Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako zaštititi jetru i održati ju zdravom.
Zdrava prehrana
Naravno, jedan od najboljih načina zaštite jetre je zdrava prehrana. To uključuje hranu koja sadržava male količine trans masti i fruktoze, tvari koje se nalaze u mnogim prerađenim namirnicama kao što su gazirana pića i pržena hrana. Prerađena hrana također često uključuje niz drugih kemikalija za održavanje svježine i izgleda.
Vaša najbolja opcija za održavanje zdravlja jetre i cjelokupnog organizma je smanjivanje potrošnje pretpakirane i prerađene hrane te pripremanje hrane koristeći svježe sastojke kad god je to moguće.
Organska hrana
Pomno birajte hranu kako bi limitirali izloženost svog organizma štetnim pesticidima i drugim kemikalijama. Organska je hrana proizvedena uz minimalnu upotrebu pesticida i dodanih hormona ili antibiotika.
Redovita vježba
Redovita tjelovježba, osim što pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, pomaže i očuvanju zdravlja jetre. Studije su pokazale da samo 150 minuta aktivnosti tjedno (to je samo pola sata dnevno, pet dana u tjednu) dovoljno za poboljšanje razine jetrenih enzima i ukupne funkcije jetre.
Prestanak pušenja
Pušenje drastično povećava rizik od ciroze jetre i tumora jetre.
Umjereno konzumiranje alkohola
Kada jetra procesuira alkohol, otpušta se niz toksičnih kemikalija koje mogu uzrokovati njezino oštećenje. Alkoholna bolest jetre posljedica je prekomjerne potrošnje alkohola, a odgovorna je za 37% svih smrtnih slučajeva povezanih s jetrom.
Stoga, ako ste u posljednje vrijeme konzumirali puno alkohola, uzmite potpunu pauzu od konzumiranja alkohola. Vaša jetra treba 2 tjedna bez alkohola kako bi započela proces ozdravljenja.
Oprez pri korištenju lijekova
Budite oprezni tijekom uzimanja antibiotika ili neke druge prepisane terapije. Konzumacija lijekova opterećuje jetru, jer mora raditi prekovremeno kako bi metabolizirala lijekove i uklonila višak toksina. Iz tog razloga neki lijekovi mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja, osobito kada se pomiješaju s drugim tvarima.
Iako je jetru vrlo lako oštetiti, ona srećom ona ima izvanrednu sposobnost regeneracije pa je moguć gotovo potpuni oporavak od štetnih utjecaja toksina. Za očuvanje jetre koristite TERRA LIVER, kombinaciju četiri biljna sastojka koja pridonosi zaštiti jetre od preopterećenje ili štetnih utjecaja te pridonosi njenoj regeneraciji.
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Što su fitonutrijenti? Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji. Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice orašasti plodovi [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Anemija uzrokovana nedostatkom željeza svjetski je javno-zdravstveni problem, a obogaćivanje hrane željezom najisplativija je preventivna strategija. Ispravna kombinacija oblika željezne soli i nosača nutrijenata je iznimno važna, kao i prehrambeni kontekst konzumacije. Preporučuje se kombinacija željeza s pojačivačem njegove bioraspoloživosti i izbjegavanjem interakcije s inhibitorima željeza. Dodaci prehrani koji sadrže željezo dostupni su, bez recepta, [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Znate li kako održati jetru zdravom?
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako zaštititi jetru i održati ju zdravom.
Zdrava prehrana
Naravno, jedan od najboljih načina zaštite jetre je zdrava prehrana. To uključuje hranu koja sadržava male količine trans masti i fruktoze, tvari koje se nalaze u mnogim prerađenim namirnicama kao što su gazirana pića i pržena hrana. Prerađena hrana također često uključuje niz drugih kemikalija za održavanje svježine i izgleda.
Vaša najbolja opcija za održavanje zdravlja jetre i cjelokupnog organizma je smanjivanje potrošnje pretpakirane i prerađene hrane te pripremanje hrane koristeći svježe sastojke kad god je to moguće.
Organska hrana
Pomno birajte hranu kako bi limitirali izloženost svog organizma štetnim pesticidima i drugim kemikalijama. Organska je hrana proizvedena uz minimalnu upotrebu pesticida i dodanih hormona ili antibiotika.
Redovita vježba
Redovita tjelovježba, osim što pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, pomaže i očuvanju zdravlja jetre. Studije su pokazale da samo 150 minuta aktivnosti tjedno (to je samo pola sata dnevno, pet dana u tjednu) dovoljno za poboljšanje razine jetrenih enzima i ukupne funkcije jetre.
Prestanak pušenja
Pušenje drastično povećava rizik od ciroze jetre i tumora jetre.
Umjereno konzumiranje alkohola
Kada jetra procesuira alkohol, otpušta se niz toksičnih kemikalija koje mogu uzrokovati njezino oštećenje. Alkoholna bolest jetre posljedica je prekomjerne potrošnje alkohola, a odgovorna je za 37% svih smrtnih slučajeva povezanih s jetrom.
Stoga, ako ste u posljednje vrijeme konzumirali puno alkohola, uzmite potpunu pauzu od konzumiranja alkohola. Vaša jetra treba 2 tjedna bez alkohola kako bi započela proces ozdravljenja.
Oprez pri korištenju lijekova
Budite oprezni tijekom uzimanja antibiotika ili neke druge prepisane terapije. Konzumacija lijekova opterećuje jetru, jer mora raditi prekovremeno kako bi metabolizirala lijekove i uklonila višak toksina. Iz tog razloga neki lijekovi mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja, osobito kada se pomiješaju s drugim tvarima.
Iako je jetru vrlo lako oštetiti, ona srećom ona ima izvanrednu sposobnost regeneracije pa je moguć gotovo potpuni oporavak od štetnih utjecaja toksina. Za očuvanje jetre koristite TERRA LIVER, kombinaciju četiri biljna sastojka koja pridonosi zaštiti jetre od preopterećenje ili štetnih utjecaja te pridonosi njenoj regeneraciji.
Related Posts
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Kiwi – Actinidia chinensis
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Znate li što su fitonutrijenti?
Inulin
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Tribulus Terrestris
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Nedostaje li vam željeza u organizmu? Evo zašto nam je potreban
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Selen
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
Glukozamin
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
Vitamini B kompleksa – esencijalni za energiju
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa