Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je upitna količina konzumacije kao i zdravstveni učinci glavnih prehrambenih izvora – masne ribe poput lososa, tune ili skuše. Te ribe se ne preporuča konzumirati u više od 2 obroka tjedno. Da bi trudnice dobivale odgovarajuće omega-3 masne kiseline, potrebno je konzumirati različite izvore: biljna ulja, 2 obroka ribe tjedno uz preporuku konzumacije dodataka prehrani. Od dodataka prehrani najčešće opcije su riblje ulje i DHA (dokosaheksaenonska kiselina) na bazi algi kod kojih se izbjegava eventualna kontaminacija ribljeg fonda zagađenjem mora i oceana.
Specifično za trudnoću, iako se čini da su i DHA i ALA ključni za razvoj CNS-a (središnjeg živčanog sustava) fetusa, relativno loš unos EPA zajedno s velikim unosom alfa-linolne kiseline (ALA) može utjecati na ishod trudnoće mijenjanjem ravnoteže proizvedenih eikosanoida. Visoki omjer ALA i EPA u korist ALA (biljni izvori omege-3) može promicati štetne učinke poput prijevremenog porođaja.
Veliko zanimanje za unos omega-3 masnih kiselina i trudnoću počelo je ranih 1980-ih, kada su danski istražitelji utvrdili da su žene koje žive na Farskim otocima rodile bebe koje su bile 194 g teže i dužine gestacije 4 dana u prosjeku duže od beba rođenih u Danskoj. Prehrana na Farskim otocima imala je znatno više omega-3 masnih kiselina i manje omega-6 masnih kiselina u odnosu na dansku prehranu. Sadržaj masnih kiselina u crvenim krvnim stanicama (izražen u omjeru omega-3 i omega-6) bio je značajno veći kod trudnica sa Farskog otočja nego u danskih trudnica.
Slijedom svog ranijeg znanstvenog rada, ista je danska skupina nakon 30 godina gestacije trudnicama žena nasumično dodala dodatak ribljeg ulja (2,7 g omega-3 masnih kiselina, od čega 920 mg DHA), maslinovo ulje ili bez ikakvog dodatka. Žene iz skupine koja je konzumirala ribljeg ulja imale su gestacijsko razdoblje 4 dana duže od žena koje su uzimale maslinovo ulje ili nisu uzimale nikakav dodatak. Bebe koje su rodile žene iz te skupine također su težile 107 g više od beba koje su rodile žene iz skupine maslinovog ulja i 43 g više od onih koje su rodile majke koje nisu konzumirale ikakve dodatke prehrani.
Vrijeme najbržeg razvoja neurona i mrežnice javlja se u drugoj polovici trudnoće, uglavnom tijekom trećeg tromjesečja. Na temelju toga, smatralo se da je suplementacija prehrane majke tijekom trudnoće omega-3 masnim kiselinama, posebno DHA, posebno važna.
Tipična zapadnjačka prehrana općenito ima nedostatak omega-3 masnih kiselina, a posebno DHA. Iako su morski plodovi dobar izvor i DHA i EPA, zabrinutost zbog onečišćenja morskog svijeta teškim metalima, posebice živom dovela je do straha i nejasnoće oko toga treba li ga preporučiti tijekom trudnoće. I Agencija za zaštitu okoliša i Američki fakultet opstetričara i ginekologa preporučuju ženama da konzumiraju 300-350 g morske hrane tjedno od vrsta žive.
Za one koji žele izbjegavati morsku hranu, postoji nekoliko opcija koje ne uključuju masnu ribu. Biljne omega-3 masne kiseline (tj. alfa-linolenska kiselina, ALA), poput lanenog ulja, loše se pretvaraju u biološki aktivnu omega-3 masnu kiselinu EPA, a pretvaraju se još neefikasnije u DHA. Raspon konverzije ALA u EPA općenito je između 0,2% i 9%, iako su neki autori sugerirali da ih žene u trudničkoj fazi, tj. njihova jetra može pretvoriti do 21% ALA u EPA. Bez obzira koji je faktor konverzije točan, pokušaj dobivanja svih omega-3 masnih kiselina iz biljnih ulja zahtijeva unos previše kalorija iz masti.
Nažalost, gotovo nemoguće je da trudnice ispunjavaju svoje potrebe za omega-3 masnim kiselinama iz biljnih ulja koje sadrže omega-3 masne kiseline i dva obroka morske hrane tjedno. Dvije porcije ribe tjedno daju samo oko 100 do 250 mg omega-3 masnih kiselina po obroku, od čega je 50 do 100 mg iz DHA; biljna ulja daju neznatne količine EPA i gotovo ništa DHA. Tijekom trudnoće, prehrambeni cilj unosa omega-3 masnih kiselina je 650 mg, od čega 300 otpada na DHA. Dakle, kako bi nadoknadili deficit omega-3 masnih kiselina u prehrani, trudnicama ostaju u osnovi dva izbora: dodaci prehrani iz ribljeg ulja koji opskrbljuju organizam sa EPA i DHA, ili DHA dobivene algama što je sigurnosno prihvatljivija opcija iz ranije navedenih razloga.
Malo je sumnje da trudnice trebaju najmanje onoliko omega-3 masnih kiselina kao ostale žene, a vrlo vjerojatno im treba i više DHA omega-3 masne kiseline. Preporuke za omega-3 masne kiseline kao dodatak prehrani treba usvojiti na početku trudnoće, ali mogu postojati značajne koristi za sve žene koje razmišljaju o trudnoći u bliskom vremenskom periodu.
Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS u paleti proizvoda B!TONIC sa 100mg DHA i 50mg EPA u dnevnoj dozi. Proizvod je dobiven iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium u cilju iskorištavanja svih navedenih prednosti dobivanja omega-3 iz algi naspram procesa ekstrakcije omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja. Također, to je prema našim saznanjima jedini veganski proizvod na bazi omega-3 masnih kiselina prisutan na hrvatskom tržištu.
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je upitna količina konzumacije kao i zdravstveni učinci glavnih prehrambenih izvora – masne ribe poput lososa, tune ili skuše. Te ribe se ne preporuča konzumirati u više od 2 obroka tjedno. Da bi trudnice dobivale odgovarajuće omega-3 masne kiseline, potrebno je konzumirati različite izvore: biljna ulja, 2 obroka ribe tjedno uz preporuku konzumacije dodataka prehrani. Od dodataka prehrani najčešće opcije su riblje ulje i DHA (dokosaheksaenonska kiselina) na bazi algi kod kojih se izbjegava eventualna kontaminacija ribljeg fonda zagađenjem mora i oceana.
Specifično za trudnoću, iako se čini da su i DHA i ALA ključni za razvoj CNS-a (središnjeg živčanog sustava) fetusa, relativno loš unos EPA zajedno s velikim unosom alfa-linolne kiseline (ALA) može utjecati na ishod trudnoće mijenjanjem ravnoteže proizvedenih eikosanoida. Visoki omjer ALA i EPA u korist ALA (biljni izvori omege-3) može promicati štetne učinke poput prijevremenog porođaja.
Veliko zanimanje za unos omega-3 masnih kiselina i trudnoću počelo je ranih 1980-ih, kada su danski istražitelji utvrdili da su žene koje žive na Farskim otocima rodile bebe koje su bile 194 g teže i dužine gestacije 4 dana u prosjeku duže od beba rođenih u Danskoj. Prehrana na Farskim otocima imala je znatno više omega-3 masnih kiselina i manje omega-6 masnih kiselina u odnosu na dansku prehranu. Sadržaj masnih kiselina u crvenim krvnim stanicama (izražen u omjeru omega-3 i omega-6) bio je značajno veći kod trudnica sa Farskog otočja nego u danskih trudnica.
Slijedom svog ranijeg znanstvenog rada, ista je danska skupina nakon 30 godina gestacije trudnicama žena nasumično dodala dodatak ribljeg ulja (2,7 g omega-3 masnih kiselina, od čega 920 mg DHA), maslinovo ulje ili bez ikakvog dodatka. Žene iz skupine koja je konzumirala ribljeg ulja imale su gestacijsko razdoblje 4 dana duže od žena koje su uzimale maslinovo ulje ili nisu uzimale nikakav dodatak. Bebe koje su rodile žene iz te skupine također su težile 107 g više od beba koje su rodile žene iz skupine maslinovog ulja i 43 g više od onih koje su rodile majke koje nisu konzumirale ikakve dodatke prehrani.
Vrijeme najbržeg razvoja neurona i mrežnice javlja se u drugoj polovici trudnoće, uglavnom tijekom trećeg tromjesečja. Na temelju toga, smatralo se da je suplementacija prehrane majke tijekom trudnoće omega-3 masnim kiselinama, posebno DHA, posebno važna.
Tipična zapadnjačka prehrana općenito ima nedostatak omega-3 masnih kiselina, a posebno DHA. Iako su morski plodovi dobar izvor i DHA i EPA, zabrinutost zbog onečišćenja morskog svijeta teškim metalima, posebice živom dovela je do straha i nejasnoće oko toga treba li ga preporučiti tijekom trudnoće. I Agencija za zaštitu okoliša i Američki fakultet opstetričara i ginekologa preporučuju ženama da konzumiraju 300-350 g morske hrane tjedno od vrsta žive.
Za one koji žele izbjegavati morsku hranu, postoji nekoliko opcija koje ne uključuju masnu ribu. Biljne omega-3 masne kiseline (tj. alfa-linolenska kiselina, ALA), poput lanenog ulja, loše se pretvaraju u biološki aktivnu omega-3 masnu kiselinu EPA, a pretvaraju se još neefikasnije u DHA. Raspon konverzije ALA u EPA općenito je između 0,2% i 9%, iako su neki autori sugerirali da ih žene u trudničkoj fazi, tj. njihova jetra može pretvoriti do 21% ALA u EPA. Bez obzira koji je faktor konverzije točan, pokušaj dobivanja svih omega-3 masnih kiselina iz biljnih ulja zahtijeva unos previše kalorija iz masti.
Nažalost, gotovo nemoguće je da trudnice ispunjavaju svoje potrebe za omega-3 masnim kiselinama iz biljnih ulja koje sadrže omega-3 masne kiseline i dva obroka morske hrane tjedno. Dvije porcije ribe tjedno daju samo oko 100 do 250 mg omega-3 masnih kiselina po obroku, od čega je 50 do 100 mg iz DHA; biljna ulja daju neznatne količine EPA i gotovo ništa DHA. Tijekom trudnoće, prehrambeni cilj unosa omega-3 masnih kiselina je 650 mg, od čega 300 otpada na DHA. Dakle, kako bi nadoknadili deficit omega-3 masnih kiselina u prehrani, trudnicama ostaju u osnovi dva izbora: dodaci prehrani iz ribljeg ulja koji opskrbljuju organizam sa EPA i DHA, ili DHA dobivene algama što je sigurnosno prihvatljivija opcija iz ranije navedenih razloga.
Malo je sumnje da trudnice trebaju najmanje onoliko omega-3 masnih kiselina kao ostale žene, a vrlo vjerojatno im treba i više DHA omega-3 masne kiseline. Preporuke za omega-3 masne kiseline kao dodatak prehrani treba usvojiti na početku trudnoće, ali mogu postojati značajne koristi za sve žene koje razmišljaju o trudnoći u bliskom vremenskom periodu.
Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS u paleti proizvoda B!TONIC sa 100mg DHA i 50mg EPA u dnevnoj dozi. Proizvod je dobiven iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium u cilju iskorištavanja svih navedenih prednosti dobivanja omega-3 iz algi naspram procesa ekstrakcije omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja. Također, to je prema našim saznanjima jedini veganski proizvod na bazi omega-3 masnih kiselina prisutan na hrvatskom tržištu.
Related Posts
Inulin
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Tribulus Terrestris
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Željezo
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Jetra
Sindrom policističkih jajnika
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Glukozamin
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Maca prah
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Celijakija
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA