U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka.
Tiamin, B1
Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja energije (prekursor za enzime), sintezi DNA i RNA te može pomoći u potencijalnom tretmanu problema uzrokovanih dijabetesom.
U hrani se nalazi u mahunarkama, sjemenkama suncokreta i tahiniju, kvascu, žitaricama poput zobi i ječma. Nedostatak može dovesti do beriberija – manjak B1 vitamina koji se očituje u slabosti u ekstremitetima, ubrzanom radu srca, gubitku apetita, proljevom, umorom. Pojavljuje se i kod alkoholičara iz razloga što alkohol otežava apsorpciju B1 iz hrane.
Riboflavin, B2
Riboflavin sudjeluje u regulaciji razine ostalih vitamina B-kompleksa. Djelomično je topiv u vodi pa mu apsorpcija nije previsoka. Sav višak izmokrimo kao jarko žuti urin. Ukoliko je prehrana nekvalitetna nedostatak ovog vitamina može dovesti do anoreksije.
Sudjeluje u lancu prijenosa elektrona u metabolizmu dobivanja energije, metabolizira lijekove i ostale toksine u jetri, ima antioksidativno djelovanje, sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica i održavanju zdravlja kože, živčanog i probavnog sustava. Sudjeluje u metabolizmu purina i željeza.
Nedovoljna količina unesena hranom može dovesti do oštećenja na membranama stanica, oštećenja na koži, konjuktivitisa, osjetljivosti na svjetlo, anksioznosti, gubitka apetita, anemije i umora.
U hrani se nalazi u sjemenkama soje, gljivama, špinatu, pšenici, bademima, jajima, škampima, goveđim jetricama, mliječnim proizvodima i kvascu.
Niacin, B3
Prekursor u lancu transporta elektrona u procesu dobivanja energije u stanicama, sudjeluje u popravku strukture DNA, očuvanju zdravlja kože, probavnog sustava i živaca. Također utječe na kontrolu razine kolesterola poboljšanjem sinteze lipida u jetri. Nedostatak može rezultirati oštećenjima na koži i membranama u organizmu, proljevom i demencijom. Prisutan u žitaricama, gljivama, rajčici, govedini, ribi, svinjetini, piletini i jetricama.
Nikotinamid (NAM), također poznat kao niacinamid, oblik je vitamina B3 koji se nalazi u hrani i koristi se kao dodatak prehrani i lijekovima. Kao dodatak, koristi se kao oralni suplement za prevenciju i liječenje pellagre (nedostatak niacina).
Pantotenska kiselina, B5
Bakterije u probavnom sustavu čovjeka mogu proizvesti male količine ovog vitamina. Toksičan samo u suplementiranju ekstremno visokim količinama. Djelotvoran u sprječavanju pojave akni. Sudjeluje u stvaranju acetil-CoA specije u aerobnom sustavu dobivanja energije u stanicama, sintezi kolesterola, hormona i neurotransmitera, metabolizmu lijekova i očuvanju zdravlja kože. Nedostatak može uzrokovati trnce u nogama, a u hrani se može naći u gljivama, kukuruzu, avokadu, grašku, krumpiru i batatu, leći, žumanjku jaja, goveđim jetricama, peradi, ribi i morskim plodovima te jogurtu.
Vitamin B5 je faktor rasta i neophodan je za različite metaboličke funkcije uključujući metabolizam ugljikohidrata, proteina i masnih kiselina. Ovaj vitamin je također uključen u sintezu kolesterola, lipida, neurotransmitera, steroidnih hormona i hemoglobina.
Piridoksin, B6
Direktno povezan nedostatak sa nedostatkom ko-enzima CoQ10. Prekursor za ko-enzim PLP potreban za preko 100 enzima uključenih u sintezu proteina, razbijanje molekule glikogena. Sudjeluje u metabolizmu crvenih krvnih zrnaca, funkciji živčanog i imunosnog sustava te formiranju neurotransmitera i steroidnih hormona. Nedostatak se može očitovati u oštećenjima na membranama i koži, upalnim procesima u ustima ili osipu, poremećajima u radu živčanog sustava, anksioznosti, nesanici, depresiji ili anemiji. U hrani se može naći u krumpiru, batatu, sjemenkama suncokreta, bananama, špinatu, ribi, svinjetini, govedini i peradi.
Biotin, B7
Bakterije u crijevima mogu proizvoditi biotin. Konzumacija velike količine sirovih jaja može rezultirati nedostatkom biotina. Ključan je za formiranje 4 vitalna enzima koji sudjeluju u metabolizmu aminokiseline leucina, proizvodnji energije i sintezi masti.
Nedostatak dovodi do suhe i nadražene kože, povraćanja i nedostatka apetita, gubitkom i stanjivanjem kose, konjuktivitisu i depresiji. U hrani se nalazi u orašastim plodovima, kikirikiju, batatu, luku, gljivama, kakau, zobi, paradajzu, mahunarkama, žumanjku jaja, jetricama, ribi i svinjetini.
Folna kiselina, B9
Folati se nalaze u hrani dok je folna kiselina sintetički suplement. Folat je posebno bitan za trudnice, sprječava pojavu neuroloških defekata kod djeteta. Uključen je u metabolizam aminokiselina kao ko-enzim, razbijanju i korištenju vitamina B12 i C, formiranju novih proteina, formaciji crvenih krvnih stanica te razvoju fetusa. Nedostatak može uzrokovati anemiju, nisku razinu bijelih krvnih stanica i trombocita, slabost i gubitak težine, crvenilo jezika i usne šupljine, proljev, preuranjeni porod kao i smanjenu težinu novorođenčeta. U hrani se nalazi u mahunarkama, lisnatom zelenom povrću poput špinata, brokuli i šparogama te pilećim jetricama.
Cijanokobalimin, B12
U jetri možemo skladištiti velike količine B12 vitamina što je dobro iz razloga što starenjem uglavnom apsorbiramo smanjene količine iz hrane. Uključen je u održavanju zdravlja živčanih stanica, crvenih krvnih zrnaca i u sintezu DNA. Nedostatak može dovesti do neuroloških problema (gubitak pamćenja, manične epizode i psihoze), gubitka apetita i smanjenje tjelesne težine, umora i slabine, depresije te upale usne šupljine. U hrani se nalazi u ribi, školjkama, govedini i žitaricama.
Tvrtka Lifecare essentials je razvila proizvod ROSA SPIRITu svojoj paleti proizvoda B!TONIC, jedinstveni kompleks B vitamina na tržištu, s veganskim certifikatom i u umjerenim, dovoljnim dozama. Iz navedenih je razloga siguran za korištenje za cjelokupnu populaciju, ne podiže apetit zbog umjerene doziranosti te ne sadrži alergene poput glutena, laktoze i želatine. Ovaj B-kompleks je dobiven hladnim prešanjem iz 14 vrsti voća i 5 vrsti povrća.
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka.
Tiamin, B1
Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja energije (prekursor za enzime), sintezi DNA i RNA te može pomoći u potencijalnom tretmanu problema uzrokovanih dijabetesom.
U hrani se nalazi u mahunarkama, sjemenkama suncokreta i tahiniju, kvascu, žitaricama poput zobi i ječma. Nedostatak može dovesti do beriberija – manjak B1 vitamina koji se očituje u slabosti u ekstremitetima, ubrzanom radu srca, gubitku apetita, proljevom, umorom. Pojavljuje se i kod alkoholičara iz razloga što alkohol otežava apsorpciju B1 iz hrane.
Riboflavin, B2
Riboflavin sudjeluje u regulaciji razine ostalih vitamina B-kompleksa. Djelomično je topiv u vodi pa mu apsorpcija nije previsoka. Sav višak izmokrimo kao jarko žuti urin. Ukoliko je prehrana nekvalitetna nedostatak ovog vitamina može dovesti do anoreksije.
Sudjeluje u lancu prijenosa elektrona u metabolizmu dobivanja energije, metabolizira lijekove i ostale toksine u jetri, ima antioksidativno djelovanje, sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica i održavanju zdravlja kože, živčanog i probavnog sustava. Sudjeluje u metabolizmu purina i željeza.
Nedovoljna količina unesena hranom može dovesti do oštećenja na membranama stanica, oštećenja na koži, konjuktivitisa, osjetljivosti na svjetlo, anksioznosti, gubitka apetita, anemije i umora.
U hrani se nalazi u sjemenkama soje, gljivama, špinatu, pšenici, bademima, jajima, škampima, goveđim jetricama, mliječnim proizvodima i kvascu.
Niacin, B3
Prekursor u lancu transporta elektrona u procesu dobivanja energije u stanicama, sudjeluje u popravku strukture DNA, očuvanju zdravlja kože, probavnog sustava i živaca. Također utječe na kontrolu razine kolesterola poboljšanjem sinteze lipida u jetri. Nedostatak može rezultirati oštećenjima na koži i membranama u organizmu, proljevom i demencijom. Prisutan u žitaricama, gljivama, rajčici, govedini, ribi, svinjetini, piletini i jetricama.
Nikotinamid (NAM), također poznat kao niacinamid, oblik je vitamina B3 koji se nalazi u hrani i koristi se kao dodatak prehrani i lijekovima. Kao dodatak, koristi se kao oralni suplement za prevenciju i liječenje pellagre (nedostatak niacina).
Pantotenska kiselina, B5
Bakterije u probavnom sustavu čovjeka mogu proizvesti male količine ovog vitamina. Toksičan samo u suplementiranju ekstremno visokim količinama. Djelotvoran u sprječavanju pojave akni. Sudjeluje u stvaranju acetil-CoA specije u aerobnom sustavu dobivanja energije u stanicama, sintezi kolesterola, hormona i neurotransmitera, metabolizmu lijekova i očuvanju zdravlja kože. Nedostatak može uzrokovati trnce u nogama, a u hrani se može naći u gljivama, kukuruzu, avokadu, grašku, krumpiru i batatu, leći, žumanjku jaja, goveđim jetricama, peradi, ribi i morskim plodovima te jogurtu.
Vitamin B5 je faktor rasta i neophodan je za različite metaboličke funkcije uključujući metabolizam ugljikohidrata, proteina i masnih kiselina. Ovaj vitamin je također uključen u sintezu kolesterola, lipida, neurotransmitera, steroidnih hormona i hemoglobina.
Piridoksin, B6
Direktno povezan nedostatak sa nedostatkom ko-enzima CoQ10. Prekursor za ko-enzim PLP potreban za preko 100 enzima uključenih u sintezu proteina, razbijanje molekule glikogena. Sudjeluje u metabolizmu crvenih krvnih zrnaca, funkciji živčanog i imunosnog sustava te formiranju neurotransmitera i steroidnih hormona. Nedostatak se može očitovati u oštećenjima na membranama i koži, upalnim procesima u ustima ili osipu, poremećajima u radu živčanog sustava, anksioznosti, nesanici, depresiji ili anemiji. U hrani se može naći u krumpiru, batatu, sjemenkama suncokreta, bananama, špinatu, ribi, svinjetini, govedini i peradi.
Biotin, B7
Bakterije u crijevima mogu proizvoditi biotin. Konzumacija velike količine sirovih jaja može rezultirati nedostatkom biotina. Ključan je za formiranje 4 vitalna enzima koji sudjeluju u metabolizmu aminokiseline leucina, proizvodnji energije i sintezi masti.
Nedostatak dovodi do suhe i nadražene kože, povraćanja i nedostatka apetita, gubitkom i stanjivanjem kose, konjuktivitisu i depresiji. U hrani se nalazi u orašastim plodovima, kikirikiju, batatu, luku, gljivama, kakau, zobi, paradajzu, mahunarkama, žumanjku jaja, jetricama, ribi i svinjetini.
Folna kiselina, B9
Folati se nalaze u hrani dok je folna kiselina sintetički suplement. Folat je posebno bitan za trudnice, sprječava pojavu neuroloških defekata kod djeteta. Uključen je u metabolizam aminokiselina kao ko-enzim, razbijanju i korištenju vitamina B12 i C, formiranju novih proteina, formaciji crvenih krvnih stanica te razvoju fetusa. Nedostatak može uzrokovati anemiju, nisku razinu bijelih krvnih stanica i trombocita, slabost i gubitak težine, crvenilo jezika i usne šupljine, proljev, preuranjeni porod kao i smanjenu težinu novorođenčeta. U hrani se nalazi u mahunarkama, lisnatom zelenom povrću poput špinata, brokuli i šparogama te pilećim jetricama.
Cijanokobalimin, B12
U jetri možemo skladištiti velike količine B12 vitamina što je dobro iz razloga što starenjem uglavnom apsorbiramo smanjene količine iz hrane. Uključen je u održavanju zdravlja živčanih stanica, crvenih krvnih zrnaca i u sintezu DNA. Nedostatak može dovesti do neuroloških problema (gubitak pamćenja, manične epizode i psihoze), gubitka apetita i smanjenje tjelesne težine, umora i slabine, depresije te upale usne šupljine. U hrani se nalazi u ribi, školjkama, govedini i žitaricama.
Tvrtka Lifecare essentials je razvila proizvod ROSA SPIRIT u svojoj paleti proizvoda B!TONIC, jedinstveni kompleks B vitamina na tržištu, s veganskim certifikatom i u umjerenim, dovoljnim dozama. Iz navedenih je razloga siguran za korištenje za cjelokupnu populaciju, ne podiže apetit zbog umjerene doziranosti te ne sadrži alergene poput glutena, laktoze i želatine. Ovaj B-kompleks je dobiven hladnim prešanjem iz 14 vrsti voća i 5 vrsti povrća.
Related Posts
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Melissa officinalis
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Tribulus Terrestris
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
Željezo
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Maca prah
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Znate li kako održati jetru zdravom?
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Celijakija
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Sindrom policističkih jajnika