Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, u solima oksidacijskih stanja željeza +2 i +3. Željezne soli oksidacijskog stanja +2, među kojima se ističu fumarat, sulfat i glukonat, najbolje su bioraspoložive forme željeza i često se smatraju standardom kvalitete u usporedbi s drugim željeznim solima. Generalna je preporuka konzumirati hranu bogatu željezom s hranom bogatom vitaminom C kako bi se povećala njegova apsorpcija. Ipak, zbog čestog problema nedostatka željeza, razmotrite nadopunu prehrani ako imate problema s apsorpcijom željeza iz vaše hrane.
Vitamin C je dobro poznat u današnjem društvu, kao i njegova uloga, ali nije na odmet ponoviti koju riječ o njemu. Uključen je kao antioksidans u očuvanju stanica od slobodnih radikala, poboljšava apsorpciju željeza, regenerira zalihe E vitamina, izgrađuje kolagen (strukturalno važan protein), sintetizira karnitin i noriepinephrin te metabolizira kolesterol. Nedostatak rezultira slabim zacjeljivanjem rana i pojavom strukturnih oštećenja u organizmu te lošim zdravljem zuba. Nalazi se u nizu prehrambenih proizvoda, a najbogatije namirnice su šareno voće i povrće te meso.
Željezo, kao mikro-mineral (minerali čije preporučene dnevne doze iznose ispod 15mg/dan), u našem organizmu igra esencijalnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela. Hemoglobin i mioglobin su dva proteina koji se spajaju s kisikom kako bi se kretali organizmom do željenih destinacija. Željezo je esencijalni dio tih proteina. Željezo u prehrani dolazi u dva oblika, heme i ne-heme željezo. Heme željezo se puno lakše apsorbira u ljudskom organizmu od ne-heme željeza. Vitamin C, organske kiseline i konzumacija mesa poboljšavaju apsorpciju željeza. S druge strane, suvišak cinka, kalcija i polifenola inhibira apsorpciju željeza.
Nedostatak željeza je najčešći nutritivni nedostatak diljem svijeta, iz više razloga:
Vegani, vegetarijanci i ljudi čija se prehrana temelji uglavnom na žitaricama mogu jesti hranu bogatu željezom, ali ga neće apsorbirati u dovoljnim količinama (ne-heme Fe)
Nedostatak vitamina A može intenzivirati anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, i uz to, potrebna nam je dovoljna količina bakra da bi uspješno apsorbirali željezo s ciljem formiranja crvenih krvnih zrnaca
Ženama je željezo potrebno u većim količinama tijekom menstruacija i trudnoće. Često jedu manje količine hrane bogate željezom, i češće su vegetarijanke u usporedbi sa muškarcima ili su na režimu raznih dijeta.
S druge strane, pretjerani unos željeza može također biti problematičan. Djeca koja konzumiraju dodatke prehrani se mogu otrovati željezom.
Mineral željezo uključeno je u formiranje hemoglobina (u kojem se nalazi 2/3 željeza u tijelu) i mioglobina, transport i skladištenje kisika kroz organizam. Uz navedeno, sudjeluje u formiranju crvenih krvnih zrnaca i krvnih žila, anaerobnoj proizvodnji energije te je sastavni dio stotina proteina i enzima u tijelu. Nedostatak može rezultirati anemijom, promjenama u ponašanju kod djece te slabim imunitetom. Ne-heme željezo u hrani se nalazi u grahu i mahunarkama, tamno-zelenom lisnatom povrću, maslinama, grožđicama, žitaricama punog zrna (smeđa riža, amarant, kvinoja, proso), algama, paprikama, krumpiru, sjemenkama (posebice bundeve, suncokreta i sezama) te soku od šljiva.
Heme željezo je prisutno u ribama, školjkama, mesu organa životinja, crvenom mesu (divljač, svinjetina, govedina) i tamnoj peradi (tamno meso piletine i puretine, noj, patka).
Željezo u formi fumarata, uz dodatak bakra i vitamina C, u cilju bolje apsorpcije u našem organizmu, nalazi se u proizvodu REAL ENERGY iz B!TONIC palete proizvoda u umjerenoj količini (60% dnevnih potreba u tri kapsule). Konzumirajte željezom bogate prehrambene namirnice te u danima kad niste bili u prilici za konzumacijom istih pomognite stanju svog željeza unosom ovog izvrsnog proizvoda, u količini adekvatnoj za nadopunu konzumiranih mikronutrijenata u danu kroz kvalitetnu prehranu.
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, u solima oksidacijskih stanja željeza +2 i +3. Željezne soli oksidacijskog stanja +2, među kojima se ističu fumarat, sulfat i glukonat, najbolje su bioraspoložive forme željeza i često se smatraju standardom kvalitete u usporedbi s drugim željeznim solima. Generalna je preporuka konzumirati hranu bogatu željezom s hranom bogatom vitaminom C kako bi se povećala njegova apsorpcija. Ipak, zbog čestog problema nedostatka željeza, razmotrite nadopunu prehrani ako imate problema s apsorpcijom željeza iz vaše hrane.
Vitamin C je dobro poznat u današnjem društvu, kao i njegova uloga, ali nije na odmet ponoviti koju riječ o njemu. Uključen je kao antioksidans u očuvanju stanica od slobodnih radikala, poboljšava apsorpciju željeza, regenerira zalihe E vitamina, izgrađuje kolagen (strukturalno važan protein), sintetizira karnitin i noriepinephrin te metabolizira kolesterol. Nedostatak rezultira slabim zacjeljivanjem rana i pojavom strukturnih oštećenja u organizmu te lošim zdravljem zuba. Nalazi se u nizu prehrambenih proizvoda, a najbogatije namirnice su šareno voće i povrće te meso.
Željezo, kao mikro-mineral (minerali čije preporučene dnevne doze iznose ispod 15mg/dan), u našem organizmu igra esencijalnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela. Hemoglobin i mioglobin su dva proteina koji se spajaju s kisikom kako bi se kretali organizmom do željenih destinacija. Željezo je esencijalni dio tih proteina. Željezo u prehrani dolazi u dva oblika, heme i ne-heme željezo. Heme željezo se puno lakše apsorbira u ljudskom organizmu od ne-heme željeza. Vitamin C, organske kiseline i konzumacija mesa poboljšavaju apsorpciju željeza. S druge strane, suvišak cinka, kalcija i polifenola inhibira apsorpciju željeza.
Nedostatak željeza je najčešći nutritivni nedostatak diljem svijeta, iz više razloga:
S druge strane, pretjerani unos željeza može također biti problematičan. Djeca koja konzumiraju dodatke prehrani se mogu otrovati željezom.
Mineral željezo uključeno je u formiranje hemoglobina (u kojem se nalazi 2/3 željeza u tijelu) i mioglobina, transport i skladištenje kisika kroz organizam. Uz navedeno, sudjeluje u formiranju crvenih krvnih zrnaca i krvnih žila, anaerobnoj proizvodnji energije te je sastavni dio stotina proteina i enzima u tijelu. Nedostatak može rezultirati anemijom, promjenama u ponašanju kod djece te slabim imunitetom. Ne-heme željezo u hrani se nalazi u grahu i mahunarkama, tamno-zelenom lisnatom povrću, maslinama, grožđicama, žitaricama punog zrna (smeđa riža, amarant, kvinoja, proso), algama, paprikama, krumpiru, sjemenkama (posebice bundeve, suncokreta i sezama) te soku od šljiva.
Heme željezo je prisutno u ribama, školjkama, mesu organa životinja, crvenom mesu (divljač, svinjetina, govedina) i tamnoj peradi (tamno meso piletine i puretine, noj, patka).
Željezo u formi fumarata, uz dodatak bakra i vitamina C, u cilju bolje apsorpcije u našem organizmu, nalazi se u proizvodu REAL ENERGY iz B!TONIC palete proizvoda u umjerenoj količini (60% dnevnih potreba u tri kapsule). Konzumirajte željezom bogate prehrambene namirnice te u danima kad niste bili u prilici za konzumacijom istih pomognite stanju svog željeza unosom ovog izvrsnog proizvoda, u količini adekvatnoj za nadopunu konzumiranih mikronutrijenata u danu kroz kvalitetnu prehranu.
Related Posts
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Inulin
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Znate li što su fitonutrijenti?
Znate li kako održati jetru zdravom?
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Celijakija
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Sindrom policističkih jajnika
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Glukozamin
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Melissa officinalis