Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin.
Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan – sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su povezani na način da ga naše tanko crijevo ne može probaviti. Umjesto toga, putuje u debelo crijevo gdje djeluje kao prebiotik tj. kao izvor hrane za korisne bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav.
Bakterije u našim crijevima pretvaraju inulin i druge prebiotike u masne kiseline kratkog lanca koje njeguju stanice debelog crijeva i pružaju razne druge zdravstvene dobrobiti. Inulin sadrži relativno malo kalorija, osiguravajući ljudskom organizmu svega 1.5 kaloriju po gramu.
Biljke koje sadrže inulin poznate su stoljećima unatrag, a neke ranije civilizacije su konzumirale mnogo više inulina nego moderan čovjek danas. Inulin se prirodno nalazi u mnogim biljkama, ali sve je prisutniji i u dodacima prehrani.
Prirodni izvori inulina
Iako mnoge biljke sadrže samo male količine inulina, postoje mnogi bogati izvori. Evo koliko inulina ima u pet najbogatijih namirnica (količina inulina na 100 grama namirnice):
Korijen cikorije: 36-48 grama
Artičoka: 16-20 grama
Češnjak: 9-16 grama
Luk: 1-8 grama
Šparoge: 2-3 grama
Artičoka, kao i sikavica i čičak, obiluju silimarinom i cinarinom koji u kombinaciji s inulinom izuzetno efikasno čuvaju jetru od štetnih posljedica i oštećenja, a zahvaljujući bogatom sadržaju tvari cinarina, artičoka je pravi izbor za “odmašćivanje” jetre.
Inulin je balastna tvar ili vlakno koje pomaže pražnjenju crijeva, što je vrlo važno za dobro stanje jetre jer je svaki zatvor ili opstipacija veliko opterećenje za nju. Osim toga, inulin je prirodni prebiotik, odnosno hrana za dobre bakterije crijeva.
Sintetski izvori inulina
Inulin je također dostupan u obliku suplemenata ili kao sastojak proteinskih čokoladica, žitarica, jogurta i drugih proizvoda. Potičući njihov rast i razvoj i sprečavajući rast i razvoj patogenih bakterija, inulin je često dodavan prebiotik u fermentirane mliječne proizvode.
Sintetski inulin dolazi u nekoliko oblika :
Matični inulin iz cikorije: Izvađen iz korijena cikorije.
Oligofruktoza: Napravljen uklanjanjem dužih molekula fruktoze iz inulina.
HP: Visoko učinkoviti (High Performance) inulin nastaje uklanjanjem kraćih molekula fruktoze iz strukture.
FOS: Frukto-oligosaharidi (FOS) sastoje se od kratkih molekula inulina sintetiziranih iz konzumnog šećera.
Zdravstvene dobrobiti inulina
Ljudi konzumiraju inulin iz različitih razloga. Može poboljšati probavno zdravlje, ublažiti zatvor, osnažiti naš imunosni sustav, kao i pomoći u kontroli dijabetesa.
Poboljšava zdravlje probave i imunosnog sustava
Mikrobiota crijeva je populacija bakterija i drugih mikroba koji žive u našim crijevima. Ova zajednica je vrlo složena i sadrži i dobre i loše bakterije. Pravilna ravnoteža bakterija ključna je za očuvanje zdravih crijeva i zaštitu od bolesti. Inulin može pomoći u promicanju ove ravnoteže. Istraživanja su pokazala da inulin može pomoći u poticanju rasta korisnih bakterija. Povećanje količine tih bakterija može pomoći poboljšanju probave, imuniteta i općeg zdravlja.
Ublažava zatvor
Mnogim ljudima inulin može također pomoći u ublažavanju simptoma opstipacije. Jedna znanstvena analiza otkrila je da su ljudi koji uzimaju inulin imali bolju pokretljivost crijeva i time poboljšanu konzistenciju stolice. U drugom znanstvenom istraživanju u trajanju od 4 tjedna, starije odrasle osobe kojima je prepisana dnevna doza od 15 grama inulina prijavile su rjeđu pojavu opstipacije i bolju probavu. Opstipacija opstruira rad jetre pa je stoga inulin izrazito blagotvoran i za zdravlje jetre sprječavanjem pojave zatvora.
Pomaže u kontroli dijabetesa
Nekoliko studija sugerira da inulin može poboljšati kontrolu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom i predijabetesom. Predijabetes je metaboličko stanje i usko je povezano s pretilošću. Međutim, ti rezultati mogu ovisiti o vrsti inulina, a visoko učinkovit tip (HP) može biti osobito koristan. Na primjer, jedna studija otkrila je da HP (high-performance) inulin smanjuje masnoću u jetri ljudi s dijagnosticiranim predijabetesom. To je značajno otkriće, jer smanjenje masnoća u jetri može pomoći smanjiti otpornost na inzulin i potencijalno preokrenuti dijabetes tipa 2.
U drugom znanstvenom istraživanju, žene s dijabetesom tipa 2 konzumirale su 10 grama HP inulina dnevno. Njihov se šećer u krvi smanjio u prosjeku za 8.5%, dok je hemoglobin A1c (marker za dugoročnu kontrolu šećera u krvi) pao za prosječno 10.5%.
Iz navedenih je razloga austrijska tvrtka Lifecare essentials u svojoj paleti proizvoda dizajnirala ORANGE IMMUNE, vrhunski proizvod za zdravlje našeg imuniteta. Uz mineral cink i vitamin C kao temelj podrške imunosnom sustavu sadrži i prebiotik inulin, vlakna koja hrane naše dobre bakterije. Svaki proizvod koji se bavi zdravljem imunosnog sustava trebao bi se pozabaviti i zdravljem naše crijevne mikroflore jer dobre bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav predstavljaju prvu liniju obrane organizma od patogenih nametnika. Zbog iznimno velikog benefita i za zdravlje jetre, preporučamo korištenje ovog proizvoda kao dodatak uz tretman jetre uz pomoć proizvoda TERRA LIVER koji sadrži kolin i cinarin, znanstveno dokazane djelotvorne tvari za zaštitu zdravlja jetre. Navedene djelatne tvari uz vlakna inulina predstavljaju potpunu zaštitu funkcije jetre.
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin.
Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan – sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su povezani na način da ga naše tanko crijevo ne može probaviti. Umjesto toga, putuje u debelo crijevo gdje djeluje kao prebiotik tj. kao izvor hrane za korisne bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav.
Bakterije u našim crijevima pretvaraju inulin i druge prebiotike u masne kiseline kratkog lanca koje njeguju stanice debelog crijeva i pružaju razne druge zdravstvene dobrobiti. Inulin sadrži relativno malo kalorija, osiguravajući ljudskom organizmu svega 1.5 kaloriju po gramu.
Biljke koje sadrže inulin poznate su stoljećima unatrag, a neke ranije civilizacije su konzumirale mnogo više inulina nego moderan čovjek danas. Inulin se prirodno nalazi u mnogim biljkama, ali sve je prisutniji i u dodacima prehrani.
Prirodni izvori inulina
Iako mnoge biljke sadrže samo male količine inulina, postoje mnogi bogati izvori. Evo koliko inulina ima u pet najbogatijih namirnica (količina inulina na 100 grama namirnice):
Korijen cikorije: 36-48 grama
Artičoka: 16-20 grama
Češnjak: 9-16 grama
Luk: 1-8 grama
Šparoge: 2-3 grama
Artičoka, kao i sikavica i čičak, obiluju silimarinom i cinarinom koji u kombinaciji s inulinom izuzetno efikasno čuvaju jetru od štetnih posljedica i oštećenja, a zahvaljujući bogatom sadržaju tvari cinarina, artičoka je pravi izbor za “odmašćivanje” jetre.
Inulin je balastna tvar ili vlakno koje pomaže pražnjenju crijeva, što je vrlo važno za dobro stanje jetre jer je svaki zatvor ili opstipacija veliko opterećenje za nju. Osim toga, inulin je prirodni prebiotik, odnosno hrana za dobre bakterije crijeva.
Sintetski izvori inulina
Inulin je također dostupan u obliku suplemenata ili kao sastojak proteinskih čokoladica, žitarica, jogurta i drugih proizvoda. Potičući njihov rast i razvoj i sprečavajući rast i razvoj patogenih bakterija, inulin je često dodavan prebiotik u fermentirane mliječne proizvode.
Sintetski inulin dolazi u nekoliko oblika :
Zdravstvene dobrobiti inulina
Ljudi konzumiraju inulin iz različitih razloga. Može poboljšati probavno zdravlje, ublažiti zatvor, osnažiti naš imunosni sustav, kao i pomoći u kontroli dijabetesa.
Mikrobiota crijeva je populacija bakterija i drugih mikroba koji žive u našim crijevima. Ova zajednica je vrlo složena i sadrži i dobre i loše bakterije. Pravilna ravnoteža bakterija ključna je za očuvanje zdravih crijeva i zaštitu od bolesti. Inulin može pomoći u promicanju ove ravnoteže. Istraživanja su pokazala da inulin može pomoći u poticanju rasta korisnih bakterija. Povećanje količine tih bakterija može pomoći poboljšanju probave, imuniteta i općeg zdravlja.
Mnogim ljudima inulin može također pomoći u ublažavanju simptoma opstipacije. Jedna znanstvena analiza otkrila je da su ljudi koji uzimaju inulin imali bolju pokretljivost crijeva i time poboljšanu konzistenciju stolice. U drugom znanstvenom istraživanju u trajanju od 4 tjedna, starije odrasle osobe kojima je prepisana dnevna doza od 15 grama inulina prijavile su rjeđu pojavu opstipacije i bolju probavu. Opstipacija opstruira rad jetre pa je stoga inulin izrazito blagotvoran i za zdravlje jetre sprječavanjem pojave zatvora.
Nekoliko studija sugerira da inulin može poboljšati kontrolu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom i predijabetesom. Predijabetes je metaboličko stanje i usko je povezano s pretilošću. Međutim, ti rezultati mogu ovisiti o vrsti inulina, a visoko učinkovit tip (HP) može biti osobito koristan. Na primjer, jedna studija otkrila je da HP (high-performance) inulin smanjuje masnoću u jetri ljudi s dijagnosticiranim predijabetesom. To je značajno otkriće, jer smanjenje masnoća u jetri može pomoći smanjiti otpornost na inzulin i potencijalno preokrenuti dijabetes tipa 2.
U drugom znanstvenom istraživanju, žene s dijabetesom tipa 2 konzumirale su 10 grama HP inulina dnevno. Njihov se šećer u krvi smanjio u prosjeku za 8.5%, dok je hemoglobin A1c (marker za dugoročnu kontrolu šećera u krvi) pao za prosječno 10.5%.
Iz navedenih je razloga austrijska tvrtka Lifecare essentials u svojoj paleti proizvoda dizajnirala ORANGE IMMUNE, vrhunski proizvod za zdravlje našeg imuniteta. Uz mineral cink i vitamin C kao temelj podrške imunosnom sustavu sadrži i prebiotik inulin, vlakna koja hrane naše dobre bakterije. Svaki proizvod koji se bavi zdravljem imunosnog sustava trebao bi se pozabaviti i zdravljem naše crijevne mikroflore jer dobre bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav predstavljaju prvu liniju obrane organizma od patogenih nametnika. Zbog iznimno velikog benefita i za zdravlje jetre, preporučamo korištenje ovog proizvoda kao dodatak uz tretman jetre uz pomoć proizvoda TERRA LIVER koji sadrži kolin i cinarin, znanstveno dokazane djelotvorne tvari za zaštitu zdravlja jetre. Navedene djelatne tvari uz vlakna inulina predstavljaju potpunu zaštitu funkcije jetre.
Related Posts
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Sindrom policističkih jajnika
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Znate li kako održati jetru zdravom?
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Inulin
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Jetra
Tribulus Terrestris
Kiwi – Actinidia chinensis
Glukozamin
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU