Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi.
Što su trigliceridi?
Trigliceridi su masti prisutne u krvi. Neke od njih prirodno proizvodi naša jetra, dok druge potječu iz prevelike količine konzumirane hrane, točnije kalorija koje naše tijelo ne treba odmah iskoristiti. Što više kalorija, odnosno hrane unese osoba, a ne potroši ih tjelovježbom ili nekim drugim vidom tjelesne aktivnosti, vjerojatnije je da će imati visok broj triglicerida u krvi.
Više razine, iznad 200 miligrama po decilitru mogu povećati rizik od moždanog udara ili srčanog udara izazvanih suženjem arterija. Procjene govore da bi oko četvrtine odrasle populacije modernog, zapadnog društva moglo imati razinu triglicerida iznad 150 mg/dl. Izrazito visoka razina triglicerida, iznad 500 mg/dl, može rezultirati i upalom gušterače, inače poznatom kao pankreatitis.
Srećom, postoji nekoliko načina za smanjenje razine triglicerida. Redovita tjelovježba, smanjenje konzumacije alkohola te uklanjanje šećera i rafiniranih ugljikohidrata iz prehrane mogu pomoći, kao i smanjivanje konzumacije zasićenih masti koje u prehrani trebaju zamijeniti nezasićene masti, kao što su omega-3 masne kiseline.
Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju triglicerida
Ponekad ni te navedene promjene nisu dovoljne da naprave značajnu razliku. Ako je to slučaj, liječnik će prvo morati isključiti prisutnost stanja poput dijabetesa tipa 2 i hipotireoze (poremećena ravnoteža hormona štitnjače) prije propisivanja lijekova za visoku razinu triglicerida u krvi. Trenutno na tržištu postoje dva lijeka za smanjenje triglicerida i oba sadrže omega-3 masne kiseline. Jedan sadrži omega-3 masnu kiselinu koja se naziva eikosapentaenska kiselina (EPA). Drugi sadrži kombinaciju EPA s drugom omega-3 masnom kiselinom: dokozaheksaenskom kiselinom (DHA). Novija istraživanja, objavljena u znanstvenom časopisu Circulation, pokazala su da su oba lijeka podjednako učinkovita. Istraživači su svoja otkrića temeljili na analizi 17 kliničkih ispitivanja i otkrili da je konzumacija 4 g omega-3 masnih kiselina dnevno, bilo kojim od dostupnih izbora na recept, učinkovita. Znanstvenici su također primijetili da se ti lijekovi mogu sigurno koristiti u kombinaciji sa statinskim lijekovima koji snižavaju kolesterol.
Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) trenutačno je odobrila samo lijekove koje sadrže omega-3 masne kiseline na recept za liječenje izuzetno visokih razina triglicerida u krvi, iznad 500 mg/dl. No, autori istraživanja su otkrili da dnevno doziranje omega-3 masnih kiselina od 4 grama može smanjiti razinu triglicerida i u rasponu 200–499 mg dl za 20 do 30%. Ta tvrdnja se odnosi na većinu ljudi s visokom razinom triglicerida. Istraživači su primijetili da dodaci prehrani i lijekovi koji sadrže i EPA i DHA ne povećavaju razinu LDL kolesterola, “lošeg” tipa, kod ljudi s razinom triglicerida ispod 500 mg/dl.
Također je otkriveno da se kod ljudi s vrlo visokom razinom triglicerida, koji su uzimali EPA omega-3 masnu kiselinu u kombinaciji sa statinskom terapijom, indiciralo smanjenje pojave teških zdravstvenih događaja za 25%, uključujući moždani udar i srčani udar.
Omega-3 masne kiseline, posebno EPA i DHA nisu prečeste u svakodnevnoj prehrani, ali svakako se treba držati preporuke za konzumacijom omega-3 masnih kiselina prisutnih u hrani, posebice ribi. Preporučeno je da se dva puta tjedno jede masna riba poput skuše, lososa, pastrve i tune. Međutim, od omega–3 masnih kiselina u prirodnim izvorima hrane se uglavnom nalazi alfa linonenska kiselina (ALA) zbog čega navedene namirnice nerijetko ne osiguravaju dovoljne količine esencijalno bitnih omega-3 masnih kiselina poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i najbitnije dokozaheksaenske kiseline (DHA). Jetra ne konvertira konzumiranu ALA u EPA/DHA vrlo dobro tako da gdje god je moguće savjetuje se direktno suplementiranje naše prehrane izvorima EPA/DHA kiselina.
Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS u paleti proizvoda B!TONIC sa 100mg DHA i 50mg EPA po kapsuli, dobivenih iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium. Kod kapsula omega-3 masnih kiselina nastalih metabolizmom morskih algi izbjegavaju se problemi sa okusom i mirisom koji se često povezuju s omega-3 proizvodima dobivenih esktrakcijom iz ribljeg ulja.
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi.
Što su trigliceridi?
Trigliceridi su masti prisutne u krvi. Neke od njih prirodno proizvodi naša jetra, dok druge potječu iz prevelike količine konzumirane hrane, točnije kalorija koje naše tijelo ne treba odmah iskoristiti. Što više kalorija, odnosno hrane unese osoba, a ne potroši ih tjelovježbom ili nekim drugim vidom tjelesne aktivnosti, vjerojatnije je da će imati visok broj triglicerida u krvi.
Više razine, iznad 200 miligrama po decilitru mogu povećati rizik od moždanog udara ili srčanog udara izazvanih suženjem arterija. Procjene govore da bi oko četvrtine odrasle populacije modernog, zapadnog društva moglo imati razinu triglicerida iznad 150 mg/dl. Izrazito visoka razina triglicerida, iznad 500 mg/dl, može rezultirati i upalom gušterače, inače poznatom kao pankreatitis.
Srećom, postoji nekoliko načina za smanjenje razine triglicerida. Redovita tjelovježba, smanjenje konzumacije alkohola te uklanjanje šećera i rafiniranih ugljikohidrata iz prehrane mogu pomoći, kao i smanjivanje konzumacije zasićenih masti koje u prehrani trebaju zamijeniti nezasićene masti, kao što su omega-3 masne kiseline.
Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju triglicerida
Ponekad ni te navedene promjene nisu dovoljne da naprave značajnu razliku. Ako je to slučaj, liječnik će prvo morati isključiti prisutnost stanja poput dijabetesa tipa 2 i hipotireoze (poremećena ravnoteža hormona štitnjače) prije propisivanja lijekova za visoku razinu triglicerida u krvi. Trenutno na tržištu postoje dva lijeka za smanjenje triglicerida i oba sadrže omega-3 masne kiseline. Jedan sadrži omega-3 masnu kiselinu koja se naziva eikosapentaenska kiselina (EPA). Drugi sadrži kombinaciju EPA s drugom omega-3 masnom kiselinom: dokozaheksaenskom kiselinom (DHA). Novija istraživanja, objavljena u znanstvenom časopisu Circulation, pokazala su da su oba lijeka podjednako učinkovita. Istraživači su svoja otkrića temeljili na analizi 17 kliničkih ispitivanja i otkrili da je konzumacija 4 g omega-3 masnih kiselina dnevno, bilo kojim od dostupnih izbora na recept, učinkovita. Znanstvenici su također primijetili da se ti lijekovi mogu sigurno koristiti u kombinaciji sa statinskim lijekovima koji snižavaju kolesterol.
Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) trenutačno je odobrila samo lijekove koje sadrže omega-3 masne kiseline na recept za liječenje izuzetno visokih razina triglicerida u krvi, iznad 500 mg/dl. No, autori istraživanja su otkrili da dnevno doziranje omega-3 masnih kiselina od 4 grama može smanjiti razinu triglicerida i u rasponu 200–499 mg dl za 20 do 30%. Ta tvrdnja se odnosi na većinu ljudi s visokom razinom triglicerida. Istraživači su primijetili da dodaci prehrani i lijekovi koji sadrže i EPA i DHA ne povećavaju razinu LDL kolesterola, “lošeg” tipa, kod ljudi s razinom triglicerida ispod 500 mg/dl.
Također je otkriveno da se kod ljudi s vrlo visokom razinom triglicerida, koji su uzimali EPA omega-3 masnu kiselinu u kombinaciji sa statinskom terapijom, indiciralo smanjenje pojave teških zdravstvenih događaja za 25%, uključujući moždani udar i srčani udar.
Omega-3 masne kiseline, posebno EPA i DHA nisu prečeste u svakodnevnoj prehrani, ali svakako se treba držati preporuke za konzumacijom omega-3 masnih kiselina prisutnih u hrani, posebice ribi. Preporučeno je da se dva puta tjedno jede masna riba poput skuše, lososa, pastrve i tune. Međutim, od omega–3 masnih kiselina u prirodnim izvorima hrane se uglavnom nalazi alfa linonenska kiselina (ALA) zbog čega navedene namirnice nerijetko ne osiguravaju dovoljne količine esencijalno bitnih omega-3 masnih kiselina poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i najbitnije dokozaheksaenske kiseline (DHA). Jetra ne konvertira konzumiranu ALA u EPA/DHA vrlo dobro tako da gdje god je moguće savjetuje se direktno suplementiranje naše prehrane izvorima EPA/DHA kiselina.
Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS u paleti proizvoda B!TONIC sa 100mg DHA i 50mg EPA po kapsuli, dobivenih iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium. Kod kapsula omega-3 masnih kiselina nastalih metabolizmom morskih algi izbjegavaju se problemi sa okusom i mirisom koji se često povezuju s omega-3 proizvodima dobivenih esktrakcijom iz ribljeg ulja.
Related Posts
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Znate li što su fitonutrijenti?
Celijakija
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Melissa officinalis
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Željezo
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Maca prah
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Tribulus Terrestris
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Sindrom policističkih jajnika
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Jetra
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama