Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena krvna zrnca) koji prenosi kisik iz pluća do tkiva. Također je sastavni dio mioglobina, proteina koji se nalazi u mišićima i koji u mišićima također ima ulogu prijenosa kisika, osobito kod izrazite fizičke aktivnosti. Kada nema prisutnosti željeza (Fe2+) ne može doći do prijenosa kisika, čime se javljaju prvi znaci anemije.
U našem organizmu se odvijaju mnogobrojne rekacije koje ne bi mogle biti moguće bez prisutnosti vitamina i minerala. Tako putem hrane unosimo 30-ak vitamina i minerala koji vrše razne funkcije u organizmu. Minerali su u organizmu najčešće kofaktori u sklopu proteina kojima daju mogućnost da mogu vršiti svoju funkciju. Recimo to lajički, imate veliku prometnicu i ljude koji trebaju preći preko nje, međutim nema zebre koja može pomoći ljudima da prijeđu tu prometicu. Ta zebra su minerali, koji omogućuju da se reakcija izvrši. Ako imamo i hemoglobin i kisik koji dolazi do tog hemoglobina, prijenos se ne može izvršiti jer je upravo željezo potrebno kako bi se taj kisik vezao na hemoglobin.
Željezo unosimo putem putem crvenog i bijelog mesa, zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova i sušenog voća. Zanimljivo je da se u ovim namirnicama nalaze različiti oblici željeza. U mesu se nalazi oblik Fe2+ (ili kako ga nutricionistički nazivamo hemsko željezo) koji je jednak obliku koji posjedujemo u našem organizmu. U ostalim navedenim namirnicama se nalazi oblik Fe3+ (ne-hemsko željezo). Razlika između ova dva oblika je u tome što je oblik hemskog željeza povoljniji jer je jednak onom obliku koji koristimo u organizmu pa je i njegova iskoristivost veća. Znači unosom jednake količine hemskog i ne-hemskog željeza u organizam, bioraspoloživost, odnosno apsorpcija, hemskog oblika će biti veća. Kulinarski trik koji se koristi od davnina jest da se kod zelenog lisnatog povrća dodatkom luka ili češnjaka povećava bioraspoloživost ne-hemskog željeza čime se njegova apsorpcija povećava.
Dnevne preporuke za unos željeza za odrasle žene su 15 mg, a za muškarce 10 mg dnevno. Također treba naglasiti da određene skupine i životna razdoblja zahtijevaju povećan unos željeza. Rizične skupine koje bi trebali pripaziti na unos željeza su žene u reproduktivnoj dobi (dosta željeza se gubi putem mjesečnice), trudnice, osobe koje se bave izrazitom fizičkom aktivnošću i adolescentska dob.
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Najčešće je prisutan u ioniziranom obliku, te ima protuione poput klora, tartarata ili hidroksida. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu je naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Željezo
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena krvna zrnca) koji prenosi kisik iz pluća do tkiva. Također je sastavni dio mioglobina, proteina koji se nalazi u mišićima i koji u mišićima također ima ulogu prijenosa kisika, osobito kod izrazite fizičke aktivnosti. Kada nema prisutnosti željeza (Fe2+) ne može doći do prijenosa kisika, čime se javljaju prvi znaci anemije.
U našem organizmu se odvijaju mnogobrojne rekacije koje ne bi mogle biti moguće bez prisutnosti vitamina i minerala. Tako putem hrane unosimo 30-ak vitamina i minerala koji vrše razne funkcije u organizmu. Minerali su u organizmu najčešće kofaktori u sklopu proteina kojima daju mogućnost da mogu vršiti svoju funkciju. Recimo to lajički, imate veliku prometnicu i ljude koji trebaju preći preko nje, međutim nema zebre koja može pomoći ljudima da prijeđu tu prometicu. Ta zebra su minerali, koji omogućuju da se reakcija izvrši. Ako imamo i hemoglobin i kisik koji dolazi do tog hemoglobina, prijenos se ne može izvršiti jer je upravo željezo potrebno kako bi se taj kisik vezao na hemoglobin.
Željezo unosimo putem putem crvenog i bijelog mesa, zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova i sušenog voća. Zanimljivo je da se u ovim namirnicama nalaze različiti oblici željeza. U mesu se nalazi oblik Fe2+ (ili kako ga nutricionistički nazivamo hemsko željezo) koji je jednak obliku koji posjedujemo u našem organizmu. U ostalim navedenim namirnicama se nalazi oblik Fe3+ (ne-hemsko željezo). Razlika između ova dva oblika je u tome što je oblik hemskog željeza povoljniji jer je jednak onom obliku koji koristimo u organizmu pa je i njegova iskoristivost veća. Znači unosom jednake količine hemskog i ne-hemskog željeza u organizam, bioraspoloživost, odnosno apsorpcija, hemskog oblika će biti veća. Kulinarski trik koji se koristi od davnina jest da se kod zelenog lisnatog povrća dodatkom luka ili češnjaka povećava bioraspoloživost ne-hemskog željeza čime se njegova apsorpcija povećava.
Dnevne preporuke za unos željeza za odrasle žene su 15 mg, a za muškarce 10 mg dnevno. Također treba naglasiti da određene skupine i životna razdoblja zahtijevaju povećan unos željeza. Rizične skupine koje bi trebali pripaziti na unos željeza su žene u reproduktivnoj dobi (dosta željeza se gubi putem mjesečnice), trudnice, osobe koje se bave izrazitom fizičkom aktivnošću i adolescentska dob.
Related Posts
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Glukozamin
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Kapsaicin
Maca prah
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Kolin – zašto je neophodan za zdravlje jetre?
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
Melissa officinalis
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Kiwi – Actinidia chinensis
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Znate li što su fitonutrijenti?
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Jetra
Sindrom policističkih jajnika
Folna kiselina – nezaobilazna za trudnoću
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće