Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe?
Što je točno cink?
Svi koji smo pohađali nastavu iz kemije znamo da je cink element koji se u periodnom sustavu elemenata pojavljuje kao “Zn”. Znanstvenici dodatno tvrde da je da je cink zapravo “esencijalno bitan element u tragovima”. To znači da ga naše tijelo to ne proizvodi prirodnim putem, iako nam u osnovi treba za funkcionalan život pa i puko preživljavanje.
Cink pomaže i sudjeluje u puno različitih funkcija u tijelu. Vjerojatno je najpoznatiji kao pojačivač imuniteta, ali cink također može pomoći u probavi i u regulaciji proizvodnje hormona. Njegova uloga u uravnoteživanju naših hormona upućuje na činjenice da je važan za plodnost i tretiranje dijabetesa (ako ga kroz prehranu ne dobijete dovoljno, može izazvati neplodnost ili dijabetes). Povrh toga, cink pomaže i u rastu i obnavljanju mišića, pomaže u procesu usporavanja posljedica starenja (budući da djeluje poput antioksidansa u tijelu), te ima i protuupalna svojstva što može pomoći u sprječavanju pojave određenih bolesti.
Ali, da se vratimo na bit teksta, može li pomoći kod prehlade? Brojna istraživanja pokazala su da cink pomaže pri smanjivanju vremena trajanja prehlade. Drugim riječima, ako uzimate cink na prvi znak prehlade, ne biste trebali biti bolesni onoliko dugo koliko biste inače bili ili koliko ste do sad bili “van pogona” zbog bolesti. Općenito, može vam pomoći pojačati imunosni odgovor organizma, što ljudima u prvom redu pomaže u borbi protiv prehlade. Ako vas ulovi prehlada – poznata američka klinika Mayo preporučuje uzimanje cinkovih pastila svakih jedan do tri sata tijekom 3 do 14 dana.
Koliko cinka dnevno treba čovjeku?
Količina cinka koja čovjeku treba može se mijenjati ovisno o slučaju, ali općenito, odrasli muškarci trebaju 11 miligrama cinka dnevno, dok odrasle žene trebaju 8 miligrama. Međutim, ako je žena trudna, treba joj 11 miligrama, a ako doji, treba joj 12 miligrama. Većina ljudi (koji imaju uravnoteženu prehranu) dobiva dovoljno cinka iz svoje hrane. Doduše, najviše “bioraspoloživih” oblika cinka – kemijskih spojeva koji sadrže cink, a koje naša tijela najbrže apsorbiraju – nalaze se u životinjskim proizvodima. Pod tim znači da su dobri izvori cinka meso, morskih plodovi i mliječni proizvodi. Ako slijedite vegetarijansku ili vegansku prehranu, cink možete pronaći i u drugim namirnicama, uključujući žitarice, zelje, orašaste plodove i grah. Ali, iz tih namirnica bioraspoloživost cinka je nešto manja.
Nedostatak cinka prilično je rijedak u zapadnim zemljama – češće ih se bilježi u regijama u razvoju. Ali ipak, nedostatak cinka može se dogoditi. A kad se to desi, uglavnom će se to primijetiti u povećanoj sklonosti bolestima i stalnom osjećaju umora, a možda doći i do neravnoteže hormona. Teži simptomi i veći nedostaci mogu rezultirati gubitkom kose, depresijom, pojavom proljeva i osipa.
Na što treba paziti pri kupnji dodataka prehrani koji sadrže cink?
Stručnjaci preporučuju da se svi koji konzumiraju dodatke cinku drže preporučenih doza – upamtite da nam dnevno treba samo 8 do 12 miligrama. Također, upozoreno je da bi se ljudi trebali izbjegavati upotrebu nazalnih sprejeva koji sadrže cink i umjesto toga držati se tableta/kapsula kao pogodnijeg oblika. Istraživanjima je dokazano da na tržištu postoji više sprejeva na bazi cinka koji su nakon dugotrajnijeg korištenja povezani sa uzrokovanjem trajnih promjena vezanih za okuse i mirise kod ljudi koji ih koriste.
U B!TONIC paleti proizvoda cink se nalazi u čak 4 dodatka prehrani, kao cink-glukonat u proizvodima LADY, MAN i REAL ENERGY, te u proizvodu ORANGE IMMUNE kao cink pikolinat. U dvije ili tri kapsule navedenih proizvoda (ovisno o dnevnoj preporučenoj dozi) nalazi se po 10mg cinka, pri čemu potičemo konzumente da teže dobivanju nutrijenata iz svoje što raznolikije i kvalitetnije prehrane kako bi dodacima prehrani samo upotpunili nedostatke i tako zadovoljili potrebe organizma za hranjivim tvarima u cilju očuvanja imuniteta organizma.
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe?
Što je točno cink?
Svi koji smo pohađali nastavu iz kemije znamo da je cink element koji se u periodnom sustavu elemenata pojavljuje kao “Zn”. Znanstvenici dodatno tvrde da je da je cink zapravo “esencijalno bitan element u tragovima”. To znači da ga naše tijelo to ne proizvodi prirodnim putem, iako nam u osnovi treba za funkcionalan život pa i puko preživljavanje.
Cink pomaže i sudjeluje u puno različitih funkcija u tijelu. Vjerojatno je najpoznatiji kao pojačivač imuniteta, ali cink također može pomoći u probavi i u regulaciji proizvodnje hormona. Njegova uloga u uravnoteživanju naših hormona upućuje na činjenice da je važan za plodnost i tretiranje dijabetesa (ako ga kroz prehranu ne dobijete dovoljno, može izazvati neplodnost ili dijabetes). Povrh toga, cink pomaže i u rastu i obnavljanju mišića, pomaže u procesu usporavanja posljedica starenja (budući da djeluje poput antioksidansa u tijelu), te ima i protuupalna svojstva što može pomoći u sprječavanju pojave određenih bolesti.
Ali, da se vratimo na bit teksta, može li pomoći kod prehlade? Brojna istraživanja pokazala su da cink pomaže pri smanjivanju vremena trajanja prehlade. Drugim riječima, ako uzimate cink na prvi znak prehlade, ne biste trebali biti bolesni onoliko dugo koliko biste inače bili ili koliko ste do sad bili “van pogona” zbog bolesti. Općenito, može vam pomoći pojačati imunosni odgovor organizma, što ljudima u prvom redu pomaže u borbi protiv prehlade. Ako vas ulovi prehlada – poznata američka klinika Mayo preporučuje uzimanje cinkovih pastila svakih jedan do tri sata tijekom 3 do 14 dana.
Koliko cinka dnevno treba čovjeku?
Količina cinka koja čovjeku treba može se mijenjati ovisno o slučaju, ali općenito, odrasli muškarci trebaju 11 miligrama cinka dnevno, dok odrasle žene trebaju 8 miligrama. Međutim, ako je žena trudna, treba joj 11 miligrama, a ako doji, treba joj 12 miligrama. Većina ljudi (koji imaju uravnoteženu prehranu) dobiva dovoljno cinka iz svoje hrane. Doduše, najviše “bioraspoloživih” oblika cinka – kemijskih spojeva koji sadrže cink, a koje naša tijela najbrže apsorbiraju – nalaze se u životinjskim proizvodima. Pod tim znači da su dobri izvori cinka meso, morskih plodovi i mliječni proizvodi. Ako slijedite vegetarijansku ili vegansku prehranu, cink možete pronaći i u drugim namirnicama, uključujući žitarice, zelje, orašaste plodove i grah. Ali, iz tih namirnica bioraspoloživost cinka je nešto manja.
Nedostatak cinka prilično je rijedak u zapadnim zemljama – češće ih se bilježi u regijama u razvoju. Ali ipak, nedostatak cinka može se dogoditi. A kad se to desi, uglavnom će se to primijetiti u povećanoj sklonosti bolestima i stalnom osjećaju umora, a možda doći i do neravnoteže hormona. Teži simptomi i veći nedostaci mogu rezultirati gubitkom kose, depresijom, pojavom proljeva i osipa.
Na što treba paziti pri kupnji dodataka prehrani koji sadrže cink?
Stručnjaci preporučuju da se svi koji konzumiraju dodatke cinku drže preporučenih doza – upamtite da nam dnevno treba samo 8 do 12 miligrama. Također, upozoreno je da bi se ljudi trebali izbjegavati upotrebu nazalnih sprejeva koji sadrže cink i umjesto toga držati se tableta/kapsula kao pogodnijeg oblika. Istraživanjima je dokazano da na tržištu postoji više sprejeva na bazi cinka koji su nakon dugotrajnijeg korištenja povezani sa uzrokovanjem trajnih promjena vezanih za okuse i mirise kod ljudi koji ih koriste.
U B!TONIC paleti proizvoda cink se nalazi u čak 4 dodatka prehrani, kao cink-glukonat u proizvodima LADY, MAN i REAL ENERGY, te u proizvodu ORANGE IMMUNE kao cink pikolinat. U dvije ili tri kapsule navedenih proizvoda (ovisno o dnevnoj preporučenoj dozi) nalazi se po 10mg cinka, pri čemu potičemo konzumente da teže dobivanju nutrijenata iz svoje što raznolikije i kvalitetnije prehrane kako bi dodacima prehrani samo upotpunili nedostatke i tako zadovoljili potrebe organizma za hranjivim tvarima u cilju očuvanja imuniteta organizma.
Related Posts
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Znate li kako održati jetru zdravom?
Kapsaicin
Sindrom policističkih jajnika
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Tribulus Terrestris
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Glukozamin
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA