Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora:
nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina)
prekomjerna količina hrane (uračunata i konzumirana pića)
smjenski rad, neredovit i neuredan san, putovanja kroz vremenske zone
Zvuči zastrašujuće jer na puno stvari ne možemo utjecati, a pogotovo ne možemo kontrolirati naše gene direktno, no, možemo utjecati na njihovo ponašanje, aktivaciju ili gašenje. Također, naši geni su oblikovani našim okruženjem, na što donekle i možemo utjecati, pa ako znamo i svjesni smo navedenih faktora, možemo prilagoditi naš životni stil ili okruženje kako bi prevenirali određene bolesti i postale zdravije osobe.
Od svih navedenih faktora, fokus će biti na često nepravedno optuživanim mastima, točnije omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, među kojima se po važnosti ističe DHA –dokozaheksaenska kiselina. Ona može signalizirati genima u mozgu da proizvode kemijsku speciju koja štiti funkcije mozga koje opadaju s godinama. Ljudi koji konzumiraju omega-3 masne kiseline imaju tendenciju ka boljoj kognitivnoj funkciji kako stare, u usporedbi s ljudima koji ju ne konzumiraju. S obzirom na ekstremnu važnost naših kognitivnih funkcija i zdravlja mozga, detaljnije će biti opisana struktura i funkcija omega-3 masnih kiselina, to jest svih višemasnih kiselina i objašnjena uloga masti u našoj prehrani.
Sinteza novih masti se odvija uglavnom u jetri, iako se također može dešavati u adipoznom (masnom) tkivu kada je količina energije unesena hranom visoka i/ili kada nam je tjelesna aktivnost slaba. Tijekom ovog procesa, koji se odvija u 7 faza, nastaje zasićena višemasna kiselina – palmitat koja se tada može produžiti u drugi tip zasićene masne kiseline ili transformirati u neku iz spektra nezasićenih masnih kiselina. Jetra tada „pakira“ te masne kiseline, bilo zasićene ili nezasićene, u jednostavnijoj formi triglicerida i isporučuje ih kroz krvotok u organizam koji će ih uskladištiti kao masno tkivo. Iako naša jetra može sintetizirati gotovo sve tijelu potrebne višemasne kiseline, dvije grupacije nezasićenih masnih kiselina tijelo ne može napraviti, a to su omega-3 i omega-6 višemasne kiseline. Kako ih ljudski organizam nije u mogućnosti sam sintetizirati, nužan je njihov unos hranom, i iz tog razloga se nazivaju esencijalnima čiji naziv dolazi od stare nomenklature masnih kiselina. Broj označava poziciju C atoma kod kojeg se pojavljuje prva dvostruka (nezasićena) C veza nakon metilne CH3– skupine (omega Ѡ pozicija) na kraju molekule.
Riba i plodovi mora su glavni i najkoncentriraniji prehrambeni izvor omega-3 kiselina. Namirnice biljnog porijekla bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju lanene sjemenke i njihovo ulje, chia sjemenke, avokado, konoplju te orahe i ulje soje i repice.
Međutim, od omega–3 masnih kiselina u prirodnim izvorima hrane se uglavnom nalazi alfa linonenska kiselina (ALA) zbog čega navedene namirnice nerijetko ne osiguravaju dovoljne količine esencijalno bitnih omega-3 masnih kiselina poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i najbitnije dokozaheksaenske kiseline (DHA). Jetra ne konvertira konzumiranu ALA u EPA/DHA vrlo dobro, tako da gdje god je moguće savjetuje se direktno suplementiranje naše prehrane izvorima EPA/DHA kiselina.
Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS FORTE u paleti proizvoda B!TONIC s 100mg DHA i 50mg EPA po preporučenoj dnevnoj dozi ovih kapsula, dobivenih iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium. Kod kapsula omega-3 masnih kiselina nastalih metabolizmom morskih algi izbjegavaju se problemi s okusom i mirisom koji se često povezuju s omega-3 proizvodima dobivenih ekstrakcijom iz ribljeg ulja.
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora:
Zvuči zastrašujuće jer na puno stvari ne možemo utjecati, a pogotovo ne možemo kontrolirati naše gene direktno, no, možemo utjecati na njihovo ponašanje, aktivaciju ili gašenje. Također, naši geni su oblikovani našim okruženjem, na što donekle i možemo utjecati, pa ako znamo i svjesni smo navedenih faktora, možemo prilagoditi naš životni stil ili okruženje kako bi prevenirali određene bolesti i postale zdravije osobe.
Od svih navedenih faktora, fokus će biti na često nepravedno optuživanim mastima, točnije omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, među kojima se po važnosti ističe DHA – dokozaheksaenska kiselina. Ona može signalizirati genima u mozgu da proizvode kemijsku speciju koja štiti funkcije mozga koje opadaju s godinama. Ljudi koji konzumiraju omega-3 masne kiseline imaju tendenciju ka boljoj kognitivnoj funkciji kako stare, u usporedbi s ljudima koji ju ne konzumiraju. S obzirom na ekstremnu važnost naših kognitivnih funkcija i zdravlja mozga, detaljnije će biti opisana struktura i funkcija omega-3 masnih kiselina, to jest svih višemasnih kiselina i objašnjena uloga masti u našoj prehrani.
Sinteza novih masti se odvija uglavnom u jetri, iako se također može dešavati u adipoznom (masnom) tkivu kada je količina energije unesena hranom visoka i/ili kada nam je tjelesna aktivnost slaba. Tijekom ovog procesa, koji se odvija u 7 faza, nastaje zasićena višemasna kiselina – palmitat koja se tada može produžiti u drugi tip zasićene masne kiseline ili transformirati u neku iz spektra nezasićenih masnih kiselina. Jetra tada „pakira“ te masne kiseline, bilo zasićene ili nezasićene, u jednostavnijoj formi triglicerida i isporučuje ih kroz krvotok u organizam koji će ih uskladištiti kao masno tkivo. Iako naša jetra može sintetizirati gotovo sve tijelu potrebne višemasne kiseline, dvije grupacije nezasićenih masnih kiselina tijelo ne može napraviti, a to su omega-3 i omega-6 višemasne kiseline. Kako ih ljudski organizam nije u mogućnosti sam sintetizirati, nužan je njihov unos hranom, i iz tog razloga se nazivaju esencijalnima čiji naziv dolazi od stare nomenklature masnih kiselina. Broj označava poziciju C atoma kod kojeg se pojavljuje prva dvostruka (nezasićena) C veza nakon metilne CH3– skupine (omega Ѡ pozicija) na kraju molekule.
Riba i plodovi mora su glavni i najkoncentriraniji prehrambeni izvor omega-3 kiselina. Namirnice biljnog porijekla bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju lanene sjemenke i njihovo ulje, chia sjemenke, avokado, konoplju te orahe i ulje soje i repice.
Međutim, od omega–3 masnih kiselina u prirodnim izvorima hrane se uglavnom nalazi alfa linonenska kiselina (ALA) zbog čega navedene namirnice nerijetko ne osiguravaju dovoljne količine esencijalno bitnih omega-3 masnih kiselina poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i najbitnije dokozaheksaenske kiseline (DHA). Jetra ne konvertira konzumiranu ALA u EPA/DHA vrlo dobro, tako da gdje god je moguće savjetuje se direktno suplementiranje naše prehrane izvorima EPA/DHA kiselina.
Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS FORTE u paleti proizvoda B!TONIC s 100mg DHA i 50mg EPA po preporučenoj dnevnoj dozi ovih kapsula, dobivenih iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium. Kod kapsula omega-3 masnih kiselina nastalih metabolizmom morskih algi izbjegavaju se problemi s okusom i mirisom koji se često povezuju s omega-3 proizvodima dobivenih ekstrakcijom iz ribljeg ulja.
Related Posts
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Znate li kako održati jetru zdravom?
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Glukozamin
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Kiwi – Actinidia chinensis
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?