U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka.
Tiamin, B1
Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja energije (prekursor za enzime), sintezi DNA i RNA te može pomoći u potencijalnom tretmanu problema uzrokovanih dijabetesom.
U hrani se nalazi u mahunarkama, sjemenkama suncokreta i tahiniju, kvascu, žitaricama poput zobi i ječma. Nedostatak može dovesti do beriberija – manjak B1 vitamina koji se očituje u slabosti u ekstremitetima, ubrzanom radu srca, gubitku apetita, proljevom, umorom. Pojavljuje se i kod alkoholičara iz razloga što alkohol otežava apsorpciju B1 iz hrane.
Riboflavin, B2
Riboflavin sudjeluje u regulaciji razine ostalih vitamina B-kompleksa. Djelomično je topiv u vodi pa mu apsorpcija nije previsoka. Sav višak izmokrimo kao jarko žuti urin. Ukoliko je prehrana nekvalitetna nedostatak ovog vitamina može dovesti do anoreksije.
Sudjeluje u lancu prijenosa elektrona u metabolizmu dobivanja energije, metabolizira lijekove i ostale toksine u jetri, ima antioksidativno djelovanje, sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica i održavanju zdravlja kože, živčanog i probavnog sustava. Sudjeluje u metabolizmu purina i željeza.
Nedovoljna količina unesena hranom može dovesti do oštećenja na membranama stanica, oštećenja na koži, konjuktivitisa, osjetljivosti na svjetlo, anksioznosti, gubitka apetita, anemije i umora.
U hrani se nalazi u sjemenkama soje, gljivama, špinatu, pšenici, bademima, jajima, škampima, goveđim jetricama, mliječnim proizvodima i kvascu.
Niacin, B3
Prekursor u lancu transporta elektrona u procesu dobivanja energije u stanicama, sudjeluje u popravku strukture DNA, očuvanju zdravlja kože, probavnog sustava i živaca. Također utječe na kontrolu razine kolesterola poboljšanjem sinteze lipida u jetri. Nedostatak može rezultirati oštećenjima na koži i membranama u organizmu, proljevom i demencijom. Prisutan u žitaricama, gljivama, rajčici, govedini, ribi, svinjetini, piletini i jetricama.
Nikotinamid (NAM), također poznat kao niacinamid, oblik je vitamina B3 koji se nalazi u hrani i koristi se kao dodatak prehrani i lijekovima. Kao dodatak, koristi se kao oralni suplement za prevenciju i liječenje pellagre (nedostatak niacina).
Pantotenska kiselina, B5
Bakterije u probavnom sustavu čovjeka mogu proizvesti male količine ovog vitamina. Toksičan samo u suplementiranju ekstremno visokim količinama. Djelotvoran u sprječavanju pojave akni. Sudjeluje u stvaranju acetil-CoA specije u aerobnom sustavu dobivanja energije u stanicama, sintezi kolesterola, hormona i neurotransmitera, metabolizmu lijekova i očuvanju zdravlja kože. Nedostatak može uzrokovati trnce u nogama, a u hrani se može naći u gljivama, kukuruzu, avokadu, grašku, krumpiru i batatu, leći, žumanjku jaja, goveđim jetricama, peradi, ribi i morskim plodovima te jogurtu.
Vitamin B5 je faktor rasta i neophodan je za različite metaboličke funkcije uključujući metabolizam ugljikohidrata, proteina i masnih kiselina. Ovaj vitamin je također uključen u sintezu kolesterola, lipida, neurotransmitera, steroidnih hormona i hemoglobina.
Piridoksin, B6
Direktno povezan nedostatak sa nedostatkom ko-enzima CoQ10. Prekursor za ko-enzim PLP potreban za preko 100 enzima uključenih u sintezu proteina, razbijanje molekule glikogena. Sudjeluje u metabolizmu crvenih krvnih zrnaca, funkciji živčanog i imunosnog sustava te formiranju neurotransmitera i steroidnih hormona. Nedostatak se može očitovati u oštećenjima na membranama i koži, upalnim procesima u ustima ili osipu, poremećajima u radu živčanog sustava, anksioznosti, nesanici, depresiji ili anemiji. U hrani se može naći u krumpiru, batatu, sjemenkama suncokreta, bananama, špinatu, ribi, svinjetini, govedini i peradi.
Biotin, B7
Bakterije u crijevima mogu proizvoditi biotin. Konzumacija velike količine sirovih jaja može rezultirati nedostatkom biotina. Ključan je za formiranje 4 vitalna enzima koji sudjeluju u metabolizmu aminokiseline leucina, proizvodnji energije i sintezi masti.
Nedostatak dovodi do suhe i nadražene kože, povraćanja i nedostatka apetita, gubitkom i stanjivanjem kose, konjuktivitisu i depresiji. U hrani se nalazi u orašastim plodovima, kikirikiju, batatu, luku, gljivama, kakau, zobi, paradajzu, mahunarkama, žumanjku jaja, jetricama, ribi i svinjetini.
Folna kiselina, B9
Folati se nalaze u hrani dok je folna kiselina sintetički suplement. Folat je posebno bitan za trudnice, sprječava pojavu neuroloških defekata kod djeteta. Uključen je u metabolizam aminokiselina kao ko-enzim, razbijanju i korištenju vitamina B12 i C, formiranju novih proteina, formaciji crvenih krvnih stanica te razvoju fetusa. Nedostatak može uzrokovati anemiju, nisku razinu bijelih krvnih stanica i trombocita, slabost i gubitak težine, crvenilo jezika i usne šupljine, proljev, preuranjeni porod kao i smanjenu težinu novorođenčeta. U hrani se nalazi u mahunarkama, lisnatom zelenom povrću poput špinata, brokuli i šparogama te pilećim jetricama.
Cijanokobalimin, B12
U jetri možemo skladištiti velike količine B12 vitamina što je dobro iz razloga što starenjem uglavnom apsorbiramo smanjene količine iz hrane. Uključen je u održavanju zdravlja živčanih stanica, crvenih krvnih zrnaca i u sintezu DNA. Nedostatak može dovesti do neuroloških problema (gubitak pamćenja, manične epizode i psihoze), gubitka apetita i smanjenje tjelesne težine, umora i slabine, depresije te upale usne šupljine. U hrani se nalazi u ribi, školjkama, govedini i žitaricama.
Tvrtka Lifecare essentials je razvila proizvod ROSA SPIRITu svojoj paleti proizvoda B!TONIC, jedinstveni kompleks B vitamina na tržištu, s veganskim certifikatom i u umjerenim, dovoljnim dozama. Iz navedenih je razloga siguran za korištenje za cjelokupnu populaciju, ne podiže apetit zbog umjerene doziranosti te ne sadrži alergene poput glutena, laktoze i želatine. Ovaj B-kompleks je dobiven hladnim prešanjem iz 14 vrsti voća i 5 vrsti povrća.
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka.
Tiamin, B1
Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja energije (prekursor za enzime), sintezi DNA i RNA te može pomoći u potencijalnom tretmanu problema uzrokovanih dijabetesom.
U hrani se nalazi u mahunarkama, sjemenkama suncokreta i tahiniju, kvascu, žitaricama poput zobi i ječma. Nedostatak može dovesti do beriberija – manjak B1 vitamina koji se očituje u slabosti u ekstremitetima, ubrzanom radu srca, gubitku apetita, proljevom, umorom. Pojavljuje se i kod alkoholičara iz razloga što alkohol otežava apsorpciju B1 iz hrane.
Riboflavin, B2
Riboflavin sudjeluje u regulaciji razine ostalih vitamina B-kompleksa. Djelomično je topiv u vodi pa mu apsorpcija nije previsoka. Sav višak izmokrimo kao jarko žuti urin. Ukoliko je prehrana nekvalitetna nedostatak ovog vitamina može dovesti do anoreksije.
Sudjeluje u lancu prijenosa elektrona u metabolizmu dobivanja energije, metabolizira lijekove i ostale toksine u jetri, ima antioksidativno djelovanje, sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica i održavanju zdravlja kože, živčanog i probavnog sustava. Sudjeluje u metabolizmu purina i željeza.
Nedovoljna količina unesena hranom može dovesti do oštećenja na membranama stanica, oštećenja na koži, konjuktivitisa, osjetljivosti na svjetlo, anksioznosti, gubitka apetita, anemije i umora.
U hrani se nalazi u sjemenkama soje, gljivama, špinatu, pšenici, bademima, jajima, škampima, goveđim jetricama, mliječnim proizvodima i kvascu.
Niacin, B3
Prekursor u lancu transporta elektrona u procesu dobivanja energije u stanicama, sudjeluje u popravku strukture DNA, očuvanju zdravlja kože, probavnog sustava i živaca. Također utječe na kontrolu razine kolesterola poboljšanjem sinteze lipida u jetri. Nedostatak može rezultirati oštećenjima na koži i membranama u organizmu, proljevom i demencijom. Prisutan u žitaricama, gljivama, rajčici, govedini, ribi, svinjetini, piletini i jetricama.
Nikotinamid (NAM), također poznat kao niacinamid, oblik je vitamina B3 koji se nalazi u hrani i koristi se kao dodatak prehrani i lijekovima. Kao dodatak, koristi se kao oralni suplement za prevenciju i liječenje pellagre (nedostatak niacina).
Pantotenska kiselina, B5
Bakterije u probavnom sustavu čovjeka mogu proizvesti male količine ovog vitamina. Toksičan samo u suplementiranju ekstremno visokim količinama. Djelotvoran u sprječavanju pojave akni. Sudjeluje u stvaranju acetil-CoA specije u aerobnom sustavu dobivanja energije u stanicama, sintezi kolesterola, hormona i neurotransmitera, metabolizmu lijekova i očuvanju zdravlja kože. Nedostatak može uzrokovati trnce u nogama, a u hrani se može naći u gljivama, kukuruzu, avokadu, grašku, krumpiru i batatu, leći, žumanjku jaja, goveđim jetricama, peradi, ribi i morskim plodovima te jogurtu.
Vitamin B5 je faktor rasta i neophodan je za različite metaboličke funkcije uključujući metabolizam ugljikohidrata, proteina i masnih kiselina. Ovaj vitamin je također uključen u sintezu kolesterola, lipida, neurotransmitera, steroidnih hormona i hemoglobina.
Piridoksin, B6
Direktno povezan nedostatak sa nedostatkom ko-enzima CoQ10. Prekursor za ko-enzim PLP potreban za preko 100 enzima uključenih u sintezu proteina, razbijanje molekule glikogena. Sudjeluje u metabolizmu crvenih krvnih zrnaca, funkciji živčanog i imunosnog sustava te formiranju neurotransmitera i steroidnih hormona. Nedostatak se može očitovati u oštećenjima na membranama i koži, upalnim procesima u ustima ili osipu, poremećajima u radu živčanog sustava, anksioznosti, nesanici, depresiji ili anemiji. U hrani se može naći u krumpiru, batatu, sjemenkama suncokreta, bananama, špinatu, ribi, svinjetini, govedini i peradi.
Biotin, B7
Bakterije u crijevima mogu proizvoditi biotin. Konzumacija velike količine sirovih jaja može rezultirati nedostatkom biotina. Ključan je za formiranje 4 vitalna enzima koji sudjeluju u metabolizmu aminokiseline leucina, proizvodnji energije i sintezi masti.
Nedostatak dovodi do suhe i nadražene kože, povraćanja i nedostatka apetita, gubitkom i stanjivanjem kose, konjuktivitisu i depresiji. U hrani se nalazi u orašastim plodovima, kikirikiju, batatu, luku, gljivama, kakau, zobi, paradajzu, mahunarkama, žumanjku jaja, jetricama, ribi i svinjetini.
Folna kiselina, B9
Folati se nalaze u hrani dok je folna kiselina sintetički suplement. Folat je posebno bitan za trudnice, sprječava pojavu neuroloških defekata kod djeteta. Uključen je u metabolizam aminokiselina kao ko-enzim, razbijanju i korištenju vitamina B12 i C, formiranju novih proteina, formaciji crvenih krvnih stanica te razvoju fetusa. Nedostatak može uzrokovati anemiju, nisku razinu bijelih krvnih stanica i trombocita, slabost i gubitak težine, crvenilo jezika i usne šupljine, proljev, preuranjeni porod kao i smanjenu težinu novorođenčeta. U hrani se nalazi u mahunarkama, lisnatom zelenom povrću poput špinata, brokuli i šparogama te pilećim jetricama.
Cijanokobalimin, B12
U jetri možemo skladištiti velike količine B12 vitamina što je dobro iz razloga što starenjem uglavnom apsorbiramo smanjene količine iz hrane. Uključen je u održavanju zdravlja živčanih stanica, crvenih krvnih zrnaca i u sintezu DNA. Nedostatak može dovesti do neuroloških problema (gubitak pamćenja, manične epizode i psihoze), gubitka apetita i smanjenje tjelesne težine, umora i slabine, depresije te upale usne šupljine. U hrani se nalazi u ribi, školjkama, govedini i žitaricama.
Tvrtka Lifecare essentials je razvila proizvod ROSA SPIRIT u svojoj paleti proizvoda B!TONIC, jedinstveni kompleks B vitamina na tržištu, s veganskim certifikatom i u umjerenim, dovoljnim dozama. Iz navedenih je razloga siguran za korištenje za cjelokupnu populaciju, ne podiže apetit zbog umjerene doziranosti te ne sadrži alergene poput glutena, laktoze i želatine. Ovaj B-kompleks je dobiven hladnim prešanjem iz 14 vrsti voća i 5 vrsti povrća.
Related Posts
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Jetra
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Glukozamin
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Celijakija
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Sindrom policističkih jajnika
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Željezo
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Znate li što su fitonutrijenti?
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Inulin
Melissa officinalis
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?