Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti).
Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana i glikoproteina, sveukupno njih više od 200, poznati su pod zajedničkim nazivom ne-kolagenski proteini. Sve kosti kralježnjaka su remek-djelo prirode i evolucije te su strukturno vrlo slični, a sa stajališta materijala možemo ih svrstati u obitelj bioloških apatita koje karakteriziraju navedene značajke:
Fosfoproteini su uređeni unutar kolagenskih vlakana tako da se ioni kalcija mogu vezati u pravilnim razmacima. U slaganju s anorganskom kristalnom strukturom omogućavajući ponavljajuće uvjete koji vode uređenom poretku same jedinice – kristaličnosti anorganske faze ljudske kosti.
Stanice odgovorne za većinu procesa izgradnje kostiju nazivaju se osteoblasti. Kada je glavni proces izgradnje završen, osteoblasti se diferenciraju s ciljem tvorbe osteocita, koji su odgovorni za proces očuvanja kosti. Kontrolirana nukleacija i rast kristala se odvijaju u mikroskopskim prazninama koje su nastale u matrici kolagena.
Tip-I molekule kolagena grupiraju se u mikrovlakna sa specifičnom strukturom, pritom formirajući strukturu ljudske kosti. Raspodjela kolagena u šupljinama neophodna je za kontroliranu nukleaciju i rast minerala koji izgrađuju ljudske kosti. Kosti, odnosno kostur koji je potporanj tijelu, može prikazati različite tipove integracije između organskih i anorganskih komponenti, što dovodi do značajnih razlika u mehaničkim svojstvima – neke kosti su dominantno porozne, dok kod drugih dominira gusta struktura, zavisno o opterećenju i težini koju određena kost mora izdržati i podržati. Udio obje komponente odražava kompromis između tvrdoće (visok anorganski udio) i otpornosti na lom (nizak anorganski udio). Većina do sad opisanog, što se tiče prirode koštanog tkiva, može se sažeti u tvrdnju da je kost strukturna porozna matrica, sačinjena od nanokristaličnog i nestehiometrijskog apatite isprepletena kolagenskim vlaknima i krvnim žilama.
Uloga kolagena u izgradnji zdravih kostiju
Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u tijelu sisavaca. Odgovoran je za nekoliko bioloških funkcija, od kojih se ističe pružanje strukturne potpore vezivnom tkivu, mišićima i koži. Kolagen je protein odgovoran za elastičnost kože. Također igra ulogu u zdravlju zglobova i kostiju. Ljudski organizmi prirodno stvaraju kolagen. S vremenom proizvodnja ovog proteina se usporava. Kao rezultat, koža osobe počinje gubiti dio svoje sposobnosti da se vrati u originalni oblik – proces koji mnogi nazivaju “elastičnost”.
Iako određene tvari, poput ljudskih kostiju, sadrže kolagen, ljudi koji žele kožu bez bora ili druge zdravstvene benefite često traže dodatke prehrani kako bi povećali unos kolagena. Većina dodataka prehrani na bazi kolagena prolazi kroz proces hidrolize – razgradnja kolagena na peptide, s ciljem olakšavanja tijelu apsorpciju i upotrebu.
U B!TONIC-ovom asortimanu s ponosom možemo istaknuti proizvod LADY koji nudi jedinstvenu kombinaciju kolagena i koenzima Q10, uz dodane vitamine i minerale za optimalnu podršku zdravlja ljudskog koštanog sustava, kože, kose i noktiju. Posebice je pogodan i dizajniran za žensku populaciju u dobi prije i tijekom menopauze kod kojih je indikacija za pojavom osteoporoze i koštanih problema uslijed hormonalnih promjena, karakterističnih za taj period, najviša. Apsolutno komplementaran tom proizvodu je SILVER BONES kojeg krasi jedinstven sastav s esencijalnim značajem za zdravlje kostiju – kalcij, vitamini K2 i D2 uz dodatak glukozamina za zdravlje vezivnog tkiva.
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti).
Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana i glikoproteina, sveukupno njih više od 200, poznati su pod zajedničkim nazivom ne-kolagenski proteini. Sve kosti kralježnjaka su remek-djelo prirode i evolucije te su strukturno vrlo slični, a sa stajališta materijala možemo ih svrstati u obitelj bioloških apatita koje karakteriziraju navedene značajke:
Fosfoproteini su uređeni unutar kolagenskih vlakana tako da se ioni kalcija mogu vezati u pravilnim razmacima. U slaganju s anorganskom kristalnom strukturom omogućavajući ponavljajuće uvjete koji vode uređenom poretku same jedinice – kristaličnosti anorganske faze ljudske kosti.
Stanice odgovorne za većinu procesa izgradnje kostiju nazivaju se osteoblasti. Kada je glavni proces izgradnje završen, osteoblasti se diferenciraju s ciljem tvorbe osteocita, koji su odgovorni za proces očuvanja kosti. Kontrolirana nukleacija i rast kristala se odvijaju u mikroskopskim prazninama koje su nastale u matrici kolagena.
Tip-I molekule kolagena grupiraju se u mikrovlakna sa specifičnom strukturom, pritom formirajući strukturu ljudske kosti. Raspodjela kolagena u šupljinama neophodna je za kontroliranu nukleaciju i rast minerala koji izgrađuju ljudske kosti. Kosti, odnosno kostur koji je potporanj tijelu, može prikazati različite tipove integracije između organskih i anorganskih komponenti, što dovodi do značajnih razlika u mehaničkim svojstvima – neke kosti su dominantno porozne, dok kod drugih dominira gusta struktura, zavisno o opterećenju i težini koju određena kost mora izdržati i podržati. Udio obje komponente odražava kompromis između tvrdoće (visok anorganski udio) i otpornosti na lom (nizak anorganski udio). Većina do sad opisanog, što se tiče prirode koštanog tkiva, može se sažeti u tvrdnju da je kost strukturna porozna matrica, sačinjena od nanokristaličnog i nestehiometrijskog apatite isprepletena kolagenskim vlaknima i krvnim žilama.
Uloga kolagena u izgradnji zdravih kostiju
Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u tijelu sisavaca. Odgovoran je za nekoliko bioloških funkcija, od kojih se ističe pružanje strukturne potpore vezivnom tkivu, mišićima i koži. Kolagen je protein odgovoran za elastičnost kože. Također igra ulogu u zdravlju zglobova i kostiju. Ljudski organizmi prirodno stvaraju kolagen. S vremenom proizvodnja ovog proteina se usporava. Kao rezultat, koža osobe počinje gubiti dio svoje sposobnosti da se vrati u originalni oblik – proces koji mnogi nazivaju “elastičnost”.
Iako određene tvari, poput ljudskih kostiju, sadrže kolagen, ljudi koji žele kožu bez bora ili druge zdravstvene benefite često traže dodatke prehrani kako bi povećali unos kolagena. Većina dodataka prehrani na bazi kolagena prolazi kroz proces hidrolize – razgradnja kolagena na peptide, s ciljem olakšavanja tijelu apsorpciju i upotrebu.
U B!TONIC-ovom asortimanu s ponosom možemo istaknuti proizvod LADY koji nudi jedinstvenu kombinaciju kolagena i koenzima Q10, uz dodane vitamine i minerale za optimalnu podršku zdravlja ljudskog koštanog sustava, kože, kose i noktiju. Posebice je pogodan i dizajniran za žensku populaciju u dobi prije i tijekom menopauze kod kojih je indikacija za pojavom osteoporoze i koštanih problema uslijed hormonalnih promjena, karakterističnih za taj period, najviša. Apsolutno komplementaran tom proizvodu je SILVER BONES kojeg krasi jedinstven sastav s esencijalnim značajem za zdravlje kostiju – kalcij, vitamini K2 i D2 uz dodatak glukozamina za zdravlje vezivnog tkiva.
Related Posts
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Glukozamin
Maca prah
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Kako ublažiti bolne menstruacije?
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Melissa officinalis
Celijakija
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Kiwi – Actinidia chinensis
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Jetra
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Maca – super-namirnica iz planina Anda
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?