Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina – i sve će to proći kroz jetru.
Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih šećera sve su redom najzastupljeniji toksini u životu modernog čovjeka. Jetra tada nesumnjivo pati i može sa vremenom doći do pada funkcionalnosti tog fenomenalnog organa. Poremećena funkcija jetre odražava se na našem cjelokupnom zdravlju, među ostalim i na probavnim organima koji su zaduženi za kvalitetnu detoksikaciju organizma.
Krvlju u jetru dolaze hranjive tvari, ali i različite toksične tvari koje jetra mora neutralizirati kako bi se preveniralo oštećenje organizma. U tom neprestanom radu jetra često bude oštećena. Kroničan umor, depresija, česte glavobolje, nesanice, promjene raspoloženja, težak PMS, probavne tegobe (nadutost, mučnina, zatvor) mogu biti simptomi oštećenja ili disfunkcije jetre. Oštećenja jetre imaju utjecaj na sve sustave organa u organizmu.
Oštećenje jetre može biti akutno i kronično. Ako bolest ne prijeđe iz akutne u kroničnu fazu, jetra se može potpuno oporaviti, fascinantno. Dođe li pak do kroničnog oštećenja jetre, tada postupno dolazi do smanjenog funkcionalnog kapaciteta jetre te stvaranja ožiljnog tkiva (fibroza) kao reakcije na upalni proces, što mijenja anatomiju jetre i dovodi do komplikacija. Neki lijekovi direktno oštećuju jetru – primjerice paracetamol, antireumatici i neki antibiotici. Neumjerenom prehranom i unosom štetnih tvari svakodnevno stavljamo jetru na kušnju. Jednostavne mjere kojima ćemo štititi jetru su zdrava prehrana i izbjegavanje prekomjerne težine te izbjegavanje konzumacije alkohola.
Od onog što nam priroda nudi, biljke artičoka, sikavica i čičak, obiluju cinarinom, silimarinom i inulinom koji izuzetno dobro čuvaju jetru od štetnih posljedica i oštećenja.
Cinarin je derivat hidroksicinaminske kiseline i biološki aktivni kemijski sastojak artičoka (Cynara cardunculus).
Ekstrakt lista artičoke sadrži cinarin koji pospješuje rad žuči i jetre, regulira masnoće i kolesterol u krvi te se preporučuje kod stanja loše probave. Osim toga sadrži inulin (prebiotik) koji pomaže uspostavljanju povoljne crijevne mikroflore i silimarin (antioksidans) koji štiti jetru. Šteta koju jetri prouzroče slobodni radikali puno je manja ako je prisutan ekstrakt artičoke, bilo prirodni bilo iz dodataka prehrani. Mnogobrojne znanstvene studije potvrdile su da ekstrakt lista artičoke potiče stvaranje žuči koja je ključna za otapanje masti i kolesterola, koji inače dovode do žučnih kamenaca.
Cinarin je toliko djelotvoran da ga u nekim europskim državama koriste kao dio terapije za žučne kamence. Narodno je vjerovanje, a koje je potvrđeno i znanstvenim dokazima, da artičoka pomaže kod visokog kolesterola s ciljem snižavanja masnoća u krvi, poboljšavanja protoka žuči i funkcije jetre, kod otežane probave, žgaravice, osjećaja kruljenja u crijevima, nadutosti i bolova u trbuhu.
Pored cinarina, u novije vrijeme je i tvar kolin došla u fokus znanstvene javnosti zbog velikog broja benefita kojih pruža ljudskom organizmu.
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli , topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv kolin (grč. kole – žuć). Kolin se većinom smatra jednim od B skupine vitamina. To je bezbojni, ponekad bjelkasti prah, lako topiv u vodi i etilnom alkoholu. Obilno je prisutan i u biljnom i u životinjskom svijetu, i to većinom u sastavu tvari koja se naziva lecitinom.
Ljudski organizam može proizvesti kolin endogeno u jetri, uglavnom kao fosfatidilkolin, ali količina koju tijelo prirodno sintetizira nije dovoljna da zadovolji ljudske potrebe. Stoga ljudi moraju unositi kolin i prehranom. Mnoga hrana sadrži kolin, a glavni prehrambeni izvori uključuju prije svega proizvode životinjskog podrijetla – meso, perad, riba, mliječni proizvodi i jaja. Ostali prehrambeni izvori kolina uključuju orašaste plodove, sjemenke i cjelovite žitarice.
Na zahtjev Europske komisije, Odbor za prehrambene proizvode, prehranu i alergije zatražio je pružanje znanstvenog mišljenja na popis zdravstvenih tvrdnji ustanovljenih za kolin. Ovo se mišljenje bavi znanstvenim utemeljenjem zdravstvenih tvrdnji koje se odnose na kolin i doprinos normalnom metabolizmu lipida te održavanju normalne funkcije jetre.
Utvrđeno je da kolin djeluje kao prekursor fosfolipida i igra ulogu u strukturnom integritetu staničnih membrana. Fosfatidilkolin je glavni fosfolipid u staničnoj membrani. Također je utvrđeno da kolin igra ulogu u transportu lipida i kolesterola. Panel zaključuje da je uspostavljena uzročno-posljedična veza između konzumacije kolina i doprinosa normalnom metabolizmu lipida.
Panel također tvrdi da se utjecaj kolina odnosi i na održavanje normalne funkcije jetre. Panel smatra da održavanje normalne funkcije jetre povoljno djeluje na sve fiziološke aspekte. Utvrđeno je da je nedostatak kolina povezan s oštećenjem jetre (povišena aktivnost alanin-aminotransferaze u serumu) i razvojem masne jetre (hepatosteatoza) u ljudi koji su konzumirali hranu koja ne sadrži kolin, i kod muškaraca i kod žena u menopauzi.
Zbog svega navedenog EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) je objavila preporučene dnevne vrijednosti za konzumaciju kolina:
400mg za odrasle i adolescente (15-17 godina)
140-340mg djeca do 14 godina
160mg za dojenčad do 11 mjeseci
480mg za trudnice
520mg za dojilje Kurkumin je svijetlo žuti spoj koju proizvodi biljka kurkuma. To je glavni kurkuminoid kurkume (Curcuma longa), član porodice đumbira (Zingiberaceae). Prodaje se kao biljni dodatak, kozmetički sastojak, aroma hrane i boja za hranu.
Kemijski spoj koji se nalazi u toj biljci je kurkumin dijaarheptanoid, koji pripada skupini kurkuminoida, koji su prirodni fenoli odgovorni za žutu boju kurkume. To je tautomerni spoj koji postoji u enolnom obliku u organskim otapalima i u keto-obliku u vodi.
U modernom zapadnom svijetu, kurkuma je daleko najpoznatija kao začin. To je jedan od glavnih komponenti curry praha. U Indiji i drugim dijelovima Azije, kurkuma se koristi za liječenje mnogih zdravstvenih stanja. Smatra se da ima protuupalna, antioksidativna i možda čak antikancerogena svojstva.
Kurkumin, supstanca kurkume, može pomoći u smanjenju upalnih procesa. Nekoliko studija sugerira da bi moglo olakšati simptome osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, poput boli i upale. Ostali spojevi kurkume mogu također biti ljekoviti. Čini se da u laboratorijskim testovima kurkumin blokira rast određenih vrsta tumora.
Nažalost, kurkumin iz kurkume se slabo apsorbira u krvotok čovjeka. Kao rezultat toga, mogle bi se propustiti njegove prednosti za zdravlje unatoč konzumaciji. Međutim, dodavanje crnog papra može pomoći. Istraživanja potvrđuju da kombiniranje piperina u crnom papru i kurkumina u kurkumi povećava apsorpciju kurkumina i do 2000%. Jedno je istraživanje pokazalo da dodavanje 20 mg piperina u 2 grama kurkumina značajno povećava njegovu apsorpciju.
Piperin olakšava kurkuminu prolazak kroz crijevnu stijenku u krvotok te može usporiti razgradnju kurkumina u jetri, povećavajući njegovu razinu u krvi. Kao rezultat, kombiniranje kurkumina i piperina povećava njegovu potencijalnu zdravstvenu korist.
Iako kurkumin i piperin imaju svoje zasebne zdravstvene koristi, zajedno su još djelotvorniji.
Znanstveni dokazi potvrđuju da su i kurkumin i cinarin i kolin esencijalno bitni za zdravlje naše jetre, kao i da mogu pomoći u tretmanu nekih medicinskih stanja. Iz tog je razloga tvrtka Lifecare essentials iz Austrije u svojoj paleti B!TONIC proizvoda dizajnirala proizvod TERRA LIVER koji u svom sastavu sadrži gore spomenute kolin i cinarin, uz dodatak ekstrakta kurkume i crnog papra koji djeluju protuupalno i zajedno predstavljaju iznimnu kombinaciju hranjivih sastojaka za očuvanje i poboljšanje zdravlja i funkcije naše jetre. Protu-upalni lijekovi, anti-bebi pilule, pušenje, višak konzumiranih kalorija i masti, a posebice alkohola izrazito nepovoljno utječu na zdravlje naše jetre, pobrinite se za taj nevjerojatan organ uz pomoć navedenog proizvoda.
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina – i sve će to proći kroz jetru.
Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih šećera sve su redom najzastupljeniji toksini u životu modernog čovjeka. Jetra tada nesumnjivo pati i može sa vremenom doći do pada funkcionalnosti tog fenomenalnog organa. Poremećena funkcija jetre odražava se na našem cjelokupnom zdravlju, među ostalim i na probavnim organima koji su zaduženi za kvalitetnu detoksikaciju organizma.
Krvlju u jetru dolaze hranjive tvari, ali i različite toksične tvari koje jetra mora neutralizirati kako bi se preveniralo oštećenje organizma. U tom neprestanom radu jetra često bude oštećena. Kroničan umor, depresija, česte glavobolje, nesanice, promjene raspoloženja, težak PMS, probavne tegobe (nadutost, mučnina, zatvor) mogu biti simptomi oštećenja ili disfunkcije jetre. Oštećenja jetre imaju utjecaj na sve sustave organa u organizmu.
Oštećenje jetre može biti akutno i kronično. Ako bolest ne prijeđe iz akutne u kroničnu fazu, jetra se može potpuno oporaviti, fascinantno. Dođe li pak do kroničnog oštećenja jetre, tada postupno dolazi do smanjenog funkcionalnog kapaciteta jetre te stvaranja ožiljnog tkiva (fibroza) kao reakcije na upalni proces, što mijenja anatomiju jetre i dovodi do komplikacija. Neki lijekovi direktno oštećuju jetru – primjerice paracetamol, antireumatici i neki antibiotici. Neumjerenom prehranom i unosom štetnih tvari svakodnevno stavljamo jetru na kušnju. Jednostavne mjere kojima ćemo štititi jetru su zdrava prehrana i izbjegavanje prekomjerne težine te izbjegavanje konzumacije alkohola.
Od onog što nam priroda nudi, biljke artičoka, sikavica i čičak, obiluju cinarinom, silimarinom i inulinom koji izuzetno dobro čuvaju jetru od štetnih posljedica i oštećenja.
Cinarin je derivat hidroksicinaminske kiseline i biološki aktivni kemijski sastojak artičoka (Cynara cardunculus).
Ekstrakt lista artičoke sadrži cinarin koji pospješuje rad žuči i jetre, regulira masnoće i kolesterol u krvi te se preporučuje kod stanja loše probave. Osim toga sadrži inulin (prebiotik) koji pomaže uspostavljanju povoljne crijevne mikroflore i silimarin (antioksidans) koji štiti jetru. Šteta koju jetri prouzroče slobodni radikali puno je manja ako je prisutan ekstrakt artičoke, bilo prirodni bilo iz dodataka prehrani. Mnogobrojne znanstvene studije potvrdile su da ekstrakt lista artičoke potiče stvaranje žuči koja je ključna za otapanje masti i kolesterola, koji inače dovode do žučnih kamenaca.
Cinarin je toliko djelotvoran da ga u nekim europskim državama koriste kao dio terapije za žučne kamence. Narodno je vjerovanje, a koje je potvrđeno i znanstvenim dokazima, da artičoka pomaže kod visokog kolesterola s ciljem snižavanja masnoća u krvi, poboljšavanja protoka žuči i funkcije jetre, kod otežane probave, žgaravice, osjećaja kruljenja u crijevima, nadutosti i bolova u trbuhu.
Pored cinarina, u novije vrijeme je i tvar kolin došla u fokus znanstvene javnosti zbog velikog broja benefita kojih pruža ljudskom organizmu.
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli , topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv kolin (grč. kole – žuć). Kolin se većinom smatra jednim od B skupine vitamina. To je bezbojni, ponekad bjelkasti prah, lako topiv u vodi i etilnom alkoholu. Obilno je prisutan i u biljnom i u životinjskom svijetu, i to većinom u sastavu tvari koja se naziva lecitinom.
Ljudski organizam može proizvesti kolin endogeno u jetri, uglavnom kao fosfatidilkolin, ali količina koju tijelo prirodno sintetizira nije dovoljna da zadovolji ljudske potrebe. Stoga ljudi moraju unositi kolin i prehranom. Mnoga hrana sadrži kolin, a glavni prehrambeni izvori uključuju prije svega proizvode životinjskog podrijetla – meso, perad, riba, mliječni proizvodi i jaja. Ostali prehrambeni izvori kolina uključuju orašaste plodove, sjemenke i cjelovite žitarice.
Na zahtjev Europske komisije, Odbor za prehrambene proizvode, prehranu i alergije zatražio je pružanje znanstvenog mišljenja na popis zdravstvenih tvrdnji ustanovljenih za kolin. Ovo se mišljenje bavi znanstvenim utemeljenjem zdravstvenih tvrdnji koje se odnose na kolin i doprinos normalnom metabolizmu lipida te održavanju normalne funkcije jetre.
Utvrđeno je da kolin djeluje kao prekursor fosfolipida i igra ulogu u strukturnom integritetu staničnih membrana. Fosfatidilkolin je glavni fosfolipid u staničnoj membrani. Također je utvrđeno da kolin igra ulogu u transportu lipida i kolesterola. Panel zaključuje da je uspostavljena uzročno-posljedična veza između konzumacije kolina i doprinosa normalnom metabolizmu lipida.
Panel također tvrdi da se utjecaj kolina odnosi i na održavanje normalne funkcije jetre. Panel smatra da održavanje normalne funkcije jetre povoljno djeluje na sve fiziološke aspekte. Utvrđeno je da je nedostatak kolina povezan s oštećenjem jetre (povišena aktivnost alanin-aminotransferaze u serumu) i razvojem masne jetre (hepatosteatoza) u ljudi koji su konzumirali hranu koja ne sadrži kolin, i kod muškaraca i kod žena u menopauzi.
Zbog svega navedenog EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) je objavila preporučene dnevne vrijednosti za konzumaciju kolina:
400mg za odrasle i adolescente (15-17 godina)
140-340mg djeca do 14 godina
160mg za dojenčad do 11 mjeseci
480mg za trudnice
520mg za dojilje
Kurkumin je svijetlo žuti spoj koju proizvodi biljka kurkuma. To je glavni kurkuminoid kurkume (Curcuma longa), član porodice đumbira (Zingiberaceae). Prodaje se kao biljni dodatak, kozmetički sastojak, aroma hrane i boja za hranu.
Kemijski spoj koji se nalazi u toj biljci je kurkumin dijaarheptanoid, koji pripada skupini kurkuminoida, koji su prirodni fenoli odgovorni za žutu boju kurkume. To je tautomerni spoj koji postoji u enolnom obliku u organskim otapalima i u keto-obliku u vodi.
U modernom zapadnom svijetu, kurkuma je daleko najpoznatija kao začin. To je jedan od glavnih komponenti curry praha. U Indiji i drugim dijelovima Azije, kurkuma se koristi za liječenje mnogih zdravstvenih stanja. Smatra se da ima protuupalna, antioksidativna i možda čak antikancerogena svojstva.
Kurkumin, supstanca kurkume, može pomoći u smanjenju upalnih procesa. Nekoliko studija sugerira da bi moglo olakšati simptome osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, poput boli i upale. Ostali spojevi kurkume mogu također biti ljekoviti. Čini se da u laboratorijskim testovima kurkumin blokira rast određenih vrsta tumora.
Nažalost, kurkumin iz kurkume se slabo apsorbira u krvotok čovjeka. Kao rezultat toga, mogle bi se propustiti njegove prednosti za zdravlje unatoč konzumaciji. Međutim, dodavanje crnog papra može pomoći. Istraživanja potvrđuju da kombiniranje piperina u crnom papru i kurkumina u kurkumi povećava apsorpciju kurkumina i do 2000%. Jedno je istraživanje pokazalo da dodavanje 20 mg piperina u 2 grama kurkumina značajno povećava njegovu apsorpciju.
Piperin olakšava kurkuminu prolazak kroz crijevnu stijenku u krvotok te može usporiti razgradnju kurkumina u jetri, povećavajući njegovu razinu u krvi. Kao rezultat, kombiniranje kurkumina i piperina povećava njegovu potencijalnu zdravstvenu korist.
Iako kurkumin i piperin imaju svoje zasebne zdravstvene koristi, zajedno su još djelotvorniji.
Znanstveni dokazi potvrđuju da su i kurkumin i cinarin i kolin esencijalno bitni za zdravlje naše jetre, kao i da mogu pomoći u tretmanu nekih medicinskih stanja. Iz tog je razloga tvrtka Lifecare essentials iz Austrije u svojoj paleti B!TONIC proizvoda dizajnirala proizvod TERRA LIVER koji u svom sastavu sadrži gore spomenute kolin i cinarin, uz dodatak ekstrakta kurkume i crnog papra koji djeluju protuupalno i zajedno predstavljaju iznimnu kombinaciju hranjivih sastojaka za očuvanje i poboljšanje zdravlja i funkcije naše jetre. Protu-upalni lijekovi, anti-bebi pilule, pušenje, višak konzumiranih kalorija i masti, a posebice alkohola izrazito nepovoljno utječu na zdravlje naše jetre, pobrinite se za taj nevjerojatan organ uz pomoć navedenog proizvoda.
Related Posts
Celijakija
Znate li kako održati jetru zdravom?
Znate li što su fitonutrijenti?
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Tribulus Terrestris
Kapsaicin
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Inulin
Sindrom policističkih jajnika
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?