Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne?
Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i imaju različite funkcije. Za naše je zdravlje iznimno bitan omjer Omega-6 i Omega-3 masnih kiselina. Ako omjer nije uravnotežen, Omega-6 masne kiseline imaju negativan učinak na naše zdravlje.
Omega-6 masne kiseline aktiviraju bolesti i upale
Naša prehrana je danas vrlo bogata Omega-6 masnim kiselinama. U industrijaliziranim zemljama, omjer manji od 20: 1 (Omega-6: Omega-3) je jedva postignut. Takav odnos pogoduje kroničnim bolestima, oslabljenom imunološkom sustavu, upalama, aknama i alergijama.
Biljna ulja kao što su suncokretovo i kukuruzno ulje, ulje bundeve, kikirikija, čičara ili grožđa imaju vrlo loš omjer Omega-6 i Omega-3 masnih kiselina. Većina gotovih proizvoda i namaza sadrži velike količine takvih biljnih ulja, a restorani ih često koriste za kuhanje i prženje.
Biljno ulje
Omjer Omega-6 : Omega-3
Kukuruzno ulje
50:1
Makovo ulje
70:1
Bučino ulje
115:1
Suncokretovo ulje
120:1
Ulje grožđa
135:1
Ulje šafranike
160:1
*prikazane su približne vrijednosti
Omega-6 masne kiseline se u tijelu pretvaraju u arahidonsku kiselinu – polaznu tvar za različite glasnike koji su jako upalni i uključeni u razvoj reumatskih upala, oticanja kože i alergija.
Idealan omjer Omega masnih kiselina je 3: 1 (Omega-6: Omega-3).
Omega-3 masne kiseline – neophodne za vaše zdravlje
Omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno i važne su za naš kardiovaskularni sustav, naše kognitivne sposobnosti i naše stanične membrane. Istraživanja su pokazala da imaju vrlo povoljne učinke na upalu i artritis te pružaju olakšanje. Osim toga, igraju vitalnu ulogu u proizvodnji hormona i održavaju zdravu kožu, zglobove i krvne žile. Također, štite od srčanih bolesti i tromboze.
Omega-3 masne kiseline su posebno važne za naš mozak koji se sastoji od oko 40% Omega-3 masnih kiselina. Studije pokazuju da Omega-3 sprječava Alzheimerovu bolest i ima vrlo pozitivan učinak na depresiju, anksiozne poremećaje i ADHD. Jedan od razloga je to što mogu prijeći krvno-moždanu barijeru i djelovati kao antioksidansi koji štite naše stanice.
Aktivni oblici Omega-3 masnih kiselina u tijelu su EPA (eikosapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Tijelo ih može samo proizvesti, ali mu je potreban početni oblik ALA (alfa linolenska kiselina). Ova kiselina se pojavljuje u biljnoj hrani i osnova je za sve druge Omega-3 masne kiseline.
Čista biljna prehrana bogata voćem, povrćem, sjemenkama, orašastim plodovima, mahunarkama i pseudoglejima ima vrlo pozitivan učinak na stopu pretvorbe ALA u EPA i DHA. Različito sjemenje kao što su sjeme konoplje ili laneno sjeme, ali i orašasti plodovi i avokado, sadrže obilje ALA kiseline. Samo dvije žlice lanenog sjemena ili sjemena konoplje mogu pokriti dnevne potrebe.
Što je s ribom?
Za razliku od biljnih izvora, riba izravno sadrži EPA i DHA – oblike koje tijelo može aktivno koristiti. Veliki problem, međutim, je taj što su mora jako zagađena. Neke studije su čak pokazale da toksini u ribama potpuno negiraju blagotvorne učinke DHA. Osim toga, riba je obično pržena ili na drugi način zagrijana, što može uzrokovati oksidaciju nezasićenih masnih kiselina i time imati negativne učinke na tijelo.
Izvrsna alternativa ribi i ribljem ulju je ulje algi. Ulje algi je jedini biljni izvor koji sadrži EPA i DHA. Proizvodnja je mnogo održivija i etički opravdana jer ne potiče prekomjerni ribolov oceana.
B!TONIC Golden Oils Forte dodatak prehrani sadrži Omega-3 masne kiseline dobivene iz algi bez prisutnosti joda. Naše alge su uzgajane u ekološki kontroliranoj akvakulturi što nam omogućuje da kontroliramo kakvoću vode, i tako osiguramo da naše Omega-3 masne kiseline ne sadrže štetne tvari i teške metale poput žive ili olova, kao ni ostale nečistoće ni pesticide.
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne?
Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i imaju različite funkcije. Za naše je zdravlje iznimno bitan omjer Omega-6 i Omega-3 masnih kiselina. Ako omjer nije uravnotežen, Omega-6 masne kiseline imaju negativan učinak na naše zdravlje.
Omega-6 masne kiseline aktiviraju bolesti i upale
Naša prehrana je danas vrlo bogata Omega-6 masnim kiselinama. U industrijaliziranim zemljama, omjer manji od 20: 1 (Omega-6: Omega-3) je jedva postignut. Takav odnos pogoduje kroničnim bolestima, oslabljenom imunološkom sustavu, upalama, aknama i alergijama.
Biljna ulja kao što su suncokretovo i kukuruzno ulje, ulje bundeve, kikirikija, čičara ili grožđa imaju vrlo loš omjer Omega-6 i Omega-3 masnih kiselina. Većina gotovih proizvoda i namaza sadrži velike količine takvih biljnih ulja, a restorani ih često koriste za kuhanje i prženje.
*prikazane su približne vrijednosti
Omega-6 masne kiseline se u tijelu pretvaraju u arahidonsku kiselinu – polaznu tvar za različite glasnike koji su jako upalni i uključeni u razvoj reumatskih upala, oticanja kože i alergija.
Idealan omjer Omega masnih kiselina je 3: 1 (Omega-6: Omega-3).
Omega-3 masne kiseline – neophodne za vaše zdravlje
Omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno i važne su za naš kardiovaskularni sustav, naše kognitivne sposobnosti i naše stanične membrane. Istraživanja su pokazala da imaju vrlo povoljne učinke na upalu i artritis te pružaju olakšanje. Osim toga, igraju vitalnu ulogu u proizvodnji hormona i održavaju zdravu kožu, zglobove i krvne žile. Također, štite od srčanih bolesti i tromboze.
Omega-3 masne kiseline su posebno važne za naš mozak koji se sastoji od oko 40% Omega-3 masnih kiselina. Studije pokazuju da Omega-3 sprječava Alzheimerovu bolest i ima vrlo pozitivan učinak na depresiju, anksiozne poremećaje i ADHD. Jedan od razloga je to što mogu prijeći krvno-moždanu barijeru i djelovati kao antioksidansi koji štite naše stanice.
Aktivni oblici Omega-3 masnih kiselina u tijelu su EPA (eikosapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Tijelo ih može samo proizvesti, ali mu je potreban početni oblik ALA (alfa linolenska kiselina). Ova kiselina se pojavljuje u biljnoj hrani i osnova je za sve druge Omega-3 masne kiseline.
Preporučuju se sljedeće dnevne količine:
1500-2000 mg ALA
250-300 mg EPA i DHA
Koja je hrana izvor Omega-3 masnih kiselina?
Čista biljna prehrana bogata voćem, povrćem, sjemenkama, orašastim plodovima, mahunarkama i pseudoglejima ima vrlo pozitivan učinak na stopu pretvorbe ALA u EPA i DHA. Različito sjemenje kao što su sjeme konoplje ili laneno sjeme, ali i orašasti plodovi i avokado, sadrže obilje ALA kiseline. Samo dvije žlice lanenog sjemena ili sjemena konoplje mogu pokriti dnevne potrebe.
Što je s ribom?
Za razliku od biljnih izvora, riba izravno sadrži EPA i DHA – oblike koje tijelo može aktivno koristiti. Veliki problem, međutim, je taj što su mora jako zagađena. Neke studije su čak pokazale da toksini u ribama potpuno negiraju blagotvorne učinke DHA. Osim toga, riba je obično pržena ili na drugi način zagrijana, što može uzrokovati oksidaciju nezasićenih masnih kiselina i time imati negativne učinke na tijelo.
Izvrsna alternativa ribi i ribljem ulju je ulje algi. Ulje algi je jedini biljni izvor koji sadrži EPA i DHA. Proizvodnja je mnogo održivija i etički opravdana jer ne potiče prekomjerni ribolov oceana.
B!TONIC Golden Oils Forte dodatak prehrani sadrži Omega-3 masne kiseline dobivene iz algi bez prisutnosti joda. Naše alge su uzgajane u ekološki kontroliranoj akvakulturi što nam omogućuje da kontroliramo kakvoću vode, i tako osiguramo da naše Omega-3 masne kiseline ne sadrže štetne tvari i teške metale poput žive ili olova, kao ni ostale nečistoće ni pesticide.
Related Posts
Kiwi – Actinidia chinensis
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Maca prah
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Celijakija
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Melissa officinalis
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Tribulus Terrestris
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Sindrom policističkih jajnika
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Jetra
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Znate li kako održati jetru zdravom?
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa