Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. “Fito” u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji.
Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama:
cjelovite žitarice
orašasti plodovi
grahorice i mahunarke
čaj
Fitonutrijenti nisu neophodni za funkcioniranje organizma za razliku od vitamina i minerala koje biljna hrana sadrži, no, mogu nam pomoći u sprječavanju bolesti i održavanju ispravnog funkcioniranja našeg tijela. Hrana koja se temelji na biljkama sadrži više od 100 000 različitih hranjivih tvari koje sprečavaju bolest – točnije, više od 100 000 fitohranjivih sastojaka.
Kako fitonutrijenti mogu pomoći vašem zdravlju?
Borovnice imaju antocijane koji mogu pomoći u pamćenju i kognitivnoj funkciji mozga. Rajčica je bogata likopenom crvenog pigmenta koji može pomoći kod bolesti srca i karcinoma, a đumbir sadrži gingerole koji mogu pomoći kod hipertenzije – visokog tlaka. Unos citrusa povezan je sa smanjenim rizikom od moždanog udara, zahvaljujući njegovom fitonutrijentu hesperidinu za kojeg se čini da povećava protok krvi u tijelu, uključujući mozak.
Otkriveno je da stotine fitonutrijenata imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje. Šest mjeseci konzumiranja fitonutrijenata kurkumina, svijetlo žutog pigmenta u kurkumi i kvercetina, koji se prirodno nalazi u takvom voću i povrću, kao što su crveni luk i grožđe, smanjuje broj i veličinu polipa za više od 50% kod pacijenata s nasljednim oblikom karcinoma debelog crijeva.
Mnogi fitonutrijenti mogu pomoći u blokiranju stvaranja novih krvnih žila koje hrane tumore, a čini se da drugi učinkovito brane organizam od toksičnih napadača. Istraživači su otkrili da fitonutrijenti u biljnoj hrani kao što su voće, povrće, lišće čaja i grah, mogu blokirati učinke dioksina u „in vitro“ istraživanjima. Čini se da je razina fitonutrijenata u krvotoku postignuta konzumiranjem tri jabuke dnevno ili crvenog luka prepolovila toksičnost dioksina za ljudski organizam. Kako su ovi učinci fitonutrijenata trajali samo nekoliko sati, trebali bismo biti sigurni da jedemo zdravu hranu biljnog porijekla pri svakom obroku.
Fitonutrijenti brokule
Zanimljiv je primjer fitonutrijenta izotiocijanata koji se nalaze u brokuli, a koji mogu utjecati na ponašanje gena u jetri koji razlaže potencijalno kancerogene kemikalije i druge toksine. Bez konzumiranja brokule, taj gen nije aktiviran, a tijelo traži druge alate za detoks. S konzumiranjem brokule gen je aktiviran i aktivnije sudjeluje u procesu detoksa. Neki od nas imaju te gene, a neki ne. Ako ga nemamo, brokula nam ne može pomoći u borbi protiv kancerogenih tvari na ovaj način. Naravno, brokula kao povrće ima još mnogo korisnih benefita, a ne samo navedeni.
Fitonutrijenti rajčice
Još jedan zanimljiv primjer je rajčica koja sadržava fitonutrijente likopene koji između ostalog utječu na ponašanje gena zaduženih za zdravlje prostate. Likopen daje karakterističnu crvenu boju rajčici, guavi, lubenici i crvenom grejpu. On je snažan antioksidans koji hvata i neutralizira slobodne radikale koji oštećuju tjelesne stanice. Kemijski oblik likopena koji nalazimo u rajčici mijenja se s obzirom na temperaturu kojoj je izložen prilikom obrade tako da ga tijelo lakše apsorbira kada je rajčica skuhana. S kuhanom rajčicom u našoj prehrani, uz sve benefite, smanjuje se i rizik od raka prostate.
Ako niste u prilici jesti raznoliku hranu bogatu mikronutrijentima ili ste u stisci s vremenom, svakako razmotrite nadopunjavanje vaše prehrane kroz neki od proizvoda iz B!TONIC linije. B!TONIC dodaci prehrani su dizajnirani za ciljane skupine ljudi i podršku njihovom zdravlju te je u velikoj većini proizvoda prisutan minimalno jedan prirodni ekstrakt kako bi optimizirao učinkovitost i bioraspoloživost određene formule našeg proizvoda. Od navedenih fitonutrijenata u ovom blogu, ekstrakt borovnice se nalazi u proizvodu GREEN METABOLISM, ekstrakt kurkumina u TERRA LIVER proizvodu dok se ekstrakt đumbira može naći u proizvodu ORANGE IMMUNE. Ekstrakt sjemenki grožđa prisutan je u proizvodu LADY.
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku, globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje blog-sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih gotovo dva i pol mjeseca fokus je stavljen na zdravlje i funkciju [...]
Pandemija COVID-19 infekcije paralizirala je svijet. Svi se nalazimo ovih tjedana u nekim oblicima karantene i socijalne izolacije, stoga imamo i više vremena za edukaciju i čitanje. Nije na odmet ponoviti osnovne strategije očuvanja našeg zdravlja, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Mnoge teme vezane za imunitet su analizirane u prethodnim blogovima, za vas koji ste ih propustili, linkove možete naći [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Kako se u moderno doba svake godine povećava broj ljudi koji se bore s problemima pretilosti i dijabetesa, povećava se i broj komplikacija povezanih s navedenim stanjima. Jedna od komplikacija koja je u posljednje vrijeme vrlo učestala i predstavlja velik problem su visoke razine triglicerida u krvi. Što su trigliceridi? Trigliceridi su masti prisutne u [...]
Možemo li i kako izbjeći bolovanje u sezoni prehlada i gripe? Bilo bi dobro svakodnevno maksimalno moguće pomoći našem organizmu u obrani od potencijalnih infekcija, virusa i bolesti. U znanstvenim i medicinskim krugovima sve se češće preporučuje konzumiranje minerala cinka kao dodatka prehrani. Pomaže li zaista cink u suzbijanju prehlade i gripe? Što je točno [...]
Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane u svim je životnim fazama važno, ali kada ste trudni imate još više razloga voditi brigu o svom tijelu kako biste osigurali da se nakon trudnoće rodi zdrava beba. B vitamini, za koje ćete često čuti da su vitamini B kompleksa, osobito su važni aspekti vaše prehrane tijekom trudnoće, posebno [...]
Zimi su mnogi, češće nego inače, suočeni s umorom te manjkom energije i motivacije. Kratki dani, niske temperature i manjak sunčevih zraka lako mogu negativno utjecati na raspoloženje. Međutim, ako pripazite na nekoliko stvari i prestanete provoditi toliko vremena na kauču gledajući serije, nadolazeća zima mogla bi proći u veselom raspoloženju bez depresije i iscrpljenosti. [...]
Mjere svih država svijeta u borbi sa novom COVID-19 bolesti popuštaju, svakog tjedna se otvaraju nove grane gospodarstva, omogućava veća mobilnost stanovništva i ljudi se polako vraćaju starim, ili kako bi epidemiolozi rekli, “novim starim” životnim navikama. Srećom, i dani su sve sunčaniji i duži, što može biti vrlo bitan faktor u jenjavanju ove pandemije. [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Svaka izvanredna okolnost, poput aktualne globalne pandemije COVID-19, može biti vrlo stresna za ljudsku populaciju. Prigodno je pisati o ovoj tematici, iz razloga što je od 1992. godine, travanj mjesec osvještavanja uzroka i posljedica stresa na moderno čovječanstvo. Stres, strah i anksioznost zbog neizvjesnosti, do sad nepoznate bolesti i novog životnog stila mogu biti izrazito [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Glukozamin sulfat je kemijski spoj koji prirodno pronalazimo u ljudskom tijelu odnosno dio je tekućine koja obavija zglobove. Osim u ljudskom tijelu, nalazimo ga u prirodi u drugim oblicima. Glukozamin sulfat pronalazimo u dodacima prehrani koji je najčešće izoliran iz ljušture školjaka i nekih gljiva, dok neki dodaci mogu sadržavati i oblike koji su sintetizirani [...]
U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja [...]
Svakodnevno možete ćuti u razgovoru s vašim prijateljima ili najbližima kako su vitamin C, željezo i magnezij važni minerali i vitamini potrebni u našoj prehrani ili kao dodaci prehrani. No vrlo rijetko se govori o KROMU. Jeste li ikada čuli fraze ili pitanja poput "Pobrinite se da unosite dovoljno kroma" ili "Jeste li jeli dovoljno [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora: nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina) prekomjerna količina [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Maca je biljka koja je karakteristična za područje Latinske Amerike odnosno raste pretežito u Peruu u visokim predjelima Anda. Maca se na ovim područjima uzgaja tradicionalno već 3000 godina. Najčešće se u prehrani koristi korijen ove biljke. Maca je prema biljnom srodstvu slična brokuli, cvjetači i kelju. Nadzemni dio biljke je pretežito zelen i lisnat [...]
U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka. Tiamin, B1 Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja [...]
Mnoge žene tijekom menstruacije obično pate od bolova u trbuhu, bolova u leđima, glavobolja, migrena, umora i opće slabosti. Nekakvo nepisano pravilo je da u prva dva dana obično se javljaju tipični menstrualni grčevi. Međutim ,menstrualni problem nisu isti za svaku ženu, a neki faktori poput pušenja, alkohola, stresa, pretilosti i neuravnotežene prehrane mogu pogoršati [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Znate li što su fitonutrijenti?
Što su fitonutrijenti?
Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. “Fito” u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji.
Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama:
Fitonutrijenti nisu neophodni za funkcioniranje organizma za razliku od vitamina i minerala koje biljna hrana sadrži, no, mogu nam pomoći u sprječavanju bolesti i održavanju ispravnog funkcioniranja našeg tijela. Hrana koja se temelji na biljkama sadrži više od 100 000 različitih hranjivih tvari koje sprečavaju bolest – točnije, više od 100 000 fitohranjivih sastojaka.
Kako fitonutrijenti mogu pomoći vašem zdravlju?
Borovnice imaju antocijane koji mogu pomoći u pamćenju i kognitivnoj funkciji mozga. Rajčica je bogata likopenom crvenog pigmenta koji može pomoći kod bolesti srca i karcinoma, a đumbir sadrži gingerole koji mogu pomoći kod hipertenzije – visokog tlaka. Unos citrusa povezan je sa smanjenim rizikom od moždanog udara, zahvaljujući njegovom fitonutrijentu hesperidinu za kojeg se čini da povećava protok krvi u tijelu, uključujući mozak.
Otkriveno je da stotine fitonutrijenata imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje. Šest mjeseci konzumiranja fitonutrijenata kurkumina, svijetlo žutog pigmenta u kurkumi i kvercetina, koji se prirodno nalazi u takvom voću i povrću, kao što su crveni luk i grožđe, smanjuje broj i veličinu polipa za više od 50% kod pacijenata s nasljednim oblikom karcinoma debelog crijeva.
Mnogi fitonutrijenti mogu pomoći u blokiranju stvaranja novih krvnih žila koje hrane tumore, a čini se da drugi učinkovito brane organizam od toksičnih napadača. Istraživači su otkrili da fitonutrijenti u biljnoj hrani kao što su voće, povrće, lišće čaja i grah, mogu blokirati učinke dioksina u „in vitro“ istraživanjima. Čini se da je razina fitonutrijenata u krvotoku postignuta konzumiranjem tri jabuke dnevno ili crvenog luka prepolovila toksičnost dioksina za ljudski organizam. Kako su ovi učinci fitonutrijenata trajali samo nekoliko sati, trebali bismo biti sigurni da jedemo zdravu hranu biljnog porijekla pri svakom obroku.
Fitonutrijenti brokule
Zanimljiv je primjer fitonutrijenta izotiocijanata koji se nalaze u brokuli, a koji mogu utjecati na ponašanje gena u jetri koji razlaže potencijalno kancerogene kemikalije i druge toksine. Bez konzumiranja brokule, taj gen nije aktiviran, a tijelo traži druge alate za detoks. S konzumiranjem brokule gen je aktiviran i aktivnije sudjeluje u procesu detoksa. Neki od nas imaju te gene, a neki ne. Ako ga nemamo, brokula nam ne može pomoći u borbi protiv kancerogenih tvari na ovaj način. Naravno, brokula kao povrće ima još mnogo korisnih benefita, a ne samo navedeni.
Fitonutrijenti rajčice
Još jedan zanimljiv primjer je rajčica koja sadržava fitonutrijente likopene koji između ostalog utječu na ponašanje gena zaduženih za zdravlje prostate. Likopen daje karakterističnu crvenu boju rajčici, guavi, lubenici i crvenom grejpu. On je snažan antioksidans koji hvata i neutralizira slobodne radikale koji oštećuju tjelesne stanice. Kemijski oblik likopena koji nalazimo u rajčici mijenja se s obzirom na temperaturu kojoj je izložen prilikom obrade tako da ga tijelo lakše apsorbira kada je rajčica skuhana. S kuhanom rajčicom u našoj prehrani, uz sve benefite, smanjuje se i rizik od raka prostate.
Ako niste u prilici jesti raznoliku hranu bogatu mikronutrijentima ili ste u stisci s vremenom, svakako razmotrite nadopunjavanje vaše prehrane kroz neki od proizvoda iz B!TONIC linije. B!TONIC dodaci prehrani su dizajnirani za ciljane skupine ljudi i podršku njihovom zdravlju te je u velikoj većini proizvoda prisutan minimalno jedan prirodni ekstrakt kako bi optimizirao učinkovitost i bioraspoloživost određene formule našeg proizvoda. Od navedenih fitonutrijenata u ovom blogu, ekstrakt borovnice se nalazi u proizvodu GREEN METABOLISM, ekstrakt kurkumina u TERRA LIVER proizvodu dok se ekstrakt đumbira može naći u proizvodu ORANGE IMMUNE. Ekstrakt sjemenki grožđa prisutan je u proizvodu LADY.
Related Posts
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Kiwi – Actinidia chinensis
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
OPTIMIZIRANJE (NE “BOOSTANJE”!) FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE COVID-19 BLOGOVA
Važnost sna za zdravlje i funkciju imunosnog sustava
Kapsaicin
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Kako smanjiti broj triglicerida u krvi?
Zašto je cink bitan za vaše zdravlje?
Uloga vitamina B kompleksa tijekom trudnoće
Kako pobijediti umor i isrpljenost tijekom zimskih mjeseci
Uloga vitamina D u tretmanu virusnih oboljenja (poput COVID-19 bolesti)
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Pandemija stresa i uloga mikronutrijenata u tretmanu posljedica stresa
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Glukozamin
Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi
Znate li koliko je krom bitan mineral u vašoj prehrani?
B!TONIC MAN – indikacije i pozicioniranje proizvoda
Jetra
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Maca prah
Vitamini B kompleksa – uloga i djelovanje
Kako ublažiti bolne menstruacije?
Sindrom policističkih jajnika