Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako zaštititi jetru i održati ju zdravom.
Zdrava prehrana
Naravno, jedan od najboljih načina zaštite jetre je zdrava prehrana. To uključuje hranu koja sadržava male količine trans masti i fruktoze, tvari koje se nalaze u mnogim prerađenim namirnicama kao što su gazirana pića i pržena hrana. Prerađena hrana također često uključuje niz drugih kemikalija za održavanje svježine i izgleda.
Vaša najbolja opcija za održavanje zdravlja jetre i cjelokupnog organizma je smanjivanje potrošnje pretpakirane i prerađene hrane te pripremanje hrane koristeći svježe sastojke kad god je to moguće.
Organska hrana
Pomno birajte hranu kako bi limitirali izloženost svog organizma štetnim pesticidima i drugim kemikalijama. Organska je hrana proizvedena uz minimalnu upotrebu pesticida i dodanih hormona ili antibiotika.
Redovita vježba
Redovita tjelovježba, osim što pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, pomaže i očuvanju zdravlja jetre. Studije su pokazale da samo 150 minuta aktivnosti tjedno (to je samo pola sata dnevno, pet dana u tjednu) dovoljno za poboljšanje razine jetrenih enzima i ukupne funkcije jetre.
Prestanak pušenja
Pušenje drastično povećava rizik od ciroze jetre i tumora jetre.
Umjereno konzumiranje alkohola
Kada jetra procesuira alkohol, otpušta se niz toksičnih kemikalija koje mogu uzrokovati njezino oštećenje. Alkoholna bolest jetre posljedica je prekomjerne potrošnje alkohola, a odgovorna je za 37% svih smrtnih slučajeva povezanih s jetrom.
Stoga, ako ste u posljednje vrijeme konzumirali puno alkohola, uzmite potpunu pauzu od konzumiranja alkohola. Vaša jetra treba 2 tjedna bez alkohola kako bi započela proces ozdravljenja.
Oprez pri korištenju lijekova
Budite oprezni tijekom uzimanja antibiotika ili neke druge prepisane terapije. Konzumacija lijekova opterećuje jetru, jer mora raditi prekovremeno kako bi metabolizirala lijekove i uklonila višak toksina. Iz tog razloga neki lijekovi mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja, osobito kada se pomiješaju s drugim tvarima.
Iako je jetru vrlo lako oštetiti, ona srećom ona ima izvanrednu sposobnost regeneracije pa je moguć gotovo potpuni oporavak od štetnih utjecaja toksina. Za očuvanje jetre koristite TERRA LIVER, kombinaciju četiri biljna sastojka koja pridonosi zaštiti jetre od preopterećenje ili štetnih utjecaja te pridonosi njenoj regeneraciji.
Svojstva ljudskih kostiju su do danas znanstveno vrlo široko istražena. Poznato je već duže vrijeme da taj čudesan materijal ima multifunkcionalna svojstva koja uključuju podršku strukturi, zaštitu i skladištenje zdravih stanica te proces homeostaze mineralnih iona (reguliranje internog okoliša i tendencija ka održanju stabilnih konstantnih uvjeta u organizmu). Kost posjeduje neka fizička i mehanička svojstva [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Čovjek će tijekom života konzumirati doslovce tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina - i sve će to proći kroz jetru. Na našu zdravu jetru odražavaju se loše životne navike. Višak pojedenih kalorija, višak masti, konzumacija rafiniranih [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Tijekom aktualne pandemije bolesti COVID-19 promijenilo se štošta u životima ljudi zbog velikih novina u životnom stilu svih nas. Neke od mjera popuštene su u Hrvatskoj ovaj tjedan, ali većina preporuka o socijalnom distanciranju je još uvijek na snazi. Nekima je produženi boravak kod kuće pomogao u osvještavanju velikih problema povezanih sa prehrambenim navikama, uobičajeni [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Omega-3 masne kiseline su esencijalne za ljudski organizam i mogu se dobiti samo iz prehrane. Potrebe za njima tijekom trudnoće nisu egzaktno utvrđene, ali vjerojatno prelaze zahtjeve ne-trudničkog stanja. Omega-3 masne kiseline ključne su za neuro-razvoj fetusa i mogu biti važne i za težinu novorođenčeta. Većina trudnica vjerojatno ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Željezo je mineral koji unosimo prehranom u tragovima što znači da nam je potreban u jako malim količinama. Kao svaki mineral, pojavljuje se u prirodi u više oblika. Onaj oblik koji se nalazi u našem organizmu je Fe2+ i njegova najvažnija funkcija je da služi kao kofaktor u hemoglobinu. Hemoglobin je protein u eritrocitima (crvena [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni i neurotransmiteri, odnosno njihova ravnoteža. Njihova disfunkcija, na primjer uslijed pojave kliničke depresije, može suzbiti i libido, uz neminovno smanjenje kvalitete života koju nosi to ozbiljno mentalno stanje. Kad uporni nedostatak seksualnih maštanja i želja [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Znate li kako održati jetru zdravom?
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako zaštititi jetru i održati ju zdravom.
Zdrava prehrana
Naravno, jedan od najboljih načina zaštite jetre je zdrava prehrana. To uključuje hranu koja sadržava male količine trans masti i fruktoze, tvari koje se nalaze u mnogim prerađenim namirnicama kao što su gazirana pića i pržena hrana. Prerađena hrana također često uključuje niz drugih kemikalija za održavanje svježine i izgleda.
Vaša najbolja opcija za održavanje zdravlja jetre i cjelokupnog organizma je smanjivanje potrošnje pretpakirane i prerađene hrane te pripremanje hrane koristeći svježe sastojke kad god je to moguće.
Organska hrana
Pomno birajte hranu kako bi limitirali izloženost svog organizma štetnim pesticidima i drugim kemikalijama. Organska je hrana proizvedena uz minimalnu upotrebu pesticida i dodanih hormona ili antibiotika.
Redovita vježba
Redovita tjelovježba, osim što pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, pomaže i očuvanju zdravlja jetre. Studije su pokazale da samo 150 minuta aktivnosti tjedno (to je samo pola sata dnevno, pet dana u tjednu) dovoljno za poboljšanje razine jetrenih enzima i ukupne funkcije jetre.
Prestanak pušenja
Pušenje drastično povećava rizik od ciroze jetre i tumora jetre.
Umjereno konzumiranje alkohola
Kada jetra procesuira alkohol, otpušta se niz toksičnih kemikalija koje mogu uzrokovati njezino oštećenje. Alkoholna bolest jetre posljedica je prekomjerne potrošnje alkohola, a odgovorna je za 37% svih smrtnih slučajeva povezanih s jetrom.
Stoga, ako ste u posljednje vrijeme konzumirali puno alkohola, uzmite potpunu pauzu od konzumiranja alkohola. Vaša jetra treba 2 tjedna bez alkohola kako bi započela proces ozdravljenja.
Oprez pri korištenju lijekova
Budite oprezni tijekom uzimanja antibiotika ili neke druge prepisane terapije. Konzumacija lijekova opterećuje jetru, jer mora raditi prekovremeno kako bi metabolizirala lijekove i uklonila višak toksina. Iz tog razloga neki lijekovi mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja, osobito kada se pomiješaju s drugim tvarima.
Iako je jetru vrlo lako oštetiti, ona srećom ona ima izvanrednu sposobnost regeneracije pa je moguć gotovo potpuni oporavak od štetnih utjecaja toksina. Za očuvanje jetre koristite TERRA LIVER, kombinaciju četiri biljna sastojka koja pridonosi zaštiti jetre od preopterećenje ili štetnih utjecaja te pridonosi njenoj regeneraciji.
Related Posts
Važnost kalcija, vitamina D i K2 za zdravlje kostiju
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
KOLIN i CINARIN – BLAGOTVORAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU JETRE
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Utječu li naše prehrambene navike na rapoloženje i hormonalnu ravnotežu? Mitovi i istine o ugljikohidratima
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Celijakija
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Unos Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Kapsaicin
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
Željezo
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Selen
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
Sindrom policističkih jajnika
LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Inulin
Maca prah
Glukozamin
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?