluju vrlo slično i međusobno uzajamno pojačavaju djelovanje unutar organizma.
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Jetra
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje sudjeluju kao faktori zgrušavanja). Stanice žučnog kanala sudjeluju u transportu žuči, kontroliraju tok žuči, te izlučuju vodu i bikarbonate kako bi kontolirale pH žuči. Kupfferove stanice sudjeluju u eliminaciji gotovo svih bakterija koje dospiju iz crijeva u jetru. Imaju sposobnost izlučivanja citokina i proteaza, te samim time sudjeluju u metabolizmu proteina kao i eliminaciji stranih tijela. Itove stanice pohranjuju 50 do 80% vitamina A u našem tijelu. Osim što imaju ključnu ulogu u metabolizmu vitamina A, one izlučuju citokine i čimbenike rasta, te imaju važnu ulogu u modulaciji imunosnog odgovora jetre. Također sudjeluju u regeneraciji jetre, izlučuju sastojke izvanstaničnog matriksa te omogućuju kontrolu protoka krvi kroz sinusoidne kapilare jetrenog režnjića.
NAFLD (Non- alchoholic fatty liver disease = bolest masne jetre koja nije uzrokovana prekomjernom konzumacijom alkohola) se karakterizira kao nakupljanje masti u hepotocitima, i to najčešće triglicerida, i može dovesti do ne-alkoholne masne jetre (NASH), ciroze jetre, te karcinoma stanica jetre. Zbog iznimnog porasta pretilosti i dijabetesa tipa 2, NAFLD je postao zabrinjavajuće oboljenje koje je privuklo pozornost zdravstvenih djelatnika, čak sa prevalencijom od 6-35% među odraslima cijelog svijeta. Znanstvenici navode kako je došlo do prevalencije NAFLD zbog zapadnjačkog načina života, te samim time konzumacijom pretežito zasićenih masnih kiselina kroz prehranu.
B!TONIC Terra Liver je proizvod koji štiti vašu jetru i potpomaže oporavku stanica jetre. Ono što Terru Liver čini posebnom je to što se iskazala kao jednistven dodatak prehrani sa vrhunskim blagotvornim sastojcima (artičoka, kolin, piperin i kurkumin) koji uvelike pomažu oporavku jetre, a time i njenoj poboljšanoj funkciji. Samim time što su svi sastojci prirodnog podrijetla i što djeluju sinergistički, povećali smo apsorpciju svakog pojedinog sastojka. Piperin se nalazi u ovom sastavu jer je pokazano da povećava apsorpciju kurkume. Također se preporuča da se kurkumin i piperin kombiniraju sa đumbirom, jer kako je đumbir iz iste porodice kao i kurkuma, djeluju vrlo slično i međusobno uzajamno pojačavaju djelovanje unutar organizma.
Related Posts
Maca prah
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Sindrom policističkih jajnika
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Glukozamin
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Kapsaicin
Selen
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Kiwi – Actinidia chinensis
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Znate li što su fitonutrijenti?
Inulin
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Željezo
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Maca – super-namirnica iz planina Anda