Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, u solima oksidacijskih stanja željeza +2 i +3. Željezne soli oksidacijskog stanja +2, među kojima se ističu fumarat, sulfat i glukonat, najbolje su bioraspoložive forme željeza i često se smatraju standardom kvalitete u usporedbi s drugim željeznim solima. Generalna je preporuka konzumirati hranu bogatu željezom s hranom bogatom vitaminom C kako bi se povećala njegova apsorpcija. Ipak, zbog čestog problema nedostatka željeza, razmotrite nadopunu prehrani ako imate problema s apsorpcijom željeza iz vaše hrane.
Vitamin C je dobro poznat u današnjem društvu, kao i njegova uloga, ali nije na odmet ponoviti koju riječ o njemu. Uključen je kao antioksidans u očuvanju stanica od slobodnih radikala, poboljšava apsorpciju željeza, regenerira zalihe E vitamina, izgrađuje kolagen (strukturalno važan protein), sintetizira karnitin i noriepinephrin te metabolizira kolesterol. Nedostatak rezultira slabim zacjeljivanjem rana i pojavom strukturnih oštećenja u organizmu te lošim zdravljem zuba. Nalazi se u nizu prehrambenih proizvoda, a najbogatije namirnice su šareno voće i povrće te meso.
Željezo, kao mikro-mineral (minerali čije preporučene dnevne doze iznose ispod 15mg/dan), u našem organizmu igra esencijalnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela. Hemoglobin i mioglobin su dva proteina koji se spajaju s kisikom kako bi se kretali organizmom do željenih destinacija. Željezo je esencijalni dio tih proteina. Željezo u prehrani dolazi u dva oblika, heme i ne-heme željezo. Heme željezo se puno lakše apsorbira u ljudskom organizmu od ne-heme željeza. Vitamin C, organske kiseline i konzumacija mesa poboljšavaju apsorpciju željeza. S druge strane, suvišak cinka, kalcija i polifenola inhibira apsorpciju željeza.
Nedostatak željeza je najčešći nutritivni nedostatak diljem svijeta, iz više razloga:
Vegani, vegetarijanci i ljudi čija se prehrana temelji uglavnom na žitaricama mogu jesti hranu bogatu željezom, ali ga neće apsorbirati u dovoljnim količinama (ne-heme Fe)
Nedostatak vitamina A može intenzivirati anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, i uz to, potrebna nam je dovoljna količina bakra da bi uspješno apsorbirali željezo s ciljem formiranja crvenih krvnih zrnaca
Ženama je željezo potrebno u većim količinama tijekom menstruacija i trudnoće. Često jedu manje količine hrane bogate željezom, i češće su vegetarijanke u usporedbi sa muškarcima ili su na režimu raznih dijeta.
S druge strane, pretjerani unos željeza može također biti problematičan. Djeca koja konzumiraju dodatke prehrani se mogu otrovati željezom.
Mineral željezo uključeno je u formiranje hemoglobina (u kojem se nalazi 2/3 željeza u tijelu) i mioglobina, transport i skladištenje kisika kroz organizam. Uz navedeno, sudjeluje u formiranju crvenih krvnih zrnaca i krvnih žila, anaerobnoj proizvodnji energije te je sastavni dio stotina proteina i enzima u tijelu. Nedostatak može rezultirati anemijom, promjenama u ponašanju kod djece te slabim imunitetom. Ne-heme željezo u hrani se nalazi u grahu i mahunarkama, tamno-zelenom lisnatom povrću, maslinama, grožđicama, žitaricama punog zrna (smeđa riža, amarant, kvinoja, proso), algama, paprikama, krumpiru, sjemenkama (posebice bundeve, suncokreta i sezama) te soku od šljiva.
Heme željezo je prisutno u ribama, školjkama, mesu organa životinja, crvenom mesu (divljač, svinjetina, govedina) i tamnoj peradi (tamno meso piletine i puretine, noj, patka).
Željezo u formi fumarata, uz dodatak bakra i vitamina C, u cilju bolje apsorpcije u našem organizmu, nalazi se u proizvodu REAL ENERGY iz B!TONIC palete proizvoda u umjerenoj količini (60% dnevnih potreba u tri kapsule). Konzumirajte željezom bogate prehrambene namirnice te u danima kad niste bili u prilici za konzumacijom istih pomognite stanju svog željeza unosom ovog izvrsnog proizvoda, u količini adekvatnoj za nadopunu konzumiranih mikronutrijenata u danu kroz kvalitetnu prehranu.
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, u solima oksidacijskih stanja željeza +2 i +3. Željezne soli oksidacijskog stanja +2, među kojima se ističu fumarat, sulfat i glukonat, najbolje su bioraspoložive forme željeza i često se smatraju standardom kvalitete u usporedbi s drugim željeznim solima. Generalna je preporuka konzumirati hranu bogatu željezom s hranom bogatom vitaminom C kako bi se povećala njegova apsorpcija. Ipak, zbog čestog problema nedostatka željeza, razmotrite nadopunu prehrani ako imate problema s apsorpcijom željeza iz vaše hrane.
Vitamin C je dobro poznat u današnjem društvu, kao i njegova uloga, ali nije na odmet ponoviti koju riječ o njemu. Uključen je kao antioksidans u očuvanju stanica od slobodnih radikala, poboljšava apsorpciju željeza, regenerira zalihe E vitamina, izgrađuje kolagen (strukturalno važan protein), sintetizira karnitin i noriepinephrin te metabolizira kolesterol. Nedostatak rezultira slabim zacjeljivanjem rana i pojavom strukturnih oštećenja u organizmu te lošim zdravljem zuba. Nalazi se u nizu prehrambenih proizvoda, a najbogatije namirnice su šareno voće i povrće te meso.
Željezo, kao mikro-mineral (minerali čije preporučene dnevne doze iznose ispod 15mg/dan), u našem organizmu igra esencijalnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela. Hemoglobin i mioglobin su dva proteina koji se spajaju s kisikom kako bi se kretali organizmom do željenih destinacija. Željezo je esencijalni dio tih proteina. Željezo u prehrani dolazi u dva oblika, heme i ne-heme željezo. Heme željezo se puno lakše apsorbira u ljudskom organizmu od ne-heme željeza. Vitamin C, organske kiseline i konzumacija mesa poboljšavaju apsorpciju željeza. S druge strane, suvišak cinka, kalcija i polifenola inhibira apsorpciju željeza.
Nedostatak željeza je najčešći nutritivni nedostatak diljem svijeta, iz više razloga:
S druge strane, pretjerani unos željeza može također biti problematičan. Djeca koja konzumiraju dodatke prehrani se mogu otrovati željezom.
Mineral željezo uključeno je u formiranje hemoglobina (u kojem se nalazi 2/3 željeza u tijelu) i mioglobina, transport i skladištenje kisika kroz organizam. Uz navedeno, sudjeluje u formiranju crvenih krvnih zrnaca i krvnih žila, anaerobnoj proizvodnji energije te je sastavni dio stotina proteina i enzima u tijelu. Nedostatak može rezultirati anemijom, promjenama u ponašanju kod djece te slabim imunitetom. Ne-heme željezo u hrani se nalazi u grahu i mahunarkama, tamno-zelenom lisnatom povrću, maslinama, grožđicama, žitaricama punog zrna (smeđa riža, amarant, kvinoja, proso), algama, paprikama, krumpiru, sjemenkama (posebice bundeve, suncokreta i sezama) te soku od šljiva.
Heme željezo je prisutno u ribama, školjkama, mesu organa životinja, crvenom mesu (divljač, svinjetina, govedina) i tamnoj peradi (tamno meso piletine i puretine, noj, patka).
Željezo u formi fumarata, uz dodatak bakra i vitamina C, u cilju bolje apsorpcije u našem organizmu, nalazi se u proizvodu REAL ENERGY iz B!TONIC palete proizvoda u umjerenoj količini (60% dnevnih potreba u tri kapsule). Konzumirajte željezom bogate prehrambene namirnice te u danima kad niste bili u prilici za konzumacijom istih pomognite stanju svog željeza unosom ovog izvrsnog proizvoda, u količini adekvatnoj za nadopunu konzumiranih mikronutrijenata u danu kroz kvalitetnu prehranu.
Related Posts
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Kapsaicin
Inulin
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Znate li što su fitonutrijenti?
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Celijakija
Željezo
Znate li kako održati jetru zdravom?
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Selen
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Jetra
Tribulus Terrestris
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA