Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva koja su poprilično neuobičajena. Može podnijeti težak teret, izdržati velike sile i savijati se bez loma do određene granice. Uz to, kost djeluje kao spremnik kationa i aniona koje organizam može iskoristiti kad se pojavi potreba uslijed nedostatka ili povećane potrebe za određenim mikronutrijentom.
Do današnjeg dana, znanost nije uspjela uspješno reproducirati kompleksnu i briljantnu strukturu ljudske kosti. Svi pokušaji da se sintetizira implantni materijal za kliničku primjenu sa svojstvima fiziološke otpornosti, biokompatibilnosti i dugoročne stabilnosti su do sad imali samo relativan uspjeh, što pokazuje nadmoćnost i složenost prirodnih struktura i dizajna naspram moderne znanosti i inženjerskih rješenja. Potvrda toj tezi je primjer ljudske bedrene kosti koja, uz ostale impresivne karakteristike, može podnijeti teret čak do 1.650 kg. Kosti kralježnjaka, pa tako i ljudi, se mogu smatrati „živućim biomineralima“ iz razloga što su unutar njih stanice u stalnoj aktivnosti. Također, predstavljaju „skladište“ i transportni mehanizam za mnoge elemente, među kojima se ističu dva esencijalna, fosfor i kalcij. Dakle, potrebno je čuvati naše kosti jer medicina još uvijek nije našla adekvatan i kvalitetan odgovor za rješavanje problema sa zdravljem koštanog tkiva.
Važnost kalcija za optimalno zdravlje kostiju
Iz ovog uvoda uočava se velika važnost kalcija za optimalno zdravlje kostiju tijekom našeg života. Iako je regularna kvalitetna prehrana najbolji način za dobivanje kalcija, dodaci kalcija mogu biti kvalitetna opcija ako prehrana nije adekvatna i nutritivno ispravna. Tijelu je potreban kalcij za izgradnju i održavanje zdravlja i jakosti kostiju. Srce, mišići i živci također trebaju kalcij da bi pravilno funkcionirali. Neke studije sugeriraju da kalcij, zajedno s vitaminom D, može imati koristi i iznad razine zdravlja kostiju: pruža zaštitu od pojava karcinoma, dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Ako ne dobivate dovoljno kalcija, mogli biste se suočiti sa zdravstvenim problemima koji su povezani sa slabim kostima: djeca možda neće dostići punu potencijalnu visinu odrasle osobe, a odrasli mogu imati nisku koštanu masu, što je jedan od glavnih faktora rizika za nastanak osteoporoze.
Ništa bez vitamina D
Kako bi apsorbiralo kalcij, tijelu je potreban i vitamin D. Vitamin D je vitamin topiv u mastima koji je prirodno prisutan u malom broju prehrambenih namirnica. Također se proizvodi endogeno kada ultraljubičaste zrake od sunčeve svjetlosti dolaze u kontakt s kožom i pokreću sintezu vitamina D. Vitamin D dobiven izlaganjem suncu, hrani i dodacima biološki je inertan i mora proći kroz dvije hidroksilacije u tijelu radi aktivacije. Nekoliko namirnica prirodno sadrži male količine vitamina D, poput konzerviranog lososa s kostima i žumanjka. RDA (preporučena dnevna količina) za vitamin D iznosi 600 IU (međunarodnih jedinica – 15 mikrograma) za većinu odraslih osoba. Primarna biološka funkcija vitamina D je poticanje apsorpcije kalcija u crijevima i održavanje odgovarajuće koncentracije kalcija i fosfata u serumu kako bi se omogućila normalna mineralizacija kostiju, pa su potrebe za kalcijem i vitaminom D međusobno ovisne. Noviji znanstveni dokazi pokazuju da je za poboljšanje zdravlja kostiju ipak potrebno najmanje 1000 IU vitamina D dnevno. Prema tome, preporučeni adekvatan unos vitamina D često nije dovoljan i realističan samo kroz prehrambene namirnice, posebno za ljude koji žive u sjevernoj klimi sa smanjenim brojem sunčanih dana. Bez dovoljne količine vitamina D, kosti mogu postati tanke, lomljive i samim time propadati. Zajedno s kalcijem, vitamin D također pomaže u zaštiti kvalitete zdravlja kod starijih osoba uslijed posljedica pojave osteoporoze. Vitamin D ima i druge značajne uloge u tijelu, uključujući modulaciju rasta stanica, živčano-mišićnu i imunosnu funkciju kao i smanjenje upalnih procesa.
Važna uloga vitamina K2
Još jedan vitamin igra esencijalnu ulogu u metabolizmu kalcija i time zdravlju naših kostiju. Vitamin K2 aktivira proteine koji igraju ulogu u zgrušavanju krvi, metabolizmu kalcija i zdravlju srca. Jedna od njegovih najvažnijih funkcija je reguliranje taloženja kalcija. Drugim riječima, promiče kalcifikaciju kostiju i sprječava kalcifikaciju u krvnim žilama i bubrezima. Kontrolirane studije kod ljudi također primjećuju da suplementiranje vitamina K2 općenito poboljšava zdravlje kostiju i srca, i sprječava pojavu pošasti modernog doba i zapadnih civilizacija – osteoporozu.
S ponosom možemo predstaviti proizvod iz palete B!TONIC dodataka prehrani SILVER BONES koji sadrži sve navedene esencijalne mikronutrijente u jednoj kapsuli, osiguravajući maksimalnu podršku zdravlju kostiju uz vitamine K2 i D2, minerale mangan i kalcij uz dodatak glukozamina za zdravlje vezivnog tkiva kao dodatnu podršku funkciji našeg koštanog sustava.
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva koja su poprilično neuobičajena. Može podnijeti težak teret, izdržati velike sile i savijati se bez loma do određene granice. Uz to, kost djeluje kao spremnik kationa i aniona koje organizam može iskoristiti kad se pojavi potreba uslijed nedostatka ili povećane potrebe za određenim mikronutrijentom.
Do današnjeg dana, znanost nije uspjela uspješno reproducirati kompleksnu i briljantnu strukturu ljudske kosti. Svi pokušaji da se sintetizira implantni materijal za kliničku primjenu sa svojstvima fiziološke otpornosti, biokompatibilnosti i dugoročne stabilnosti su do sad imali samo relativan uspjeh, što pokazuje nadmoćnost i složenost prirodnih struktura i dizajna naspram moderne znanosti i inženjerskih rješenja. Potvrda toj tezi je primjer ljudske bedrene kosti koja, uz ostale impresivne karakteristike, može podnijeti teret čak do 1.650 kg. Kosti kralježnjaka, pa tako i ljudi, se mogu smatrati „živućim biomineralima“ iz razloga što su unutar njih stanice u stalnoj aktivnosti. Također, predstavljaju „skladište“ i transportni mehanizam za mnoge elemente, među kojima se ističu dva esencijalna, fosfor i kalcij. Dakle, potrebno je čuvati naše kosti jer medicina još uvijek nije našla adekvatan i kvalitetan odgovor za rješavanje problema sa zdravljem koštanog tkiva.
Važnost kalcija za optimalno zdravlje kostiju
Iz ovog uvoda uočava se velika važnost kalcija za optimalno zdravlje kostiju tijekom našeg života. Iako je regularna kvalitetna prehrana najbolji način za dobivanje kalcija, dodaci kalcija mogu biti kvalitetna opcija ako prehrana nije adekvatna i nutritivno ispravna. Tijelu je potreban kalcij za izgradnju i održavanje zdravlja i jakosti kostiju. Srce, mišići i živci također trebaju kalcij da bi pravilno funkcionirali. Neke studije sugeriraju da kalcij, zajedno s vitaminom D, može imati koristi i iznad razine zdravlja kostiju: pruža zaštitu od pojava karcinoma, dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Ako ne dobivate dovoljno kalcija, mogli biste se suočiti sa zdravstvenim problemima koji su povezani sa slabim kostima: djeca možda neće dostići punu potencijalnu visinu odrasle osobe, a odrasli mogu imati nisku koštanu masu, što je jedan od glavnih faktora rizika za nastanak osteoporoze.
Ništa bez vitamina D
Kako bi apsorbiralo kalcij, tijelu je potreban i vitamin D. Vitamin D je vitamin topiv u mastima koji je prirodno prisutan u malom broju prehrambenih namirnica. Također se proizvodi endogeno kada ultraljubičaste zrake od sunčeve svjetlosti dolaze u kontakt s kožom i pokreću sintezu vitamina D. Vitamin D dobiven izlaganjem suncu, hrani i dodacima biološki je inertan i mora proći kroz dvije hidroksilacije u tijelu radi aktivacije. Nekoliko namirnica prirodno sadrži male količine vitamina D, poput konzerviranog lososa s kostima i žumanjka. RDA (preporučena dnevna količina) za vitamin D iznosi 600 IU (međunarodnih jedinica – 15 mikrograma) za većinu odraslih osoba. Primarna biološka funkcija vitamina D je poticanje apsorpcije kalcija u crijevima i održavanje odgovarajuće koncentracije kalcija i fosfata u serumu kako bi se omogućila normalna mineralizacija kostiju, pa su potrebe za kalcijem i vitaminom D međusobno ovisne. Noviji znanstveni dokazi pokazuju da je za poboljšanje zdravlja kostiju ipak potrebno najmanje 1000 IU vitamina D dnevno. Prema tome, preporučeni adekvatan unos vitamina D često nije dovoljan i realističan samo kroz prehrambene namirnice, posebno za ljude koji žive u sjevernoj klimi sa smanjenim brojem sunčanih dana. Bez dovoljne količine vitamina D, kosti mogu postati tanke, lomljive i samim time propadati. Zajedno s kalcijem, vitamin D također pomaže u zaštiti kvalitete zdravlja kod starijih osoba uslijed posljedica pojave osteoporoze. Vitamin D ima i druge značajne uloge u tijelu, uključujući modulaciju rasta stanica, živčano-mišićnu i imunosnu funkciju kao i smanjenje upalnih procesa.
Važna uloga vitamina K2
Još jedan vitamin igra esencijalnu ulogu u metabolizmu kalcija i time zdravlju naših kostiju. Vitamin K2 aktivira proteine koji igraju ulogu u zgrušavanju krvi, metabolizmu kalcija i zdravlju srca. Jedna od njegovih najvažnijih funkcija je reguliranje taloženja kalcija. Drugim riječima, promiče kalcifikaciju kostiju i sprječava kalcifikaciju u krvnim žilama i bubrezima. Kontrolirane studije kod ljudi također primjećuju da suplementiranje vitamina K2 općenito poboljšava zdravlje kostiju i srca, i sprječava pojavu pošasti modernog doba i zapadnih civilizacija – osteoporozu.
S ponosom možemo predstaviti proizvod iz palete B!TONIC dodataka prehrani SILVER BONES koji sadrži sve navedene esencijalne mikronutrijente u jednoj kapsuli, osiguravajući maksimalnu podršku zdravlju kostiju uz vitamine K2 i D2, minerale mangan i kalcij uz dodatak glukozamina za zdravlje vezivnog tkiva kao dodatnu podršku funkciji našeg koštanog sustava.
Related Posts
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
Selen
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Melissa officinalis
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Znate li kako održati jetru zdravom?
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Celijakija
Sindrom policističkih jajnika
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Maca prah
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Jetra
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Kapsaicin
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?