Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne?
Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i imaju različite funkcije. Za naše je zdravlje iznimno bitan omjer Omega-6 i Omega-3 masnih kiselina. Ako omjer nije uravnotežen, Omega-6 masne kiseline imaju negativan učinak na naše zdravlje.
Omega-6 masne kiseline aktiviraju bolesti i upale
Naša prehrana je danas vrlo bogata Omega-6 masnim kiselinama. U industrijaliziranim zemljama, omjer manji od 20: 1 (Omega-6: Omega-3) je jedva postignut. Takav odnos pogoduje kroničnim bolestima, oslabljenom imunološkom sustavu, upalama, aknama i alergijama.
Biljna ulja kao što su suncokretovo i kukuruzno ulje, ulje bundeve, kikirikija, čičara ili grožđa imaju vrlo loš omjer Omega-6 i Omega-3 masnih kiselina. Većina gotovih proizvoda i namaza sadrži velike količine takvih biljnih ulja, a restorani ih često koriste za kuhanje i prženje.
Biljno ulje
Omjer Omega-6 : Omega-3
Kukuruzno ulje
50:1
Makovo ulje
70:1
Bučino ulje
115:1
Suncokretovo ulje
120:1
Ulje grožđa
135:1
Ulje šafranike
160:1
*prikazane su približne vrijednosti
Omega-6 masne kiseline se u tijelu pretvaraju u arahidonsku kiselinu – polaznu tvar za različite glasnike koji su jako upalni i uključeni u razvoj reumatskih upala, oticanja kože i alergija.
Idealan omjer Omega masnih kiselina je 3: 1 (Omega-6: Omega-3).
Omega-3 masne kiseline – neophodne za vaše zdravlje
Omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno i važne su za naš kardiovaskularni sustav, naše kognitivne sposobnosti i naše stanične membrane. Istraživanja su pokazala da imaju vrlo povoljne učinke na upalu i artritis te pružaju olakšanje. Osim toga, igraju vitalnu ulogu u proizvodnji hormona i održavaju zdravu kožu, zglobove i krvne žile. Također, štite od srčanih bolesti i tromboze.
Omega-3 masne kiseline su posebno važne za naš mozak koji se sastoji od oko 40% Omega-3 masnih kiselina. Studije pokazuju da Omega-3 sprječava Alzheimerovu bolest i ima vrlo pozitivan učinak na depresiju, anksiozne poremećaje i ADHD. Jedan od razloga je to što mogu prijeći krvno-moždanu barijeru i djelovati kao antioksidansi koji štite naše stanice.
Aktivni oblici Omega-3 masnih kiselina u tijelu su EPA (eikosapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Tijelo ih može samo proizvesti, ali mu je potreban početni oblik ALA (alfa linolenska kiselina). Ova kiselina se pojavljuje u biljnoj hrani i osnova je za sve druge Omega-3 masne kiseline.
Čista biljna prehrana bogata voćem, povrćem, sjemenkama, orašastim plodovima, mahunarkama i pseudoglejima ima vrlo pozitivan učinak na stopu pretvorbe ALA u EPA i DHA. Različito sjemenje kao što su sjeme konoplje ili laneno sjeme, ali i orašasti plodovi i avokado, sadrže obilje ALA kiseline. Samo dvije žlice lanenog sjemena ili sjemena konoplje mogu pokriti dnevne potrebe.
Što je s ribom?
Za razliku od biljnih izvora, riba izravno sadrži EPA i DHA – oblike koje tijelo može aktivno koristiti. Veliki problem, međutim, je taj što su mora jako zagađena. Neke studije su čak pokazale da toksini u ribama potpuno negiraju blagotvorne učinke DHA. Osim toga, riba je obično pržena ili na drugi način zagrijana, što može uzrokovati oksidaciju nezasićenih masnih kiselina i time imati negativne učinke na tijelo.
Izvrsna alternativa ribi i ribljem ulju je ulje algi. Ulje algi je jedini biljni izvor koji sadrži EPA i DHA. Proizvodnja je mnogo održivija i etički opravdana jer ne potiče prekomjerni ribolov oceana.
B!TONIC Golden Oils Forte dodatak prehrani sadrži Omega-3 masne kiseline dobivene iz algi bez prisutnosti joda. Naše alge su uzgajane u ekološki kontroliranoj akvakulturi što nam omogućuje da kontroliramo kakvoću vode, i tako osiguramo da naše Omega-3 masne kiseline ne sadrže štetne tvari i teške metale poput žive ili olova, kao ni ostale nečistoće ni pesticide.
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne?
Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i imaju različite funkcije. Za naše je zdravlje iznimno bitan omjer Omega-6 i Omega-3 masnih kiselina. Ako omjer nije uravnotežen, Omega-6 masne kiseline imaju negativan učinak na naše zdravlje.
Omega-6 masne kiseline aktiviraju bolesti i upale
Naša prehrana je danas vrlo bogata Omega-6 masnim kiselinama. U industrijaliziranim zemljama, omjer manji od 20: 1 (Omega-6: Omega-3) je jedva postignut. Takav odnos pogoduje kroničnim bolestima, oslabljenom imunološkom sustavu, upalama, aknama i alergijama.
Biljna ulja kao što su suncokretovo i kukuruzno ulje, ulje bundeve, kikirikija, čičara ili grožđa imaju vrlo loš omjer Omega-6 i Omega-3 masnih kiselina. Većina gotovih proizvoda i namaza sadrži velike količine takvih biljnih ulja, a restorani ih često koriste za kuhanje i prženje.
*prikazane su približne vrijednosti
Omega-6 masne kiseline se u tijelu pretvaraju u arahidonsku kiselinu – polaznu tvar za različite glasnike koji su jako upalni i uključeni u razvoj reumatskih upala, oticanja kože i alergija.
Idealan omjer Omega masnih kiselina je 3: 1 (Omega-6: Omega-3).
Omega-3 masne kiseline – neophodne za vaše zdravlje
Omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno i važne su za naš kardiovaskularni sustav, naše kognitivne sposobnosti i naše stanične membrane. Istraživanja su pokazala da imaju vrlo povoljne učinke na upalu i artritis te pružaju olakšanje. Osim toga, igraju vitalnu ulogu u proizvodnji hormona i održavaju zdravu kožu, zglobove i krvne žile. Također, štite od srčanih bolesti i tromboze.
Omega-3 masne kiseline su posebno važne za naš mozak koji se sastoji od oko 40% Omega-3 masnih kiselina. Studije pokazuju da Omega-3 sprječava Alzheimerovu bolest i ima vrlo pozitivan učinak na depresiju, anksiozne poremećaje i ADHD. Jedan od razloga je to što mogu prijeći krvno-moždanu barijeru i djelovati kao antioksidansi koji štite naše stanice.
Aktivni oblici Omega-3 masnih kiselina u tijelu su EPA (eikosapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Tijelo ih može samo proizvesti, ali mu je potreban početni oblik ALA (alfa linolenska kiselina). Ova kiselina se pojavljuje u biljnoj hrani i osnova je za sve druge Omega-3 masne kiseline.
Preporučuju se sljedeće dnevne količine:
1500-2000 mg ALA
250-300 mg EPA i DHA
Koja je hrana izvor Omega-3 masnih kiselina?
Čista biljna prehrana bogata voćem, povrćem, sjemenkama, orašastim plodovima, mahunarkama i pseudoglejima ima vrlo pozitivan učinak na stopu pretvorbe ALA u EPA i DHA. Različito sjemenje kao što su sjeme konoplje ili laneno sjeme, ali i orašasti plodovi i avokado, sadrže obilje ALA kiseline. Samo dvije žlice lanenog sjemena ili sjemena konoplje mogu pokriti dnevne potrebe.
Što je s ribom?
Za razliku od biljnih izvora, riba izravno sadrži EPA i DHA – oblike koje tijelo može aktivno koristiti. Veliki problem, međutim, je taj što su mora jako zagađena. Neke studije su čak pokazale da toksini u ribama potpuno negiraju blagotvorne učinke DHA. Osim toga, riba je obično pržena ili na drugi način zagrijana, što može uzrokovati oksidaciju nezasićenih masnih kiselina i time imati negativne učinke na tijelo.
Izvrsna alternativa ribi i ribljem ulju je ulje algi. Ulje algi je jedini biljni izvor koji sadrži EPA i DHA. Proizvodnja je mnogo održivija i etički opravdana jer ne potiče prekomjerni ribolov oceana.
B!TONIC Golden Oils Forte dodatak prehrani sadrži Omega-3 masne kiseline dobivene iz algi bez prisutnosti joda. Naše alge su uzgajane u ekološki kontroliranoj akvakulturi što nam omogućuje da kontroliramo kakvoću vode, i tako osiguramo da naše Omega-3 masne kiseline ne sadrže štetne tvari i teške metale poput žive ili olova, kao ni ostale nečistoće ni pesticide.
Related Posts
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Kako ublažiti bolne menstruacije?
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Melissa officinalis
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Glukozamin
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Znate li kako održati jetru zdravom?
Tribulus Terrestris
Selen
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Inulin
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?