Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka.
Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano je sunčevim zračenjem, a uobičajeno je na koži koja je češće izložena suncu, pogotovo kože lica [2]. Stoga se starenje kože može spriječiti ili smanjiti foto-zaštitom. Uobičajeni klinički znakovi foto-agirane kože uključuju duboke i grube bore, opuštenost, suhoću i slanost kože [2,3]. Suprotno tome, kronološko starenje kože uzrokovano je vremenom i odvija se cijelo vrijeme na koži cijelog tijela, uključujući i kožu lica. Kronološki ostarjelu kožu karakteriziraju fine bore [3]. Smatra se da mladolik izgled ima važnu ulogu u održavanju samopoštovanja, samopouzdanja i kvalitete društvenih odnosa [4]. Stoga je sve veća potražnja za intervencijama protiv učinaka starenja kako bi se odgodili ili čak preokrenuli znakovi starenja kože.
Upotreba dodataka prehrani za poboljšanje izgleda i funkcije ostarjele kože sve je popularnija među stanovništvom. Mnoge komponente prehrane, poput polifenola [5], vitamina [6], masnih kiselina [7], minerala u tragovima [8] i proteina [9], pokazale su da imaju blagotvorno djelovanje na starenje kože te se koriste kao hranjiva ili funkcionalna sredstva u mnogim regijama svijeta. U posljednje vrijeme znanstveni istraživači su posvetili mnogo pažnje proteinima hidrolizatima kao potencijalnim korisnim dodacima prehrani. Kolagen je glavni strukturni protein različitih vezivnih tkiva poput kože, kostiju, hrskavice i tetiva, a široko se koristi u medicini i prehrambenoj industriji.
Kolagen peptidi (CP) su produkt enzimolize kolagena ili želatine i koriste se kao važne aktivne komponente zbog svoje bioaktivnosti, visoke bioraspoloživosti i dobre biokompatibilnosti [10,11,12]. Nekoliko studija pokazalo je korisne učinke konzumiranja CP-a na efekte starenja kože. Oralna primjena CP-a iz kože riba pokazala je očigledne zaštitne učinke na proces starenja kože, uključujući poboljšanje sposobnosti zadržavanja vlage, popravljanje endogenih proteinskih vlakana kolagena i elastina [13,14,15]. Osim toga, klinička ispitivanja pokazuju blagotvorne učinke unosa CP-a na kožu lica, uključujući poboljšanje elastičnosti kože lica, smanjenje suhoće kože i pojave nabora, te povećavanje količine kolagena u dermisu kože [16,17].
Goveđe kosti glavni su nusproizvodi u industriji za preradu proizvoda od goveda i široko se koriste kao sirovina za dobivanje visokokvalitetne želatine [18]. Iako postoje zabrinutosti zbog određenih bolesti (poput “kravljeg ludila”) u Europi i SAD-u, goveđe kosti su još uvijek jedan od najzastupljenijih izvora želatine i čine 23.1% svjetske proizvodnje želatine [19]. Stoga je goveđa kost obilna i visokokvalitetna sirovina koja se koristi za pripremu CP-a. Biološki učinak CP-a iz goveđe kosti uglavnom je koncentriran na njegov blagotvoran učinak na metabolizam kostiju, uključujući inhibiciju procesa gubitka kostiju i poboljšanje simptoma osteoartritisa [20,21]. U dodatku navedenome, priprema CP-a od goveđe kosti i daljnja znanstvena procjena njegovog utjecaja na starenje kože predstavljaju dobar način za korištenje industrijskih nusproizvoda kako bi se ostvarile ekonomske i ekološke dobrobiti za čovječanstvo.
Na funkcionalne aktivnosti hidrolizata ili peptida dobivenih iz životinjskih proteina uvelike utječe njihova molekularna struktura i težina, a navedeni su parametri pod velikim utjecajem uvjeta obrade i specifičnosti enzima [15,22]. Alkalaza je uobičajeni enzim za ovu namjenu i široko se koristi za pripremu hidrolizata ili peptida proteina. Također, koristi se i bakterijska kolagenaza, proteaza koja hidrolizira kolagen.
Svojstva kože
Ponavljamo. proces starenja kože sastoji se od kronološkog starenja i foto-starenja (uzrokovano sunčevim zračenjem) kože. Postoje neke razlike u kliničkim znakovima i temeljnim mehanizmima za ova dva procesa [23,24]. Uobičajeno je da kolagenski peptidi (CP) djeluju blagotvorno na posljedice foto-starenja kože. Opuštenost kože glavno je obilježje prirodnog starenja kože i povećava se s godinama [25].
Za kolagen, glavnu komponentu dermisa kože, se navodi da je koristan u smanjenju opuštenosti kože i smanjenju pojave bora [26,27]. U kronološki ostarjeloj koži dermalna vlakna kolagena postaju rijetka, fragmentirana i neorganizirana [28,29]. Međutim, unos CP-a dokazano je popravio stanje vlakana kolagena i vlakna su gušća i organiziranija u usporedbi sa kontrolnom grupom. Kolagen u koži čovjeka uglavnom se sastoji od kolagena tipova I i III. Proizvodnja kolagena i omjer kolagena tipa I naspram tipa III smanjuje se postupno s godinama [14,24,30,31].
Kolagen tipa I ima tendenciju tvorbe širih snopova vlakana, dok kolagen tipa III tvori uske snopove. Smanjenje promjera i broja snopova kolagena povezano je sa smanjenjem opterećenja i zateznom snagom primjećenim kod starenja kože [31]. Oralna primjena CP-a povećala je udio kolagena i omjer kolagena tipa I i III, što sugerira da su CP-i poboljšali opuštenost kože mijenjajući udjele kolagena u koži kvantitativno i kvalitativno. Prema rezultatima novijih znanstvenih studija zaključeno je da je oralno nadopunjavanje prehrane CP-ima blagotvorno djelovalo na kronološko starenje kožu poboljšavajući zategnutost kože.
Općenito je prihvaćeno da oksidativni stres igra presudnu ulogu u pokretanju signalnih događaja koji rezultiraju starenjem kože. Jedna znanstvena studija je izvijestila da je proizvodnja reaktivnih oksidacijskih vrsta (ROS) povećana tijekom i foto i kronološkog starenja kože [32]. Antioksidansi (sredstva za uklanjanje slobodnih radikala) poput askorbinske kiseline (vitamina C) i polifenola dokazano poboljšavaju posljedice starenja kože uklanjanjem prekomjernih količina ROS-a.
U normalnim okolnostima, endogeni antioksidativni enzimi mogu ukloniti prekomjerne količine ROS-a kako bi zaštitili kožna tkiva od oksidativnih procesa. Smanjene količine ROS u organizmu, a time i u koži, mogli bi blagotvorno djelovati na biosintezu kolagena i smanjiti razgradnju kolagena.
Zaključci
Mnogo različitih čimbenika pogoršava proces starenja kože, uključujući intrinzično starenje, utjecaj sunčevog zračenja i/ili prakticiranje neuravnotežene prehrane što dovodi do nedostatka mikronutrijenata koji su povezani sa tretmanom posljedica stresa [33-35]. Sve navedeno dovodi do pojačanog gubitka kolagena, ovisno o dobi i životnim navikama pojedinca.
Kolagen je presudni protein koji određuje fiziologiju kože, održavanje strukture kože i omogućavanje njezinih brojnih funkcija. Upravo kolagen u strukturi zadržava vodu i podržava glatku, čvrstu i jaku kožu. Struktura kolagena podsjeća na strukturu užadi. Tri se lanca obavijaju jedan oko drugog, tvoreći trostruku spiralu kolagena. Ti se građevni blokovi kombiniraju kako bi tvorili vlakna kolagena ogromne snage i vlačne sile [36-38].
Znanstvena istraživanja su pokazala da se smanjenje sinteze kolagena, koje je ovisno i o dobi, može preokrenuti konzumacijom specifičnih bioaktivnih kolagenskih peptida [36,39-43]. Ti se oligopeptidi dobivaju enzimskom hidrolizom prirodnog kolagena. Nakon primjene, oni se dalje metaboliziraju u bioaktivne di- i tri-peptide u gastro-intestinalnom (GI) traktu te se potom oslobađaju u krvotok i nakupljaju u koži kako bi tvorili biomatricu kolagena [36,39,41]. Tipični hidrogelati kolagena sastoje se od peptida različite duljine i, ovisno o izvoru kolagena, karakterizira ih specifičan sastav aminokiselina.
Vanjski i unutarnji životni čimbenici pokreću fiziološki proces starenja kože koji je povezan s usporavanjem stvaranja kolagena [44,45]. Dokazano je da udio kolagena u mladoj i zdravoj koži prelazi 75% [36-38,44,45]. Vlakna kolagena sintetiziraju se prvenstveno pomoću fibroblasta u dubljim slojevima kože. Pomlađivanje tog biomatriksa može se učinkovito poboljšati samo optimalnom opskrbom hranjivim tvarima koje dolaze do odredišta protokom krvi [34]. Tvorba kolagena smanjuje se tijekom starenja i biomatriks kože se počinje urušavati kada struktura kolagena izgubi čvrstoću i stabilnost [37,39,41,46]. Faktori poput sunčeve svjetlosti, pušenja, zagađenja okoliša, zlouporabe alkohola i nedostatka hranjivih sastojaka u prehrani mogu ubrzati ovaj proces [44,45]. Elastičnost se zatim smanjuje pa nastaju linije i bore.
Placebo-kontrolirano kliničko ispitivanje potvrdilo je da se starenje kože može usporiti korištenjem hranjivih sastojaka koji su u stanju obnoviti hidrataciju, elastičnost i gustoću kože. Objektivna dermatološka mjerenja dokazala su da peptidi kolagena zajedno s drugim dermo-nutrijentima značajno poboljšavaju hidrataciju kože, elastičnost, hrapavost i gustoću nakon tri mjeseca unosa.
Konačno, proučavani dodatak prehrani na bazi kolagena nije izazvao nikakve nuspojave te se pokazao sigurnim i dobro podnošljivim tijekom cijelog razdoblja primjene, kao i nakon tog. Peptidi kolagena i ostali hranjivi sastojci uzimani su oralno te su dokazani učinci dosezali dublje slojeve kože i održivo poboljšali fiziologiju i izgled kože [47,48].
Literatura
Rittié L., Fisher G.J. Natural and sun-induced aging of human skin. Cold Spring Harb. Perspect. Med. 2015;5:a015370. doi: 10.1101/cshperspect.a015370.
Durai P.C., Thappa D.M., Kumari R., Malathi M. Aging in elderly: Chronological versus photoaging. Indian J. Dermatol. 2012;57:343–352.
Helfrich Y.R., Sachs D.L., Voorhees J.J. Overview of skin aging and photoaging. Dermatol. Nurs. 2008;20:177–183.
Dobos G., Lichterfeld A., Blume-Peytavi U., Kottner J. Evaluation of skin ageing: A systematic review of clinical scales. Brit. J. Dermatol. 2015;172:1249–1261. doi: 10.1111/bjd.13509.
Chen J., Li Y., Zhu Q., Li T., Lu H., Wei N., Huang Y., Shi R., Ma X., Wang X., et al. Anti-skin-aging effect of epigallocatechin gallate by regulating epidermal growth factor receptor pathway on aging mouse model induced by d-Galactose. Mech. Ageing Dev. 2017;164:1–7. doi: 10.1016/j.mad.2017.03.007.
Tran D., Townley J.P., Barnes T.M., Greive K.A. An antiaging skin care system containing alpha hydroxy acids and vitamins improves the biomechanical parameters of facial skin. Clin. Cosmet. Investig. Dermatol. 2015;8:9–17.
Latreille J., Kesse-Guyot E., Malvy D., Andreeva V., Galan P., Tschachler E., Hercberg S., Guinot C., Ezzedine K. Association between dietary intake of n-3 polyunsaturated fatty acids and severity of skin photoaging in a middle-aged Caucasian population. J. Dermatol. Sci. 2013;72:233–239. doi: 10.1016/j.jdermsci.2013.07.006.
Fanian F., Mac-Mary S., Jeudy A., Lihoreau T., Messikh R., Ortonne J.P., Sainthillier J.M., Elkhyat A., Guichard A., Kenari K.H., et al. Efficacy of micronutrient supplementation on skin aging and seasonal variation: A randomized, placebo-controlled, double-blind study. Clin. Interv. Aging. 2013;8:1527–1537. doi: 10.2147/CIA.S43976.
Murata M., Satoh T., Wakabayashi H., Yamauchi K., Abe F., Nomura Y. Oral administration of bovine lactoferrin attenuates ultraviolet B-induced skin photodamage in hairless mice. J. Dairy Sci. 2014;97:651–658. doi: 10.3168/jds.2013-7153.
Zhuang Y., Hou H., Zhao X., Zhang Z., Li B. Effects of collagen and collagen hydrolysate from jellyfish (Rhopilema esculentum) on mice skin photoaging induced by UV irradiation. J. Food Sci. 2009;74:H183–H188. doi: 10.1111/j.1750-3841.2009.01236.x.
Zague V. A new view concerning the effects of collagen hydrolysate intake on skin properties. Arch. Dermatol. Res. 2008;300:479–483. doi: 10.1007/s00403-008-0888-4.
Oesser S., Adam M., Babel W., Seifert J. Oral administration of 14C labeled gelatin hydrolysate leads to an accumulation of radioactivity in cartilage of mice (C57/BL) J. Nutr. 1999;129:1891–1895.
Fan J., Zhuang Y., Li B. Effects of collagen and collagen hydrolysate from jellyfish umbrella on histological and immunity changes of mice photoaging. Nutrients. 2013;5:223–233. doi: 10.3390/nu5010223.
Hou H., Li B., Zhang Z., Xue C., Yu G., Wang J., Bao Y., Bu L., Sun J., Peng Z. Moisture absorption and retention properties, and activity in alleviating skin photodamage of collagen polypeptide from marine fish skin. Food Chem. 2012;135:1432–1439. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.06.009.
Song H., Meng M., Cheng X., Li B., Wang C. The effect of collagen hydrolysates from silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) skin on UV-induced photoaging in mice: Molecular weight affects skin repair. Food Funct. 2017;8:1538–1546. doi: 10.1039/C6FO01397J.
Proksch E., Segger D., Degwert J., Schunck M., Zague V., Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: A double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol. Physiol. 2014;27:47–55. doi: 10.1159/000351376.
Schwartz S.R., Park J. Ingestion of BioCell Collagen®, a novel hydrolyzed chicken sternal cartilage extract; enhanced blood microcirculation and reduced facial aging signs. Clin. Interv. Aging. 2012;7:267–273.
Nur A.T., Che M.Y., Rn R.M.H., Aina M.A., Amin I. Use of principal component analysis for differentiation of gelatine sources based on polypeptide molecular weights. Food Chem. 2014;151:286–292.
Ali M.E., Sultana S., Hamid S.B., Hossain M.A., Yehya W.A., Kader M.A., Bhargava S.K. Gelatin controversies in food, pharmaceuticals and personal care products: Authentication methods, current status and future challenges. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2016;29:1–17. doi: 10.1080/10408398.2016.1264361.
Liu J., Wang Y., Song S., Wang X., Qin Y., Si S., Guo Y. Combined oral administration of bovine collagen peptides with calcium citrate inhibits bone loss in ovariectomized rats. PLoS ONE. 2015;10:e0135019. doi: 10.1371/journal.pone.0135019.
Kumar S., Sugihara F., Suzuki K., Inoue N., Venkateswarathirukumara S. A double-blind, placebo-controlled, randomised, clinical study on the effectiveness of collagen peptide on osteoarthritis. J. Sci. Food Agric. 2015;95:702–707. doi: 10.1002/jsfa.6752.
Humiski L.M., Aluko R.E. Physicochemical and bitterness properties of enzymatic pea protein hydrolysates. J. Food Sci. 2007;72:S605–S611. doi: 10.1111/j.1750-3841.2007.00475.x.
Jenkins G. Molecular mechanisms of skin ageing. Mech. Ageing Dev. 2002;123:801–810. doi: 10.1016/S0047-6374(01)00425-0.
Chung J.H., Seo J.Y., Choi H.R., Lee M.K., Youn C.S., Rhie G., Cho K.H., Kim K.H., Park K.C., Eun H.C. Modulation of skin collagen metabolism in aged and photoaged human skin in vivo. J. Investig. Dermatol. 2001;117:1218–1224. doi: 10.1046/j.0022-202x.2001.01544.x.
Quan T., Fisher G.J. Role of age-associated alterations of the dermal extracellular matrix microenvironment in human skin aging: A mini-review. Gerontology. 2015;61:427–434. doi: 10.1159/000371708.
Tanaka Y., Nakayama J. Upregulated expression of La ribonucleoprotein domain family member 6 and collagen type I gene following water-filtered broad-spectrum near-infrared irradiation in a 3-dimensional human epidermal tissue culture model as revealed by microarray analysis. Australas. J. Dermatol. 2017 doi: 10.1111/ajd.12604.
Sadick N.S., Harth Y. A 12-week clinical and instrumental study evaluating the efficacy of a multisource radiofrequency home-use device for wrinkle reduction and improvement in skin tone, skin elasticity, and dermal collagen content. J. Cosmet. Laser Ther. 2016;18:422–427. doi: 10.1080/14764172.2016.1202419.
Demaria M., Desprez P.Y., Campisi J., Velarde M.C. Cell autonomous and non-autonomous effects of senescent cells in the skin. J. Investig. Dermatol. 2015;135:1722–1726. doi: 10.1038/jid.2015.108.
Zouboulis C.C., Boschnakow A. Chronological and photoaging of the human sebaceous gland. Clin. Exp. Dermatol. 2001;26:600–607. doi: 10.1046/j.1365-2230.2001.00894.x.
Varani J., Dame M.K., Rittie L., Fligiel S.E., Kang S., Fisher G.J., Voorhees J.J. Decreased collagen production in chronologically aged skin: Roles of age-dependent alteration in fibroblast function and defective mechanical stimulation. Am. J. Pathol. 2006;168:1861–1868. doi: 10.2353/ajpath.2006.051302.
Lovell C.R., Smolenski K.A., Duance V.C., Light N.D., Young S., Dyson M. Type I and III collagen content and fibre distribution in normal human skin during ageing. Br. J. Dermatol. 1987;117:419–428. doi: 10.1111/j.1365-2133.1987.tb04921.x.
Callaghan T.M., Wilhelm K.P. A review of ageing and an examination of clinical methods in the assessment of ageing skin. Part I: Cellular and molecular perspectives of skin ageing. Int. J. Cosmet. Sci. 2008;30:313–322. doi: 10.1111/j.1468-2494.2008.00454.x.
Blume-Peytavi U., Kottner J., Sterry W., Hodin M.W., Griffiths T.W., Watson R.E., Hay R.J., Griffiths C.E. Age-Associated Skin Conditions and Diseases: Current Perspectives and Future Options. Gerontology. 2016;56(Suppl. 2):S230–S242. doi: 10.1093/geront/gnw003.
Perez-Sanchez A., Barrajon-Catalan E., Herranz-Lopez M., Micol V. Nutraceuticals for Skin Care: A Comprehensive Review of Human Clinical Studies. Nutrients. 2018;10:403. doi: 10.3390/nu10040403.
Zhang S., Duan E. Fighting against Skin Aging: The Way from Bench to Bedside. Cell Transpl. 2018;27:729–738. doi: 10.1177/0963689717725755.
Sato K. The Presence of Food-Derived Collagen Peptides in Human Body-Structure and Biological Activity. Food Funct. 2017;8:4325–4330. doi: 10.1039/C7FO01275F.
Cole M.A., Quan T., Voorhees J.J., Fisher G.J. Extracellular Matrix Regulation of Fibroblast Function: Redefining Our Perspective on Skin Aging. J. Cell Commun. Signal. 2018;12:35–43. doi: 10.1007/s12079-018-0459-1.
Arseni L., Lombardi A., Orioli D. From Structure to Phenotype: Impact of Collagen Alterations on Human Health. Int. J. Mol. Sci. 2018;19:407. doi: 10.3390/ijms19051407.
Zague V., de Freitas V., da Costa Rosa M., de Castro G.A., Jaeger R.G., Machado-Santelli G.M. Collagen Hydrolysate Intake Increases Skin Collagen Expression and Suppresses Matrix Metalloproteinase 2 Activity. J. Med. Food. 2011;14:618–624. doi: 10.1089/jmf.2010.0085.
Schlippe G., Bolke L., Voss W. Einfluss oraler Einnahme von Kollagen-Peptiden auf relevante Parameter der Hautalterung: Hautfeuchtigkeit, Hautelastizität und Hautrauigkeit. Aktuelle Dermatol. 2015;41:529–534. doi: 10.1055/s-0034-1393066.
Choi F.D., Sung C.T., Juhasz M.L., Mesinkovsk N.A. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. J. Drugs. Dermatol. 2019;18:9–16.
Banerjee P., Shanthi C. Cryptic Peptides from Collagen: A Critical Review. Protein Pept. Lett. 2016;23:664–672. doi: 10.2174/0929866522666160512151313.
Kim D.U., Chung H.C., Choi J., Sakai Y., Lee B.Y. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018;10 doi: 10.3390/nu10070826.
Wong R., Geyer S., Weninger W., Guimberteau J.C., Wong J.K. The Dynamic Anatomy and Patterning of Skin. Exp. Dermatol. 2016;25:92–98. doi: 10.1111/exd.12832.
Krutmann J., Bouloc A., Sore G., Bernard B.A., Passeron T. The Skin Aging Exposome. J. Dermatol. Sci. 2017;85:152–161. doi: 10.1016/j.jdermsci.2016.09.015.
Herbig L.E., Kohler L., Eule J.C. High Resolution Imaging of the Equine Cornea Using the DUB((R))-SkinScanner v3.9. Tierarztl Prax Ausg G Grosstiere Nutztiere. 2016;44:360–367. doi: 10.15653/TPG-160344.
Song H., Zhang S., Zhang L., Li B. Effect of Orally Administered Collagen Peptides from Bovine Bone on Skin Aging in Chronologically Aged Mice. Nutrients. 2017 Nov; 9(11): 1209. Published online 2017 Nov 3. doi: 10.3390/nu9111209
Bolke L, Schlippe G, Gerss J, Voss W. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019 Oct; 11(10): 2494. Published online 2019 Oct 17. doi: 10.3390/nu11102494
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka.
Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano je sunčevim zračenjem, a uobičajeno je na koži koja je češće izložena suncu, pogotovo kože lica [2]. Stoga se starenje kože može spriječiti ili smanjiti foto-zaštitom. Uobičajeni klinički znakovi foto-agirane kože uključuju duboke i grube bore, opuštenost, suhoću i slanost kože [2,3]. Suprotno tome, kronološko starenje kože uzrokovano je vremenom i odvija se cijelo vrijeme na koži cijelog tijela, uključujući i kožu lica. Kronološki ostarjelu kožu karakteriziraju fine bore [3]. Smatra se da mladolik izgled ima važnu ulogu u održavanju samopoštovanja, samopouzdanja i kvalitete društvenih odnosa [4]. Stoga je sve veća potražnja za intervencijama protiv učinaka starenja kako bi se odgodili ili čak preokrenuli znakovi starenja kože.
Upotreba dodataka prehrani za poboljšanje izgleda i funkcije ostarjele kože sve je popularnija među stanovništvom. Mnoge komponente prehrane, poput polifenola [5], vitamina [6], masnih kiselina [7], minerala u tragovima [8] i proteina [9], pokazale su da imaju blagotvorno djelovanje na starenje kože te se koriste kao hranjiva ili funkcionalna sredstva u mnogim regijama svijeta. U posljednje vrijeme znanstveni istraživači su posvetili mnogo pažnje proteinima hidrolizatima kao potencijalnim korisnim dodacima prehrani. Kolagen je glavni strukturni protein različitih vezivnih tkiva poput kože, kostiju, hrskavice i tetiva, a široko se koristi u medicini i prehrambenoj industriji.
Kolagen peptidi (CP) su produkt enzimolize kolagena ili želatine i koriste se kao važne aktivne komponente zbog svoje bioaktivnosti, visoke bioraspoloživosti i dobre biokompatibilnosti [10,11,12]. Nekoliko studija pokazalo je korisne učinke konzumiranja CP-a na efekte starenja kože. Oralna primjena CP-a iz kože riba pokazala je očigledne zaštitne učinke na proces starenja kože, uključujući poboljšanje sposobnosti zadržavanja vlage, popravljanje endogenih proteinskih vlakana kolagena i elastina [13,14,15]. Osim toga, klinička ispitivanja pokazuju blagotvorne učinke unosa CP-a na kožu lica, uključujući poboljšanje elastičnosti kože lica, smanjenje suhoće kože i pojave nabora, te povećavanje količine kolagena u dermisu kože [16,17].
Goveđe kosti glavni su nusproizvodi u industriji za preradu proizvoda od goveda i široko se koriste kao sirovina za dobivanje visokokvalitetne želatine [18]. Iako postoje zabrinutosti zbog određenih bolesti (poput “kravljeg ludila”) u Europi i SAD-u, goveđe kosti su još uvijek jedan od najzastupljenijih izvora želatine i čine 23.1% svjetske proizvodnje želatine [19]. Stoga je goveđa kost obilna i visokokvalitetna sirovina koja se koristi za pripremu CP-a. Biološki učinak CP-a iz goveđe kosti uglavnom je koncentriran na njegov blagotvoran učinak na metabolizam kostiju, uključujući inhibiciju procesa gubitka kostiju i poboljšanje simptoma osteoartritisa [20,21]. U dodatku navedenome, priprema CP-a od goveđe kosti i daljnja znanstvena procjena njegovog utjecaja na starenje kože predstavljaju dobar način za korištenje industrijskih nusproizvoda kako bi se ostvarile ekonomske i ekološke dobrobiti za čovječanstvo.
Na funkcionalne aktivnosti hidrolizata ili peptida dobivenih iz životinjskih proteina uvelike utječe njihova molekularna struktura i težina, a navedeni su parametri pod velikim utjecajem uvjeta obrade i specifičnosti enzima [15,22]. Alkalaza je uobičajeni enzim za ovu namjenu i široko se koristi za pripremu hidrolizata ili peptida proteina. Također, koristi se i bakterijska kolagenaza, proteaza koja hidrolizira kolagen.
Svojstva kože
Ponavljamo. proces starenja kože sastoji se od kronološkog starenja i foto-starenja (uzrokovano sunčevim zračenjem) kože. Postoje neke razlike u kliničkim znakovima i temeljnim mehanizmima za ova dva procesa [23,24]. Uobičajeno je da kolagenski peptidi (CP) djeluju blagotvorno na posljedice foto-starenja kože. Opuštenost kože glavno je obilježje prirodnog starenja kože i povećava se s godinama [25].
Za kolagen, glavnu komponentu dermisa kože, se navodi da je koristan u smanjenju opuštenosti kože i smanjenju pojave bora [26,27]. U kronološki ostarjeloj koži dermalna vlakna kolagena postaju rijetka, fragmentirana i neorganizirana [28,29]. Međutim, unos CP-a dokazano je popravio stanje vlakana kolagena i vlakna su gušća i organiziranija u usporedbi sa kontrolnom grupom. Kolagen u koži čovjeka uglavnom se sastoji od kolagena tipova I i III. Proizvodnja kolagena i omjer kolagena tipa I naspram tipa III smanjuje se postupno s godinama [14,24,30,31].
Kolagen tipa I ima tendenciju tvorbe širih snopova vlakana, dok kolagen tipa III tvori uske snopove. Smanjenje promjera i broja snopova kolagena povezano je sa smanjenjem opterećenja i zateznom snagom primjećenim kod starenja kože [31]. Oralna primjena CP-a povećala je udio kolagena i omjer kolagena tipa I i III, što sugerira da su CP-i poboljšali opuštenost kože mijenjajući udjele kolagena u koži kvantitativno i kvalitativno. Prema rezultatima novijih znanstvenih studija zaključeno je da je oralno nadopunjavanje prehrane CP-ima blagotvorno djelovalo na kronološko starenje kožu poboljšavajući zategnutost kože.
Općenito je prihvaćeno da oksidativni stres igra presudnu ulogu u pokretanju signalnih događaja koji rezultiraju starenjem kože. Jedna znanstvena studija je izvijestila da je proizvodnja reaktivnih oksidacijskih vrsta (ROS) povećana tijekom i foto i kronološkog starenja kože [32]. Antioksidansi (sredstva za uklanjanje slobodnih radikala) poput askorbinske kiseline (vitamina C) i polifenola dokazano poboljšavaju posljedice starenja kože uklanjanjem prekomjernih količina ROS-a.
U normalnim okolnostima, endogeni antioksidativni enzimi mogu ukloniti prekomjerne količine ROS-a kako bi zaštitili kožna tkiva od oksidativnih procesa. Smanjene količine ROS u organizmu, a time i u koži, mogli bi blagotvorno djelovati na biosintezu kolagena i smanjiti razgradnju kolagena.
Zaključci
Mnogo različitih čimbenika pogoršava proces starenja kože, uključujući intrinzično starenje, utjecaj sunčevog zračenja i/ili prakticiranje neuravnotežene prehrane što dovodi do nedostatka mikronutrijenata koji su povezani sa tretmanom posljedica stresa [33-35]. Sve navedeno dovodi do pojačanog gubitka kolagena, ovisno o dobi i životnim navikama pojedinca.
Kolagen je presudni protein koji određuje fiziologiju kože, održavanje strukture kože i omogućavanje njezinih brojnih funkcija. Upravo kolagen u strukturi zadržava vodu i podržava glatku, čvrstu i jaku kožu. Struktura kolagena podsjeća na strukturu užadi. Tri se lanca obavijaju jedan oko drugog, tvoreći trostruku spiralu kolagena. Ti se građevni blokovi kombiniraju kako bi tvorili vlakna kolagena ogromne snage i vlačne sile [36-38].
Znanstvena istraživanja su pokazala da se smanjenje sinteze kolagena, koje je ovisno i o dobi, može preokrenuti konzumacijom specifičnih bioaktivnih kolagenskih peptida [36,39-43]. Ti se oligopeptidi dobivaju enzimskom hidrolizom prirodnog kolagena. Nakon primjene, oni se dalje metaboliziraju u bioaktivne di- i tri-peptide u gastro-intestinalnom (GI) traktu te se potom oslobađaju u krvotok i nakupljaju u koži kako bi tvorili biomatricu kolagena [36,39,41]. Tipični hidrogelati kolagena sastoje se od peptida različite duljine i, ovisno o izvoru kolagena, karakterizira ih specifičan sastav aminokiselina.
Vanjski i unutarnji životni čimbenici pokreću fiziološki proces starenja kože koji je povezan s usporavanjem stvaranja kolagena [44,45]. Dokazano je da udio kolagena u mladoj i zdravoj koži prelazi 75% [36-38,44,45]. Vlakna kolagena sintetiziraju se prvenstveno pomoću fibroblasta u dubljim slojevima kože. Pomlađivanje tog biomatriksa može se učinkovito poboljšati samo optimalnom opskrbom hranjivim tvarima koje dolaze do odredišta protokom krvi [34]. Tvorba kolagena smanjuje se tijekom starenja i biomatriks kože se počinje urušavati kada struktura kolagena izgubi čvrstoću i stabilnost [37,39,41,46]. Faktori poput sunčeve svjetlosti, pušenja, zagađenja okoliša, zlouporabe alkohola i nedostatka hranjivih sastojaka u prehrani mogu ubrzati ovaj proces [44,45]. Elastičnost se zatim smanjuje pa nastaju linije i bore.
Placebo-kontrolirano kliničko ispitivanje potvrdilo je da se starenje kože može usporiti korištenjem hranjivih sastojaka koji su u stanju obnoviti hidrataciju, elastičnost i gustoću kože. Objektivna dermatološka mjerenja dokazala su da peptidi kolagena zajedno s drugim dermo-nutrijentima značajno poboljšavaju hidrataciju kože, elastičnost, hrapavost i gustoću nakon tri mjeseca unosa.
Konačno, proučavani dodatak prehrani na bazi kolagena nije izazvao nikakve nuspojave te se pokazao sigurnim i dobro podnošljivim tijekom cijelog razdoblja primjene, kao i nakon tog. Peptidi kolagena i ostali hranjivi sastojci uzimani su oralno te su dokazani učinci dosezali dublje slojeve kože i održivo poboljšali fiziologiju i izgled kože [47,48].
Literatura
Rittié L., Fisher G.J. Natural and sun-induced aging of human skin. Cold Spring Harb. Perspect. Med. 2015;5:a015370. doi: 10.1101/cshperspect.a015370.
Durai P.C., Thappa D.M., Kumari R., Malathi M. Aging in elderly: Chronological versus photoaging. Indian J. Dermatol. 2012;57:343–352.
Helfrich Y.R., Sachs D.L., Voorhees J.J. Overview of skin aging and photoaging. Dermatol. Nurs. 2008;20:177–183.
Dobos G., Lichterfeld A., Blume-Peytavi U., Kottner J. Evaluation of skin ageing: A systematic review of clinical scales. Brit. J. Dermatol. 2015;172:1249–1261. doi: 10.1111/bjd.13509.
Chen J., Li Y., Zhu Q., Li T., Lu H., Wei N., Huang Y., Shi R., Ma X., Wang X., et al. Anti-skin-aging effect of epigallocatechin gallate by regulating epidermal growth factor receptor pathway on aging mouse model induced by d-Galactose. Mech. Ageing Dev. 2017;164:1–7. doi: 10.1016/j.mad.2017.03.007.
Tran D., Townley J.P., Barnes T.M., Greive K.A. An antiaging skin care system containing alpha hydroxy acids and vitamins improves the biomechanical parameters of facial skin. Clin. Cosmet. Investig. Dermatol. 2015;8:9–17.
Latreille J., Kesse-Guyot E., Malvy D., Andreeva V., Galan P., Tschachler E., Hercberg S., Guinot C., Ezzedine K. Association between dietary intake of n-3 polyunsaturated fatty acids and severity of skin photoaging in a middle-aged Caucasian population. J. Dermatol. Sci. 2013;72:233–239. doi: 10.1016/j.jdermsci.2013.07.006.
Fanian F., Mac-Mary S., Jeudy A., Lihoreau T., Messikh R., Ortonne J.P., Sainthillier J.M., Elkhyat A., Guichard A., Kenari K.H., et al. Efficacy of micronutrient supplementation on skin aging and seasonal variation: A randomized, placebo-controlled, double-blind study. Clin. Interv. Aging. 2013;8:1527–1537. doi: 10.2147/CIA.S43976.
Murata M., Satoh T., Wakabayashi H., Yamauchi K., Abe F., Nomura Y. Oral administration of bovine lactoferrin attenuates ultraviolet B-induced skin photodamage in hairless mice. J. Dairy Sci. 2014;97:651–658. doi: 10.3168/jds.2013-7153.
Zhuang Y., Hou H., Zhao X., Zhang Z., Li B. Effects of collagen and collagen hydrolysate from jellyfish (Rhopilema esculentum) on mice skin photoaging induced by UV irradiation. J. Food Sci. 2009;74:H183–H188. doi: 10.1111/j.1750-3841.2009.01236.x.
Zague V. A new view concerning the effects of collagen hydrolysate intake on skin properties. Arch. Dermatol. Res. 2008;300:479–483. doi: 10.1007/s00403-008-0888-4.
Oesser S., Adam M., Babel W., Seifert J. Oral administration of 14C labeled gelatin hydrolysate leads to an accumulation of radioactivity in cartilage of mice (C57/BL) J. Nutr. 1999;129:1891–1895.
Fan J., Zhuang Y., Li B. Effects of collagen and collagen hydrolysate from jellyfish umbrella on histological and immunity changes of mice photoaging. Nutrients. 2013;5:223–233. doi: 10.3390/nu5010223.
Hou H., Li B., Zhang Z., Xue C., Yu G., Wang J., Bao Y., Bu L., Sun J., Peng Z. Moisture absorption and retention properties, and activity in alleviating skin photodamage of collagen polypeptide from marine fish skin. Food Chem. 2012;135:1432–1439. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.06.009.
Song H., Meng M., Cheng X., Li B., Wang C. The effect of collagen hydrolysates from silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) skin on UV-induced photoaging in mice: Molecular weight affects skin repair. Food Funct. 2017;8:1538–1546. doi: 10.1039/C6FO01397J.
Proksch E., Segger D., Degwert J., Schunck M., Zague V., Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: A double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol. Physiol. 2014;27:47–55. doi: 10.1159/000351376.
Schwartz S.R., Park J. Ingestion of BioCell Collagen®, a novel hydrolyzed chicken sternal cartilage extract; enhanced blood microcirculation and reduced facial aging signs. Clin. Interv. Aging. 2012;7:267–273.
Nur A.T., Che M.Y., Rn R.M.H., Aina M.A., Amin I. Use of principal component analysis for differentiation of gelatine sources based on polypeptide molecular weights. Food Chem. 2014;151:286–292.
Ali M.E., Sultana S., Hamid S.B., Hossain M.A., Yehya W.A., Kader M.A., Bhargava S.K. Gelatin controversies in food, pharmaceuticals and personal care products: Authentication methods, current status and future challenges. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2016;29:1–17. doi: 10.1080/10408398.2016.1264361.
Liu J., Wang Y., Song S., Wang X., Qin Y., Si S., Guo Y. Combined oral administration of bovine collagen peptides with calcium citrate inhibits bone loss in ovariectomized rats. PLoS ONE. 2015;10:e0135019. doi: 10.1371/journal.pone.0135019.
Kumar S., Sugihara F., Suzuki K., Inoue N., Venkateswarathirukumara S. A double-blind, placebo-controlled, randomised, clinical study on the effectiveness of collagen peptide on osteoarthritis. J. Sci. Food Agric. 2015;95:702–707. doi: 10.1002/jsfa.6752.
Humiski L.M., Aluko R.E. Physicochemical and bitterness properties of enzymatic pea protein hydrolysates. J. Food Sci. 2007;72:S605–S611. doi: 10.1111/j.1750-3841.2007.00475.x.
Jenkins G. Molecular mechanisms of skin ageing. Mech. Ageing Dev. 2002;123:801–810. doi: 10.1016/S0047-6374(01)00425-0.
Chung J.H., Seo J.Y., Choi H.R., Lee M.K., Youn C.S., Rhie G., Cho K.H., Kim K.H., Park K.C., Eun H.C. Modulation of skin collagen metabolism in aged and photoaged human skin in vivo. J. Investig. Dermatol. 2001;117:1218–1224. doi: 10.1046/j.0022-202x.2001.01544.x.
Quan T., Fisher G.J. Role of age-associated alterations of the dermal extracellular matrix microenvironment in human skin aging: A mini-review. Gerontology. 2015;61:427–434. doi: 10.1159/000371708.
Tanaka Y., Nakayama J. Upregulated expression of La ribonucleoprotein domain family member 6 and collagen type I gene following water-filtered broad-spectrum near-infrared irradiation in a 3-dimensional human epidermal tissue culture model as revealed by microarray analysis. Australas. J. Dermatol. 2017 doi: 10.1111/ajd.12604.
Sadick N.S., Harth Y. A 12-week clinical and instrumental study evaluating the efficacy of a multisource radiofrequency home-use device for wrinkle reduction and improvement in skin tone, skin elasticity, and dermal collagen content. J. Cosmet. Laser Ther. 2016;18:422–427. doi: 10.1080/14764172.2016.1202419.
Demaria M., Desprez P.Y., Campisi J., Velarde M.C. Cell autonomous and non-autonomous effects of senescent cells in the skin. J. Investig. Dermatol. 2015;135:1722–1726. doi: 10.1038/jid.2015.108.
Zouboulis C.C., Boschnakow A. Chronological and photoaging of the human sebaceous gland. Clin. Exp. Dermatol. 2001;26:600–607. doi: 10.1046/j.1365-2230.2001.00894.x.
Varani J., Dame M.K., Rittie L., Fligiel S.E., Kang S., Fisher G.J., Voorhees J.J. Decreased collagen production in chronologically aged skin: Roles of age-dependent alteration in fibroblast function and defective mechanical stimulation. Am. J. Pathol. 2006;168:1861–1868. doi: 10.2353/ajpath.2006.051302.
Lovell C.R., Smolenski K.A., Duance V.C., Light N.D., Young S., Dyson M. Type I and III collagen content and fibre distribution in normal human skin during ageing. Br. J. Dermatol. 1987;117:419–428. doi: 10.1111/j.1365-2133.1987.tb04921.x.
Callaghan T.M., Wilhelm K.P. A review of ageing and an examination of clinical methods in the assessment of ageing skin. Part I: Cellular and molecular perspectives of skin ageing. Int. J. Cosmet. Sci. 2008;30:313–322. doi: 10.1111/j.1468-2494.2008.00454.x.
Blume-Peytavi U., Kottner J., Sterry W., Hodin M.W., Griffiths T.W., Watson R.E., Hay R.J., Griffiths C.E. Age-Associated Skin Conditions and Diseases: Current Perspectives and Future Options. Gerontology. 2016;56(Suppl. 2):S230–S242. doi: 10.1093/geront/gnw003.
Perez-Sanchez A., Barrajon-Catalan E., Herranz-Lopez M., Micol V. Nutraceuticals for Skin Care: A Comprehensive Review of Human Clinical Studies. Nutrients. 2018;10:403. doi: 10.3390/nu10040403.
Zhang S., Duan E. Fighting against Skin Aging: The Way from Bench to Bedside. Cell Transpl. 2018;27:729–738. doi: 10.1177/0963689717725755.
Sato K. The Presence of Food-Derived Collagen Peptides in Human Body-Structure and Biological Activity. Food Funct. 2017;8:4325–4330. doi: 10.1039/C7FO01275F.
Cole M.A., Quan T., Voorhees J.J., Fisher G.J. Extracellular Matrix Regulation of Fibroblast Function: Redefining Our Perspective on Skin Aging. J. Cell Commun. Signal. 2018;12:35–43. doi: 10.1007/s12079-018-0459-1.
Arseni L., Lombardi A., Orioli D. From Structure to Phenotype: Impact of Collagen Alterations on Human Health. Int. J. Mol. Sci. 2018;19:407. doi: 10.3390/ijms19051407.
Zague V., de Freitas V., da Costa Rosa M., de Castro G.A., Jaeger R.G., Machado-Santelli G.M. Collagen Hydrolysate Intake Increases Skin Collagen Expression and Suppresses Matrix Metalloproteinase 2 Activity. J. Med. Food. 2011;14:618–624. doi: 10.1089/jmf.2010.0085.
Schlippe G., Bolke L., Voss W. Einfluss oraler Einnahme von Kollagen-Peptiden auf relevante Parameter der Hautalterung: Hautfeuchtigkeit, Hautelastizität und Hautrauigkeit. Aktuelle Dermatol. 2015;41:529–534. doi: 10.1055/s-0034-1393066.
Choi F.D., Sung C.T., Juhasz M.L., Mesinkovsk N.A. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. J. Drugs. Dermatol. 2019;18:9–16.
Banerjee P., Shanthi C. Cryptic Peptides from Collagen: A Critical Review. Protein Pept. Lett. 2016;23:664–672. doi: 10.2174/0929866522666160512151313.
Kim D.U., Chung H.C., Choi J., Sakai Y., Lee B.Y. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018;10 doi: 10.3390/nu10070826.
Wong R., Geyer S., Weninger W., Guimberteau J.C., Wong J.K. The Dynamic Anatomy and Patterning of Skin. Exp. Dermatol. 2016;25:92–98. doi: 10.1111/exd.12832.
Krutmann J., Bouloc A., Sore G., Bernard B.A., Passeron T. The Skin Aging Exposome. J. Dermatol. Sci. 2017;85:152–161. doi: 10.1016/j.jdermsci.2016.09.015.
Herbig L.E., Kohler L., Eule J.C. High Resolution Imaging of the Equine Cornea Using the DUB((R))-SkinScanner v3.9. Tierarztl Prax Ausg G Grosstiere Nutztiere. 2016;44:360–367. doi: 10.15653/TPG-160344.
Song H., Zhang S., Zhang L., Li B. Effect of Orally Administered Collagen Peptides from Bovine Bone on Skin Aging in Chronologically Aged Mice. Nutrients. 2017 Nov; 9(11): 1209. Published online 2017 Nov 3. doi: 10.3390/nu9111209
Bolke L, Schlippe G, Gerss J, Voss W. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019 Oct; 11(10): 2494. Published online 2019 Oct 17. doi: 10.3390/nu11102494
Related Posts
Tribulus Terrestris
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Znate li kako održati jetru zdravom?
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Željezo
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Jetra
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Sindrom policističkih jajnika
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Znate li što su fitonutrijenti?
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA