Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti).
Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana i glikoproteina, sveukupno njih više od 200, poznati su pod zajedničkim nazivom ne-kolagenski proteini. Sve kosti kralježnjaka su remek-djelo prirode i evolucije te su strukturno vrlo slični, a sa stajališta materijala možemo ih svrstati u obitelj bioloških apatita koje karakteriziraju navedene značajke:
Fosfoproteini su uređeni unutar kolagenskih vlakana tako da se ioni kalcija mogu vezati u pravilnim razmacima. U slaganju s anorganskom kristalnom strukturom omogućavajući ponavljajuće uvjete koji vode uređenom poretku same jedinice – kristaličnosti anorganske faze ljudske kosti.
Stanice odgovorne za većinu procesa izgradnje kostiju nazivaju se osteoblasti. Kada je glavni proces izgradnje završen, osteoblasti se diferenciraju s ciljem tvorbe osteocita, koji su odgovorni za proces očuvanja kosti. Kontrolirana nukleacija i rast kristala se odvijaju u mikroskopskim prazninama koje su nastale u matrici kolagena.
Tip-I molekule kolagena grupiraju se u mikrovlakna sa specifičnom strukturom, pritom formirajući strukturu ljudske kosti. Raspodjela kolagena u šupljinama neophodna je za kontroliranu nukleaciju i rast minerala koji izgrađuju ljudske kosti. Kosti, odnosno kostur koji je potporanj tijelu, može prikazati različite tipove integracije između organskih i anorganskih komponenti, što dovodi do značajnih razlika u mehaničkim svojstvima – neke kosti su dominantno porozne, dok kod drugih dominira gusta struktura, zavisno o opterećenju i težini koju određena kost mora izdržati i podržati. Udio obje komponente odražava kompromis između tvrdoće (visok anorganski udio) i otpornosti na lom (nizak anorganski udio). Većina do sad opisanog, što se tiče prirode koštanog tkiva, može se sažeti u tvrdnju da je kost strukturna porozna matrica, sačinjena od nanokristaličnog i nestehiometrijskog apatite isprepletena kolagenskim vlaknima i krvnim žilama.
Uloga kolagena u izgradnji zdravih kostiju
Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u tijelu sisavaca. Odgovoran je za nekoliko bioloških funkcija, od kojih se ističe pružanje strukturne potpore vezivnom tkivu, mišićima i koži. Kolagen je protein odgovoran za elastičnost kože. Također igra ulogu u zdravlju zglobova i kostiju. Ljudski organizmi prirodno stvaraju kolagen. S vremenom proizvodnja ovog proteina se usporava. Kao rezultat, koža osobe počinje gubiti dio svoje sposobnosti da se vrati u originalni oblik – proces koji mnogi nazivaju “elastičnost”.
Iako određene tvari, poput ljudskih kostiju, sadrže kolagen, ljudi koji žele kožu bez bora ili druge zdravstvene benefite često traže dodatke prehrani kako bi povećali unos kolagena. Većina dodataka prehrani na bazi kolagena prolazi kroz proces hidrolize – razgradnja kolagena na peptide, s ciljem olakšavanja tijelu apsorpciju i upotrebu.
U B!TONIC-ovom asortimanu s ponosom možemo istaknuti proizvod LADY koji nudi jedinstvenu kombinaciju kolagena i koenzima Q10, uz dodane vitamine i minerale za optimalnu podršku zdravlja ljudskog koštanog sustava, kože, kose i noktiju. Posebice je pogodan i dizajniran za žensku populaciju u dobi prije i tijekom menopauze kod kojih je indikacija za pojavom osteoporoze i koštanih problema uslijed hormonalnih promjena, karakterističnih za taj period, najviša. Apsolutno komplementaran tom proizvodu je SILVER BONES kojeg krasi jedinstven sastav s esencijalnim značajem za zdravlje kostiju – kalcij, vitamini K2 i D2 uz dodatak glukozamina za zdravlje vezivnog tkiva.
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti).
Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana i glikoproteina, sveukupno njih više od 200, poznati su pod zajedničkim nazivom ne-kolagenski proteini. Sve kosti kralježnjaka su remek-djelo prirode i evolucije te su strukturno vrlo slični, a sa stajališta materijala možemo ih svrstati u obitelj bioloških apatita koje karakteriziraju navedene značajke:
Fosfoproteini su uređeni unutar kolagenskih vlakana tako da se ioni kalcija mogu vezati u pravilnim razmacima. U slaganju s anorganskom kristalnom strukturom omogućavajući ponavljajuće uvjete koji vode uređenom poretku same jedinice – kristaličnosti anorganske faze ljudske kosti.
Stanice odgovorne za većinu procesa izgradnje kostiju nazivaju se osteoblasti. Kada je glavni proces izgradnje završen, osteoblasti se diferenciraju s ciljem tvorbe osteocita, koji su odgovorni za proces očuvanja kosti. Kontrolirana nukleacija i rast kristala se odvijaju u mikroskopskim prazninama koje su nastale u matrici kolagena.
Tip-I molekule kolagena grupiraju se u mikrovlakna sa specifičnom strukturom, pritom formirajući strukturu ljudske kosti. Raspodjela kolagena u šupljinama neophodna je za kontroliranu nukleaciju i rast minerala koji izgrađuju ljudske kosti. Kosti, odnosno kostur koji je potporanj tijelu, može prikazati različite tipove integracije između organskih i anorganskih komponenti, što dovodi do značajnih razlika u mehaničkim svojstvima – neke kosti su dominantno porozne, dok kod drugih dominira gusta struktura, zavisno o opterećenju i težini koju određena kost mora izdržati i podržati. Udio obje komponente odražava kompromis između tvrdoće (visok anorganski udio) i otpornosti na lom (nizak anorganski udio). Većina do sad opisanog, što se tiče prirode koštanog tkiva, može se sažeti u tvrdnju da je kost strukturna porozna matrica, sačinjena od nanokristaličnog i nestehiometrijskog apatite isprepletena kolagenskim vlaknima i krvnim žilama.
Uloga kolagena u izgradnji zdravih kostiju
Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u tijelu sisavaca. Odgovoran je za nekoliko bioloških funkcija, od kojih se ističe pružanje strukturne potpore vezivnom tkivu, mišićima i koži. Kolagen je protein odgovoran za elastičnost kože. Također igra ulogu u zdravlju zglobova i kostiju. Ljudski organizmi prirodno stvaraju kolagen. S vremenom proizvodnja ovog proteina se usporava. Kao rezultat, koža osobe počinje gubiti dio svoje sposobnosti da se vrati u originalni oblik – proces koji mnogi nazivaju “elastičnost”.
Iako određene tvari, poput ljudskih kostiju, sadrže kolagen, ljudi koji žele kožu bez bora ili druge zdravstvene benefite često traže dodatke prehrani kako bi povećali unos kolagena. Većina dodataka prehrani na bazi kolagena prolazi kroz proces hidrolize – razgradnja kolagena na peptide, s ciljem olakšavanja tijelu apsorpciju i upotrebu.
U B!TONIC-ovom asortimanu s ponosom možemo istaknuti proizvod LADY koji nudi jedinstvenu kombinaciju kolagena i koenzima Q10, uz dodane vitamine i minerale za optimalnu podršku zdravlja ljudskog koštanog sustava, kože, kose i noktiju. Posebice je pogodan i dizajniran za žensku populaciju u dobi prije i tijekom menopauze kod kojih je indikacija za pojavom osteoporoze i koštanih problema uslijed hormonalnih promjena, karakterističnih za taj period, najviša. Apsolutno komplementaran tom proizvodu je SILVER BONES kojeg krasi jedinstven sastav s esencijalnim značajem za zdravlje kostiju – kalcij, vitamini K2 i D2 uz dodatak glukozamina za zdravlje vezivnog tkiva.
Related Posts
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
Inulin
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Željezo
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Maca – super-namirnica iz planina Anda
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Znate li što su fitonutrijenti?
Selen
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Sindrom policističkih jajnika
Znate li kako održati jetru zdravom?
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Celijakija
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?