Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena krvna zrnca) koji prenosi kisik iz pluća do tkiva. Također je sastavni dio mioglobina, proteina koji se nalazi u mišićima i koji u mišićima također ima ulogu prijenosa kisika, osobito kod izrazite fizičke aktivnosti. Kada nema prisutnosti željeza (Fe2+) ne može doći do prijenosa kisika, čime se javljaju prvi znaci anemije.
U našem organizmu se odvijaju mnogobrojne rekacije koje ne bi mogle biti moguće bez prisutnosti vitamina i minerala. Tako putem hrane unosimo 30-ak vitamina i minerala koji vrše razne funkcije u organizmu. Minerali su u organizmu najčešće kofaktori u sklopu proteina kojima daju mogućnost da mogu vršiti svoju funkciju. Recimo to lajički, imate veliku prometnicu i ljude koji trebaju preći preko nje, međutim nema zebre koja može pomoći ljudima da prijeđu tu prometicu. Ta zebra su minerali, koji omogućuju da se reakcija izvrši. Ako imamo i hemoglobin i kisik koji dolazi do tog hemoglobina, prijenos se ne može izvršiti jer je upravo željezo potrebno kako bi se taj kisik vezao na hemoglobin.
Željezo unosimo putem putem crvenog i bijelog mesa, zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova i sušenog voća. Zanimljivo je da se u ovim namirnicama nalaze različiti oblici željeza. U mesu se nalazi oblik Fe2+ (ili kako ga nutricionistički nazivamo hemsko željezo) koji je jednak obliku koji posjedujemo u našem organizmu. U ostalim navedenim namirnicama se nalazi oblik Fe3+ (ne-hemsko željezo). Razlika između ova dva oblika je u tome što je oblik hemskog željeza povoljniji jer je jednak onom obliku koji koristimo u organizmu pa je i njegova iskoristivost veća. Znači unosom jednake količine hemskog i ne-hemskog željeza u organizam, bioraspoloživost, odnosno apsorpcija, hemskog oblika će biti veća. Kulinarski trik koji se koristi od davnina jest da se kod zelenog lisnatog povrća dodatkom luka ili češnjaka povećava bioraspoloživost ne-hemskog željeza čime se njegova apsorpcija povećava.
Dnevne preporuke za unos željeza za odrasle žene su 15 mg, a za muškarce 10 mg dnevno. Također treba naglasiti da određene skupine i životna razdoblja zahtijevaju povećan unos željeza. Rizične skupine koje bi trebali pripaziti na unos željeza su žene u reproduktivnoj dobi (dosta željeza se gubi putem mjesečnice), trudnice, osobe koje se bave izrazitom fizičkom aktivnošću i adolescentska dob.
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Na žalost, trenutne okolnosti karantene i socijalne distance uslijed pandemije bolesti COVID-19 neminovno narušavaju kvalitetu života i samim time i naše mentalno zdravlje. Razine stresa i pojave anksioznosti su neusporedivo više u odnosu na uobičajena događanja i okolnosti u našim životima. Raspoloženje je emocionalno i mentalno stanje koje može fluktuirati, kako akutno tako i kronično. [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
vitamin D pruža dokazane benefite na zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji mogu biti važni i u razvoju, težini i tijeku alergijskih bolesti među koje spadaju i astma, ekcem te alergije na hranu. Kako je svibanj vrhunac sezone za bolesnike sa astmom i alergijama, od 1984. godine u ovom se mjesecu u SAD-u obilježava [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Željezo
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena krvna zrnca) koji prenosi kisik iz pluća do tkiva. Također je sastavni dio mioglobina, proteina koji se nalazi u mišićima i koji u mišićima također ima ulogu prijenosa kisika, osobito kod izrazite fizičke aktivnosti. Kada nema prisutnosti željeza (Fe2+) ne može doći do prijenosa kisika, čime se javljaju prvi znaci anemije.
U našem organizmu se odvijaju mnogobrojne rekacije koje ne bi mogle biti moguće bez prisutnosti vitamina i minerala. Tako putem hrane unosimo 30-ak vitamina i minerala koji vrše razne funkcije u organizmu. Minerali su u organizmu najčešće kofaktori u sklopu proteina kojima daju mogućnost da mogu vršiti svoju funkciju. Recimo to lajički, imate veliku prometnicu i ljude koji trebaju preći preko nje, međutim nema zebre koja može pomoći ljudima da prijeđu tu prometicu. Ta zebra su minerali, koji omogućuju da se reakcija izvrši. Ako imamo i hemoglobin i kisik koji dolazi do tog hemoglobina, prijenos se ne može izvršiti jer je upravo željezo potrebno kako bi se taj kisik vezao na hemoglobin.
Željezo unosimo putem putem crvenog i bijelog mesa, zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova i sušenog voća. Zanimljivo je da se u ovim namirnicama nalaze različiti oblici željeza. U mesu se nalazi oblik Fe2+ (ili kako ga nutricionistički nazivamo hemsko željezo) koji je jednak obliku koji posjedujemo u našem organizmu. U ostalim navedenim namirnicama se nalazi oblik Fe3+ (ne-hemsko željezo). Razlika između ova dva oblika je u tome što je oblik hemskog željeza povoljniji jer je jednak onom obliku koji koristimo u organizmu pa je i njegova iskoristivost veća. Znači unosom jednake količine hemskog i ne-hemskog željeza u organizam, bioraspoloživost, odnosno apsorpcija, hemskog oblika će biti veća. Kulinarski trik koji se koristi od davnina jest da se kod zelenog lisnatog povrća dodatkom luka ili češnjaka povećava bioraspoloživost ne-hemskog željeza čime se njegova apsorpcija povećava.
Dnevne preporuke za unos željeza za odrasle žene su 15 mg, a za muškarce 10 mg dnevno. Također treba naglasiti da određene skupine i životna razdoblja zahtijevaju povećan unos željeza. Rizične skupine koje bi trebali pripaziti na unos željeza su žene u reproduktivnoj dobi (dosta željeza se gubi putem mjesečnice), trudnice, osobe koje se bave izrazitom fizičkom aktivnošću i adolescentska dob.
Related Posts
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Kiwi – Actinidia chinensis
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Anksioznost – povezanost prehrane i mentalnog zdravlja
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Znate li kako održati jetru zdravom?
Kapsaicin
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Melissa officinalis
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
ASTMA I ALERGIJSKE BOLESTI – ULOGE I VAŽNOSTI VITAMINA D
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Glukozamin
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Sindrom policističkih jajnika
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?