Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena krvna zrnca) koji prenosi kisik iz pluća do tkiva. Također je sastavni dio mioglobina, proteina koji se nalazi u mišićima i koji u mišićima također ima ulogu prijenosa kisika, osobito kod izrazite fizičke aktivnosti. Kada nema prisutnosti željeza (Fe2+) ne može doći do prijenosa kisika, čime se javljaju prvi znaci anemije.
U našem organizmu se odvijaju mnogobrojne rekacije koje ne bi mogle biti moguće bez prisutnosti vitamina i minerala. Tako putem hrane unosimo 30-ak vitamina i minerala koji vrše razne funkcije u organizmu. Minerali su u organizmu najčešće kofaktori u sklopu proteina kojima daju mogućnost da mogu vršiti svoju funkciju. Recimo to lajički, imate veliku prometnicu i ljude koji trebaju preći preko nje, međutim nema zebre koja može pomoći ljudima da prijeđu tu prometicu. Ta zebra su minerali, koji omogućuju da se reakcija izvrši. Ako imamo i hemoglobin i kisik koji dolazi do tog hemoglobina, prijenos se ne može izvršiti jer je upravo željezo potrebno kako bi se taj kisik vezao na hemoglobin.
Željezo unosimo putem putem crvenog i bijelog mesa, zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova i sušenog voća. Zanimljivo je da se u ovim namirnicama nalaze različiti oblici željeza. U mesu se nalazi oblik Fe2+ (ili kako ga nutricionistički nazivamo hemsko željezo) koji je jednak obliku koji posjedujemo u našem organizmu. U ostalim navedenim namirnicama se nalazi oblik Fe3+ (ne-hemsko željezo). Razlika između ova dva oblika je u tome što je oblik hemskog željeza povoljniji jer je jednak onom obliku koji koristimo u organizmu pa je i njegova iskoristivost veća. Znači unosom jednake količine hemskog i ne-hemskog željeza u organizam, bioraspoloživost, odnosno apsorpcija, hemskog oblika će biti veća. Kulinarski trik koji se koristi od davnina jest da se kod zelenog lisnatog povrća dodatkom luka ili češnjaka povećava bioraspoloživost ne-hemskog željeza čime se njegova apsorpcija povećava.
Dnevne preporuke za unos željeza za odrasle žene su 15 mg, a za muškarce 10 mg dnevno. Također treba naglasiti da određene skupine i životna razdoblja zahtijevaju povećan unos željeza. Rizične skupine koje bi trebali pripaziti na unos željeza su žene u reproduktivnoj dobi (dosta željeza se gubi putem mjesečnice), trudnice, osobe koje se bave izrazitom fizičkom aktivnošću i adolescentska dob.
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Željezo
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena krvna zrnca) koji prenosi kisik iz pluća do tkiva. Također je sastavni dio mioglobina, proteina koji se nalazi u mišićima i koji u mišićima također ima ulogu prijenosa kisika, osobito kod izrazite fizičke aktivnosti. Kada nema prisutnosti željeza (Fe2+) ne može doći do prijenosa kisika, čime se javljaju prvi znaci anemije.
U našem organizmu se odvijaju mnogobrojne rekacije koje ne bi mogle biti moguće bez prisutnosti vitamina i minerala. Tako putem hrane unosimo 30-ak vitamina i minerala koji vrše razne funkcije u organizmu. Minerali su u organizmu najčešće kofaktori u sklopu proteina kojima daju mogućnost da mogu vršiti svoju funkciju. Recimo to lajički, imate veliku prometnicu i ljude koji trebaju preći preko nje, međutim nema zebre koja može pomoći ljudima da prijeđu tu prometicu. Ta zebra su minerali, koji omogućuju da se reakcija izvrši. Ako imamo i hemoglobin i kisik koji dolazi do tog hemoglobina, prijenos se ne može izvršiti jer je upravo željezo potrebno kako bi se taj kisik vezao na hemoglobin.
Željezo unosimo putem putem crvenog i bijelog mesa, zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova i sušenog voća. Zanimljivo je da se u ovim namirnicama nalaze različiti oblici željeza. U mesu se nalazi oblik Fe2+ (ili kako ga nutricionistički nazivamo hemsko željezo) koji je jednak obliku koji posjedujemo u našem organizmu. U ostalim navedenim namirnicama se nalazi oblik Fe3+ (ne-hemsko željezo). Razlika između ova dva oblika je u tome što je oblik hemskog željeza povoljniji jer je jednak onom obliku koji koristimo u organizmu pa je i njegova iskoristivost veća. Znači unosom jednake količine hemskog i ne-hemskog željeza u organizam, bioraspoloživost, odnosno apsorpcija, hemskog oblika će biti veća. Kulinarski trik koji se koristi od davnina jest da se kod zelenog lisnatog povrća dodatkom luka ili češnjaka povećava bioraspoloživost ne-hemskog željeza čime se njegova apsorpcija povećava.
Dnevne preporuke za unos željeza za odrasle žene su 15 mg, a za muškarce 10 mg dnevno. Također treba naglasiti da određene skupine i životna razdoblja zahtijevaju povećan unos željeza. Rizične skupine koje bi trebali pripaziti na unos željeza su žene u reproduktivnoj dobi (dosta željeza se gubi putem mjesečnice), trudnice, osobe koje se bave izrazitom fizičkom aktivnošću i adolescentska dob.
Related Posts
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Kako ublažiti bolne menstruacije?
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Melissa officinalis
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Kapsaicin
Jetra
Kiwi – Actinidia chinensis
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
Znate li što su fitonutrijenti?
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Glukozamin
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
Tribulus Terrestris
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Inulin