Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin.
Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan – sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su povezani na način da ga naše tanko crijevo ne može probaviti. Umjesto toga, putuje u debelo crijevo gdje djeluje kao prebiotik tj. kao izvor hrane za korisne bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav.
Bakterije u našim crijevima pretvaraju inulin i druge prebiotike u masne kiseline kratkog lanca koje njeguju stanice debelog crijeva i pružaju razne druge zdravstvene dobrobiti. Inulin sadrži relativno malo kalorija, osiguravajući ljudskom organizmu svega 1.5 kaloriju po gramu.
Biljke koje sadrže inulin poznate su stoljećima unatrag, a neke ranije civilizacije su konzumirale mnogo više inulina nego moderan čovjek danas. Inulin se prirodno nalazi u mnogim biljkama, ali sve je prisutniji i u dodacima prehrani.
Prirodni izvori inulina
Iako mnoge biljke sadrže samo male količine inulina, postoje mnogi bogati izvori. Evo koliko inulina ima u pet najbogatijih namirnica (količina inulina na 100 grama namirnice):
Korijen cikorije: 36-48 grama
Artičoka: 16-20 grama
Češnjak: 9-16 grama
Luk: 1-8 grama
Šparoge: 2-3 grama
Artičoka, kao i sikavica i čičak, obiluju silimarinom i cinarinom koji u kombinaciji s inulinom izuzetno efikasno čuvaju jetru od štetnih posljedica i oštećenja, a zahvaljujući bogatom sadržaju tvari cinarina, artičoka je pravi izbor za “odmašćivanje” jetre.
Inulin je balastna tvar ili vlakno koje pomaže pražnjenju crijeva, što je vrlo važno za dobro stanje jetre jer je svaki zatvor ili opstipacija veliko opterećenje za nju. Osim toga, inulin je prirodni prebiotik, odnosno hrana za dobre bakterije crijeva.
Sintetski izvori inulina
Inulin je također dostupan u obliku suplemenata ili kao sastojak proteinskih čokoladica, žitarica, jogurta i drugih proizvoda. Potičući njihov rast i razvoj i sprečavajući rast i razvoj patogenih bakterija, inulin je često dodavan prebiotik u fermentirane mliječne proizvode.
Sintetski inulin dolazi u nekoliko oblika :
Matični inulin iz cikorije: Izvađen iz korijena cikorije.
Oligofruktoza: Napravljen uklanjanjem dužih molekula fruktoze iz inulina.
HP: Visoko učinkoviti (High Performance) inulin nastaje uklanjanjem kraćih molekula fruktoze iz strukture.
FOS: Frukto-oligosaharidi (FOS) sastoje se od kratkih molekula inulina sintetiziranih iz konzumnog šećera.
Zdravstvene dobrobiti inulina
Ljudi konzumiraju inulin iz različitih razloga. Može poboljšati probavno zdravlje, ublažiti zatvor, osnažiti naš imunosni sustav, kao i pomoći u kontroli dijabetesa.
Poboljšava zdravlje probave i imunosnog sustava
Mikrobiota crijeva je populacija bakterija i drugih mikroba koji žive u našim crijevima. Ova zajednica je vrlo složena i sadrži i dobre i loše bakterije. Pravilna ravnoteža bakterija ključna je za očuvanje zdravih crijeva i zaštitu od bolesti. Inulin može pomoći u promicanju ove ravnoteže. Istraživanja su pokazala da inulin može pomoći u poticanju rasta korisnih bakterija. Povećanje količine tih bakterija može pomoći poboljšanju probave, imuniteta i općeg zdravlja.
Ublažava zatvor
Mnogim ljudima inulin može također pomoći u ublažavanju simptoma opstipacije. Jedna znanstvena analiza otkrila je da su ljudi koji uzimaju inulin imali bolju pokretljivost crijeva i time poboljšanu konzistenciju stolice. U drugom znanstvenom istraživanju u trajanju od 4 tjedna, starije odrasle osobe kojima je prepisana dnevna doza od 15 grama inulina prijavile su rjeđu pojavu opstipacije i bolju probavu. Opstipacija opstruira rad jetre pa je stoga inulin izrazito blagotvoran i za zdravlje jetre sprječavanjem pojave zatvora.
Pomaže u kontroli dijabetesa
Nekoliko studija sugerira da inulin može poboljšati kontrolu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom i predijabetesom. Predijabetes je metaboličko stanje i usko je povezano s pretilošću. Međutim, ti rezultati mogu ovisiti o vrsti inulina, a visoko učinkovit tip (HP) može biti osobito koristan. Na primjer, jedna studija otkrila je da HP (high-performance) inulin smanjuje masnoću u jetri ljudi s dijagnosticiranim predijabetesom. To je značajno otkriće, jer smanjenje masnoća u jetri može pomoći smanjiti otpornost na inzulin i potencijalno preokrenuti dijabetes tipa 2.
U drugom znanstvenom istraživanju, žene s dijabetesom tipa 2 konzumirale su 10 grama HP inulina dnevno. Njihov se šećer u krvi smanjio u prosjeku za 8.5%, dok je hemoglobin A1c (marker za dugoročnu kontrolu šećera u krvi) pao za prosječno 10.5%.
Iz navedenih je razloga austrijska tvrtka Lifecare essentials u svojoj paleti proizvoda dizajnirala ORANGE IMMUNE, vrhunski proizvod za zdravlje našeg imuniteta. Uz mineral cink i vitamin C kao temelj podrške imunosnom sustavu sadrži i prebiotik inulin, vlakna koja hrane naše dobre bakterije. Svaki proizvod koji se bavi zdravljem imunosnog sustava trebao bi se pozabaviti i zdravljem naše crijevne mikroflore jer dobre bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav predstavljaju prvu liniju obrane organizma od patogenih nametnika. Zbog iznimno velikog benefita i za zdravlje jetre, preporučamo korištenje ovog proizvoda kao dodatak uz tretman jetre uz pomoć proizvoda TERRA LIVER koji sadrži kolin i cinarin, znanstveno dokazane djelotvorne tvari za zaštitu zdravlja jetre. Navedene djelatne tvari uz vlakna inulina predstavljaju potpunu zaštitu funkcije jetre.
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin.
Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan – sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su povezani na način da ga naše tanko crijevo ne može probaviti. Umjesto toga, putuje u debelo crijevo gdje djeluje kao prebiotik tj. kao izvor hrane za korisne bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav.
Bakterije u našim crijevima pretvaraju inulin i druge prebiotike u masne kiseline kratkog lanca koje njeguju stanice debelog crijeva i pružaju razne druge zdravstvene dobrobiti. Inulin sadrži relativno malo kalorija, osiguravajući ljudskom organizmu svega 1.5 kaloriju po gramu.
Biljke koje sadrže inulin poznate su stoljećima unatrag, a neke ranije civilizacije su konzumirale mnogo više inulina nego moderan čovjek danas. Inulin se prirodno nalazi u mnogim biljkama, ali sve je prisutniji i u dodacima prehrani.
Prirodni izvori inulina
Iako mnoge biljke sadrže samo male količine inulina, postoje mnogi bogati izvori. Evo koliko inulina ima u pet najbogatijih namirnica (količina inulina na 100 grama namirnice):
Korijen cikorije: 36-48 grama
Artičoka: 16-20 grama
Češnjak: 9-16 grama
Luk: 1-8 grama
Šparoge: 2-3 grama
Artičoka, kao i sikavica i čičak, obiluju silimarinom i cinarinom koji u kombinaciji s inulinom izuzetno efikasno čuvaju jetru od štetnih posljedica i oštećenja, a zahvaljujući bogatom sadržaju tvari cinarina, artičoka je pravi izbor za “odmašćivanje” jetre.
Inulin je balastna tvar ili vlakno koje pomaže pražnjenju crijeva, što je vrlo važno za dobro stanje jetre jer je svaki zatvor ili opstipacija veliko opterećenje za nju. Osim toga, inulin je prirodni prebiotik, odnosno hrana za dobre bakterije crijeva.
Sintetski izvori inulina
Inulin je također dostupan u obliku suplemenata ili kao sastojak proteinskih čokoladica, žitarica, jogurta i drugih proizvoda. Potičući njihov rast i razvoj i sprečavajući rast i razvoj patogenih bakterija, inulin je često dodavan prebiotik u fermentirane mliječne proizvode.
Sintetski inulin dolazi u nekoliko oblika :
Zdravstvene dobrobiti inulina
Ljudi konzumiraju inulin iz različitih razloga. Može poboljšati probavno zdravlje, ublažiti zatvor, osnažiti naš imunosni sustav, kao i pomoći u kontroli dijabetesa.
Mikrobiota crijeva je populacija bakterija i drugih mikroba koji žive u našim crijevima. Ova zajednica je vrlo složena i sadrži i dobre i loše bakterije. Pravilna ravnoteža bakterija ključna je za očuvanje zdravih crijeva i zaštitu od bolesti. Inulin može pomoći u promicanju ove ravnoteže. Istraživanja su pokazala da inulin može pomoći u poticanju rasta korisnih bakterija. Povećanje količine tih bakterija može pomoći poboljšanju probave, imuniteta i općeg zdravlja.
Mnogim ljudima inulin može također pomoći u ublažavanju simptoma opstipacije. Jedna znanstvena analiza otkrila je da su ljudi koji uzimaju inulin imali bolju pokretljivost crijeva i time poboljšanu konzistenciju stolice. U drugom znanstvenom istraživanju u trajanju od 4 tjedna, starije odrasle osobe kojima je prepisana dnevna doza od 15 grama inulina prijavile su rjeđu pojavu opstipacije i bolju probavu. Opstipacija opstruira rad jetre pa je stoga inulin izrazito blagotvoran i za zdravlje jetre sprječavanjem pojave zatvora.
Nekoliko studija sugerira da inulin može poboljšati kontrolu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom i predijabetesom. Predijabetes je metaboličko stanje i usko je povezano s pretilošću. Međutim, ti rezultati mogu ovisiti o vrsti inulina, a visoko učinkovit tip (HP) može biti osobito koristan. Na primjer, jedna studija otkrila je da HP (high-performance) inulin smanjuje masnoću u jetri ljudi s dijagnosticiranim predijabetesom. To je značajno otkriće, jer smanjenje masnoća u jetri može pomoći smanjiti otpornost na inzulin i potencijalno preokrenuti dijabetes tipa 2.
U drugom znanstvenom istraživanju, žene s dijabetesom tipa 2 konzumirale su 10 grama HP inulina dnevno. Njihov se šećer u krvi smanjio u prosjeku za 8.5%, dok je hemoglobin A1c (marker za dugoročnu kontrolu šećera u krvi) pao za prosječno 10.5%.
Iz navedenih je razloga austrijska tvrtka Lifecare essentials u svojoj paleti proizvoda dizajnirala ORANGE IMMUNE, vrhunski proizvod za zdravlje našeg imuniteta. Uz mineral cink i vitamin C kao temelj podrške imunosnom sustavu sadrži i prebiotik inulin, vlakna koja hrane naše dobre bakterije. Svaki proizvod koji se bavi zdravljem imunosnog sustava trebao bi se pozabaviti i zdravljem naše crijevne mikroflore jer dobre bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav predstavljaju prvu liniju obrane organizma od patogenih nametnika. Zbog iznimno velikog benefita i za zdravlje jetre, preporučamo korištenje ovog proizvoda kao dodatak uz tretman jetre uz pomoć proizvoda TERRA LIVER koji sadrži kolin i cinarin, znanstveno dokazane djelotvorne tvari za zaštitu zdravlja jetre. Navedene djelatne tvari uz vlakna inulina predstavljaju potpunu zaštitu funkcije jetre.
Related Posts
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Tribulus Terrestris
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Glukozamin
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Sindrom policističkih jajnika
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Melissa officinalis
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Maca prah
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Jetra
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Inulin
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE