Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin.
Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan – sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su povezani na način da ga naše tanko crijevo ne može probaviti. Umjesto toga, putuje u debelo crijevo gdje djeluje kao prebiotik tj. kao izvor hrane za korisne bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav.
Bakterije u našim crijevima pretvaraju inulin i druge prebiotike u masne kiseline kratkog lanca koje njeguju stanice debelog crijeva i pružaju razne druge zdravstvene dobrobiti. Inulin sadrži relativno malo kalorija, osiguravajući ljudskom organizmu svega 1.5 kaloriju po gramu.
Biljke koje sadrže inulin poznate su stoljećima unatrag, a neke ranije civilizacije su konzumirale mnogo više inulina nego moderan čovjek danas. Inulin se prirodno nalazi u mnogim biljkama, ali sve je prisutniji i u dodacima prehrani.
Prirodni izvori inulina
Iako mnoge biljke sadrže samo male količine inulina, postoje mnogi bogati izvori. Evo koliko inulina ima u pet najbogatijih namirnica (količina inulina na 100 grama namirnice):
Korijen cikorije: 36-48 grama
Artičoka: 16-20 grama
Češnjak: 9-16 grama
Luk: 1-8 grama
Šparoge: 2-3 grama
Artičoka, kao i sikavica i čičak, obiluju silimarinom i cinarinom koji u kombinaciji s inulinom izuzetno efikasno čuvaju jetru od štetnih posljedica i oštećenja, a zahvaljujući bogatom sadržaju tvari cinarina, artičoka je pravi izbor za “odmašćivanje” jetre.
Inulin je balastna tvar ili vlakno koje pomaže pražnjenju crijeva, što je vrlo važno za dobro stanje jetre jer je svaki zatvor ili opstipacija veliko opterećenje za nju. Osim toga, inulin je prirodni prebiotik, odnosno hrana za dobre bakterije crijeva.
Sintetski izvori inulina
Inulin je također dostupan u obliku suplemenata ili kao sastojak proteinskih čokoladica, žitarica, jogurta i drugih proizvoda. Potičući njihov rast i razvoj i sprečavajući rast i razvoj patogenih bakterija, inulin je često dodavan prebiotik u fermentirane mliječne proizvode.
Sintetski inulin dolazi u nekoliko oblika :
Matični inulin iz cikorije: Izvađen iz korijena cikorije.
Oligofruktoza: Napravljen uklanjanjem dužih molekula fruktoze iz inulina.
HP: Visoko učinkoviti (High Performance) inulin nastaje uklanjanjem kraćih molekula fruktoze iz strukture.
FOS: Frukto-oligosaharidi (FOS) sastoje se od kratkih molekula inulina sintetiziranih iz konzumnog šećera.
Zdravstvene dobrobiti inulina
Ljudi konzumiraju inulin iz različitih razloga. Može poboljšati probavno zdravlje, ublažiti zatvor, osnažiti naš imunosni sustav, kao i pomoći u kontroli dijabetesa.
Poboljšava zdravlje probave i imunosnog sustava
Mikrobiota crijeva je populacija bakterija i drugih mikroba koji žive u našim crijevima. Ova zajednica je vrlo složena i sadrži i dobre i loše bakterije. Pravilna ravnoteža bakterija ključna je za očuvanje zdravih crijeva i zaštitu od bolesti. Inulin može pomoći u promicanju ove ravnoteže. Istraživanja su pokazala da inulin može pomoći u poticanju rasta korisnih bakterija. Povećanje količine tih bakterija može pomoći poboljšanju probave, imuniteta i općeg zdravlja.
Ublažava zatvor
Mnogim ljudima inulin može također pomoći u ublažavanju simptoma opstipacije. Jedna znanstvena analiza otkrila je da su ljudi koji uzimaju inulin imali bolju pokretljivost crijeva i time poboljšanu konzistenciju stolice. U drugom znanstvenom istraživanju u trajanju od 4 tjedna, starije odrasle osobe kojima je prepisana dnevna doza od 15 grama inulina prijavile su rjeđu pojavu opstipacije i bolju probavu. Opstipacija opstruira rad jetre pa je stoga inulin izrazito blagotvoran i za zdravlje jetre sprječavanjem pojave zatvora.
Pomaže u kontroli dijabetesa
Nekoliko studija sugerira da inulin može poboljšati kontrolu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom i predijabetesom. Predijabetes je metaboličko stanje i usko je povezano s pretilošću. Međutim, ti rezultati mogu ovisiti o vrsti inulina, a visoko učinkovit tip (HP) može biti osobito koristan. Na primjer, jedna studija otkrila je da HP (high-performance) inulin smanjuje masnoću u jetri ljudi s dijagnosticiranim predijabetesom. To je značajno otkriće, jer smanjenje masnoća u jetri može pomoći smanjiti otpornost na inzulin i potencijalno preokrenuti dijabetes tipa 2.
U drugom znanstvenom istraživanju, žene s dijabetesom tipa 2 konzumirale su 10 grama HP inulina dnevno. Njihov se šećer u krvi smanjio u prosjeku za 8.5%, dok je hemoglobin A1c (marker za dugoročnu kontrolu šećera u krvi) pao za prosječno 10.5%.
Iz navedenih je razloga austrijska tvrtka Lifecare essentials u svojoj paleti proizvoda dizajnirala ORANGE IMMUNE, vrhunski proizvod za zdravlje našeg imuniteta. Uz mineral cink i vitamin C kao temelj podrške imunosnom sustavu sadrži i prebiotik inulin, vlakna koja hrane naše dobre bakterije. Svaki proizvod koji se bavi zdravljem imunosnog sustava trebao bi se pozabaviti i zdravljem naše crijevne mikroflore jer dobre bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav predstavljaju prvu liniju obrane organizma od patogenih nametnika. Zbog iznimno velikog benefita i za zdravlje jetre, preporučamo korištenje ovog proizvoda kao dodatak uz tretman jetre uz pomoć proizvoda TERRA LIVER koji sadrži kolin i cinarin, znanstveno dokazane djelotvorne tvari za zaštitu zdravlja jetre. Navedene djelatne tvari uz vlakna inulina predstavljaju potpunu zaštitu funkcije jetre.
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin.
Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan – sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su povezani na način da ga naše tanko crijevo ne može probaviti. Umjesto toga, putuje u debelo crijevo gdje djeluje kao prebiotik tj. kao izvor hrane za korisne bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav.
Bakterije u našim crijevima pretvaraju inulin i druge prebiotike u masne kiseline kratkog lanca koje njeguju stanice debelog crijeva i pružaju razne druge zdravstvene dobrobiti. Inulin sadrži relativno malo kalorija, osiguravajući ljudskom organizmu svega 1.5 kaloriju po gramu.
Biljke koje sadrže inulin poznate su stoljećima unatrag, a neke ranije civilizacije su konzumirale mnogo više inulina nego moderan čovjek danas. Inulin se prirodno nalazi u mnogim biljkama, ali sve je prisutniji i u dodacima prehrani.
Prirodni izvori inulina
Iako mnoge biljke sadrže samo male količine inulina, postoje mnogi bogati izvori. Evo koliko inulina ima u pet najbogatijih namirnica (količina inulina na 100 grama namirnice):
Korijen cikorije: 36-48 grama
Artičoka: 16-20 grama
Češnjak: 9-16 grama
Luk: 1-8 grama
Šparoge: 2-3 grama
Artičoka, kao i sikavica i čičak, obiluju silimarinom i cinarinom koji u kombinaciji s inulinom izuzetno efikasno čuvaju jetru od štetnih posljedica i oštećenja, a zahvaljujući bogatom sadržaju tvari cinarina, artičoka je pravi izbor za “odmašćivanje” jetre.
Inulin je balastna tvar ili vlakno koje pomaže pražnjenju crijeva, što je vrlo važno za dobro stanje jetre jer je svaki zatvor ili opstipacija veliko opterećenje za nju. Osim toga, inulin je prirodni prebiotik, odnosno hrana za dobre bakterije crijeva.
Sintetski izvori inulina
Inulin je također dostupan u obliku suplemenata ili kao sastojak proteinskih čokoladica, žitarica, jogurta i drugih proizvoda. Potičući njihov rast i razvoj i sprečavajući rast i razvoj patogenih bakterija, inulin je često dodavan prebiotik u fermentirane mliječne proizvode.
Sintetski inulin dolazi u nekoliko oblika :
Zdravstvene dobrobiti inulina
Ljudi konzumiraju inulin iz različitih razloga. Može poboljšati probavno zdravlje, ublažiti zatvor, osnažiti naš imunosni sustav, kao i pomoći u kontroli dijabetesa.
Mikrobiota crijeva je populacija bakterija i drugih mikroba koji žive u našim crijevima. Ova zajednica je vrlo složena i sadrži i dobre i loše bakterije. Pravilna ravnoteža bakterija ključna je za očuvanje zdravih crijeva i zaštitu od bolesti. Inulin može pomoći u promicanju ove ravnoteže. Istraživanja su pokazala da inulin može pomoći u poticanju rasta korisnih bakterija. Povećanje količine tih bakterija može pomoći poboljšanju probave, imuniteta i općeg zdravlja.
Mnogim ljudima inulin može također pomoći u ublažavanju simptoma opstipacije. Jedna znanstvena analiza otkrila je da su ljudi koji uzimaju inulin imali bolju pokretljivost crijeva i time poboljšanu konzistenciju stolice. U drugom znanstvenom istraživanju u trajanju od 4 tjedna, starije odrasle osobe kojima je prepisana dnevna doza od 15 grama inulina prijavile su rjeđu pojavu opstipacije i bolju probavu. Opstipacija opstruira rad jetre pa je stoga inulin izrazito blagotvoran i za zdravlje jetre sprječavanjem pojave zatvora.
Nekoliko studija sugerira da inulin može poboljšati kontrolu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom i predijabetesom. Predijabetes je metaboličko stanje i usko je povezano s pretilošću. Međutim, ti rezultati mogu ovisiti o vrsti inulina, a visoko učinkovit tip (HP) može biti osobito koristan. Na primjer, jedna studija otkrila je da HP (high-performance) inulin smanjuje masnoću u jetri ljudi s dijagnosticiranim predijabetesom. To je značajno otkriće, jer smanjenje masnoća u jetri može pomoći smanjiti otpornost na inzulin i potencijalno preokrenuti dijabetes tipa 2.
U drugom znanstvenom istraživanju, žene s dijabetesom tipa 2 konzumirale su 10 grama HP inulina dnevno. Njihov se šećer u krvi smanjio u prosjeku za 8.5%, dok je hemoglobin A1c (marker za dugoročnu kontrolu šećera u krvi) pao za prosječno 10.5%.
Iz navedenih je razloga austrijska tvrtka Lifecare essentials u svojoj paleti proizvoda dizajnirala ORANGE IMMUNE, vrhunski proizvod za zdravlje našeg imuniteta. Uz mineral cink i vitamin C kao temelj podrške imunosnom sustavu sadrži i prebiotik inulin, vlakna koja hrane naše dobre bakterije. Svaki proizvod koji se bavi zdravljem imunosnog sustava trebao bi se pozabaviti i zdravljem naše crijevne mikroflore jer dobre bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav predstavljaju prvu liniju obrane organizma od patogenih nametnika. Zbog iznimno velikog benefita i za zdravlje jetre, preporučamo korištenje ovog proizvoda kao dodatak uz tretman jetre uz pomoć proizvoda TERRA LIVER koji sadrži kolin i cinarin, znanstveno dokazane djelotvorne tvari za zaštitu zdravlja jetre. Navedene djelatne tvari uz vlakna inulina predstavljaju potpunu zaštitu funkcije jetre.
Related Posts
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Melissa officinalis
Znate li što su fitonutrijenti?
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Znate li kako održati jetru zdravom?
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Kiwi – Actinidia chinensis
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Jetra
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Sindrom policističkih jajnika
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Kapsaicin
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju