Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe?
Što je točno cink?
Svi koji smo pohađali nastavu iz kemije znamo da je cink element koji se u periodnom sustavu elemenata pojavljuje kao “Zn”. Znanstvenici dodatno tvrde da je da je cink zapravo “esencijalno bitan element u tragovima”. To znači da ga naše tijelo to ne proizvodi prirodnim putem, iako nam u osnovi treba za funkcionalan život pa i puko preživljavanje.
Cink pomaže i sudjeluje u puno različitih funkcija u tijelu. Vjerojatno je najpoznatiji kao pojačivač imuniteta, ali cink također može pomoći u probavi i u regulaciji proizvodnje hormona. Njegova uloga u uravnoteživanju naših hormona upućuje na činjenice da je važan za plodnost i tretiranje dijabetesa (ako ga kroz prehranu ne dobijete dovoljno, može izazvati neplodnost ili dijabetes). Povrh toga, cink pomaže i u rastu i obnavljanju mišića, pomaže u procesu usporavanja posljedica starenja (budući da djeluje poput antioksidansa u tijelu), te ima i protuupalna svojstva što može pomoći u sprječavanju pojave određenih bolesti.
Ali, da se vratimo na bit teksta, može li pomoći kod prehlade? Brojna istraživanja pokazala su da cink pomaže pri smanjivanju vremena trajanja prehlade. Drugim riječima, ako uzimate cink na prvi znak prehlade, ne biste trebali biti bolesni onoliko dugo koliko biste inače bili ili koliko ste do sad bili “van pogona” zbog bolesti. Općenito, može vam pomoći pojačati imunosni odgovor organizma, što ljudima u prvom redu pomaže u borbi protiv prehlade. Ako vas ulovi prehlada – poznata američka klinika Mayo preporučuje uzimanje cinkovih pastila svakih jedan do tri sata tijekom 3 do 14 dana.
Koliko cinka dnevno treba čovjeku?
Količina cinka koja čovjeku treba može se mijenjati ovisno o slučaju, ali općenito, odrasli muškarci trebaju 11 miligrama cinka dnevno, dok odrasle žene trebaju 8 miligrama. Međutim, ako je žena trudna, treba joj 11 miligrama, a ako doji, treba joj 12 miligrama. Većina ljudi (koji imaju uravnoteženu prehranu) dobiva dovoljno cinka iz svoje hrane. Doduše, najviše “bioraspoloživih” oblika cinka – kemijskih spojeva koji sadrže cink, a koje naša tijela najbrže apsorbiraju – nalaze se u životinjskim proizvodima. Pod tim znači da su dobri izvori cinka meso, morskih plodovi i mliječni proizvodi. Ako slijedite vegetarijansku ili vegansku prehranu, cink možete pronaći i u drugim namirnicama, uključujući žitarice, zelje, orašaste plodove i grah. Ali, iz tih namirnica bioraspoloživost cinka je nešto manja.
Nedostatak cinka prilično je rijedak u zapadnim zemljama – češće ih se bilježi u regijama u razvoju. Ali ipak, nedostatak cinka može se dogoditi. A kad se to desi, uglavnom će se to primijetiti u povećanoj sklonosti bolestima i stalnom osjećaju umora, a možda doći i do neravnoteže hormona. Teži simptomi i veći nedostaci mogu rezultirati gubitkom kose, depresijom, pojavom proljeva i osipa.
Na što treba paziti pri kupnji dodataka prehrani koji sadrže cink?
Stručnjaci preporučuju da se svi koji konzumiraju dodatke cinku drže preporučenih doza – upamtite da nam dnevno treba samo 8 do 12 miligrama. Također, upozoreno je da bi se ljudi trebali izbjegavati upotrebu nazalnih sprejeva koji sadrže cink i umjesto toga držati se tableta/kapsula kao pogodnijeg oblika. Istraživanjima je dokazano da na tržištu postoji više sprejeva na bazi cinka koji su nakon dugotrajnijeg korištenja povezani sa uzrokovanjem trajnih promjena vezanih za okuse i mirise kod ljudi koji ih koriste.
U B!TONIC paleti proizvoda cink se nalazi u čak 4 dodatka prehrani, kao cink-glukonat u proizvodima LADY, MAN i REAL ENERGY, te u proizvodu ORANGE IMMUNE kao cink pikolinat. U dvije ili tri kapsule navedenih proizvoda (ovisno o dnevnoj preporučenoj dozi) nalazi se po 10mg cinka, pri čemu potičemo konzumente da teže dobivanju nutrijenata iz svoje što raznolikije i kvalitetnije prehrane kako bi dodacima prehrani samo upotpunili nedostatke i tako zadovoljili potrebe organizma za hranjivim tvarima u cilju očuvanja imuniteta organizma.
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe?
Što je točno cink?
Svi koji smo pohađali nastavu iz kemije znamo da je cink element koji se u periodnom sustavu elemenata pojavljuje kao “Zn”. Znanstvenici dodatno tvrde da je da je cink zapravo “esencijalno bitan element u tragovima”. To znači da ga naše tijelo to ne proizvodi prirodnim putem, iako nam u osnovi treba za funkcionalan život pa i puko preživljavanje.
Cink pomaže i sudjeluje u puno različitih funkcija u tijelu. Vjerojatno je najpoznatiji kao pojačivač imuniteta, ali cink također može pomoći u probavi i u regulaciji proizvodnje hormona. Njegova uloga u uravnoteživanju naših hormona upućuje na činjenice da je važan za plodnost i tretiranje dijabetesa (ako ga kroz prehranu ne dobijete dovoljno, može izazvati neplodnost ili dijabetes). Povrh toga, cink pomaže i u rastu i obnavljanju mišića, pomaže u procesu usporavanja posljedica starenja (budući da djeluje poput antioksidansa u tijelu), te ima i protuupalna svojstva što može pomoći u sprječavanju pojave određenih bolesti.
Ali, da se vratimo na bit teksta, može li pomoći kod prehlade? Brojna istraživanja pokazala su da cink pomaže pri smanjivanju vremena trajanja prehlade. Drugim riječima, ako uzimate cink na prvi znak prehlade, ne biste trebali biti bolesni onoliko dugo koliko biste inače bili ili koliko ste do sad bili “van pogona” zbog bolesti. Općenito, može vam pomoći pojačati imunosni odgovor organizma, što ljudima u prvom redu pomaže u borbi protiv prehlade. Ako vas ulovi prehlada – poznata američka klinika Mayo preporučuje uzimanje cinkovih pastila svakih jedan do tri sata tijekom 3 do 14 dana.
Koliko cinka dnevno treba čovjeku?
Količina cinka koja čovjeku treba može se mijenjati ovisno o slučaju, ali općenito, odrasli muškarci trebaju 11 miligrama cinka dnevno, dok odrasle žene trebaju 8 miligrama. Međutim, ako je žena trudna, treba joj 11 miligrama, a ako doji, treba joj 12 miligrama. Većina ljudi (koji imaju uravnoteženu prehranu) dobiva dovoljno cinka iz svoje hrane. Doduše, najviše “bioraspoloživih” oblika cinka – kemijskih spojeva koji sadrže cink, a koje naša tijela najbrže apsorbiraju – nalaze se u životinjskim proizvodima. Pod tim znači da su dobri izvori cinka meso, morskih plodovi i mliječni proizvodi. Ako slijedite vegetarijansku ili vegansku prehranu, cink možete pronaći i u drugim namirnicama, uključujući žitarice, zelje, orašaste plodove i grah. Ali, iz tih namirnica bioraspoloživost cinka je nešto manja.
Nedostatak cinka prilično je rijedak u zapadnim zemljama – češće ih se bilježi u regijama u razvoju. Ali ipak, nedostatak cinka može se dogoditi. A kad se to desi, uglavnom će se to primijetiti u povećanoj sklonosti bolestima i stalnom osjećaju umora, a možda doći i do neravnoteže hormona. Teži simptomi i veći nedostaci mogu rezultirati gubitkom kose, depresijom, pojavom proljeva i osipa.
Na što treba paziti pri kupnji dodataka prehrani koji sadrže cink?
Stručnjaci preporučuju da se svi koji konzumiraju dodatke cinku drže preporučenih doza – upamtite da nam dnevno treba samo 8 do 12 miligrama. Također, upozoreno je da bi se ljudi trebali izbjegavati upotrebu nazalnih sprejeva koji sadrže cink i umjesto toga držati se tableta/kapsula kao pogodnijeg oblika. Istraživanjima je dokazano da na tržištu postoji više sprejeva na bazi cinka koji su nakon dugotrajnijeg korištenja povezani sa uzrokovanjem trajnih promjena vezanih za okuse i mirise kod ljudi koji ih koriste.
U B!TONIC paleti proizvoda cink se nalazi u čak 4 dodatka prehrani, kao cink-glukonat u proizvodima LADY, MAN i REAL ENERGY, te u proizvodu ORANGE IMMUNE kao cink pikolinat. U dvije ili tri kapsule navedenih proizvoda (ovisno o dnevnoj preporučenoj dozi) nalazi se po 10mg cinka, pri čemu potičemo konzumente da teže dobivanju nutrijenata iz svoje što raznolikije i kvalitetnije prehrane kako bi dodacima prehrani samo upotpunili nedostatke i tako zadovoljili potrebe organizma za hranjivim tvarima u cilju očuvanja imuniteta organizma.
Related Posts
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Maca prah
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Kapsaicin
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Inulin
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Znate li kako održati jetru zdravom?
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori