Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, u solima oksidacijskih stanja željeza +2 i +3. Željezne soli oksidacijskog stanja +2, među kojima se ističu fumarat, sulfat i glukonat, najbolje su bioraspoložive forme željeza i često se smatraju standardom kvalitete u usporedbi s drugim željeznim solima. Generalna je preporuka konzumirati hranu bogatu željezom s hranom bogatom vitaminom C kako bi se povećala njegova apsorpcija. Ipak, zbog čestog problema nedostatka željeza, razmotrite nadopunu prehrani ako imate problema s apsorpcijom željeza iz vaše hrane.
Vitamin C je dobro poznat u današnjem društvu, kao i njegova uloga, ali nije na odmet ponoviti koju riječ o njemu. Uključen je kao antioksidans u očuvanju stanica od slobodnih radikala, poboljšava apsorpciju željeza, regenerira zalihe E vitamina, izgrađuje kolagen (strukturalno važan protein), sintetizira karnitin i noriepinephrin te metabolizira kolesterol. Nedostatak rezultira slabim zacjeljivanjem rana i pojavom strukturnih oštećenja u organizmu te lošim zdravljem zuba. Nalazi se u nizu prehrambenih proizvoda, a najbogatije namirnice su šareno voće i povrće te meso.
Željezo, kao mikro-mineral (minerali čije preporučene dnevne doze iznose ispod 15mg/dan), u našem organizmu igra esencijalnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela. Hemoglobin i mioglobin su dva proteina koji se spajaju s kisikom kako bi se kretali organizmom do željenih destinacija. Željezo je esencijalni dio tih proteina. Željezo u prehrani dolazi u dva oblika, heme i ne-heme željezo. Heme željezo se puno lakše apsorbira u ljudskom organizmu od ne-heme željeza. Vitamin C, organske kiseline i konzumacija mesa poboljšavaju apsorpciju željeza. S druge strane, suvišak cinka, kalcija i polifenola inhibira apsorpciju željeza.
Nedostatak željeza je najčešći nutritivni nedostatak diljem svijeta, iz više razloga:
Vegani, vegetarijanci i ljudi čija se prehrana temelji uglavnom na žitaricama mogu jesti hranu bogatu željezom, ali ga neće apsorbirati u dovoljnim količinama (ne-heme Fe)
Nedostatak vitamina A može intenzivirati anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, i uz to, potrebna nam je dovoljna količina bakra da bi uspješno apsorbirali željezo s ciljem formiranja crvenih krvnih zrnaca
Ženama je željezo potrebno u većim količinama tijekom menstruacija i trudnoće. Često jedu manje količine hrane bogate željezom, i češće su vegetarijanke u usporedbi sa muškarcima ili su na režimu raznih dijeta.
S druge strane, pretjerani unos željeza može također biti problematičan. Djeca koja konzumiraju dodatke prehrani se mogu otrovati željezom.
Mineral željezo uključeno je u formiranje hemoglobina (u kojem se nalazi 2/3 željeza u tijelu) i mioglobina, transport i skladištenje kisika kroz organizam. Uz navedeno, sudjeluje u formiranju crvenih krvnih zrnaca i krvnih žila, anaerobnoj proizvodnji energije te je sastavni dio stotina proteina i enzima u tijelu. Nedostatak može rezultirati anemijom, promjenama u ponašanju kod djece te slabim imunitetom. Ne-heme željezo u hrani se nalazi u grahu i mahunarkama, tamno-zelenom lisnatom povrću, maslinama, grožđicama, žitaricama punog zrna (smeđa riža, amarant, kvinoja, proso), algama, paprikama, krumpiru, sjemenkama (posebice bundeve, suncokreta i sezama) te soku od šljiva.
Heme željezo je prisutno u ribama, školjkama, mesu organa životinja, crvenom mesu (divljač, svinjetina, govedina) i tamnoj peradi (tamno meso piletine i puretine, noj, patka).
Željezo u formi fumarata, uz dodatak bakra i vitamina C, u cilju bolje apsorpcije u našem organizmu, nalazi se u proizvodu REAL ENERGY iz B!TONIC palete proizvoda u umjerenoj količini (60% dnevnih potreba u tri kapsule). Konzumirajte željezom bogate prehrambene namirnice te u danima kad niste bili u prilici za konzumacijom istih pomognite stanju svog željeza unosom ovog izvrsnog proizvoda, u količini adekvatnoj za nadopunu konzumiranih mikronutrijenata u danu kroz kvalitetnu prehranu.
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, u solima oksidacijskih stanja željeza +2 i +3. Željezne soli oksidacijskog stanja +2, među kojima se ističu fumarat, sulfat i glukonat, najbolje su bioraspoložive forme željeza i često se smatraju standardom kvalitete u usporedbi s drugim željeznim solima. Generalna je preporuka konzumirati hranu bogatu željezom s hranom bogatom vitaminom C kako bi se povećala njegova apsorpcija. Ipak, zbog čestog problema nedostatka željeza, razmotrite nadopunu prehrani ako imate problema s apsorpcijom željeza iz vaše hrane.
Vitamin C je dobro poznat u današnjem društvu, kao i njegova uloga, ali nije na odmet ponoviti koju riječ o njemu. Uključen je kao antioksidans u očuvanju stanica od slobodnih radikala, poboljšava apsorpciju željeza, regenerira zalihe E vitamina, izgrađuje kolagen (strukturalno važan protein), sintetizira karnitin i noriepinephrin te metabolizira kolesterol. Nedostatak rezultira slabim zacjeljivanjem rana i pojavom strukturnih oštećenja u organizmu te lošim zdravljem zuba. Nalazi se u nizu prehrambenih proizvoda, a najbogatije namirnice su šareno voće i povrće te meso.
Željezo, kao mikro-mineral (minerali čije preporučene dnevne doze iznose ispod 15mg/dan), u našem organizmu igra esencijalnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela. Hemoglobin i mioglobin su dva proteina koji se spajaju s kisikom kako bi se kretali organizmom do željenih destinacija. Željezo je esencijalni dio tih proteina. Željezo u prehrani dolazi u dva oblika, heme i ne-heme željezo. Heme željezo se puno lakše apsorbira u ljudskom organizmu od ne-heme željeza. Vitamin C, organske kiseline i konzumacija mesa poboljšavaju apsorpciju željeza. S druge strane, suvišak cinka, kalcija i polifenola inhibira apsorpciju željeza.
Nedostatak željeza je najčešći nutritivni nedostatak diljem svijeta, iz više razloga:
S druge strane, pretjerani unos željeza može također biti problematičan. Djeca koja konzumiraju dodatke prehrani se mogu otrovati željezom.
Mineral željezo uključeno je u formiranje hemoglobina (u kojem se nalazi 2/3 željeza u tijelu) i mioglobina, transport i skladištenje kisika kroz organizam. Uz navedeno, sudjeluje u formiranju crvenih krvnih zrnaca i krvnih žila, anaerobnoj proizvodnji energije te je sastavni dio stotina proteina i enzima u tijelu. Nedostatak može rezultirati anemijom, promjenama u ponašanju kod djece te slabim imunitetom. Ne-heme željezo u hrani se nalazi u grahu i mahunarkama, tamno-zelenom lisnatom povrću, maslinama, grožđicama, žitaricama punog zrna (smeđa riža, amarant, kvinoja, proso), algama, paprikama, krumpiru, sjemenkama (posebice bundeve, suncokreta i sezama) te soku od šljiva.
Heme željezo je prisutno u ribama, školjkama, mesu organa životinja, crvenom mesu (divljač, svinjetina, govedina) i tamnoj peradi (tamno meso piletine i puretine, noj, patka).
Željezo u formi fumarata, uz dodatak bakra i vitamina C, u cilju bolje apsorpcije u našem organizmu, nalazi se u proizvodu REAL ENERGY iz B!TONIC palete proizvoda u umjerenoj količini (60% dnevnih potreba u tri kapsule). Konzumirajte željezom bogate prehrambene namirnice te u danima kad niste bili u prilici za konzumacijom istih pomognite stanju svog željeza unosom ovog izvrsnog proizvoda, u količini adekvatnoj za nadopunu konzumiranih mikronutrijenata u danu kroz kvalitetnu prehranu.
Related Posts
Melissa officinalis
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Kiwi – Actinidia chinensis
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Glukozamin
Maca prah
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Selen
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Kako ublažiti bolne menstruacije?
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Jetra
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Celijakija
Inulin