Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora:
nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina)
prekomjerna količina hrane (uračunata i konzumirana pića)
smjenski rad, neredovit i neuredan san, putovanja kroz vremenske zone
Zvuči zastrašujuće jer na puno stvari ne možemo utjecati, a pogotovo ne možemo kontrolirati naše gene direktno, no, možemo utjecati na njihovo ponašanje, aktivaciju ili gašenje. Također, naši geni su oblikovani našim okruženjem, na što donekle i možemo utjecati, pa ako znamo i svjesni smo navedenih faktora, možemo prilagoditi naš životni stil ili okruženje kako bi prevenirali određene bolesti i postale zdravije osobe.
Od svih navedenih faktora, fokus će biti na često nepravedno optuživanim mastima, točnije omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, među kojima se po važnosti ističe DHA –dokozaheksaenska kiselina. Ona može signalizirati genima u mozgu da proizvode kemijsku speciju koja štiti funkcije mozga koje opadaju s godinama. Ljudi koji konzumiraju omega-3 masne kiseline imaju tendenciju ka boljoj kognitivnoj funkciji kako stare, u usporedbi s ljudima koji ju ne konzumiraju. S obzirom na ekstremnu važnost naših kognitivnih funkcija i zdravlja mozga, detaljnije će biti opisana struktura i funkcija omega-3 masnih kiselina, to jest svih višemasnih kiselina i objašnjena uloga masti u našoj prehrani.
Sinteza novih masti se odvija uglavnom u jetri, iako se također može dešavati u adipoznom (masnom) tkivu kada je količina energije unesena hranom visoka i/ili kada nam je tjelesna aktivnost slaba. Tijekom ovog procesa, koji se odvija u 7 faza, nastaje zasićena višemasna kiselina – palmitat koja se tada može produžiti u drugi tip zasićene masne kiseline ili transformirati u neku iz spektra nezasićenih masnih kiselina. Jetra tada „pakira“ te masne kiseline, bilo zasićene ili nezasićene, u jednostavnijoj formi triglicerida i isporučuje ih kroz krvotok u organizam koji će ih uskladištiti kao masno tkivo. Iako naša jetra može sintetizirati gotovo sve tijelu potrebne višemasne kiseline, dvije grupacije nezasićenih masnih kiselina tijelo ne može napraviti, a to su omega-3 i omega-6 višemasne kiseline. Kako ih ljudski organizam nije u mogućnosti sam sintetizirati, nužan je njihov unos hranom, i iz tog razloga se nazivaju esencijalnima čiji naziv dolazi od stare nomenklature masnih kiselina. Broj označava poziciju C atoma kod kojeg se pojavljuje prva dvostruka (nezasićena) C veza nakon metilne CH3– skupine (omega Ѡ pozicija) na kraju molekule.
Riba i plodovi mora su glavni i najkoncentriraniji prehrambeni izvor omega-3 kiselina. Namirnice biljnog porijekla bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju lanene sjemenke i njihovo ulje, chia sjemenke, avokado, konoplju te orahe i ulje soje i repice.
Međutim, od omega–3 masnih kiselina u prirodnim izvorima hrane se uglavnom nalazi alfa linonenska kiselina (ALA) zbog čega navedene namirnice nerijetko ne osiguravaju dovoljne količine esencijalno bitnih omega-3 masnih kiselina poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i najbitnije dokozaheksaenske kiseline (DHA). Jetra ne konvertira konzumiranu ALA u EPA/DHA vrlo dobro, tako da gdje god je moguće savjetuje se direktno suplementiranje naše prehrane izvorima EPA/DHA kiselina.
Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS FORTE u paleti proizvoda B!TONIC s 100mg DHA i 50mg EPA po preporučenoj dnevnoj dozi ovih kapsula, dobivenih iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium. Kod kapsula omega-3 masnih kiselina nastalih metabolizmom morskih algi izbjegavaju se problemi s okusom i mirisom koji se često povezuju s omega-3 proizvodima dobivenih ekstrakcijom iz ribljeg ulja.
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora:
Zvuči zastrašujuće jer na puno stvari ne možemo utjecati, a pogotovo ne možemo kontrolirati naše gene direktno, no, možemo utjecati na njihovo ponašanje, aktivaciju ili gašenje. Također, naši geni su oblikovani našim okruženjem, na što donekle i možemo utjecati, pa ako znamo i svjesni smo navedenih faktora, možemo prilagoditi naš životni stil ili okruženje kako bi prevenirali određene bolesti i postale zdravije osobe.
Od svih navedenih faktora, fokus će biti na često nepravedno optuživanim mastima, točnije omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, među kojima se po važnosti ističe DHA – dokozaheksaenska kiselina. Ona može signalizirati genima u mozgu da proizvode kemijsku speciju koja štiti funkcije mozga koje opadaju s godinama. Ljudi koji konzumiraju omega-3 masne kiseline imaju tendenciju ka boljoj kognitivnoj funkciji kako stare, u usporedbi s ljudima koji ju ne konzumiraju. S obzirom na ekstremnu važnost naših kognitivnih funkcija i zdravlja mozga, detaljnije će biti opisana struktura i funkcija omega-3 masnih kiselina, to jest svih višemasnih kiselina i objašnjena uloga masti u našoj prehrani.
Sinteza novih masti se odvija uglavnom u jetri, iako se također može dešavati u adipoznom (masnom) tkivu kada je količina energije unesena hranom visoka i/ili kada nam je tjelesna aktivnost slaba. Tijekom ovog procesa, koji se odvija u 7 faza, nastaje zasićena višemasna kiselina – palmitat koja se tada može produžiti u drugi tip zasićene masne kiseline ili transformirati u neku iz spektra nezasićenih masnih kiselina. Jetra tada „pakira“ te masne kiseline, bilo zasićene ili nezasićene, u jednostavnijoj formi triglicerida i isporučuje ih kroz krvotok u organizam koji će ih uskladištiti kao masno tkivo. Iako naša jetra može sintetizirati gotovo sve tijelu potrebne višemasne kiseline, dvije grupacije nezasićenih masnih kiselina tijelo ne može napraviti, a to su omega-3 i omega-6 višemasne kiseline. Kako ih ljudski organizam nije u mogućnosti sam sintetizirati, nužan je njihov unos hranom, i iz tog razloga se nazivaju esencijalnima čiji naziv dolazi od stare nomenklature masnih kiselina. Broj označava poziciju C atoma kod kojeg se pojavljuje prva dvostruka (nezasićena) C veza nakon metilne CH3– skupine (omega Ѡ pozicija) na kraju molekule.
Riba i plodovi mora su glavni i najkoncentriraniji prehrambeni izvor omega-3 kiselina. Namirnice biljnog porijekla bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju lanene sjemenke i njihovo ulje, chia sjemenke, avokado, konoplju te orahe i ulje soje i repice.
Međutim, od omega–3 masnih kiselina u prirodnim izvorima hrane se uglavnom nalazi alfa linonenska kiselina (ALA) zbog čega navedene namirnice nerijetko ne osiguravaju dovoljne količine esencijalno bitnih omega-3 masnih kiselina poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i najbitnije dokozaheksaenske kiseline (DHA). Jetra ne konvertira konzumiranu ALA u EPA/DHA vrlo dobro, tako da gdje god je moguće savjetuje se direktno suplementiranje naše prehrane izvorima EPA/DHA kiselina.
Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS FORTE u paleti proizvoda B!TONIC s 100mg DHA i 50mg EPA po preporučenoj dnevnoj dozi ovih kapsula, dobivenih iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium. Kod kapsula omega-3 masnih kiselina nastalih metabolizmom morskih algi izbjegavaju se problemi s okusom i mirisom koji se često povezuju s omega-3 proizvodima dobivenih ekstrakcijom iz ribljeg ulja.
Related Posts
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Maca prah
Celijakija
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Inulin
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Melissa officinalis
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Selen
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Kiwi – Actinidia chinensis
Sindrom policističkih jajnika
Željezo
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?