Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi.
Što su trigliceridi?
Trigliceridi su masti prisutne u krvi. Neke od njih prirodno proizvodi naša jetra, dok druge potječu iz prevelike količine konzumirane hrane, točnije kalorija koje naše tijelo ne treba odmah iskoristiti. Što više kalorija, odnosno hrane unese osoba, a ne potroši ih tjelovježbom ili nekim drugim vidom tjelesne aktivnosti, vjerojatnije je da će imati visok broj triglicerida u krvi.
Više razine, iznad 200 miligrama po decilitru mogu povećati rizik od moždanog udara ili srčanog udara izazvanih suženjem arterija. Procjene govore da bi oko četvrtine odrasle populacije modernog, zapadnog društva moglo imati razinu triglicerida iznad 150 mg/dl. Izrazito visoka razina triglicerida, iznad 500 mg/dl, može rezultirati i upalom gušterače, inače poznatom kao pankreatitis.
Srećom, postoji nekoliko načina za smanjenje razine triglicerida. Redovita tjelovježba, smanjenje konzumacije alkohola te uklanjanje šećera i rafiniranih ugljikohidrata iz prehrane mogu pomoći, kao i smanjivanje konzumacije zasićenih masti koje u prehrani trebaju zamijeniti nezasićene masti, kao što su omega-3 masne kiseline.
Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju triglicerida
Ponekad ni te navedene promjene nisu dovoljne da naprave značajnu razliku. Ako je to slučaj, liječnik će prvo morati isključiti prisutnost stanja poput dijabetesa tipa 2 i hipotireoze (poremećena ravnoteža hormona štitnjače) prije propisivanja lijekova za visoku razinu triglicerida u krvi. Trenutno na tržištu postoje dva lijeka za smanjenje triglicerida i oba sadrže omega-3 masne kiseline. Jedan sadrži omega-3 masnu kiselinu koja se naziva eikosapentaenska kiselina (EPA). Drugi sadrži kombinaciju EPA s drugom omega-3 masnom kiselinom: dokozaheksaenskom kiselinom (DHA). Novija istraživanja, objavljena u znanstvenom časopisu Circulation, pokazala su da su oba lijeka podjednako učinkovita. Istraživači su svoja otkrića temeljili na analizi 17 kliničkih ispitivanja i otkrili da je konzumacija 4 g omega-3 masnih kiselina dnevno, bilo kojim od dostupnih izbora na recept, učinkovita. Znanstvenici su također primijetili da se ti lijekovi mogu sigurno koristiti u kombinaciji sa statinskim lijekovima koji snižavaju kolesterol.
Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) trenutačno je odobrila samo lijekove koje sadrže omega-3 masne kiseline na recept za liječenje izuzetno visokih razina triglicerida u krvi, iznad 500 mg/dl. No, autori istraživanja su otkrili da dnevno doziranje omega-3 masnih kiselina od 4 grama može smanjiti razinu triglicerida i u rasponu 200–499 mg dl za 20 do 30%. Ta tvrdnja se odnosi na većinu ljudi s visokom razinom triglicerida. Istraživači su primijetili da dodaci prehrani i lijekovi koji sadrže i EPA i DHA ne povećavaju razinu LDL kolesterola, “lošeg” tipa, kod ljudi s razinom triglicerida ispod 500 mg/dl.
Također je otkriveno da se kod ljudi s vrlo visokom razinom triglicerida, koji su uzimali EPA omega-3 masnu kiselinu u kombinaciji sa statinskom terapijom, indiciralo smanjenje pojave teških zdravstvenih događaja za 25%, uključujući moždani udar i srčani udar.
Omega-3 masne kiseline, posebno EPA i DHA nisu prečeste u svakodnevnoj prehrani, ali svakako se treba držati preporuke za konzumacijom omega-3 masnih kiselina prisutnih u hrani, posebice ribi. Preporučeno je da se dva puta tjedno jede masna riba poput skuše, lososa, pastrve i tune. Međutim, od omega–3 masnih kiselina u prirodnim izvorima hrane se uglavnom nalazi alfa linonenska kiselina (ALA) zbog čega navedene namirnice nerijetko ne osiguravaju dovoljne količine esencijalno bitnih omega-3 masnih kiselina poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i najbitnije dokozaheksaenske kiseline (DHA). Jetra ne konvertira konzumiranu ALA u EPA/DHA vrlo dobro tako da gdje god je moguće savjetuje se direktno suplementiranje naše prehrane izvorima EPA/DHA kiselina.
Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS u paleti proizvoda B!TONIC sa 100mg DHA i 50mg EPA po kapsuli, dobivenih iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium. Kod kapsula omega-3 masnih kiselina nastalih metabolizmom morskih algi izbjegavaju se problemi sa okusom i mirisom koji se često povezuju s omega-3 proizvodima dobivenih esktrakcijom iz ribljeg ulja.
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi.
Što su trigliceridi?
Trigliceridi su masti prisutne u krvi. Neke od njih prirodno proizvodi naša jetra, dok druge potječu iz prevelike količine konzumirane hrane, točnije kalorija koje naše tijelo ne treba odmah iskoristiti. Što više kalorija, odnosno hrane unese osoba, a ne potroši ih tjelovježbom ili nekim drugim vidom tjelesne aktivnosti, vjerojatnije je da će imati visok broj triglicerida u krvi.
Više razine, iznad 200 miligrama po decilitru mogu povećati rizik od moždanog udara ili srčanog udara izazvanih suženjem arterija. Procjene govore da bi oko četvrtine odrasle populacije modernog, zapadnog društva moglo imati razinu triglicerida iznad 150 mg/dl. Izrazito visoka razina triglicerida, iznad 500 mg/dl, može rezultirati i upalom gušterače, inače poznatom kao pankreatitis.
Srećom, postoji nekoliko načina za smanjenje razine triglicerida. Redovita tjelovježba, smanjenje konzumacije alkohola te uklanjanje šećera i rafiniranih ugljikohidrata iz prehrane mogu pomoći, kao i smanjivanje konzumacije zasićenih masti koje u prehrani trebaju zamijeniti nezasićene masti, kao što su omega-3 masne kiseline.
Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju triglicerida
Ponekad ni te navedene promjene nisu dovoljne da naprave značajnu razliku. Ako je to slučaj, liječnik će prvo morati isključiti prisutnost stanja poput dijabetesa tipa 2 i hipotireoze (poremećena ravnoteža hormona štitnjače) prije propisivanja lijekova za visoku razinu triglicerida u krvi. Trenutno na tržištu postoje dva lijeka za smanjenje triglicerida i oba sadrže omega-3 masne kiseline. Jedan sadrži omega-3 masnu kiselinu koja se naziva eikosapentaenska kiselina (EPA). Drugi sadrži kombinaciju EPA s drugom omega-3 masnom kiselinom: dokozaheksaenskom kiselinom (DHA). Novija istraživanja, objavljena u znanstvenom časopisu Circulation, pokazala su da su oba lijeka podjednako učinkovita. Istraživači su svoja otkrića temeljili na analizi 17 kliničkih ispitivanja i otkrili da je konzumacija 4 g omega-3 masnih kiselina dnevno, bilo kojim od dostupnih izbora na recept, učinkovita. Znanstvenici su također primijetili da se ti lijekovi mogu sigurno koristiti u kombinaciji sa statinskim lijekovima koji snižavaju kolesterol.
Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) trenutačno je odobrila samo lijekove koje sadrže omega-3 masne kiseline na recept za liječenje izuzetno visokih razina triglicerida u krvi, iznad 500 mg/dl. No, autori istraživanja su otkrili da dnevno doziranje omega-3 masnih kiselina od 4 grama može smanjiti razinu triglicerida i u rasponu 200–499 mg dl za 20 do 30%. Ta tvrdnja se odnosi na većinu ljudi s visokom razinom triglicerida. Istraživači su primijetili da dodaci prehrani i lijekovi koji sadrže i EPA i DHA ne povećavaju razinu LDL kolesterola, “lošeg” tipa, kod ljudi s razinom triglicerida ispod 500 mg/dl.
Također je otkriveno da se kod ljudi s vrlo visokom razinom triglicerida, koji su uzimali EPA omega-3 masnu kiselinu u kombinaciji sa statinskom terapijom, indiciralo smanjenje pojave teških zdravstvenih događaja za 25%, uključujući moždani udar i srčani udar.
Omega-3 masne kiseline, posebno EPA i DHA nisu prečeste u svakodnevnoj prehrani, ali svakako se treba držati preporuke za konzumacijom omega-3 masnih kiselina prisutnih u hrani, posebice ribi. Preporučeno je da se dva puta tjedno jede masna riba poput skuše, lososa, pastrve i tune. Međutim, od omega–3 masnih kiselina u prirodnim izvorima hrane se uglavnom nalazi alfa linonenska kiselina (ALA) zbog čega navedene namirnice nerijetko ne osiguravaju dovoljne količine esencijalno bitnih omega-3 masnih kiselina poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i najbitnije dokozaheksaenske kiseline (DHA). Jetra ne konvertira konzumiranu ALA u EPA/DHA vrlo dobro tako da gdje god je moguće savjetuje se direktno suplementiranje naše prehrane izvorima EPA/DHA kiselina.
Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS u paleti proizvoda B!TONIC sa 100mg DHA i 50mg EPA po kapsuli, dobivenih iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium. Kod kapsula omega-3 masnih kiselina nastalih metabolizmom morskih algi izbjegavaju se problemi sa okusom i mirisom koji se često povezuju s omega-3 proizvodima dobivenih esktrakcijom iz ribljeg ulja.
Related Posts
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Sindrom policističkih jajnika
Melissa officinalis
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Maca prah
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Celijakija
Znate li što su fitonutrijenti?
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Željezo
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Selen