Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina – i sve će to proći kroz jetru.
Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih šećera sve su redom najzastupljeniji toksini u životu modernog čovjeka. Jetra tada nesumnjivo pati i može sa vremenom doći do pada funkcionalnosti tog fenomenalnog organa. Poremećena funkcija jetre odražava se na našem cjelokupnom zdravlju, među ostalim i na probavnim organima koji su zaduženi za kvalitetnu detoksikaciju organizma.
Krvlju u jetru dolaze hranjive tvari, ali i različite toksične tvari koje jetra mora neutralizirati kako bi se preveniralo oštećenje organizma. U tom neprestanom radu jetra često bude oštećena. Kroničan umor, depresija, česte glavobolje, nesanice, promjene raspoloženja, težak PMS, probavne tegobe (nadutost, mučnina, zatvor) mogu biti simptomi oštećenja ili disfunkcije jetre. Oštećenja jetre imaju utjecaj na sve sustave organa u organizmu.
Oštećenje jetre može biti akutno i kronično. Ako bolest ne prijeđe iz akutne u kroničnu fazu, jetra se može potpuno oporaviti, fascinantno. Dođe li pak do kroničnog oštećenja jetre, tada postupno dolazi do smanjenog funkcionalnog kapaciteta jetre te stvaranja ožiljnog tkiva (fibroza) kao reakcije na upalni proces, što mijenja anatomiju jetre i dovodi do komplikacija. Neki lijekovi direktno oštećuju jetru – primjerice paracetamol, antireumatici i neki antibiotici. Neumjerenom prehranom i unosom štetnih tvari svakodnevno stavljamo jetru na kušnju. Jednostavne mjere kojima ćemo štititi jetru su zdrava prehrana i izbjegavanje prekomjerne težine te izbjegavanje konzumacije alkohola.
Od onog što nam priroda nudi, biljke artičoka, sikavica i čičak, obiluju cinarinom, silimarinom i inulinom koji izuzetno dobro čuvaju jetru od štetnih posljedica i oštećenja.
Cinarin je derivat hidroksicinaminske kiseline i biološki aktivni kemijski sastojak artičoka (Cynara cardunculus).
Ekstrakt lista artičoke sadrži cinarin koji pospješuje rad žuči i jetre, regulira masnoće i kolesterol u krvi te se preporučuje kod stanja loše probave. Osim toga sadrži inulin (prebiotik) koji pomaže uspostavljanju povoljne crijevne mikroflore i silimarin (antioksidans) koji štiti jetru. Šteta koju jetri prouzroče slobodni radikali puno je manja ako je prisutan ekstrakt artičoke, bilo prirodni bilo iz dodataka prehrani. Mnogobrojne znanstvene studije potvrdile su da ekstrakt lista artičoke potiče stvaranje žuči koja je ključna za otapanje masti i kolesterola, koji inače dovode do žučnih kamenaca.
Cinarin je toliko djelotvoran da ga u nekim europskim državama koriste kao dio terapije za žučne kamence. Narodno je vjerovanje, a koje je potvrđeno i znanstvenim dokazima, da artičoka pomaže kod visokog kolesterola s ciljem snižavanja masnoća u krvi, poboljšavanja protoka žuči i funkcije jetre, kod otežane probave, žgaravice, osjećaja kruljenja u crijevima, nadutosti i bolova u trbuhu.
Pored cinarina, u novije vrijeme je i tvar kolin došla u fokus znanstvene javnosti zbog velikog broja benefita kojih pruža ljudskom organizmu.
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli , topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv kolin (grč. kole – žuć). Kolin se većinom smatra jednim od B skupine vitamina. To je bezbojni, ponekad bjelkasti prah, lako topiv u vodi i etilnom alkoholu. Obilno je prisutan i u biljnom i u životinjskom svijetu, i to većinom u sastavu tvari koja se naziva lecitinom.
Ljudski organizam može proizvesti kolin endogeno u jetri, uglavnom kao fosfatidilkolin, ali količina koju tijelo prirodno sintetizira nije dovoljna da zadovolji ljudske potrebe. Stoga ljudi moraju unositi kolin i prehranom. Mnoga hrana sadrži kolin, a glavni prehrambeni izvori uključuju prije svega proizvode životinjskog podrijetla – meso, perad, riba, mliječni proizvodi i jaja. Ostali prehrambeni izvori kolina uključuju orašaste plodove, sjemenke i cjelovite žitarice.
Na zahtjev Europske komisije, Odbor za prehrambene proizvode, prehranu i alergije zatražio je pružanje znanstvenog mišljenja na popis zdravstvenih tvrdnji ustanovljenih za kolin. Ovo se mišljenje bavi znanstvenim utemeljenjem zdravstvenih tvrdnji koje se odnose na kolin i doprinos normalnom metabolizmu lipida te održavanju normalne funkcije jetre.
Utvrđeno je da kolin djeluje kao prekursor fosfolipida i igra ulogu u strukturnom integritetu staničnih membrana. Fosfatidilkolin je glavni fosfolipid u staničnoj membrani. Također je utvrđeno da kolin igra ulogu u transportu lipida i kolesterola. Panel zaključuje da je uspostavljena uzročno-posljedična veza između konzumacije kolina i doprinosa normalnom metabolizmu lipida.
Panel također tvrdi da se utjecaj kolina odnosi i na održavanje normalne funkcije jetre. Panel smatra da održavanje normalne funkcije jetre povoljno djeluje na sve fiziološke aspekte. Utvrđeno je da je nedostatak kolina povezan s oštećenjem jetre (povišena aktivnost alanin-aminotransferaze u serumu) i razvojem masne jetre (hepatosteatoza) u ljudi koji su konzumirali hranu koja ne sadrži kolin, i kod muškaraca i kod žena u menopauzi.
Zbog svega navedenog EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) je objavila preporučene dnevne vrijednosti za konzumaciju kolina:
400mg za odrasle i adolescente (15-17 godina)
140-340mg djeca do 14 godina
160mg za dojenčad do 11 mjeseci
480mg za trudnice
520mg za dojilje Kurkumin je svijetlo žuti spoj koju proizvodi biljka kurkuma. To je glavni kurkuminoid kurkume (Curcuma longa), član porodice đumbira (Zingiberaceae). Prodaje se kao biljni dodatak, kozmetički sastojak, aroma hrane i boja za hranu.
Kemijski spoj koji se nalazi u toj biljci je kurkumin dijaarheptanoid, koji pripada skupini kurkuminoida, koji su prirodni fenoli odgovorni za žutu boju kurkume. To je tautomerni spoj koji postoji u enolnom obliku u organskim otapalima i u keto-obliku u vodi.
U modernom zapadnom svijetu, kurkuma je daleko najpoznatija kao začin. To je jedan od glavnih komponenti curry praha. U Indiji i drugim dijelovima Azije, kurkuma se koristi za liječenje mnogih zdravstvenih stanja. Smatra se da ima protuupalna, antioksidativna i možda čak antikancerogena svojstva.
Kurkumin, supstanca kurkume, može pomoći u smanjenju upalnih procesa. Nekoliko studija sugerira da bi moglo olakšati simptome osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, poput boli i upale. Ostali spojevi kurkume mogu također biti ljekoviti. Čini se da u laboratorijskim testovima kurkumin blokira rast određenih vrsta tumora.
Nažalost, kurkumin iz kurkume se slabo apsorbira u krvotok čovjeka. Kao rezultat toga, mogle bi se propustiti njegove prednosti za zdravlje unatoč konzumaciji. Međutim, dodavanje crnog papra može pomoći. Istraživanja potvrđuju da kombiniranje piperina u crnom papru i kurkumina u kurkumi povećava apsorpciju kurkumina i do 2000%. Jedno je istraživanje pokazalo da dodavanje 20 mg piperina u 2 grama kurkumina značajno povećava njegovu apsorpciju.
Piperin olakšava kurkuminu prolazak kroz crijevnu stijenku u krvotok te može usporiti razgradnju kurkumina u jetri, povećavajući njegovu razinu u krvi. Kao rezultat, kombiniranje kurkumina i piperina povećava njegovu potencijalnu zdravstvenu korist.
Iako kurkumin i piperin imaju svoje zasebne zdravstvene koristi, zajedno su još djelotvorniji.
Znanstveni dokazi potvrđuju da su i kurkumin i cinarin i kolin esencijalno bitni za zdravlje naše jetre, kao i da mogu pomoći u tretmanu nekih medicinskih stanja. Iz tog je razloga tvrtka Lifecare essentials iz Austrije u svojoj paleti B!TONIC proizvoda dizajnirala proizvod TERRA LIVER koji u svom sastavu sadrži gore spomenute kolin i cinarin, uz dodatak ekstrakta kurkume i crnog papra koji djeluju protuupalno i zajedno predstavljaju iznimnu kombinaciju hranjivih sastojaka za očuvanje i poboljšanje zdravlja i funkcije naše jetre. Protu-upalni lijekovi, anti-bebi pilule, pušenje, višak konzumiranih kalorija i masti, a posebice alkohola izrazito nepovoljno utječu na zdravlje naše jetre, pobrinite se za taj nevjerojatan organ uz pomoć navedenog proizvoda.
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina – i sve će to proći kroz jetru.
Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih šećera sve su redom najzastupljeniji toksini u životu modernog čovjeka. Jetra tada nesumnjivo pati i može sa vremenom doći do pada funkcionalnosti tog fenomenalnog organa. Poremećena funkcija jetre odražava se na našem cjelokupnom zdravlju, među ostalim i na probavnim organima koji su zaduženi za kvalitetnu detoksikaciju organizma.
Krvlju u jetru dolaze hranjive tvari, ali i različite toksične tvari koje jetra mora neutralizirati kako bi se preveniralo oštećenje organizma. U tom neprestanom radu jetra često bude oštećena. Kroničan umor, depresija, česte glavobolje, nesanice, promjene raspoloženja, težak PMS, probavne tegobe (nadutost, mučnina, zatvor) mogu biti simptomi oštećenja ili disfunkcije jetre. Oštećenja jetre imaju utjecaj na sve sustave organa u organizmu.
Oštećenje jetre može biti akutno i kronično. Ako bolest ne prijeđe iz akutne u kroničnu fazu, jetra se može potpuno oporaviti, fascinantno. Dođe li pak do kroničnog oštećenja jetre, tada postupno dolazi do smanjenog funkcionalnog kapaciteta jetre te stvaranja ožiljnog tkiva (fibroza) kao reakcije na upalni proces, što mijenja anatomiju jetre i dovodi do komplikacija. Neki lijekovi direktno oštećuju jetru – primjerice paracetamol, antireumatici i neki antibiotici. Neumjerenom prehranom i unosom štetnih tvari svakodnevno stavljamo jetru na kušnju. Jednostavne mjere kojima ćemo štititi jetru su zdrava prehrana i izbjegavanje prekomjerne težine te izbjegavanje konzumacije alkohola.
Od onog što nam priroda nudi, biljke artičoka, sikavica i čičak, obiluju cinarinom, silimarinom i inulinom koji izuzetno dobro čuvaju jetru od štetnih posljedica i oštećenja.
Cinarin je derivat hidroksicinaminske kiseline i biološki aktivni kemijski sastojak artičoka (Cynara cardunculus).
Ekstrakt lista artičoke sadrži cinarin koji pospješuje rad žuči i jetre, regulira masnoće i kolesterol u krvi te se preporučuje kod stanja loše probave. Osim toga sadrži inulin (prebiotik) koji pomaže uspostavljanju povoljne crijevne mikroflore i silimarin (antioksidans) koji štiti jetru. Šteta koju jetri prouzroče slobodni radikali puno je manja ako je prisutan ekstrakt artičoke, bilo prirodni bilo iz dodataka prehrani. Mnogobrojne znanstvene studije potvrdile su da ekstrakt lista artičoke potiče stvaranje žuči koja je ključna za otapanje masti i kolesterola, koji inače dovode do žučnih kamenaca.
Cinarin je toliko djelotvoran da ga u nekim europskim državama koriste kao dio terapije za žučne kamence. Narodno je vjerovanje, a koje je potvrđeno i znanstvenim dokazima, da artičoka pomaže kod visokog kolesterola s ciljem snižavanja masnoća u krvi, poboljšavanja protoka žuči i funkcije jetre, kod otežane probave, žgaravice, osjećaja kruljenja u crijevima, nadutosti i bolova u trbuhu.
Pored cinarina, u novije vrijeme je i tvar kolin došla u fokus znanstvene javnosti zbog velikog broja benefita kojih pruža ljudskom organizmu.
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli , topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv kolin (grč. kole – žuć). Kolin se većinom smatra jednim od B skupine vitamina. To je bezbojni, ponekad bjelkasti prah, lako topiv u vodi i etilnom alkoholu. Obilno je prisutan i u biljnom i u životinjskom svijetu, i to većinom u sastavu tvari koja se naziva lecitinom.
Ljudski organizam može proizvesti kolin endogeno u jetri, uglavnom kao fosfatidilkolin, ali količina koju tijelo prirodno sintetizira nije dovoljna da zadovolji ljudske potrebe. Stoga ljudi moraju unositi kolin i prehranom. Mnoga hrana sadrži kolin, a glavni prehrambeni izvori uključuju prije svega proizvode životinjskog podrijetla – meso, perad, riba, mliječni proizvodi i jaja. Ostali prehrambeni izvori kolina uključuju orašaste plodove, sjemenke i cjelovite žitarice.
Na zahtjev Europske komisije, Odbor za prehrambene proizvode, prehranu i alergije zatražio je pružanje znanstvenog mišljenja na popis zdravstvenih tvrdnji ustanovljenih za kolin. Ovo se mišljenje bavi znanstvenim utemeljenjem zdravstvenih tvrdnji koje se odnose na kolin i doprinos normalnom metabolizmu lipida te održavanju normalne funkcije jetre.
Utvrđeno je da kolin djeluje kao prekursor fosfolipida i igra ulogu u strukturnom integritetu staničnih membrana. Fosfatidilkolin je glavni fosfolipid u staničnoj membrani. Također je utvrđeno da kolin igra ulogu u transportu lipida i kolesterola. Panel zaključuje da je uspostavljena uzročno-posljedična veza između konzumacije kolina i doprinosa normalnom metabolizmu lipida.
Panel također tvrdi da se utjecaj kolina odnosi i na održavanje normalne funkcije jetre. Panel smatra da održavanje normalne funkcije jetre povoljno djeluje na sve fiziološke aspekte. Utvrđeno je da je nedostatak kolina povezan s oštećenjem jetre (povišena aktivnost alanin-aminotransferaze u serumu) i razvojem masne jetre (hepatosteatoza) u ljudi koji su konzumirali hranu koja ne sadrži kolin, i kod muškaraca i kod žena u menopauzi.
Zbog svega navedenog EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) je objavila preporučene dnevne vrijednosti za konzumaciju kolina:
400mg za odrasle i adolescente (15-17 godina)
140-340mg djeca do 14 godina
160mg za dojenčad do 11 mjeseci
480mg za trudnice
520mg za dojilje
Kurkumin je svijetlo žuti spoj koju proizvodi biljka kurkuma. To je glavni kurkuminoid kurkume (Curcuma longa), član porodice đumbira (Zingiberaceae). Prodaje se kao biljni dodatak, kozmetički sastojak, aroma hrane i boja za hranu.
Kemijski spoj koji se nalazi u toj biljci je kurkumin dijaarheptanoid, koji pripada skupini kurkuminoida, koji su prirodni fenoli odgovorni za žutu boju kurkume. To je tautomerni spoj koji postoji u enolnom obliku u organskim otapalima i u keto-obliku u vodi.
U modernom zapadnom svijetu, kurkuma je daleko najpoznatija kao začin. To je jedan od glavnih komponenti curry praha. U Indiji i drugim dijelovima Azije, kurkuma se koristi za liječenje mnogih zdravstvenih stanja. Smatra se da ima protuupalna, antioksidativna i možda čak antikancerogena svojstva.
Kurkumin, supstanca kurkume, može pomoći u smanjenju upalnih procesa. Nekoliko studija sugerira da bi moglo olakšati simptome osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, poput boli i upale. Ostali spojevi kurkume mogu također biti ljekoviti. Čini se da u laboratorijskim testovima kurkumin blokira rast određenih vrsta tumora.
Nažalost, kurkumin iz kurkume se slabo apsorbira u krvotok čovjeka. Kao rezultat toga, mogle bi se propustiti njegove prednosti za zdravlje unatoč konzumaciji. Međutim, dodavanje crnog papra može pomoći. Istraživanja potvrđuju da kombiniranje piperina u crnom papru i kurkumina u kurkumi povećava apsorpciju kurkumina i do 2000%. Jedno je istraživanje pokazalo da dodavanje 20 mg piperina u 2 grama kurkumina značajno povećava njegovu apsorpciju.
Piperin olakšava kurkuminu prolazak kroz crijevnu stijenku u krvotok te može usporiti razgradnju kurkumina u jetri, povećavajući njegovu razinu u krvi. Kao rezultat, kombiniranje kurkumina i piperina povećava njegovu potencijalnu zdravstvenu korist.
Iako kurkumin i piperin imaju svoje zasebne zdravstvene koristi, zajedno su još djelotvorniji.
Znanstveni dokazi potvrđuju da su i kurkumin i cinarin i kolin esencijalno bitni za zdravlje naše jetre, kao i da mogu pomoći u tretmanu nekih medicinskih stanja. Iz tog je razloga tvrtka Lifecare essentials iz Austrije u svojoj paleti B!TONIC proizvoda dizajnirala proizvod TERRA LIVER koji u svom sastavu sadrži gore spomenute kolin i cinarin, uz dodatak ekstrakta kurkume i crnog papra koji djeluju protuupalno i zajedno predstavljaju iznimnu kombinaciju hranjivih sastojaka za očuvanje i poboljšanje zdravlja i funkcije naše jetre. Protu-upalni lijekovi, anti-bebi pilule, pušenje, višak konzumiranih kalorija i masti, a posebice alkohola izrazito nepovoljno utječu na zdravlje naše jetre, pobrinite se za taj nevjerojatan organ uz pomoć navedenog proizvoda.
Related Posts
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Željezo
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Kiwi – Actinidia chinensis
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Jetra
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Znate li kako održati jetru zdravom?
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Inulin
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Kapsaicin
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Selen
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa