Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo.
Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito jaki i izazvati snažne emocije u odraslih i djece. Suočavanje sa stresom nas s pozitivne točke gledišta može individualno ojačati, pa i cijelu našu zajednicu. Svatko drugačije reagira na stresne situacije. Način reagiranja na epidemiju ovisi o dosadašnjim iskustvima, okruženju drugih ljudi i zajednici u kojoj živite.
Osobe koje mogu snažnije odgovoriti na ovu krizu:
Stariji ljudi i osobe s kroničnim bolestima koji su u većem riziku od razvijanja težeg oblika COVID-19
Djeca i tinejdžeri
Osobe koje sudjeluju u borbi sa pandemijom COVID-19, poput liječnika, ljekarnika i ostalih pružatelja zdravstvenih usluga ili onih koji pružaju prvu pomoć
Osobe koje već pate od mentalnih poremećaja, uključujući probleme s zlouporabom alkohola, droga ili psihoaktivnih supstanci
Stres tijekom trenutne pandemije zarazne bolesti može uključivati:
Strah i brigu za vlastito zdravlje i zdravlje svojih najmilijih
Promjene u obrascima spavanja ili prehrane
Loše spavanje ili nemogućnost koncentriranje
Pogoršanje kroničnih zdravstvenih problema
Povećanu upotrebu alkohola, duhana ili drugih droga
Fokus i brojnost znanstvenih istraživanja kao i posljedica zabilježenih u društvu, povezanih sa stresom, neprestano se povećava svake godine u svim državama svijeta u razdoblju od 1997. do 2006. godine [1]. Taj trend je zasigurno održan do današnjeg dana, a ove nas je godine zadesila globalna pandemija virusne bolesti COVID-19. Kao da to nije bilo dovoljno, žitelje glavnog grada Hrvatske, Zagreba je zadesio i poprilično jak potres – nije čudno da je stres na visokoj razini u cijeloj populaciji. Netko stresira zbog COVID-19 bolesti, netko zbog gubitka posla ili krova nad glavom, malo tko je uspio odoliti trenutnoj paralelnoj pandemiji stresa.
Kad govorimo o poslovnom stresu, svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izjavila je da su izravni troškovi profesionalnog stresa 1992. godine u SAD-u iznosili 42 milijarde USD [2]. Troškovi visokog stupnja profesionalnog stresa mogu se sagledati na osobnoj, organizacijskoj i društvenoj razini. Za ljude koji doživljavaju kontinuirani stres na visokoj razini, vjerojatnije je da će podnijeti zahtjev za bolovanjem povezan sa stresom, koristiti znatno više medicinskih sredstava i manje pridonijeti svojoj organizaciji kroz povećani izostanak i izgubljenu produktivnost. Dugo izlaganje visokoj razini stresa i nemogućnosti udovoljavanja zahtjevima radnog mjesta mogu dovesti do sindroma burnouta ili izgaranja. WHO tvrdi da se u SAD-u svake godine izgubi oko 300 milijardi USD u produktivnosti, odsutnosti i preusmjeravanju osoblja zbog visokih razina profesionalnog stresa (što iznosi oko 2,6% američkog BDP-a).
U aktualno vrijeme, definitivno možemo pričati o generalnom stresu u cijeloj populaciji. Rad CNS-a, središnjeg živčanog sustava, ovisan je o hranjivim sastojcima koje dajemo tijelu kroz kvalitetnu, raznoliku i zdravu prehranu. Kvaliteta prehrane je neophodna, posebno za održavanje strukture mozga i normalne kognitivne funkcije [3]. Vitamini i ostali mikronutrijenti igraju značajnu biokemijsku ulogu u održavanju kognitivnih procesa u mozgu. Uloga antioksidansa i vitamina B kompleksa, koji se nalaze u kvalitetnijim prehrambenim namirnicama, te njihova uloga u održavanju kognitivnih procesa i općeg zdravlja, raspravljena je u ovom tekstu.
Vitamini B kompleksa
Vitamini B kompleksa mogu se naći u širokom rasponu hrane poput cjelovitih žitarica, banana, graha i mesa. Folati/folna kiselina (B9), B6 i B12 predstavljaju neke od vitamina B kompleksa. Poznato je da navedeni vitamini imaju sinergističku ulogu u održavanju krvožilnog i živčanog zdravlja, a također su vitalni i za energetski metabolizam i metabolizam aminokiseline HCy [3,4,5]. Kroz mnoge znanstvene studije utvrđeno je da je povišena razina aminikiseline HCy u plazmi povezana s porastom spontane stanične smrti (apoptoze), učestalosti moždanog udara, atrofije mozga, Alzheimerove bolesti, fraktura kosti i smatra se rizičnim faktorom za razvoj moždano-krvožilnih bolesti [6,7].
Folati/folna kiselina, B6 i B12 vitamini su neophodni za proces metilacije HCy u metionin u središnjem živčanom sustavu. Metionin ima ključnu ulogu u metaboličkim biološkim procesima za sintezu, popravak i ostale reakcije metilacije DNA [8]. Ako se dovoljne količine HCy ne pretvore u metionin, proces metilacije će se zaustaviti, što će rezultirati nakupljanjem aminokiseline HCy. Povišena razina HCy povećava vjerojatnost oksidativnog stresa, što dovodi do negativnih događaja poput oštećenja mitohondrijske membrane I oštećenja lanaca DNA [9, 10]. HCy bi mogla igrati izravnu ulogu u procesu bolesti ili biti marker za prisutnost folata, B6 i ili B12 vitamina. Istraživanjem je utvrđeno da kronični stres iscrpljuje razine vitamina B6 [11], stoga bi nadopuna prehrane vitaminom B6 mogla biti terapijska strategija za smanjenje razina stresa [12]. Stoga, jedan mehanizam pomoću kojeg intervencija konzumacijom vitamina B kompleksa može pomoći smanjenju stresa i umora je kroz neinhibirano čišćenje i smanjenje koncetracija aminokiseline HCy.
Dodatno, neuroimaging studije sugeriraju da su visoka razina HCy u plazmi i niska razina vitamina B kompleksa povezane s većom učestalošću moždane atrofije i degeneracije [13, 14]. Ova vrsta podataka sugerira da metabolizam HCy igra bitnu ulogu u starenju mozga doprinoseći subkliničkim promjenama mozga kod inače zdrave populacije.
Antioksidansi
Svježe voće i zeleno povrće su bogat izvor vitamina A, C i E. Ovi izvori hrane sadrže prehrambene antioksidanse koji mogu spriječiti, inhibirati ili popraviti štetu uzrokovanu oksidativnim stresom [3]. Oksidativni stres uzrok je neravnoteža ili poremećaja u redox stanju (reakcije oksidacije/redukcije) unutar stanica što uzrokuje oštećenje stanične signalizacije i regulacije, i rezultira slabijim funkcioniranjem stanica. Održavanje redoks homeostaze bitno je za zdravu staničnu funkciju.
Razine antioksidansa vitamina C posebno su visoke u mozgu kojem je potreban za transformaciju dopamina u noradrenalin kao i za proizvodnju nekih neurotransmitera [3]. Vitamin E je antioksidans topiv u lipidima koji ima neuroprotektivni učinak za sprječavanje oštećenja od strane slobodnih radikala, sprječavajući stanična oštećenja mozga povezanih s oksidativnim stresom [4]. Vitamini E i A štite od peroksidacije lipida, štetnog procesa koji utječe na propusnost staničnih membrana [5]. Vitamin C djeluje sinergistički s vitaminima B kompleksa i ključan je za metabolizam i iskorištavanje folata/folne kiseline (B9) u organizmu.
Potencijalna prehrambena/farmakološka intervencija koja pomaže našim tijelima da se nose s povećanom razinom stresa, a koja je dobila znanstvenu podršku jest pojačanakonzumacija vitamina B kompleksa i antioksidansa putem hrane i dodataka prehrani. Nedostaci u prehrani u vidu manjka mikronutrijenata utječu na izmijenjena stanja raspoloženja (uključujući stres i psihijatrijske simptome) kod zdravih pojedinaca [15,16]. U nedavnoj meta-analizi znanstvenih istraživanja koja su istraživala kratkotrajnu suplementaciju multivitaminima primijećeno je da suplementacija s ciljem prevladavanja nedostataka u prehrani poboljšava percipirani stres, blage psihijatrijske simptome i neke aspekte svakodnevnog raspoloženja. Ovi pozitivni učinci postignuti su izmjenom biokemijskih procesa zahvaćenih lošijim prehambenim statusom organizma. Pokazalo se da su prikladne doze vitamina B kompleksa učinkovite u poboljšanju raspoloženja i u kliničkim i nekliničkim slučajevima.
Definitivno su čovječanstvu potrebne globalne učinkovite strategije za smanjenje ukupnih razina stresa u društvu. Dodatak prehrani vitaminima B kompleksa i antioksidansima može biti ekonomski isplativa i dugoročno održiva intervencija. Smanjenje stresa imat će ogromne koristi za smanjenje intenziteta odgovora organizma na stres, učestalosti izostanka s posla, povećanje produktivnosti rada i opće dobrobiti pojedinca. Suplementacija vitaminima B kompleksa pruža dodatnu korist za zdravlje i kvalitetu života pojedinca, uz primjenu ostalih strategija upravljanja stresom. Uz ostale benefite, iz navedenog je razloga austrijska kompanija Lifecare essentials razvila proizvod ROSA SPIRIT, kombinaciju 8 vitamina B kompleksa, uz prisutnost fitonutrijenata dobivenih iz 14 vrsti voća i 5 vrsti povrća, s ciljem unaprijeđivanja bioraspoloživosti vitamina. Antioksidanse, vitamine C i E kao i polifenole iz sjemenki grožđa, u sinergiji sa 5 vitamina B kompleksa, možete pronaći u proizvodu LADY – kompletnom proizvodu za zdravlje i blagostanje ženske populacije.
Literatura
1. Guthrie R, Ciccarelli M, Babic A. Work-related stress in Australia: The effects of legislative interventions and the cost of treatment. Int J Law Psychiatry. 2010;33:101–115. doi: 10.1016/j.ijlp.2009.12.003.
3. Bourre JM. Effects of nutrients (in food) on the structure and function of the nervous system: update on dietary requirements for brain. Part 1: micronutrients. J Nutr Health Aging. 2006;10:377–385.
4. Cantuti-Castelvetri I, Shukitt-Hale B, Joseph JA. Neurobehavioural aspects of antioxidants in aging. Int J Dev Neurosci. 2000;18:367–381. doi: 10.1016/S0736-5748(00)00008-3.
5. Mariani E, Polidori MC, Cherubini A, Mecocci P. Oxidative stress in brain aging, neurodegenerative and vascular diseases: an overview. J Chromatogr B. 2005;827:65–75. doi: 10.1016/j.jchromb.2005.04.023.
6. Selhub J. Public health significance of elevated homocysteine. Food Nutr Bull. 2008;29:S116–S125.
7. Sachdev PS. Homocysteine and brain atrophy. Prog Neuro-Psychopharmacol Biol Psychiatry. 2005;29:1152–1161. doi: 10.1016/j.pnpbp.2005.06.026.
8. Mattson MP, Shea TB. Folate and homocysteine metabolism in neural plasticity and neurodegenerative disorders. Trends Neurosci. 2003;26:137–146. doi: 10.1016/S0166-2236(03)00032-8.
9. Miller AL. The methionine-homocysteine cylce and its effects on cognitive diseases. Altern Med Rev. 2003;8:7–19.
10. Kruman II, Culmsee C, Chan SL, Guo Z, Penix L, Mattson MP. Homocysteine elicits a DNA damage response in neurons that promotes apoptosis and hypersensitivity to excitotoxicity. J Neurosci. 2000;20:6920–6926.
11. Ford AH, Flicker L, Urvashnee S, Hirani V, Almeida OP. Homocysteine, depression and cognitive function in older adults. J Affect Disord. 2013;151:646–651. doi: 10.1016/j.jad.2013.07.012.
12. Stoney CM. Plasma homocysteine levels increase in women during psychological stress. Life Sci. 1999;64:2359–2365. doi: 10.1016/S0024-3205(99)00189-7.
13. Blasko I, Hinterberger M, Kemmler G, Jungwirth S, Krampla W, Leitha T, Heinz Tragl K, Fischer P. Conversion from mild cognitive impairment to dementia: Influence of folic acid and vitamin B12 use in the vita cohort. J Nutr Health Aging. 2012;16:687–694. doi: 10.1007/s12603-012-0051-y.
14. Tangney CC, Aggarwal NT, Li H, Wilson RS, DeCarli C, Evans DA, Morris MC. Vitamin B12, cognition, and brain MRI measures. A cross-sectional Examination. 2011;77:1276–1282. doi: 10.1212/WNL.0b013e3182315a33.
15. Benton D. To establish the parameters of optimal nutrition do we need to consider psychological in addition to physiological parameters? Mol Nutr Food Res. 2013;57:6–19. doi: 10.1002/mnfr.201200477.
16. Long SJ, Benton D. Effects of vitamin and mineral supplementation on stress, mild psychiatric symptoms, and mood in nonclinical samples: A meta-analysis. Psychosom Med. 2013;75:144–153. doi: 10.1097/PSY.0b013e31827d5fbd.
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo.
Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito jaki i izazvati snažne emocije u odraslih i djece. Suočavanje sa stresom nas s pozitivne točke gledišta može individualno ojačati, pa i cijelu našu zajednicu. Svatko drugačije reagira na stresne situacije. Način reagiranja na epidemiju ovisi o dosadašnjim iskustvima, okruženju drugih ljudi i zajednici u kojoj živite.
Osobe koje mogu snažnije odgovoriti na ovu krizu:
Stres tijekom trenutne pandemije zarazne bolesti može uključivati:
Fokus i brojnost znanstvenih istraživanja kao i posljedica zabilježenih u društvu, povezanih sa stresom, neprestano se povećava svake godine u svim državama svijeta u razdoblju od 1997. do 2006. godine [1]. Taj trend je zasigurno održan do današnjeg dana, a ove nas je godine zadesila globalna pandemija virusne bolesti COVID-19. Kao da to nije bilo dovoljno, žitelje glavnog grada Hrvatske, Zagreba je zadesio i poprilično jak potres – nije čudno da je stres na visokoj razini u cijeloj populaciji. Netko stresira zbog COVID-19 bolesti, netko zbog gubitka posla ili krova nad glavom, malo tko je uspio odoliti trenutnoj paralelnoj pandemiji stresa.
Kad govorimo o poslovnom stresu, svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izjavila je da su izravni troškovi profesionalnog stresa 1992. godine u SAD-u iznosili 42 milijarde USD [2]. Troškovi visokog stupnja profesionalnog stresa mogu se sagledati na osobnoj, organizacijskoj i društvenoj razini. Za ljude koji doživljavaju kontinuirani stres na visokoj razini, vjerojatnije je da će podnijeti zahtjev za bolovanjem povezan sa stresom, koristiti znatno više medicinskih sredstava i manje pridonijeti svojoj organizaciji kroz povećani izostanak i izgubljenu produktivnost. Dugo izlaganje visokoj razini stresa i nemogućnosti udovoljavanja zahtjevima radnog mjesta mogu dovesti do sindroma burnouta ili izgaranja. WHO tvrdi da se u SAD-u svake godine izgubi oko 300 milijardi USD u produktivnosti, odsutnosti i preusmjeravanju osoblja zbog visokih razina profesionalnog stresa (što iznosi oko 2,6% američkog BDP-a).
U aktualno vrijeme, definitivno možemo pričati o generalnom stresu u cijeloj populaciji. Rad CNS-a, središnjeg živčanog sustava, ovisan je o hranjivim sastojcima koje dajemo tijelu kroz kvalitetnu, raznoliku i zdravu prehranu. Kvaliteta prehrane je neophodna, posebno za održavanje strukture mozga i normalne kognitivne funkcije [3]. Vitamini i ostali mikronutrijenti igraju značajnu biokemijsku ulogu u održavanju kognitivnih procesa u mozgu. Uloga antioksidansa i vitamina B kompleksa, koji se nalaze u kvalitetnijim prehrambenim namirnicama, te njihova uloga u održavanju kognitivnih procesa i općeg zdravlja, raspravljena je u ovom tekstu.
Vitamini B kompleksa mogu se naći u širokom rasponu hrane poput cjelovitih žitarica, banana, graha i mesa. Folati/folna kiselina (B9), B6 i B12 predstavljaju neke od vitamina B kompleksa. Poznato je da navedeni vitamini imaju sinergističku ulogu u održavanju krvožilnog i živčanog zdravlja, a također su vitalni i za energetski metabolizam i metabolizam aminokiseline HCy [3,4,5]. Kroz mnoge znanstvene studije utvrđeno je da je povišena razina aminikiseline HCy u plazmi povezana s porastom spontane stanične smrti (apoptoze), učestalosti moždanog udara, atrofije mozga, Alzheimerove bolesti, fraktura kosti i smatra se rizičnim faktorom za razvoj moždano-krvožilnih bolesti [6,7].
Folati/folna kiselina, B6 i B12 vitamini su neophodni za proces metilacije HCy u metionin u središnjem živčanom sustavu. Metionin ima ključnu ulogu u metaboličkim biološkim procesima za sintezu, popravak i ostale reakcije metilacije DNA [8]. Ako se dovoljne količine HCy ne pretvore u metionin, proces metilacije će se zaustaviti, što će rezultirati nakupljanjem aminokiseline HCy. Povišena razina HCy povećava vjerojatnost oksidativnog stresa, što dovodi do negativnih događaja poput oštećenja mitohondrijske membrane I oštećenja lanaca DNA [9, 10]. HCy bi mogla igrati izravnu ulogu u procesu bolesti ili biti marker za prisutnost folata, B6 i ili B12 vitamina. Istraživanjem je utvrđeno da kronični stres iscrpljuje razine vitamina B6 [11], stoga bi nadopuna prehrane vitaminom B6 mogla biti terapijska strategija za smanjenje razina stresa [12]. Stoga, jedan mehanizam pomoću kojeg intervencija konzumacijom vitamina B kompleksa može pomoći smanjenju stresa i umora je kroz neinhibirano čišćenje i smanjenje koncetracija aminokiseline HCy.
Dodatno, neuroimaging studije sugeriraju da su visoka razina HCy u plazmi i niska razina vitamina B kompleksa povezane s većom učestalošću moždane atrofije i degeneracije [13, 14]. Ova vrsta podataka sugerira da metabolizam HCy igra bitnu ulogu u starenju mozga doprinoseći subkliničkim promjenama mozga kod inače zdrave populacije.
Svježe voće i zeleno povrće su bogat izvor vitamina A, C i E. Ovi izvori hrane sadrže prehrambene antioksidanse koji mogu spriječiti, inhibirati ili popraviti štetu uzrokovanu oksidativnim stresom [3]. Oksidativni stres uzrok je neravnoteža ili poremećaja u redox stanju (reakcije oksidacije/redukcije) unutar stanica što uzrokuje oštećenje stanične signalizacije i regulacije, i rezultira slabijim funkcioniranjem stanica. Održavanje redoks homeostaze bitno je za zdravu staničnu funkciju.
Razine antioksidansa vitamina C posebno su visoke u mozgu kojem je potreban za transformaciju dopamina u noradrenalin kao i za proizvodnju nekih neurotransmitera [3]. Vitamin E je antioksidans topiv u lipidima koji ima neuroprotektivni učinak za sprječavanje oštećenja od strane slobodnih radikala, sprječavajući stanična oštećenja mozga povezanih s oksidativnim stresom [4]. Vitamini E i A štite od peroksidacije lipida, štetnog procesa koji utječe na propusnost staničnih membrana [5]. Vitamin C djeluje sinergistički s vitaminima B kompleksa i ključan je za metabolizam i iskorištavanje folata/folne kiseline (B9) u organizmu.
Potencijalna prehrambena/farmakološka intervencija koja pomaže našim tijelima da se nose s povećanom razinom stresa, a koja je dobila znanstvenu podršku jest pojačana konzumacija vitamina B kompleksa i antioksidansa putem hrane i dodataka prehrani. Nedostaci u prehrani u vidu manjka mikronutrijenata utječu na izmijenjena stanja raspoloženja (uključujući stres i psihijatrijske simptome) kod zdravih pojedinaca [15,16]. U nedavnoj meta-analizi znanstvenih istraživanja koja su istraživala kratkotrajnu suplementaciju multivitaminima primijećeno je da suplementacija s ciljem prevladavanja nedostataka u prehrani poboljšava percipirani stres, blage psihijatrijske simptome i neke aspekte svakodnevnog raspoloženja. Ovi pozitivni učinci postignuti su izmjenom biokemijskih procesa zahvaćenih lošijim prehambenim statusom organizma. Pokazalo se da su prikladne doze vitamina B kompleksa učinkovite u poboljšanju raspoloženja i u kliničkim i nekliničkim slučajevima.
Definitivno su čovječanstvu potrebne globalne učinkovite strategije za smanjenje ukupnih razina stresa u društvu. Dodatak prehrani vitaminima B kompleksa i antioksidansima može biti ekonomski isplativa i dugoročno održiva intervencija. Smanjenje stresa imat će ogromne koristi za smanjenje intenziteta odgovora organizma na stres, učestalosti izostanka s posla, povećanje produktivnosti rada i opće dobrobiti pojedinca. Suplementacija vitaminima B kompleksa pruža dodatnu korist za zdravlje i kvalitetu života pojedinca, uz primjenu ostalih strategija upravljanja stresom. Uz ostale benefite, iz navedenog je razloga austrijska kompanija Lifecare essentials razvila proizvod ROSA SPIRIT, kombinaciju 8 vitamina B kompleksa, uz prisutnost fitonutrijenata dobivenih iz 14 vrsti voća i 5 vrsti povrća, s ciljem unaprijeđivanja bioraspoloživosti vitamina. Antioksidanse, vitamine C i E kao i polifenole iz sjemenki grožđa, u sinergiji sa 5 vitamina B kompleksa, možete pronaći u proizvodu LADY – kompletnom proizvodu za zdravlje i blagostanje ženske populacije.
Literatura
1. Guthrie R, Ciccarelli M, Babic A. Work-related stress in Australia: The effects of legislative interventions and the cost of treatment. Int J Law Psychiatry. 2010;33:101–115. doi: 10.1016/j.ijlp.2009.12.003.
2. Work-related stress: scientific evidence-base of risk factors, prevention and costs http://www.who.int/occupational_health/topics/brunpres0307.pdf?ua=1
3. Bourre JM. Effects of nutrients (in food) on the structure and function of the nervous system: update on dietary requirements for brain. Part 1: micronutrients. J Nutr Health Aging. 2006;10:377–385.
4. Cantuti-Castelvetri I, Shukitt-Hale B, Joseph JA. Neurobehavioural aspects of antioxidants in aging. Int J Dev Neurosci. 2000;18:367–381. doi: 10.1016/S0736-5748(00)00008-3.
5. Mariani E, Polidori MC, Cherubini A, Mecocci P. Oxidative stress in brain aging, neurodegenerative and vascular diseases: an overview. J Chromatogr B. 2005;827:65–75. doi: 10.1016/j.jchromb.2005.04.023.
6. Selhub J. Public health significance of elevated homocysteine. Food Nutr Bull. 2008;29:S116–S125.
7. Sachdev PS. Homocysteine and brain atrophy. Prog Neuro-Psychopharmacol Biol Psychiatry. 2005;29:1152–1161. doi: 10.1016/j.pnpbp.2005.06.026.
8. Mattson MP, Shea TB. Folate and homocysteine metabolism in neural plasticity and neurodegenerative disorders. Trends Neurosci. 2003;26:137–146. doi: 10.1016/S0166-2236(03)00032-8.
9. Miller AL. The methionine-homocysteine cylce and its effects on cognitive diseases. Altern Med Rev. 2003;8:7–19.
10. Kruman II, Culmsee C, Chan SL, Guo Z, Penix L, Mattson MP. Homocysteine elicits a DNA damage response in neurons that promotes apoptosis and hypersensitivity to excitotoxicity. J Neurosci. 2000;20:6920–6926.
11. Ford AH, Flicker L, Urvashnee S, Hirani V, Almeida OP. Homocysteine, depression and cognitive function in older adults. J Affect Disord. 2013;151:646–651. doi: 10.1016/j.jad.2013.07.012.
12. Stoney CM. Plasma homocysteine levels increase in women during psychological stress. Life Sci. 1999;64:2359–2365. doi: 10.1016/S0024-3205(99)00189-7.
13. Blasko I, Hinterberger M, Kemmler G, Jungwirth S, Krampla W, Leitha T, Heinz Tragl K, Fischer P. Conversion from mild cognitive impairment to dementia: Influence of folic acid and vitamin B12 use in the vita cohort. J Nutr Health Aging. 2012;16:687–694. doi: 10.1007/s12603-012-0051-y.
14. Tangney CC, Aggarwal NT, Li H, Wilson RS, DeCarli C, Evans DA, Morris MC. Vitamin B12, cognition, and brain MRI measures. A cross-sectional Examination. 2011;77:1276–1282. doi: 10.1212/WNL.0b013e3182315a33.
15. Benton D. To establish the parameters of optimal nutrition do we need to consider psychological in addition to physiological parameters? Mol Nutr Food Res. 2013;57:6–19. doi: 10.1002/mnfr.201200477.
16. Long SJ, Benton D. Effects of vitamin and mineral supplementation on stress, mild psychiatric symptoms, and mood in nonclinical samples: A meta-analysis. Psychosom Med. 2013;75:144–153. doi: 10.1097/PSY.0b013e31827d5fbd.
Related Posts
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Selen
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Melissa officinalis
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Inulin
Kapsaicin
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Celijakija
Tribulus Terrestris