Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. “Fito” u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji.
Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama:
cjelovite žitarice
orašasti plodovi
grahorice i mahunarke
čaj
Fitonutrijenti nisu neophodni za funkcioniranje organizma za razliku od vitamina i minerala koje biljna hrana sadrži, no, mogu nam pomoći u sprječavanju bolesti i održavanju ispravnog funkcioniranja našeg tijela. Hrana koja se temelji na biljkama sadrži više od 100 000 različitih hranjivih tvari koje sprečavaju bolest – točnije, više od 100 000 fitohranjivih sastojaka.
Kako fitonutrijenti mogu pomoći vašem zdravlju?
Borovnice imaju antocijane koji mogu pomoći u pamćenju i kognitivnoj funkciji mozga. Rajčica je bogata likopenom crvenog pigmenta koji može pomoći kod bolesti srca i karcinoma, a đumbir sadrži gingerole koji mogu pomoći kod hipertenzije – visokog tlaka. Unos citrusa povezan je sa smanjenim rizikom od moždanog udara, zahvaljujući njegovom fitonutrijentu hesperidinu za kojeg se čini da povećava protok krvi u tijelu, uključujući mozak.
Otkriveno je da stotine fitonutrijenata imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje. Šest mjeseci konzumiranja fitonutrijenata kurkumina, svijetlo žutog pigmenta u kurkumi i kvercetina, koji se prirodno nalazi u takvom voću i povrću, kao što su crveni luk i grožđe, smanjuje broj i veličinu polipa za više od 50% kod pacijenata s nasljednim oblikom karcinoma debelog crijeva.
Mnogi fitonutrijenti mogu pomoći u blokiranju stvaranja novih krvnih žila koje hrane tumore, a čini se da drugi učinkovito brane organizam od toksičnih napadača. Istraživači su otkrili da fitonutrijenti u biljnoj hrani kao što su voće, povrće, lišće čaja i grah, mogu blokirati učinke dioksina u „in vitro“ istraživanjima. Čini se da je razina fitonutrijenata u krvotoku postignuta konzumiranjem tri jabuke dnevno ili crvenog luka prepolovila toksičnost dioksina za ljudski organizam. Kako su ovi učinci fitonutrijenata trajali samo nekoliko sati, trebali bismo biti sigurni da jedemo zdravu hranu biljnog porijekla pri svakom obroku.
Fitonutrijenti brokule
Zanimljiv je primjer fitonutrijenta izotiocijanata koji se nalaze u brokuli, a koji mogu utjecati na ponašanje gena u jetri koji razlaže potencijalno kancerogene kemikalije i druge toksine. Bez konzumiranja brokule, taj gen nije aktiviran, a tijelo traži druge alate za detoks. S konzumiranjem brokule gen je aktiviran i aktivnije sudjeluje u procesu detoksa. Neki od nas imaju te gene, a neki ne. Ako ga nemamo, brokula nam ne može pomoći u borbi protiv kancerogenih tvari na ovaj način. Naravno, brokula kao povrće ima još mnogo korisnih benefita, a ne samo navedeni.
Fitonutrijenti rajčice
Još jedan zanimljiv primjer je rajčica koja sadržava fitonutrijente likopene koji između ostalog utječu na ponašanje gena zaduženih za zdravlje prostate. Likopen daje karakterističnu crvenu boju rajčici, guavi, lubenici i crvenom grejpu. On je snažan antioksidans koji hvata i neutralizira slobodne radikale koji oštećuju tjelesne stanice. Kemijski oblik likopena koji nalazimo u rajčici mijenja se s obzirom na temperaturu kojoj je izložen prilikom obrade tako da ga tijelo lakše apsorbira kada je rajčica skuhana. S kuhanom rajčicom u našoj prehrani, uz sve benefite, smanjuje se i rizik od raka prostate.
Ako niste u prilici jesti raznoliku hranu bogatu mikronutrijentima ili ste u stisci s vremenom, svakako razmotrite nadopunjavanje vaše prehrane kroz neki od proizvoda iz B!TONIC linije. B!TONIC dodaci prehrani su dizajnirani za ciljane skupine ljudi i podršku njihovom zdravlju te je u velikoj većini proizvoda prisutan minimalno jedan prirodni ekstrakt kako bi optimizirao učinkovitost i bioraspoloživost određene formule našeg proizvoda. Od navedenih fitonutrijenata u ovom blogu, ekstrakt borovnice se nalazi u proizvodu GREEN METABOLISM, ekstrakt kurkumina u TERRA LIVER proizvodu dok se ekstrakt đumbira može naći u proizvodu ORANGE IMMUNE. Ekstrakt sjemenki grožđa prisutan je u proizvodu LADY.
Socijalna distanca, pandemija COVID-19 bolesti i novi životni stil za većinu nas je realnost već više od mjesec dana. I u normalnije vrijeme mnogi od nas imaju teškoće u funkcioniranju, a koje mogu biti još naglašenije u ovom izazovnom periodu. Svi mi bi se trebali truditi osigurati naviku za fizičkom aktivnošću, poželjno i dobro strukturiran program [...]
Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni [...]
Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu. [...]
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU Od sredine 3. mjeseca, sa obzirom na veliku i globalnu promjenu u našem životnom stilu uslijed pandemije COVID-19 bolesti i tadašnje pooštravanje mjera koje je donio i hrvatski nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odlučili smo se za objavljivanje sadržaja ozbiljnijim, znanstvenim pristupom. U proteklih dva [...]
Koža pruža aktivno sučelje (granicu) između unutarnjeg i vanjskog okruženja tijela čovjeka i omogućuje trajnu prilagodbu i aklimatizaciju organizma tijekom njegovog životnog vijeka. Utjecaj starenja na izgled i funkciju kože posljednjih je desetljeća dobio sve veću pažnju u javnosti. Općenito je prihvaćeno da se foto-starenje kože razlikuje od kronološkog starenja kože [1]. Foto-oštećenje kože uzrokovano [...]
U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu [...]
Kako ubrzati metabolizam, izgubiti kilograme i zadržati postignuti izgled? Razne životne situacije čine nas više ili manje inertnima za odlaske u teretane ili vježbe na otvorenom kao i nezdrave prehrambene navike. No u nastavku vam donosimo nekoliko učinkovitih savjeta pomoću kojih možete svoj metabolizam ubrzati i postići dobru formu. Koristeći ovih nekoliko savjeta za poboljšanje [...]
Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako [...]
Tribulus terrestris je mediteranska biljka sa zupčastim i bodljikavim plodovima. Kolokvijalno se kod nas naziva babin zub. Sigurno smo svi ko djeca vozili bicikle po makadamu i onda bi nam se iznenada u to sušno doba ljeta, probušila guma na bicikli. Misleći najčešće da je to neki sitni kamen na makadamu, uvijek bi se iznenadila [...]
Glavni sastojci koji izgrađuju kosti čovjeka jesu: voda, mineralna faza kalcij fosfat u obliku karbonatnog apatita niske kristaličnosti i nanometarskih dimenzija (predstavlja u grubo dvije trećine težine kosti) te organske frakcije, sagrađene od nekoliko proteina, među kojima je tip-I kolagen glavna komponenta (predstavlja približno preostalu trećinu težine kosti). Ostali proteini umiješani u proces, poput proteoglikana [...]
Pandemija pretilosti ogroman je problem modernog društva, ukupne kvalitete života i dugovječnosti. Unatoč uobičajenom pristupu i teoriji koji računaju kalorijski balans (kalorijski unos odnosno kreiranje kalorijskog deficita kao glavnog preduvjeta procesa gubitka težine), ponekad problemi i jednadžbe nisu toliko jednostavni za mnoge pripadnike svjetske populacije. Ali, baza vrijedi za sve! Težina je rezultat borbe ljudskog [...]
Kapsaicin je jedna od 200 biološki aktivnih molekula iz čilija. Čili je ljuta papričica koja se u prehrani koristi od 7000.-te godina prije Krista i ima dugu tradiciju pridavanja posebnog okusa namirnicama kao i boje te se često koristi i kao “čuvar” namirnica zbog svojih snažnih antioksidacijskih svojstava. Kapsaicin se ipak od svih 200 biološki [...]
Tijekom posljednjeg desetljeća, perspektiva utjecaja vitamina D na ljudsko zdravlje dramatično se promijenila na temelju otkrića da su receptor za vitamin D (VDR) i enzim 1-α-hidroksilaza izražene prisutnosti i djelovanja u mnogim tipovima stanica poput crijeva, gušterače, prostate i stanica imunosnog sustava [1,2]. Sinteza aktivnog oblika vitamina D (1,25 D) iz glavnog cirkulirajućeg metabolita, neaktivnog oblika [...]
Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena [...]
Jeste li se ikad zapitali zbog čega ste gladni? Zašto neke namirnice izgledaju privlačnije od drugih? Zašto smo često željni deserta? Ili zašto možete otvoriti frižider pun hrane, pa stajati i reći: "Mi nemamo ovdje ništa dobro za pojesti!" Tijelo nije jednostavan spremnik kalorija koje ono zatim zbraja i oduzima. Vođeni smo složenom kombinacijom kemijskih [...]
Proučavajući literaturu i objavljene tekstove, nameće se zaključak da nikad nije dovoljno ili previše naglašavanja koliko su prehrana i fizička aktivnost bitni, točnije krucijalni za naš imunitet. Pandemija virusa SARS-CoV-2 se od prošlog tjedna dodatno razbuktala, posebice u Europi, pa su sve druge teme opravdano pale u drugi plan. Imunitet je sigurno jedan od "najgooglanijih" [...]
Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i [...]
Trudnoća je najuzbudljivije vrijeme u životu mnogih žena. Posebno kod prve trudnoće, trudnice žele napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se beba uspješno i sretno razvijala. Ukratko smo saželi ključne točke na koje buduće mame trebaju obratiti pažnju tijekom trudnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminima Za optimalni razvoj djeteta tijekom trudnoće [...]
Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što [...]
Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca. Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio [...]
Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza. Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao [...]
Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva. [...]
Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme te vrste rješavaju bez posvećivanja pažnje ishrani, a upravo su namirnice koje unosimo u organizam zaslužne za vanjski izgled, koliko god nekima to čudno zvučalo. Osim regeneratora za kosu i raznih tretmana manikure i pedikure, [...]
Corona virus (COVID-19), pandemijske infekcija uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom Corona virus tipa 2 (SARS-CoV-2), prvi put je zabilježena u Wuhanu u centralnoj Kini 2019. godine. Nakon 2,5 godine od prvog slučaja, bolest je prošla kroz 4 velika, pandemijske ciklusa i počinjemo uočavati dugoročne posljedice infekcije. COVID-19 se u posljednje vrijeme povezuje i sa raznim [...]
Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne? Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i [...]
Ako ste čitali i istraživali o zdravlju naših crijeva ili jetre, vjerojatno ste čuli za pojam inulin. Inulin je vlakno koje je povezano s višestrukim zdravstvenim benefitima. To je vrsta topivih vlakana koja se nalaze u mnogim biljkama. Po kemijskoj strukturi inulin je fruktan - sastoji se od lanaca molekula fruktoze (voćnog šećera) koji su [...]
I životinjski i biljni proteini sastoje se od 20 uobičajenih aminokiselina. Udio ovih aminokiselina varira kao svojstvo određenog proteina, ali svi prehrambeni proteini - s izuzetkom želatine - sadrže neke od njih. Amino-dušik čini otprilike 16% mase proteina. Aminokiseline su ljudskom tijelu potrebne za sintezu tjelesnih proteina i drugih važnih spojeva koji sadrže dušik, poput [...]
Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i pridruženih medicinskih stanja koji su sve učestaliji u modernom dobu. Posljedice pandemije pretilosti, nekretanja i posljedični metabolički poremećaji su dominantan uzrok takvom stanju. Kad govorimo o tim proizvodima, mnoge ljude sličnost u nazivima zbunjuje i/ili [...]
Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje [...]
Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i [...]
Znate li što su fitonutrijenti?
Što su fitonutrijenti?
Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. “Fito” u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji.
Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama:
Fitonutrijenti nisu neophodni za funkcioniranje organizma za razliku od vitamina i minerala koje biljna hrana sadrži, no, mogu nam pomoći u sprječavanju bolesti i održavanju ispravnog funkcioniranja našeg tijela. Hrana koja se temelji na biljkama sadrži više od 100 000 različitih hranjivih tvari koje sprečavaju bolest – točnije, više od 100 000 fitohranjivih sastojaka.
Kako fitonutrijenti mogu pomoći vašem zdravlju?
Borovnice imaju antocijane koji mogu pomoći u pamćenju i kognitivnoj funkciji mozga. Rajčica je bogata likopenom crvenog pigmenta koji može pomoći kod bolesti srca i karcinoma, a đumbir sadrži gingerole koji mogu pomoći kod hipertenzije – visokog tlaka. Unos citrusa povezan je sa smanjenim rizikom od moždanog udara, zahvaljujući njegovom fitonutrijentu hesperidinu za kojeg se čini da povećava protok krvi u tijelu, uključujući mozak.
Otkriveno je da stotine fitonutrijenata imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje. Šest mjeseci konzumiranja fitonutrijenata kurkumina, svijetlo žutog pigmenta u kurkumi i kvercetina, koji se prirodno nalazi u takvom voću i povrću, kao što su crveni luk i grožđe, smanjuje broj i veličinu polipa za više od 50% kod pacijenata s nasljednim oblikom karcinoma debelog crijeva.
Mnogi fitonutrijenti mogu pomoći u blokiranju stvaranja novih krvnih žila koje hrane tumore, a čini se da drugi učinkovito brane organizam od toksičnih napadača. Istraživači su otkrili da fitonutrijenti u biljnoj hrani kao što su voće, povrće, lišće čaja i grah, mogu blokirati učinke dioksina u „in vitro“ istraživanjima. Čini se da je razina fitonutrijenata u krvotoku postignuta konzumiranjem tri jabuke dnevno ili crvenog luka prepolovila toksičnost dioksina za ljudski organizam. Kako su ovi učinci fitonutrijenata trajali samo nekoliko sati, trebali bismo biti sigurni da jedemo zdravu hranu biljnog porijekla pri svakom obroku.
Fitonutrijenti brokule
Zanimljiv je primjer fitonutrijenta izotiocijanata koji se nalaze u brokuli, a koji mogu utjecati na ponašanje gena u jetri koji razlaže potencijalno kancerogene kemikalije i druge toksine. Bez konzumiranja brokule, taj gen nije aktiviran, a tijelo traži druge alate za detoks. S konzumiranjem brokule gen je aktiviran i aktivnije sudjeluje u procesu detoksa. Neki od nas imaju te gene, a neki ne. Ako ga nemamo, brokula nam ne može pomoći u borbi protiv kancerogenih tvari na ovaj način. Naravno, brokula kao povrće ima još mnogo korisnih benefita, a ne samo navedeni.
Fitonutrijenti rajčice
Još jedan zanimljiv primjer je rajčica koja sadržava fitonutrijente likopene koji između ostalog utječu na ponašanje gena zaduženih za zdravlje prostate. Likopen daje karakterističnu crvenu boju rajčici, guavi, lubenici i crvenom grejpu. On je snažan antioksidans koji hvata i neutralizira slobodne radikale koji oštećuju tjelesne stanice. Kemijski oblik likopena koji nalazimo u rajčici mijenja se s obzirom na temperaturu kojoj je izložen prilikom obrade tako da ga tijelo lakše apsorbira kada je rajčica skuhana. S kuhanom rajčicom u našoj prehrani, uz sve benefite, smanjuje se i rizik od raka prostate.
Ako niste u prilici jesti raznoliku hranu bogatu mikronutrijentima ili ste u stisci s vremenom, svakako razmotrite nadopunjavanje vaše prehrane kroz neki od proizvoda iz B!TONIC linije. B!TONIC dodaci prehrani su dizajnirani za ciljane skupine ljudi i podršku njihovom zdravlju te je u velikoj većini proizvoda prisutan minimalno jedan prirodni ekstrakt kako bi optimizirao učinkovitost i bioraspoloživost određene formule našeg proizvoda. Od navedenih fitonutrijenata u ovom blogu, ekstrakt borovnice se nalazi u proizvodu GREEN METABOLISM, ekstrakt kurkumina u TERRA LIVER proizvodu dok se ekstrakt đumbira može naći u proizvodu ORANGE IMMUNE. Ekstrakt sjemenki grožđa prisutan je u proizvodu LADY.
Related Posts
Utjecaj kvalitete i trajanja sna na prehrambene navike i sastav tijela
Sindrom policističkih jajnika
Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?
OPTIMIZACIJA FUNKCIJE IMUNOSNOG SUSTAVA – ZAKLJUČCI SERIJE BLOGOVA O IMUNITETU
ULOGA I PRIMJENA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE
Celijakija
KAKO UBRZATI METABOLIZAM, IZGUBITI KILOGRAME I ZADRŽATI POSTIGNUTI IZLED?
Znate li kako održati jetru zdravom?
Tribulus Terrestris
Zašto je kolagen bitan kod zdravlja kostiju?
DIJABETES/ MRŠAVLJENJE/ UBRZAVANJE METABOLIZMA
Kapsaicin
Povezanost vitamina D i funkcije imunosnog sustava
Selen
Utječu li vitamini B kompleksa na apetit?
Vježbanje, uravnotežena prehrana i imunitet
Maca – super-namirnica iz planina Anda
Buduće majke? Na sljedeće stvari trebate pripaziti
Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?
Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca
Inulin
Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata
Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte
Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije: prevalencija i povezani faktori
Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?
Zdrava crijevna flora znači jak imunitet
Aminokiseline i proteini – što su i kakva je njihova veza?
PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
Jetra
Kiwi – Actinidia chinensis