U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja razine triglicerida u krvi, smanjenja krvnog tlaka i smanjenja rizika od nastanka dijabetesa, nekih vrsta raka itd…
Riba i plodovi mora su glavni i najkoncentriraniji prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina. Namirnice biljnog porijekla bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju lanene sjemenke i njihovo ulje, chia sjemenke, avokado, konoplju te orahe i ulje soje i repice. Međutim, od omega–3 masnih kiselina u prirodnim izvorima hrane se uglavnom nalazi alfa-linonenska kiselina (ALA) zbog čega navedene namirnice nerijetko ne osiguravaju dovoljne količine esencijalno bitnih omega-3 masnih kiselina poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i, posebice, najbitnije dokozaheksaenske kiseline (DHA). Jetra ne konvertira u dovoljnoj mjeri konzumiranu ALA u EPA/DHA (10-15% uspješnosti) zbog čega se savjetuje direktno suplementiranje naše prehrane izvorima EPA/DHA kiselina.
Eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) dvije su najpopularnije i najučinkovitije omega-3 masne kiseline. Njihov tradicionalni izvor je dobivanje iz ribljeg ulja riba koje nastanjuju hladna mora i oceane. Međutim, masovni ribolov nije održiv dugoročno za naš planet, posebno ako nastavimo sa sve većom potražnjom tih proizvoda, odnosno tvari. Oslanjanje na riblje ulje kao izvor omega-3 masnih kiselina također je problematično uslijed značajnih problema s okusom, mirisom i stabilnosti proizvoda na bazi omega 3 masnih kiselina dobivenih iz ribljih izvora. Nadalje, kvaliteta proizvoda dobivenih iz ribljeg ulja općenito ovisi o sezoni ribolova i lokaciji, a na njih može itekako utjecati i vrlo aktualno onečišćenje mora i oceana. Sam postupak pročišćavanja ovih masnih kiselina iz ribljeg ulja je, uz sve navedeno, poprilično složen.
Sve navedene komplikacije potencijalno ograničavaju upotrebu ribljeg ulja kao aditiva u hrani ili dodatka prehrani. Alternativno, novi izvori i proizvodi na bazi omega-3 masnih kiselina mogu biti oni proizvedeni iz morskih algi, što bi moglo ukloniti probleme s okusom i mirisom povezanim s proizvodima iz ribljeg ulja, kao i odbaciti očite mane i nedostatke procesa dobivanja iz ribljeg ulja. Postupak kultiviranja algi ili mikroorganizama nalik algama radi nakupljanja ulja bogatog omega-3 masnim kiselinama definiran je kao “omega-3 biotehnologija”.
Trenutno najčešće alge ili mikroorganizmi nalik algama koji se koriste za proizvodnju DHA i EPA pripadaju morskim članovima obitelji Thraustochytriaceae i Crypthecodiniaceae. Thraustochytridi uključuju rodove Schizochytrium i Ulkenia, dok je iz obitelji Crypthecodinium najčešće kao izvor korišten rod Crypthecodiniaceae. Thraustochytriaceae (opći naziv thraustochytridi) su obitelj mikroorganizama iz klase Labyrinthulomycetes. Nakon njihovog otkrića, thraustochytridi klasificirani su ili kao gljive ili protozoe Izumom tehnologije sekvenciranja DNA, ti organizmi su smješteni među heterokonte.
Pripadnici ovih rodova rasprostranjeni su u svim oceanima svijeta. Primjene mikrobioloških DHA i EPA omega-3 masnih kiselina na ljudsko zdravlje brzo se proširuju, a proveden je veliki broj kliničkih ispitivanja kako bi se potvrdila njihova učinkovitost. Razvoj rafiniranih tehnika izolacije i identifikacije važan je za uzgoj thraustochytrida. Uz visoki udio lipidne biomase, thraustochytridi su također pogodni različitim proizvodnim strategijama koje povećavaju količinu omega-3 masnih kiselina. Promjene postojećih metoda ekstrakcije lipida i upotreba sofisticiranih analitičkih instrumenata povećali su prinose DHA i EPA kiselina u ekstrakciji.
Kultiviranjem tih mikroorganizama biotehnološki postupci omega-3 za proizvodnju DHA i EPA prešli su u industrijsku razinu. “Omega-3 biotehnologija” je ekološki prihvatljiv, “zelen” i održiv proces za proizvodnju omega-3 masnih kiselina. U budućnosti će istraživanje raznih vrsta algi ili mikrobnih izolata koji imaju brzu stopu rasta, visoki udio biomase i veliku sposobnost nakupljanja ulja, dodatno povećati učinkovitost biotehnološkog procesa dobivanja omega-3 masnih kiselina.
Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS u paleti proizvoda B!TONIC sa 100mg DHA i 50mg EPA po kapsuli, dobivenih iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium u cilju iskorištavanja svih navedenih prednosti dobivanja omega-3 iz algi naspram procesa ekstrakcije omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja. Također, to je prema našim saznanjima jedini veganski proizvod na bazi omega-3 masnih kiselina prisutan na hrvatskom tržištu.
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja razine triglicerida u krvi, smanjenja krvnog tlaka i smanjenja rizika od nastanka dijabetesa, nekih vrsta raka itd…
Riba i plodovi mora su glavni i najkoncentriraniji prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina. Namirnice biljnog porijekla bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju lanene sjemenke i njihovo ulje, chia sjemenke, avokado, konoplju te orahe i ulje soje i repice. Međutim, od omega–3 masnih kiselina u prirodnim izvorima hrane se uglavnom nalazi alfa-linonenska kiselina (ALA) zbog čega navedene namirnice nerijetko ne osiguravaju dovoljne količine esencijalno bitnih omega-3 masnih kiselina poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i, posebice, najbitnije dokozaheksaenske kiseline (DHA). Jetra ne konvertira u dovoljnoj mjeri konzumiranu ALA u EPA/DHA (10-15% uspješnosti) zbog čega se savjetuje direktno suplementiranje naše prehrane izvorima EPA/DHA kiselina.
Eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) dvije su najpopularnije i najučinkovitije omega-3 masne kiseline. Njihov tradicionalni izvor je dobivanje iz ribljeg ulja riba koje nastanjuju hladna mora i oceane. Međutim, masovni ribolov nije održiv dugoročno za naš planet, posebno ako nastavimo sa sve većom potražnjom tih proizvoda, odnosno tvari. Oslanjanje na riblje ulje kao izvor omega-3 masnih kiselina također je problematično uslijed značajnih problema s okusom, mirisom i stabilnosti proizvoda na bazi omega 3 masnih kiselina dobivenih iz ribljih izvora. Nadalje, kvaliteta proizvoda dobivenih iz ribljeg ulja općenito ovisi o sezoni ribolova i lokaciji, a na njih može itekako utjecati i vrlo aktualno onečišćenje mora i oceana. Sam postupak pročišćavanja ovih masnih kiselina iz ribljeg ulja je, uz sve navedeno, poprilično složen.
Sve navedene komplikacije potencijalno ograničavaju upotrebu ribljeg ulja kao aditiva u hrani ili dodatka prehrani. Alternativno, novi izvori i proizvodi na bazi omega-3 masnih kiselina mogu biti oni proizvedeni iz morskih algi, što bi moglo ukloniti probleme s okusom i mirisom povezanim s proizvodima iz ribljeg ulja, kao i odbaciti očite mane i nedostatke procesa dobivanja iz ribljeg ulja. Postupak kultiviranja algi ili mikroorganizama nalik algama radi nakupljanja ulja bogatog omega-3 masnim kiselinama definiran je kao “omega-3 biotehnologija”.
Trenutno najčešće alge ili mikroorganizmi nalik algama koji se koriste za proizvodnju DHA i EPA pripadaju morskim članovima obitelji Thraustochytriaceae i Crypthecodiniaceae. Thraustochytridi uključuju rodove Schizochytrium i Ulkenia, dok je iz obitelji Crypthecodinium najčešće kao izvor korišten rod Crypthecodiniaceae. Thraustochytriaceae (opći naziv thraustochytridi) su obitelj mikroorganizama iz klase Labyrinthulomycetes. Nakon njihovog otkrića, thraustochytridi klasificirani su ili kao gljive ili protozoe Izumom tehnologije sekvenciranja DNA, ti organizmi su smješteni među heterokonte.
Pripadnici ovih rodova rasprostranjeni su u svim oceanima svijeta. Primjene mikrobioloških DHA i EPA omega-3 masnih kiselina na ljudsko zdravlje brzo se proširuju, a proveden je veliki broj kliničkih ispitivanja kako bi se potvrdila njihova učinkovitost. Razvoj rafiniranih tehnika izolacije i identifikacije važan je za uzgoj thraustochytrida. Uz visoki udio lipidne biomase, thraustochytridi su također pogodni različitim proizvodnim strategijama koje povećavaju količinu omega-3 masnih kiselina. Promjene postojećih metoda ekstrakcije lipida i upotreba sofisticiranih analitičkih instrumenata povećali su prinose DHA i EPA kiselina u ekstrakciji.
Kultiviranjem tih mikroorganizama biotehnološki postupci omega-3 za proizvodnju DHA i EPA prešli su u industrijsku razinu. “Omega-3 biotehnologija” je ekološki prihvatljiv, “zelen” i održiv proces za proizvodnju omega-3 masnih kiselina. U budućnosti će istraživanje raznih vrsta algi ili mikrobnih izolata koji imaju brzu stopu rasta, visoki udio biomase i veliku sposobnost nakupljanja ulja, dodatno povećati učinkovitost biotehnološkog procesa dobivanja omega-3 masnih kiselina.
Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS u paleti proizvoda B!TONIC sa 100mg DHA i 50mg EPA po kapsuli, dobivenih iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium u cilju iskorištavanja svih navedenih prednosti dobivanja omega-3 iz algi naspram procesa ekstrakcije omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja. Također, to je prema našim saznanjima jedini veganski proizvod na bazi omega-3 masnih kiselina prisutan na hrvatskom tržištu.
Related Posts
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Znate li što su fitonutrijenti?
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Selen
Jetra
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Željezo
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Tribulus Terrestris
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Kiwi – Actinidia chinensis
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE