U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja razine triglicerida u krvi, smanjenja krvnog tlaka i smanjenja rizika od nastanka dijabetesa, nekih vrsta raka itd…
Riba i plodovi mora su glavni i najkoncentriraniji prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina. Namirnice biljnog porijekla bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju lanene sjemenke i njihovo ulje, chia sjemenke, avokado, konoplju te orahe i ulje soje i repice. Međutim, od omega–3 masnih kiselina u prirodnim izvorima hrane se uglavnom nalazi alfa-linonenska kiselina (ALA) zbog čega navedene namirnice nerijetko ne osiguravaju dovoljne količine esencijalno bitnih omega-3 masnih kiselina poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i, posebice, najbitnije dokozaheksaenske kiseline (DHA). Jetra ne konvertira u dovoljnoj mjeri konzumiranu ALA u EPA/DHA (10-15% uspješnosti) zbog čega se savjetuje direktno suplementiranje naše prehrane izvorima EPA/DHA kiselina.
Eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) dvije su najpopularnije i najučinkovitije omega-3 masne kiseline. Njihov tradicionalni izvor je dobivanje iz ribljeg ulja riba koje nastanjuju hladna mora i oceane. Međutim, masovni ribolov nije održiv dugoročno za naš planet, posebno ako nastavimo sa sve većom potražnjom tih proizvoda, odnosno tvari. Oslanjanje na riblje ulje kao izvor omega-3 masnih kiselina također je problematično uslijed značajnih problema s okusom, mirisom i stabilnosti proizvoda na bazi omega 3 masnih kiselina dobivenih iz ribljih izvora. Nadalje, kvaliteta proizvoda dobivenih iz ribljeg ulja općenito ovisi o sezoni ribolova i lokaciji, a na njih može itekako utjecati i vrlo aktualno onečišćenje mora i oceana. Sam postupak pročišćavanja ovih masnih kiselina iz ribljeg ulja je, uz sve navedeno, poprilično složen.
Sve navedene komplikacije potencijalno ograničavaju upotrebu ribljeg ulja kao aditiva u hrani ili dodatka prehrani. Alternativno, novi izvori i proizvodi na bazi omega-3 masnih kiselina mogu biti oni proizvedeni iz morskih algi, što bi moglo ukloniti probleme s okusom i mirisom povezanim s proizvodima iz ribljeg ulja, kao i odbaciti očite mane i nedostatke procesa dobivanja iz ribljeg ulja. Postupak kultiviranja algi ili mikroorganizama nalik algama radi nakupljanja ulja bogatog omega-3 masnim kiselinama definiran je kao “omega-3 biotehnologija”.
Trenutno najčešće alge ili mikroorganizmi nalik algama koji se koriste za proizvodnju DHA i EPA pripadaju morskim članovima obitelji Thraustochytriaceae i Crypthecodiniaceae. Thraustochytridi uključuju rodove Schizochytrium i Ulkenia, dok je iz obitelji Crypthecodinium najčešće kao izvor korišten rod Crypthecodiniaceae. Thraustochytriaceae (opći naziv thraustochytridi) su obitelj mikroorganizama iz klase Labyrinthulomycetes. Nakon njihovog otkrića, thraustochytridi klasificirani su ili kao gljive ili protozoe Izumom tehnologije sekvenciranja DNA, ti organizmi su smješteni među heterokonte.
Pripadnici ovih rodova rasprostranjeni su u svim oceanima svijeta. Primjene mikrobioloških DHA i EPA omega-3 masnih kiselina na ljudsko zdravlje brzo se proširuju, a proveden je veliki broj kliničkih ispitivanja kako bi se potvrdila njihova učinkovitost. Razvoj rafiniranih tehnika izolacije i identifikacije važan je za uzgoj thraustochytrida. Uz visoki udio lipidne biomase, thraustochytridi su također pogodni različitim proizvodnim strategijama koje povećavaju količinu omega-3 masnih kiselina. Promjene postojećih metoda ekstrakcije lipida i upotreba sofisticiranih analitičkih instrumenata povećali su prinose DHA i EPA kiselina u ekstrakciji.
Kultiviranjem tih mikroorganizama biotehnološki postupci omega-3 za proizvodnju DHA i EPA prešli su u industrijsku razinu. “Omega-3 biotehnologija” je ekološki prihvatljiv, “zelen” i održiv proces za proizvodnju omega-3 masnih kiselina. U budućnosti će istraživanje raznih vrsta algi ili mikrobnih izolata koji imaju brzu stopu rasta, visoki udio biomase i veliku sposobnost nakupljanja ulja, dodatno povećati učinkovitost biotehnološkog procesa dobivanja omega-3 masnih kiselina.
Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS u paleti proizvoda B!TONIC sa 100mg DHA i 50mg EPA po kapsuli, dobivenih iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium u cilju iskorištavanja svih navedenih prednosti dobivanja omega-3 iz algi naspram procesa ekstrakcije omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja. Također, to je prema našim saznanjima jedini veganski proizvod na bazi omega-3 masnih kiselina prisutan na hrvatskom tržištu.
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja razine triglicerida u krvi, smanjenja krvnog tlaka i smanjenja rizika od nastanka dijabetesa, nekih vrsta raka itd…
Riba i plodovi mora su glavni i najkoncentriraniji prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina. Namirnice biljnog porijekla bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju lanene sjemenke i njihovo ulje, chia sjemenke, avokado, konoplju te orahe i ulje soje i repice. Međutim, od omega–3 masnih kiselina u prirodnim izvorima hrane se uglavnom nalazi alfa-linonenska kiselina (ALA) zbog čega navedene namirnice nerijetko ne osiguravaju dovoljne količine esencijalno bitnih omega-3 masnih kiselina poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i, posebice, najbitnije dokozaheksaenske kiseline (DHA). Jetra ne konvertira u dovoljnoj mjeri konzumiranu ALA u EPA/DHA (10-15% uspješnosti) zbog čega se savjetuje direktno suplementiranje naše prehrane izvorima EPA/DHA kiselina.
Eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) dvije su najpopularnije i najučinkovitije omega-3 masne kiseline. Njihov tradicionalni izvor je dobivanje iz ribljeg ulja riba koje nastanjuju hladna mora i oceane. Međutim, masovni ribolov nije održiv dugoročno za naš planet, posebno ako nastavimo sa sve većom potražnjom tih proizvoda, odnosno tvari. Oslanjanje na riblje ulje kao izvor omega-3 masnih kiselina također je problematično uslijed značajnih problema s okusom, mirisom i stabilnosti proizvoda na bazi omega 3 masnih kiselina dobivenih iz ribljih izvora. Nadalje, kvaliteta proizvoda dobivenih iz ribljeg ulja općenito ovisi o sezoni ribolova i lokaciji, a na njih može itekako utjecati i vrlo aktualno onečišćenje mora i oceana. Sam postupak pročišćavanja ovih masnih kiselina iz ribljeg ulja je, uz sve navedeno, poprilično složen.
Sve navedene komplikacije potencijalno ograničavaju upotrebu ribljeg ulja kao aditiva u hrani ili dodatka prehrani. Alternativno, novi izvori i proizvodi na bazi omega-3 masnih kiselina mogu biti oni proizvedeni iz morskih algi, što bi moglo ukloniti probleme s okusom i mirisom povezanim s proizvodima iz ribljeg ulja, kao i odbaciti očite mane i nedostatke procesa dobivanja iz ribljeg ulja. Postupak kultiviranja algi ili mikroorganizama nalik algama radi nakupljanja ulja bogatog omega-3 masnim kiselinama definiran je kao “omega-3 biotehnologija”.
Trenutno najčešće alge ili mikroorganizmi nalik algama koji se koriste za proizvodnju DHA i EPA pripadaju morskim članovima obitelji Thraustochytriaceae i Crypthecodiniaceae. Thraustochytridi uključuju rodove Schizochytrium i Ulkenia, dok je iz obitelji Crypthecodinium najčešće kao izvor korišten rod Crypthecodiniaceae. Thraustochytriaceae (opći naziv thraustochytridi) su obitelj mikroorganizama iz klase Labyrinthulomycetes. Nakon njihovog otkrića, thraustochytridi klasificirani su ili kao gljive ili protozoe Izumom tehnologije sekvenciranja DNA, ti organizmi su smješteni među heterokonte.
Pripadnici ovih rodova rasprostranjeni su u svim oceanima svijeta. Primjene mikrobioloških DHA i EPA omega-3 masnih kiselina na ljudsko zdravlje brzo se proširuju, a proveden je veliki broj kliničkih ispitivanja kako bi se potvrdila njihova učinkovitost. Razvoj rafiniranih tehnika izolacije i identifikacije važan je za uzgoj thraustochytrida. Uz visoki udio lipidne biomase, thraustochytridi su također pogodni različitim proizvodnim strategijama koje povećavaju količinu omega-3 masnih kiselina. Promjene postojećih metoda ekstrakcije lipida i upotreba sofisticiranih analitičkih instrumenata povećali su prinose DHA i EPA kiselina u ekstrakciji.
Kultiviranjem tih mikroorganizama biotehnološki postupci omega-3 za proizvodnju DHA i EPA prešli su u industrijsku razinu. “Omega-3 biotehnologija” je ekološki prihvatljiv, “zelen” i održiv proces za proizvodnju omega-3 masnih kiselina. U budućnosti će istraživanje raznih vrsta algi ili mikrobnih izolata koji imaju brzu stopu rasta, visoki udio biomase i veliku sposobnost nakupljanja ulja, dodatno povećati učinkovitost biotehnološkog procesa dobivanja omega-3 masnih kiselina.
Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS u paleti proizvoda B!TONIC sa 100mg DHA i 50mg EPA po kapsuli, dobivenih iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium u cilju iskorištavanja svih navedenih prednosti dobivanja omega-3 iz algi naspram procesa ekstrakcije omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja. Također, to je prema našim saznanjima jedini veganski proizvod na bazi omega-3 masnih kiselina prisutan na hrvatskom tržištu.
Related Posts
Kapsaicin
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Znate li kako održati jetru zdravom?
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Glukozamin
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Tribulus Terrestris
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Željezo
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Inulin
Melissa officinalis
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Znate li što su fitonutrijenti?
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja