Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i obično se suši, ali može se i svježe kuhati kao korijensko povrće. Ako se osuši, može se dalje preraditi u brašno za pečenje ili koristiti kao dodatak prehrani. Također, koristi se i u tradicionalnoj medicini. Spada u porodicu kupusastog povrća, što znači da je srodno s brokulom, kupusom i keljom, a zbog pozitivnih učinaka ovih biljaka na zdravlje neki ih nazivaju i „super-povrćem“. Osim svojih kulinarskih primjena, konzumacija praha korijena mace može imati i nekoliko zdravstvenih benefita. Postoji niz potencijalnih koristi konzumacije korijena mace, uključujući:
Povećavanje libida
Najpoznatija prednost konzumacije praha korijena mace je potencijal povećanja libida. Postoje neki znanstveni dokazi koji potvrđuju ovu tvrdnju. Studija iz 2002. godine otkrila je da su muškarci koji su uzimali 1,5 ili 3 grama mace dnevno prijavili povećani libido u usporedbi s onima koji su primali placebo. Studija iz 2015. utvrdila je da korijen mace može pomoći smanjenju seksualne disfunkcije kod žena u post-menopauzi koje su uzimale i antidepresive.
Smanjenje simptoma erektilne disfunkcije
Maca korijen također bi mogao imati koristi za osobe s erektilnom disfunkcijom. Mala studija iz 2009. proučavala je učinak konzumiranja 2,4 g praha korijena mace dnevno tijekom 12 tjedana na percepciju sudionika o njihovoj općoj i seksualnoj dobrobiti. Sudionici studije bili su muškarci s blagom erektilnom disfunkcijom. Oni koji su konzumirali prah korijena mace imali su značajnije povećanje seksualnog blagostanja od onih koji su uzimali placebo.
Povećavanje razine energije i izdržljivosti
Neki sportaši i bodybuilderi koriste prah korijena mace kao dodatak prehrani za povećanje energije i poboljšanje sportskih performansi. Postoje dokazi koji to potvrđuju. Pilot-studija 2009. godine otkrila je da je upotreba ekstrakta mace kroz 14 dana poboljšala performanse muških biciklista u ispitivanju tijekom utrki na 40 kilometara. Ista je studija otkrila da ekstrakt mace poboljšava libido kod sudionika koji su ga koristili. Međutim, veličina uzorka ove studije bila je vrlo mala, pa je potrebno još istraživanja kako bi se potvrdili rezultati.
Poboljšanje plodnosti
Druga široka upotreba praha korijena mace je s ciljem povećanja plodnosti, posebno kod muškaraca. Pregledom radova iz 2016. pronađeni su neki dokazi da korijen mace može povećati kvalitetu sjemena kod plodnih i neplodnih muškaraca.
Poboljšanje raspoloženja
Maca sadrži spojeve polifenole, iz grupe flavonoida, za koje se vjeruje da poboljšavaju raspoloženje i smanjuju anksioznost.
Snižavanje krvnog tlaka
Moguće je da i korijen mace može pomoći u poboljšanju razine krvnog tlaka. Studija iz 2015. je otkrila da je 3,3 g mace dnevno tijekom 12 tjedana snižavalo krvni tlak.
Smanjivanje štete od izloženosti suncu
Starije studije na životinjama otkrile su da maca može pomoći zaštiti kožu od UV zraka. Druga studija na životinjama iz 2011. otkrila je da ekstrakti iz lišća mace pomažu u sprječavanju nastanka opeklina uzrokovanih izloženosti sunčevim UV-zrakama.
Borba protiv slobodnih radikala
Maca korijen također potiče prirodne antioksidanse u tijelu, kao što su enzimi glutation i superoksid-dismutaza. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti stanice u tijelu. Znanstvenici vjeruju da antioksidansi mogu pomoći u prevenciji nekih zdravstvenih stanja, uključujući srčane bolesti i rak.
Poboljšanje učenja i pamćenja
Postoji nekoliko dokaza koji ukazuju na to da maca može poboljšati učenje i pamćenje. Na primjer, studija iz 2011. otkrila je da maca može poboljšati pamćenje kod miševa. Pregled literature iz 2014. sugerirao je da maca može imati koristi za učenje i pamćenju. Istraživači su pretpostavili da bi to moglo biti korisno u liječenju stanja koja utječu na te procese, poput Alzheimerove bolesti.
U proizvodu MAN iz B!TONIC linije možete pronaći ekstrakt te djelotvorne biljke čijom ćete konzumacijom definitivno blagotvorno djelovati na zdravlje vašeg reproduktivnog sustava, kao i na razinu energije koja je potrebna za izvršavanje svakodnevnih obveza.
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i obično se suši, ali može se i svježe kuhati kao korijensko povrće. Ako se osuši, može se dalje preraditi u brašno za pečenje ili koristiti kao dodatak prehrani. Također, koristi se i u tradicionalnoj medicini. Spada u porodicu kupusastog povrća, što znači da je srodno s brokulom, kupusom i keljom, a zbog pozitivnih učinaka ovih biljaka na zdravlje neki ih nazivaju i „super-povrćem“. Osim svojih kulinarskih primjena, konzumacija praha korijena mace može imati i nekoliko zdravstvenih benefita. Postoji niz potencijalnih koristi konzumacije korijena mace, uključujući:
Najpoznatija prednost konzumacije praha korijena mace je potencijal povećanja libida. Postoje neki znanstveni dokazi koji potvrđuju ovu tvrdnju. Studija iz 2002. godine otkrila je da su muškarci koji su uzimali 1,5 ili 3 grama mace dnevno prijavili povećani libido u usporedbi s onima koji su primali placebo. Studija iz 2015. utvrdila je da korijen mace može pomoći smanjenju seksualne disfunkcije kod žena u post-menopauzi koje su uzimale i antidepresive.
Maca korijen također bi mogao imati koristi za osobe s erektilnom disfunkcijom. Mala studija iz 2009. proučavala je učinak konzumiranja 2,4 g praha korijena mace dnevno tijekom 12 tjedana na percepciju sudionika o njihovoj općoj i seksualnoj dobrobiti. Sudionici studije bili su muškarci s blagom erektilnom disfunkcijom. Oni koji su konzumirali prah korijena mace imali su značajnije povećanje seksualnog blagostanja od onih koji su uzimali placebo.
Neki sportaši i bodybuilderi koriste prah korijena mace kao dodatak prehrani za povećanje energije i poboljšanje sportskih performansi. Postoje dokazi koji to potvrđuju. Pilot-studija 2009. godine otkrila je da je upotreba ekstrakta mace kroz 14 dana poboljšala performanse muških biciklista u ispitivanju tijekom utrki na 40 kilometara. Ista je studija otkrila da ekstrakt mace poboljšava libido kod sudionika koji su ga koristili. Međutim, veličina uzorka ove studije bila je vrlo mala, pa je potrebno još istraživanja kako bi se potvrdili rezultati.
Druga široka upotreba praha korijena mace je s ciljem povećanja plodnosti, posebno kod muškaraca. Pregledom radova iz 2016. pronađeni su neki dokazi da korijen mace može povećati kvalitetu sjemena kod plodnih i neplodnih muškaraca.
Maca sadrži spojeve polifenole, iz grupe flavonoida, za koje se vjeruje da poboljšavaju raspoloženje i smanjuju anksioznost.
Moguće je da i korijen mace može pomoći u poboljšanju razine krvnog tlaka. Studija iz 2015. je otkrila da je 3,3 g mace dnevno tijekom 12 tjedana snižavalo krvni tlak.
Starije studije na životinjama otkrile su da maca može pomoći zaštiti kožu od UV zraka. Druga studija na životinjama iz 2011. otkrila je da ekstrakti iz lišća mace pomažu u sprječavanju nastanka opeklina uzrokovanih izloženosti sunčevim UV-zrakama.
Maca korijen također potiče prirodne antioksidanse u tijelu, kao što su enzimi glutation i superoksid-dismutaza. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti stanice u tijelu. Znanstvenici vjeruju da antioksidansi mogu pomoći u prevenciji nekih zdravstvenih stanja, uključujući srčane bolesti i rak.
Postoji nekoliko dokaza koji ukazuju na to da maca može poboljšati učenje i pamćenje. Na primjer, studija iz 2011. otkrila je da maca može poboljšati pamćenje kod miševa. Pregled literature iz 2014. sugerirao je da maca može imati koristi za učenje i pamćenju. Istraživači su pretpostavili da bi to moglo biti korisno u liječenju stanja koja utječu na te procese, poput Alzheimerove bolesti.
U proizvodu MAN iz B!TONIC linije možete pronaći ekstrakt te djelotvorne biljke čijom ćete konzumacijom definitivno blagotvorno djelovati na zdravlje vašeg reproduktivnog sustava, kao i na razinu energije koja je potrebna za izvršavanje svakodnevnih obveza.
Related Posts
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Tribulus Terrestris
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Znate li što su fitonutrijenti?
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Kako ublažiti bolne menstruacije?
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Kapsaicin
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Jetra
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Inulin
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Melissa officinalis