Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo.
Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito jaki i izazvati snažne emocije u odraslih i djece. Suočavanje sa stresom nas s pozitivne točke gledišta može individualno ojačati, pa i cijelu našu zajednicu. Svatko drugačije reagira na stresne situacije. Način reagiranja na epidemiju ovisi o dosadašnjim iskustvima, okruženju drugih ljudi i zajednici u kojoj živite.
Osobe koje mogu snažnije odgovoriti na ovu krizu:
Stariji ljudi i osobe s kroničnim bolestima koji su u većem riziku od razvijanja težeg oblika COVID-19
Djeca i tinejdžeri
Osobe koje sudjeluju u borbi sa pandemijom COVID-19, poput liječnika, ljekarnika i ostalih pružatelja zdravstvenih usluga ili onih koji pružaju prvu pomoć
Osobe koje već pate od mentalnih poremećaja, uključujući probleme s zlouporabom alkohola, droga ili psihoaktivnih supstanci
Stres tijekom trenutne pandemije zarazne bolesti može uključivati:
Strah i brigu za vlastito zdravlje i zdravlje svojih najmilijih
Promjene u obrascima spavanja ili prehrane
Loše spavanje ili nemogućnost koncentriranje
Pogoršanje kroničnih zdravstvenih problema
Povećanu upotrebu alkohola, duhana ili drugih droga
Fokus i brojnost znanstvenih istraživanja kao i posljedica zabilježenih u društvu, povezanih sa stresom, neprestano se povećava svake godine u svim državama svijeta u razdoblju od 1997. do 2006. godine [1]. Taj trend je zasigurno održan do današnjeg dana, a ove nas je godine zadesila globalna pandemija virusne bolesti COVID-19. Kao da to nije bilo dovoljno, žitelje glavnog grada Hrvatske, Zagreba je zadesio i poprilično jak potres – nije čudno da je stres na visokoj razini u cijeloj populaciji. Netko stresira zbog COVID-19 bolesti, netko zbog gubitka posla ili krova nad glavom, malo tko je uspio odoliti trenutnoj paralelnoj pandemiji stresa.
Kad govorimo o poslovnom stresu, svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izjavila je da su izravni troškovi profesionalnog stresa 1992. godine u SAD-u iznosili 42 milijarde USD [2]. Troškovi visokog stupnja profesionalnog stresa mogu se sagledati na osobnoj, organizacijskoj i društvenoj razini. Za ljude koji doživljavaju kontinuirani stres na visokoj razini, vjerojatnije je da će podnijeti zahtjev za bolovanjem povezan sa stresom, koristiti znatno više medicinskih sredstava i manje pridonijeti svojoj organizaciji kroz povećani izostanak i izgubljenu produktivnost. Dugo izlaganje visokoj razini stresa i nemogućnosti udovoljavanja zahtjevima radnog mjesta mogu dovesti do sindroma burnouta ili izgaranja. WHO tvrdi da se u SAD-u svake godine izgubi oko 300 milijardi USD u produktivnosti, odsutnosti i preusmjeravanju osoblja zbog visokih razina profesionalnog stresa (što iznosi oko 2,6% američkog BDP-a).
U aktualno vrijeme, definitivno možemo pričati o generalnom stresu u cijeloj populaciji. Rad CNS-a, središnjeg živčanog sustava, ovisan je o hranjivim sastojcima koje dajemo tijelu kroz kvalitetnu, raznoliku i zdravu prehranu. Kvaliteta prehrane je neophodna, posebno za održavanje strukture mozga i normalne kognitivne funkcije [3]. Vitamini i ostali mikronutrijenti igraju značajnu biokemijsku ulogu u održavanju kognitivnih procesa u mozgu. Uloga antioksidansa i vitamina B kompleksa, koji se nalaze u kvalitetnijim prehrambenim namirnicama, te njihova uloga u održavanju kognitivnih procesa i općeg zdravlja, raspravljena je u ovom tekstu.
Vitamini B kompleksa
Vitamini B kompleksa mogu se naći u širokom rasponu hrane poput cjelovitih žitarica, banana, graha i mesa. Folati/folna kiselina (B9), B6 i B12 predstavljaju neke od vitamina B kompleksa. Poznato je da navedeni vitamini imaju sinergističku ulogu u održavanju krvožilnog i živčanog zdravlja, a također su vitalni i za energetski metabolizam i metabolizam aminokiseline HCy [3,4,5]. Kroz mnoge znanstvene studije utvrđeno je da je povišena razina aminikiseline HCy u plazmi povezana s porastom spontane stanične smrti (apoptoze), učestalosti moždanog udara, atrofije mozga, Alzheimerove bolesti, fraktura kosti i smatra se rizičnim faktorom za razvoj moždano-krvožilnih bolesti [6,7].
Folati/folna kiselina, B6 i B12 vitamini su neophodni za proces metilacije HCy u metionin u središnjem živčanom sustavu. Metionin ima ključnu ulogu u metaboličkim biološkim procesima za sintezu, popravak i ostale reakcije metilacije DNA [8]. Ako se dovoljne količine HCy ne pretvore u metionin, proces metilacije će se zaustaviti, što će rezultirati nakupljanjem aminokiseline HCy. Povišena razina HCy povećava vjerojatnost oksidativnog stresa, što dovodi do negativnih događaja poput oštećenja mitohondrijske membrane I oštećenja lanaca DNA [9, 10]. HCy bi mogla igrati izravnu ulogu u procesu bolesti ili biti marker za prisutnost folata, B6 i ili B12 vitamina. Istraživanjem je utvrđeno da kronični stres iscrpljuje razine vitamina B6 [11], stoga bi nadopuna prehrane vitaminom B6 mogla biti terapijska strategija za smanjenje razina stresa [12]. Stoga, jedan mehanizam pomoću kojeg intervencija konzumacijom vitamina B kompleksa može pomoći smanjenju stresa i umora je kroz neinhibirano čišćenje i smanjenje koncetracija aminokiseline HCy.
Dodatno, neuroimaging studije sugeriraju da su visoka razina HCy u plazmi i niska razina vitamina B kompleksa povezane s većom učestalošću moždane atrofije i degeneracije [13, 14]. Ova vrsta podataka sugerira da metabolizam HCy igra bitnu ulogu u starenju mozga doprinoseći subkliničkim promjenama mozga kod inače zdrave populacije.
Antioksidansi
Svježe voće i zeleno povrće su bogat izvor vitamina A, C i E. Ovi izvori hrane sadrže prehrambene antioksidanse koji mogu spriječiti, inhibirati ili popraviti štetu uzrokovanu oksidativnim stresom [3]. Oksidativni stres uzrok je neravnoteža ili poremećaja u redox stanju (reakcije oksidacije/redukcije) unutar stanica što uzrokuje oštećenje stanične signalizacije i regulacije, i rezultira slabijim funkcioniranjem stanica. Održavanje redoks homeostaze bitno je za zdravu staničnu funkciju.
Razine antioksidansa vitamina C posebno su visoke u mozgu kojem je potreban za transformaciju dopamina u noradrenalin kao i za proizvodnju nekih neurotransmitera [3]. Vitamin E je antioksidans topiv u lipidima koji ima neuroprotektivni učinak za sprječavanje oštećenja od strane slobodnih radikala, sprječavajući stanična oštećenja mozga povezanih s oksidativnim stresom [4]. Vitamini E i A štite od peroksidacije lipida, štetnog procesa koji utječe na propusnost staničnih membrana [5]. Vitamin C djeluje sinergistički s vitaminima B kompleksa i ključan je za metabolizam i iskorištavanje folata/folne kiseline (B9) u organizmu.
Potencijalna prehrambena/farmakološka intervencija koja pomaže našim tijelima da se nose s povećanom razinom stresa, a koja je dobila znanstvenu podršku jest pojačanakonzumacija vitamina B kompleksa i antioksidansa putem hrane i dodataka prehrani. Nedostaci u prehrani u vidu manjka mikronutrijenata utječu na izmijenjena stanja raspoloženja (uključujući stres i psihijatrijske simptome) kod zdravih pojedinaca [15,16]. U nedavnoj meta-analizi znanstvenih istraživanja koja su istraživala kratkotrajnu suplementaciju multivitaminima primijećeno je da suplementacija s ciljem prevladavanja nedostataka u prehrani poboljšava percipirani stres, blage psihijatrijske simptome i neke aspekte svakodnevnog raspoloženja. Ovi pozitivni učinci postignuti su izmjenom biokemijskih procesa zahvaćenih lošijim prehambenim statusom organizma. Pokazalo se da su prikladne doze vitamina B kompleksa učinkovite u poboljšanju raspoloženja i u kliničkim i nekliničkim slučajevima.
Definitivno su čovječanstvu potrebne globalne učinkovite strategije za smanjenje ukupnih razina stresa u društvu. Dodatak prehrani vitaminima B kompleksa i antioksidansima može biti ekonomski isplativa i dugoročno održiva intervencija. Smanjenje stresa imat će ogromne koristi za smanjenje intenziteta odgovora organizma na stres, učestalosti izostanka s posla, povećanje produktivnosti rada i opće dobrobiti pojedinca. Suplementacija vitaminima B kompleksa pruža dodatnu korist za zdravlje i kvalitetu života pojedinca, uz primjenu ostalih strategija upravljanja stresom. Uz ostale benefite, iz navedenog je razloga austrijska kompanija Lifecare essentials razvila proizvod ROSA SPIRIT, kombinaciju 8 vitamina B kompleksa, uz prisutnost fitonutrijenata dobivenih iz 14 vrsti voća i 5 vrsti povrća, s ciljem unaprijeđivanja bioraspoloživosti vitamina. Antioksidanse, vitamine C i E kao i polifenole iz sjemenki grožđa, u sinergiji sa 5 vitamina B kompleksa, možete pronaći u proizvodu LADY – kompletnom proizvodu za zdravlje i blagostanje ženske populacije.
Literatura
1. Guthrie R, Ciccarelli M, Babic A. Work-related stress in Australia: The effects of legislative interventions and the cost of treatment. Int J Law Psychiatry. 2010;33:101–115. doi: 10.1016/j.ijlp.2009.12.003.
3. Bourre JM. Effects of nutrients (in food) on the structure and function of the nervous system: update on dietary requirements for brain. Part 1: micronutrients. J Nutr Health Aging. 2006;10:377–385.
4. Cantuti-Castelvetri I, Shukitt-Hale B, Joseph JA. Neurobehavioural aspects of antioxidants in aging. Int J Dev Neurosci. 2000;18:367–381. doi: 10.1016/S0736-5748(00)00008-3.
5. Mariani E, Polidori MC, Cherubini A, Mecocci P. Oxidative stress in brain aging, neurodegenerative and vascular diseases: an overview. J Chromatogr B. 2005;827:65–75. doi: 10.1016/j.jchromb.2005.04.023.
6. Selhub J. Public health significance of elevated homocysteine. Food Nutr Bull. 2008;29:S116–S125.
7. Sachdev PS. Homocysteine and brain atrophy. Prog Neuro-Psychopharmacol Biol Psychiatry. 2005;29:1152–1161. doi: 10.1016/j.pnpbp.2005.06.026.
8. Mattson MP, Shea TB. Folate and homocysteine metabolism in neural plasticity and neurodegenerative disorders. Trends Neurosci. 2003;26:137–146. doi: 10.1016/S0166-2236(03)00032-8.
9. Miller AL. The methionine-homocysteine cylce and its effects on cognitive diseases. Altern Med Rev. 2003;8:7–19.
10. Kruman II, Culmsee C, Chan SL, Guo Z, Penix L, Mattson MP. Homocysteine elicits a DNA damage response in neurons that promotes apoptosis and hypersensitivity to excitotoxicity. J Neurosci. 2000;20:6920–6926.
11. Ford AH, Flicker L, Urvashnee S, Hirani V, Almeida OP. Homocysteine, depression and cognitive function in older adults. J Affect Disord. 2013;151:646–651. doi: 10.1016/j.jad.2013.07.012.
12. Stoney CM. Plasma homocysteine levels increase in women during psychological stress. Life Sci. 1999;64:2359–2365. doi: 10.1016/S0024-3205(99)00189-7.
13. Blasko I, Hinterberger M, Kemmler G, Jungwirth S, Krampla W, Leitha T, Heinz Tragl K, Fischer P. Conversion from mild cognitive impairment to dementia: Influence of folic acid and vitamin B12 use in the vita cohort. J Nutr Health Aging. 2012;16:687–694. doi: 10.1007/s12603-012-0051-y.
14. Tangney CC, Aggarwal NT, Li H, Wilson RS, DeCarli C, Evans DA, Morris MC. Vitamin B12, cognition, and brain MRI measures. A cross-sectional Examination. 2011;77:1276–1282. doi: 10.1212/WNL.0b013e3182315a33.
15. Benton D. To establish the parameters of optimal nutrition do we need to consider psychological in addition to physiological parameters? Mol Nutr Food Res. 2013;57:6–19. doi: 10.1002/mnfr.201200477.
16. Long SJ, Benton D. Effects of vitamin and mineral supplementation on stress, mild psychiatric symptoms, and mood in nonclinical samples: A meta-analysis. Psychosom Med. 2013;75:144–153. doi: 10.1097/PSY.0b013e31827d5fbd.
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo.
Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito jaki i izazvati snažne emocije u odraslih i djece. Suočavanje sa stresom nas s pozitivne točke gledišta može individualno ojačati, pa i cijelu našu zajednicu. Svatko drugačije reagira na stresne situacije. Način reagiranja na epidemiju ovisi o dosadašnjim iskustvima, okruženju drugih ljudi i zajednici u kojoj živite.
Osobe koje mogu snažnije odgovoriti na ovu krizu:
Stres tijekom trenutne pandemije zarazne bolesti može uključivati:
Fokus i brojnost znanstvenih istraživanja kao i posljedica zabilježenih u društvu, povezanih sa stresom, neprestano se povećava svake godine u svim državama svijeta u razdoblju od 1997. do 2006. godine [1]. Taj trend je zasigurno održan do današnjeg dana, a ove nas je godine zadesila globalna pandemija virusne bolesti COVID-19. Kao da to nije bilo dovoljno, žitelje glavnog grada Hrvatske, Zagreba je zadesio i poprilično jak potres – nije čudno da je stres na visokoj razini u cijeloj populaciji. Netko stresira zbog COVID-19 bolesti, netko zbog gubitka posla ili krova nad glavom, malo tko je uspio odoliti trenutnoj paralelnoj pandemiji stresa.
Kad govorimo o poslovnom stresu, svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izjavila je da su izravni troškovi profesionalnog stresa 1992. godine u SAD-u iznosili 42 milijarde USD [2]. Troškovi visokog stupnja profesionalnog stresa mogu se sagledati na osobnoj, organizacijskoj i društvenoj razini. Za ljude koji doživljavaju kontinuirani stres na visokoj razini, vjerojatnije je da će podnijeti zahtjev za bolovanjem povezan sa stresom, koristiti znatno više medicinskih sredstava i manje pridonijeti svojoj organizaciji kroz povećani izostanak i izgubljenu produktivnost. Dugo izlaganje visokoj razini stresa i nemogućnosti udovoljavanja zahtjevima radnog mjesta mogu dovesti do sindroma burnouta ili izgaranja. WHO tvrdi da se u SAD-u svake godine izgubi oko 300 milijardi USD u produktivnosti, odsutnosti i preusmjeravanju osoblja zbog visokih razina profesionalnog stresa (što iznosi oko 2,6% američkog BDP-a).
U aktualno vrijeme, definitivno možemo pričati o generalnom stresu u cijeloj populaciji. Rad CNS-a, središnjeg živčanog sustava, ovisan je o hranjivim sastojcima koje dajemo tijelu kroz kvalitetnu, raznoliku i zdravu prehranu. Kvaliteta prehrane je neophodna, posebno za održavanje strukture mozga i normalne kognitivne funkcije [3]. Vitamini i ostali mikronutrijenti igraju značajnu biokemijsku ulogu u održavanju kognitivnih procesa u mozgu. Uloga antioksidansa i vitamina B kompleksa, koji se nalaze u kvalitetnijim prehrambenim namirnicama, te njihova uloga u održavanju kognitivnih procesa i općeg zdravlja, raspravljena je u ovom tekstu.
Vitamini B kompleksa mogu se naći u širokom rasponu hrane poput cjelovitih žitarica, banana, graha i mesa. Folati/folna kiselina (B9), B6 i B12 predstavljaju neke od vitamina B kompleksa. Poznato je da navedeni vitamini imaju sinergističku ulogu u održavanju krvožilnog i živčanog zdravlja, a također su vitalni i za energetski metabolizam i metabolizam aminokiseline HCy [3,4,5]. Kroz mnoge znanstvene studije utvrđeno je da je povišena razina aminikiseline HCy u plazmi povezana s porastom spontane stanične smrti (apoptoze), učestalosti moždanog udara, atrofije mozga, Alzheimerove bolesti, fraktura kosti i smatra se rizičnim faktorom za razvoj moždano-krvožilnih bolesti [6,7].
Folati/folna kiselina, B6 i B12 vitamini su neophodni za proces metilacije HCy u metionin u središnjem živčanom sustavu. Metionin ima ključnu ulogu u metaboličkim biološkim procesima za sintezu, popravak i ostale reakcije metilacije DNA [8]. Ako se dovoljne količine HCy ne pretvore u metionin, proces metilacije će se zaustaviti, što će rezultirati nakupljanjem aminokiseline HCy. Povišena razina HCy povećava vjerojatnost oksidativnog stresa, što dovodi do negativnih događaja poput oštećenja mitohondrijske membrane I oštećenja lanaca DNA [9, 10]. HCy bi mogla igrati izravnu ulogu u procesu bolesti ili biti marker za prisutnost folata, B6 i ili B12 vitamina. Istraživanjem je utvrđeno da kronični stres iscrpljuje razine vitamina B6 [11], stoga bi nadopuna prehrane vitaminom B6 mogla biti terapijska strategija za smanjenje razina stresa [12]. Stoga, jedan mehanizam pomoću kojeg intervencija konzumacijom vitamina B kompleksa može pomoći smanjenju stresa i umora je kroz neinhibirano čišćenje i smanjenje koncetracija aminokiseline HCy.
Dodatno, neuroimaging studije sugeriraju da su visoka razina HCy u plazmi i niska razina vitamina B kompleksa povezane s većom učestalošću moždane atrofije i degeneracije [13, 14]. Ova vrsta podataka sugerira da metabolizam HCy igra bitnu ulogu u starenju mozga doprinoseći subkliničkim promjenama mozga kod inače zdrave populacije.
Svježe voće i zeleno povrće su bogat izvor vitamina A, C i E. Ovi izvori hrane sadrže prehrambene antioksidanse koji mogu spriječiti, inhibirati ili popraviti štetu uzrokovanu oksidativnim stresom [3]. Oksidativni stres uzrok je neravnoteža ili poremećaja u redox stanju (reakcije oksidacije/redukcije) unutar stanica što uzrokuje oštećenje stanične signalizacije i regulacije, i rezultira slabijim funkcioniranjem stanica. Održavanje redoks homeostaze bitno je za zdravu staničnu funkciju.
Razine antioksidansa vitamina C posebno su visoke u mozgu kojem je potreban za transformaciju dopamina u noradrenalin kao i za proizvodnju nekih neurotransmitera [3]. Vitamin E je antioksidans topiv u lipidima koji ima neuroprotektivni učinak za sprječavanje oštećenja od strane slobodnih radikala, sprječavajući stanična oštećenja mozga povezanih s oksidativnim stresom [4]. Vitamini E i A štite od peroksidacije lipida, štetnog procesa koji utječe na propusnost staničnih membrana [5]. Vitamin C djeluje sinergistički s vitaminima B kompleksa i ključan je za metabolizam i iskorištavanje folata/folne kiseline (B9) u organizmu.
Potencijalna prehrambena/farmakološka intervencija koja pomaže našim tijelima da se nose s povećanom razinom stresa, a koja je dobila znanstvenu podršku jest pojačana konzumacija vitamina B kompleksa i antioksidansa putem hrane i dodataka prehrani. Nedostaci u prehrani u vidu manjka mikronutrijenata utječu na izmijenjena stanja raspoloženja (uključujući stres i psihijatrijske simptome) kod zdravih pojedinaca [15,16]. U nedavnoj meta-analizi znanstvenih istraživanja koja su istraživala kratkotrajnu suplementaciju multivitaminima primijećeno je da suplementacija s ciljem prevladavanja nedostataka u prehrani poboljšava percipirani stres, blage psihijatrijske simptome i neke aspekte svakodnevnog raspoloženja. Ovi pozitivni učinci postignuti su izmjenom biokemijskih procesa zahvaćenih lošijim prehambenim statusom organizma. Pokazalo se da su prikladne doze vitamina B kompleksa učinkovite u poboljšanju raspoloženja i u kliničkim i nekliničkim slučajevima.
Definitivno su čovječanstvu potrebne globalne učinkovite strategije za smanjenje ukupnih razina stresa u društvu. Dodatak prehrani vitaminima B kompleksa i antioksidansima može biti ekonomski isplativa i dugoročno održiva intervencija. Smanjenje stresa imat će ogromne koristi za smanjenje intenziteta odgovora organizma na stres, učestalosti izostanka s posla, povećanje produktivnosti rada i opće dobrobiti pojedinca. Suplementacija vitaminima B kompleksa pruža dodatnu korist za zdravlje i kvalitetu života pojedinca, uz primjenu ostalih strategija upravljanja stresom. Uz ostale benefite, iz navedenog je razloga austrijska kompanija Lifecare essentials razvila proizvod ROSA SPIRIT, kombinaciju 8 vitamina B kompleksa, uz prisutnost fitonutrijenata dobivenih iz 14 vrsti voća i 5 vrsti povrća, s ciljem unaprijeđivanja bioraspoloživosti vitamina. Antioksidanse, vitamine C i E kao i polifenole iz sjemenki grožđa, u sinergiji sa 5 vitamina B kompleksa, možete pronaći u proizvodu LADY – kompletnom proizvodu za zdravlje i blagostanje ženske populacije.
Literatura
1. Guthrie R, Ciccarelli M, Babic A. Work-related stress in Australia: The effects of legislative interventions and the cost of treatment. Int J Law Psychiatry. 2010;33:101–115. doi: 10.1016/j.ijlp.2009.12.003.
2. Work-related stress: scientific evidence-base of risk factors, prevention and costs http://www.who.int/occupational_health/topics/brunpres0307.pdf?ua=1
3. Bourre JM. Effects of nutrients (in food) on the structure and function of the nervous system: update on dietary requirements for brain. Part 1: micronutrients. J Nutr Health Aging. 2006;10:377–385.
4. Cantuti-Castelvetri I, Shukitt-Hale B, Joseph JA. Neurobehavioural aspects of antioxidants in aging. Int J Dev Neurosci. 2000;18:367–381. doi: 10.1016/S0736-5748(00)00008-3.
5. Mariani E, Polidori MC, Cherubini A, Mecocci P. Oxidative stress in brain aging, neurodegenerative and vascular diseases: an overview. J Chromatogr B. 2005;827:65–75. doi: 10.1016/j.jchromb.2005.04.023.
6. Selhub J. Public health significance of elevated homocysteine. Food Nutr Bull. 2008;29:S116–S125.
7. Sachdev PS. Homocysteine and brain atrophy. Prog Neuro-Psychopharmacol Biol Psychiatry. 2005;29:1152–1161. doi: 10.1016/j.pnpbp.2005.06.026.
8. Mattson MP, Shea TB. Folate and homocysteine metabolism in neural plasticity and neurodegenerative disorders. Trends Neurosci. 2003;26:137–146. doi: 10.1016/S0166-2236(03)00032-8.
9. Miller AL. The methionine-homocysteine cylce and its effects on cognitive diseases. Altern Med Rev. 2003;8:7–19.
10. Kruman II, Culmsee C, Chan SL, Guo Z, Penix L, Mattson MP. Homocysteine elicits a DNA damage response in neurons that promotes apoptosis and hypersensitivity to excitotoxicity. J Neurosci. 2000;20:6920–6926.
11. Ford AH, Flicker L, Urvashnee S, Hirani V, Almeida OP. Homocysteine, depression and cognitive function in older adults. J Affect Disord. 2013;151:646–651. doi: 10.1016/j.jad.2013.07.012.
12. Stoney CM. Plasma homocysteine levels increase in women during psychological stress. Life Sci. 1999;64:2359–2365. doi: 10.1016/S0024-3205(99)00189-7.
13. Blasko I, Hinterberger M, Kemmler G, Jungwirth S, Krampla W, Leitha T, Heinz Tragl K, Fischer P. Conversion from mild cognitive impairment to dementia: Influence of folic acid and vitamin B12 use in the vita cohort. J Nutr Health Aging. 2012;16:687–694. doi: 10.1007/s12603-012-0051-y.
14. Tangney CC, Aggarwal NT, Li H, Wilson RS, DeCarli C, Evans DA, Morris MC. Vitamin B12, cognition, and brain MRI measures. A cross-sectional Examination. 2011;77:1276–1282. doi: 10.1212/WNL.0b013e3182315a33.
15. Benton D. To establish the parameters of optimal nutrition do we need to consider psychological in addition to physiological parameters? Mol Nutr Food Res. 2013;57:6–19. doi: 10.1002/mnfr.201200477.
16. Long SJ, Benton D. Effects of vitamin and mineral supplementation on stress, mild psychiatric symptoms, and mood in nonclinical samples: A meta-analysis. Psychosom Med. 2013;75:144–153. doi: 10.1097/PSY.0b013e31827d5fbd.
Related Posts
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Melissa officinalis
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Željezo
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Glukozamin
Celijakija
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Tribulus Terrestris
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Znate li što su fitonutrijenti?
Kapsaicin
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?