Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca.
Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio latinskog imena. Duge, crvenkaste stabljike prianjaju na zemlju i duž zidova, noseći jajaste plodove i žute cvjetove. Plod je vrlo karakterističan, izgleda kao bodljikavo golublje jaje. U medicini se koristi upravo plod.
Tribulus, kao široko rasprostranjena biljka, našao je svoje mjesto i u kineskoj medicini, i u ayurvedi. Kinezi ga zovu bai ji li i stoljećima se koristi kao tonik. Ayurveda ga spominje kao afrodizijak. Tradicionalna europska fitoterapija prepoznala je njegovu djelotvornost kod urinarnih tegoba, a smatraju ga i afrodizijakom.
Iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća postoji studija bugarskih znanstvenika koji su dokazali uspjeh liječenja neplodnosti ekstraktom ove biljke. Sama studija izazvala je mnogo kontroverzi. Puno studija objavljeno je upravo u zemljama bivšega istočnog bloka, pogotovo u Bugarskoj i Rusiji, gdje se ova biljka dugo koristi u praksi. No, s vremenom su i znanstvenici zapadnih zemalja izrađivali studije iz upravo ove tematike s pozitivnim rezultatima.
Novija istraživanja dokazuju direktno hormonsko djelovanje tribulusa na razini hipotalamusa i hipofize, što objašnjava djelovanje ove biljke kao “brzog” afrodizijaka. Još nije jasan mehanizam djelovanja na spermatogenezu i pojačanje pokretljivosti spermatozoida, no i stoljetna i moderna praksa pokazuju odličan učinak na mušku plodnost.
Je li tribulus korisniji kao lijek za mušku neplodnost ili kao lijek za erektilnu disfunkciju? Istinit odgovor glasi: djelotvoran je i u jednom, i u drugom području. No, tribulus nije biljka brzog djelovanja. Ne treba imati iluziju da se tribulus uzima prije spolnog odnosa, kao što je slučaj s Viagrom. To je biljka koja samo kontinuiranom upotrebom pojačava libido.
Ono što nas sve najviše intrigira jest uspjeh kod muške neplodnosti, danas sve češćeg problema, za koji moderna medicina u lijekovima nema još uvijek uspješan odgovor. Stoga, kod tribulusa, treba uvijek dati naglasak na aspekt plodnosti, premda je erektilna disfunkcija medijski mnogo eksponiranija kao problem modernog doba.
Ekstrakt sjemenki piskavice
Piskavica (lat. Trigonella foenum-graecum) je jedna od najstarijih zabilježenih ljekovitih biljaka. Uporaba datira još iz doba starih Egipćana te se može svrstati u prirodna čuda antičkog doba tijekom kojeg je bila izvanredno hvaljena i cijenjena.
U liječenju i prehrani koristi se njeno sjeme koje je neizbježan sastojak curryja i drugih začinskih mješavina veoma popularnih u Indiji i na Srednjem istoku. Sjeme piskavice je bogat izvor proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata. Među ljekovitim spojevima u njenom sastavu nalaze se kolin, trigonelin, diosgenin, jamogenin, tigogenin i neotigogenin. Od vrijednih minerala sadrži bakar, željezo, magnezij i mangan.
Kada se koristi kao prah do izražaja dolaze njena dubinska svojstva te postaje vrijedan tonik i super-namirnica. Stimulira metabolizam jetre i bubrega te općenito zagrijava tijelo. Piskavica smiruje i liječi sluznicu dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta. Snižava kolesterol u krvi već nakon 10 dana primjene.
Piskavicom se ostvaruju odlični rezultati i u liječenju dijabetesa. Uspostavlja ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa zahvaljujući aminokiselini 4-hidroksi-izoleucin koja kontrolira lučenje inzulina. I moderna istraživanja podupiru tradicionalno korištenje sjemenki piskavice u snižavanju i kontroliranju razine šećera. Prema nekim navodima, konzumiranje piskavice dovodi do 30-postotnog poboljšanja nalaza već u roku od 10 dana.
Popularna je i kod tretmana kardiovaskularnih problema jer snižava kolesterol i razine triglicerida u krvi u organizmu te pomaže protiv ateroskleroze i stvrdnjavanja arterija.
Piskavica u liječenju probavnog sustava djeluje na nekoliko načina: stimulira probavu, budi apetit i uklanja višak sluzi iz probavnog trakta. Svojim sastojcima štiti i iscjeljuje probavnu sluznicu, smanjuje grčeve te pokreće peristaltiku crijeva.
Dobra je i za muškarce zbog diosgenina koji jača spolnu moć i liječi mnoge spolne probleme.
Ekstrakt bučinih sjemenki
Sjemenke bundeve bogate su kvalitetnim proteinima i mastima. Obiluju i aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B, te mineralima bakrom, manganom, kalijem, željezom, cinkom i selenom.
Zbog prehrambenih vlakana preporučuju se u prehrani svih skupina ljudi, bez obzira na spol i dob, da bi se održavala i osiguravala pravilna peristaltika crijeva i provodila djelotvorna detoksikacija organizma.
Djeluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, a uz to snižava kolesterol i poboljšavaju pamćenje.
Sjemenke dokazano pomažu kod povećane prostate i olakšavaju mokrenje. U Bugarskoj, Rumunjskoj, Turskoj i Ukrajini stope bolesti prostate su iznimno niske iz razloga što su tamo bundevine sjemenke dio svakodnevne prehrane.
Sve navedene sastojke možete pronaći u optimalnim količinama u kapsulama proizvoda MAN iz B!TONIC linije, za kvalitetnu i prirodnu podršku vašem zdravlju i aktivnom životnom stilu.
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca.
Tribulus (Tribulus terrestris) – bablji zub
Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio latinskog imena. Duge, crvenkaste stabljike prianjaju na zemlju i duž zidova, noseći jajaste plodove i žute cvjetove. Plod je vrlo karakterističan, izgleda kao bodljikavo golublje jaje. U medicini se koristi upravo plod.
Tribulus, kao široko rasprostranjena biljka, našao je svoje mjesto i u kineskoj medicini, i u ayurvedi. Kinezi ga zovu bai ji li i stoljećima se koristi kao tonik. Ayurveda ga spominje kao afrodizijak. Tradicionalna europska fitoterapija prepoznala je njegovu djelotvornost kod urinarnih tegoba, a smatraju ga i afrodizijakom.
Iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća postoji studija bugarskih znanstvenika koji su dokazali uspjeh liječenja neplodnosti ekstraktom ove biljke. Sama studija izazvala je mnogo kontroverzi. Puno studija objavljeno je upravo u zemljama bivšega istočnog bloka, pogotovo u Bugarskoj i Rusiji, gdje se ova biljka dugo koristi u praksi. No, s vremenom su i znanstvenici zapadnih zemalja izrađivali studije iz upravo ove tematike s pozitivnim rezultatima.
Novija istraživanja dokazuju direktno hormonsko djelovanje tribulusa na razini hipotalamusa i hipofize, što objašnjava djelovanje ove biljke kao “brzog” afrodizijaka. Još nije jasan mehanizam djelovanja na spermatogenezu i pojačanje pokretljivosti spermatozoida, no i stoljetna i moderna praksa pokazuju odličan učinak na mušku plodnost.
Je li tribulus korisniji kao lijek za mušku neplodnost ili kao lijek za erektilnu disfunkciju? Istinit odgovor glasi: djelotvoran je i u jednom, i u drugom području. No, tribulus nije biljka brzog djelovanja. Ne treba imati iluziju da se tribulus uzima prije spolnog odnosa, kao što je slučaj s Viagrom. To je biljka koja samo kontinuiranom upotrebom pojačava libido.
Ono što nas sve najviše intrigira jest uspjeh kod muške neplodnosti, danas sve češćeg problema, za koji moderna medicina u lijekovima nema još uvijek uspješan odgovor. Stoga, kod tribulusa, treba uvijek dati naglasak na aspekt plodnosti, premda je erektilna disfunkcija medijski mnogo eksponiranija kao problem modernog doba.
Ekstrakt sjemenki piskavice
Piskavica (lat. Trigonella foenum-graecum) je jedna od najstarijih zabilježenih ljekovitih biljaka. Uporaba datira još iz doba starih Egipćana te se može svrstati u prirodna čuda antičkog doba tijekom kojeg je bila izvanredno hvaljena i cijenjena.
U liječenju i prehrani koristi se njeno sjeme koje je neizbježan sastojak curryja i drugih začinskih mješavina veoma popularnih u Indiji i na Srednjem istoku. Sjeme piskavice je bogat izvor proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata. Među ljekovitim spojevima u njenom sastavu nalaze se kolin, trigonelin, diosgenin, jamogenin, tigogenin i neotigogenin. Od vrijednih minerala sadrži bakar, željezo, magnezij i mangan.
Kada se koristi kao prah do izražaja dolaze njena dubinska svojstva te postaje vrijedan tonik i super-namirnica. Stimulira metabolizam jetre i bubrega te općenito zagrijava tijelo. Piskavica smiruje i liječi sluznicu dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta. Snižava kolesterol u krvi već nakon 10 dana primjene.
Piskavicom se ostvaruju odlični rezultati i u liječenju dijabetesa. Uspostavlja ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa zahvaljujući aminokiselini 4-hidroksi-izoleucin koja kontrolira lučenje inzulina. I moderna istraživanja podupiru tradicionalno korištenje sjemenki piskavice u snižavanju i kontroliranju razine šećera. Prema nekim navodima, konzumiranje piskavice dovodi do 30-postotnog poboljšanja nalaza već u roku od 10 dana.
Popularna je i kod tretmana kardiovaskularnih problema jer snižava kolesterol i razine triglicerida u krvi u organizmu te pomaže protiv ateroskleroze i stvrdnjavanja arterija.
Piskavica u liječenju probavnog sustava djeluje na nekoliko načina: stimulira probavu, budi apetit i uklanja višak sluzi iz probavnog trakta. Svojim sastojcima štiti i iscjeljuje probavnu sluznicu, smanjuje grčeve te pokreće peristaltiku crijeva.
Dobra je i za muškarce zbog diosgenina koji jača spolnu moć i liječi mnoge spolne probleme.
Ekstrakt bučinih sjemenki
Sjemenke bundeve bogate su kvalitetnim proteinima i mastima. Obiluju i aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B, te mineralima bakrom, manganom, kalijem, željezom, cinkom i selenom.
Zbog prehrambenih vlakana preporučuju se u prehrani svih skupina ljudi, bez obzira na spol i dob, da bi se održavala i osiguravala pravilna peristaltika crijeva i provodila djelotvorna detoksikacija organizma.
Djeluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, a uz to snižava kolesterol i poboljšavaju pamćenje.
Sjemenke dokazano pomažu kod povećane prostate i olakšavaju mokrenje. U Bugarskoj, Rumunjskoj, Turskoj i Ukrajini stope bolesti prostate su iznimno niske iz razloga što su tamo bundevine sjemenke dio svakodnevne prehrane.
Sve navedene sastojke možete pronaći u optimalnim količinama u kapsulama proizvoda MAN iz B!TONIC linije, za kvalitetnu i prirodnu podršku vašem zdravlju i aktivnom životnom stilu.
Related Posts
Sindrom policističkih jajnika
Znate li što su fitonutrijenti?
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Kiwi – Actinidia chinensis
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Kapsaicin
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Jetra
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Znate li kako održati jetru zdravom?
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Inulin
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Melissa officinalis
Maca prah